Home > > Trendwatchen 2012: spierballentaal

Trendwatchen 2012: spierballentaal

Rob Zwetsloot begon met de eerste trend voor 2012 te schetsen: de steeds grotere irritatie over straatmuziek. Ik ga ook een trend voor 2012 voorspellen: de Amsterdamse overheid gaat weer handhaven. De afgelopen week stond het Parool vol met spierballentaal van politici. Daarover maak ik me veel zorgen.

De politici beloven veel handhaving voor 2012: kroegen gaan dicht na de derde overtreding, de serieuze aanpak van illegale short stay, Amsterdamse straatfeesten mogen niet meer, scooters moeten van de stoep en betalen voor parkeren, de terrasverwarming moet uit en ze gaan verkeersdeelnemers nu echt aanspreken op hun verkeersgedrag.

Loze beloftes
Maar, wie gaat straks de handhaving doen? Is dat niet diezelfde overheid die in 2011 geen enkele bekeuring uitschreef tegen illegaal (volgens de APV te vroeg, te lang of te laat) spelende straatmuzikanten? De overheid die cokesnuivende hooligans rustig hun gang liet gaan om een mooi volksfeest voor Ajax te vergallen onder het oog van gezinnen en de getergde bewoners van het Museumplein. De overheid die de vrouwenhandel op de Wallen niet in greep kreeg, stewards nodig had om het toeristenbussenprobleem naar een andere straat te verplaatsen en de taxi-ellende op het Leidse Plein en bij het Centraal Station weer niet wist te reguleren.

Er zijn meer dan 2.200 met naam en adres bekende stadsprofiteurs en belastingontduikers actief in illegale short stay en hotelverhuur. Er wordt niet gehandhaafd en er is geen enkele dwangsom uitgeschreven. Daarvoor zijn de regels te ingewikkeld. Een beetje illegaal en zwart moet klaarblijkelijk mogen in Amsterdam? 

Niet dat de handhavers niet willen handhaven... integendeel, ze doen juist enorm hun best, maar de regels zijn te ingewikkeld. De Gemeentelijke Ombudsman schrijft: 'Alles overziend ontstaat het beeld van een overheid die niet bij machte is een einde te maken aan een illegale situatie'.

Als je geen werk hebt en je formuliertje voor een uitkering een dag te laat inlevert, of als je als kleine ondernemer de OmzetBelasting een dag te laat betaalt, dan pakt diezelfde overheid jou dus wel snoeihard aan. Dit is meten met twee maten.

Recht van de sterkste
De handhaving moet in 2012 ook nog eens met minder ambtenaren. Dat is toch niet geloofwaardig? Mijn moeder zegt dan: 'veel beloven, weinig geven, doet een gek in vreugde leven'.

Ik voorspel daarom nog een andere trend voor 2012. De handhavers handhaven in 2012 alleen nog het recht van sterkste. De partijen met de langste adem, en de slimste advocaten, trekken ook in 2012 weer aan het langste eind. Het kost de gemeente dan gewoon teveel inspanningen om nog te handhaven.

Als gewone Amsterdammer of kleine ondernemer mag je je hierover best zorg maken. Je krijgt een vette bon als je het huisvuil te vroeg buiten zet, of als jouw scooter is weg gesleept, een bekeuring als je buiten een biertje drinkt bij jouw stamkroeg en 60 euro boete, omdat je even de auto voor de deur zet om de boodschappen uit te laden.
Dat heeft een hoge handhaaf-efficiency; een euro handhaven levert daar gemakkelijk meer op. Maar al met al leer je er niks van. Probeer daar maar eens tegenin te gaan. Kansloos…


vier reacties op "Trendwatchen 2012: spierballentaal"

Theo
-1-  Theo:
Dergelijke politici zijn als blaffende honden. Populisten bijten niet, maar roepen voor de bühne, en vervolgens glas, plas, was.

Maar dat de regels die door onze democratisch verkozen beleidsmakers na lang debat worden vastgesteld dan uiteindelijk ook wordt gehandhaafd, tja, dat kan ik alleen maar toejuichen. Want hun wetten zijn wel degelijk de onze.
http://media.nu.nl/m/m1fzofpapc33.jpg
Walther
-2-  Walther:
Theo: dank voor de geweldig mooie foto... die zou inderdaad perfect bij deze column passen ;-)
Arnoud
-3-  Arnoud:
Theo is die ene die z'n arm omhoog steekt. ;-)
Theo
-4-  Theo:
Nee Arnoud, met gestrekte arm marcheren da's meer iets voor de kraakbeweging getuige bovenstaande foto, daar zul je mij nooit tussen zien. ;)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.