Home > > Stadsmomentje: vriend Ben en zijn snorder

Stadsmomentje: vriend Ben en zijn snorder

Ben is een stevige stapmaat. Overdag staat Ben in de keuken van een groot hotel. ’s Avonds vinden we hem steevast op of rond de Nieuwmarkt. Geregeld bespreek ik het leven met hem onder het genot van een paar biertjes. Waar ik een fluitje drink, drinkt hij een pint, of misschien wel twee.

Vorige week zondag nam ik om middernacht afscheid van Ben. Hij wilde nog de laatste metro naar huis, bij het Amstel Station, halen. Dat leek ons allebei wel zo verstandig. Een korte groet en Ben liep weg naar de metroingang bij de Flesseman. Het GVB zou hem wel veilig thuis brengen…

Een week later liep ik Ben weer tegen het stevige lijf. Er was iets fout gegaan. Ben was op het korte ritje tussen de Nieuwmarkt en het Amstel Station in slaap gesukkeld. Mijn snurkende stapmaat werd om 1 uur gewekt door het GVB-personeel bij de eindhalte van lijn 54. Ben moest even diep nadenken waarom hij nog eigenlijk niet in zijn eigen bed lag en wat hij nu moest doen om thuis te komen.

Een taxi krijgen in het verre Zuidoost lukte niet. Zijn mobiel lag nog op de keukentafel. Maar, gelukkig werd Ben gespot door een uiterst vriendelijke jongen, die Ben wel tegen betaling van 15 euro naar huis wilde brengen. Een echte snorder in een aftandse Volkswagen Jetta. Ben stapte maar al te graag in om zo snel mogelijk weg te komen uit het barre Zuidoost. Hij verlangde naar zijn eigen warme nest.

De rit ging door Amsterdam Zuidoost naar de A9, waar de ‘taxi’ ineens tot stilstand kwam. De snorder was vergeten te tanken. Een pijnlijke situatie op de vluchtstrook. Of Ben ook even wat geld had? Dan ging de jongen wel benzine halen. Vooruit dan maar. Hij gaf de jongen 15 euro, waarmee hij het talud af rende op weg naar een tankstation.

Doodmoe, een stevig aangeschoten, viel Ben opnieuw in slaap, ronkend op de passagiersstoel, terwijl het nachtelijk verkeer op de A9 langs scheurde. Zijn slaap werd even later ruw verstoord door een verkeersagent die op het zijraampje tikte. Of meneer even open wilde doen.

Verbouwereerd deed Ben het portier open. De agent deinsde een paar meter achteruit. Of het van de kegel was of de schrik voor die stevige man, dat weten we niet. Toen de agent zich weer had hervonden stelde hij de prangende vraag: ‘wat doet u op dit moment van de nacht, met kennelijke teveel drank op, in een gestolen auto op de vluchtstrook van de A9, meneer?’. Ben stond even met een mond vol tanden. Hij wist het zelf ook niet meer.

De begripvolle agenten regelden een keurig TCA-taxi om Ben veilig naar huis te brengen. Ben is 15 euro armer, maar een ervaring rijker. Voortaan neemt Ben weer de fiets naar huis...


achttien reacties op "Stadsmomentje: vriend Ben en zijn snorder"

Sjaan
-1-  Sjaan:
Leuk fantasieverhaal. Of ga je me vertellen dat de politie de taxi maar even betaald heeft en die dronken man niet beboet hebben voor openbare dronkenschap en aangeklaagd hebben in het kader van artikel 5 van de wegen en verkeerswet (gevaarlijk gedrag bij de snelweg)?
Walther
-2-  Walther:
@Sjaan: de Poltie heeft de taxi natuurlijk niet betaald... en Ben zwijgt over de bekeuring die hij misschien wel heeft gehad
Sjaan
-3-  Sjaan:
Oh ja: "Voortaan neemt Ben weer de fiets naar huis..."
Dronken een fiets besturen is ook een wetsovertreding. Los van t feit dat t levensgevaarlijk is.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Sjaan daarentegen heeft nog nóóit iets fout gedaan in haar leven. Nog nooit een bekeuring gehad ook. Nimmer dronken of zelfs tipsy geweest. Een onvertogen woord komt niet over haar lippen, het is het zonnetje in huis en de braafheid zelve.
'Wie zonder zonden is werpe de eerste steen!'
Welnu, Sjaan zou het mogen doen, als stenen gooien op zichzelf ook niet een wetsovertreding was.
Nu al staat vast dat zij na haar dood door de Paus heilig verklaard zal worden. Zo niet eerder...
Sjaan
-5-  Sjaan:
Beste Arnoud, het zal je verbazen, ik ben niet heilig. Aan de andere kant probeer ik ook niet te scoren met mijn zonden in een popie jopie verhaal op een wepplok.
Suffie
-6-  Suffie:
Sjaan, met jouw gedachtengoed heb je geen zonden nodig...
Sjaan
-7-  Sjaan:
Suffie, het zou leuk zijn als je een inhoudelijke bijdrage had, maar ik weet ook dat dat teveel gevraagd is voor jou.
JohnN
-8-  JohnN:
Beste Sjaan, ik lees zoveel kritiek op ieder stuk wat hier te lezen valt dat ik erg nieuwsgierig ben geworden naar een tekst die in jouw ogen alleen maar lof verdient. Schrijf eens wat - het podium is open genoeg - en ik zit klaar met mijn bewondering!
dert
-9-  dert:
Snorder? Duizenden Amsterdammers maken er gebruik. Tsja, de prijzen van Mercedessen SEL uit de TCA-stal zijn niet meer op te brengen. Vele hebben een vaste snorder, altijd gezellig, op tijd, vriendelijk een voor een fractie van de TCA-prijs. Om over de kakkerlaken maar te zwijgen.
Sjaan
-10-  Sjaan:
Hoi John, dan moet je beter lezen, want ik heb recentelijk Arnoud de hemel in geprezen met zijn stuk over de Oeverlanden.
JohnN
-11-  JohnN:
@Sjaan: ik bedoelde zelf iets schrijven, niet alleen afbranden (oke in dat ene geval dus niet).
Sjaan
-12-  Sjaan:
Practise what you preach John.
De Lutsjes
-13-  De Lutsjes:
@ -12-:

"Preach what you practice" ligt meer in Uw lijn...
Suffie
-14-  Suffie:
Sjaan, inhoudelijke bijdragen zijn niet aan jou besteed....
Sjaan
-15-  Sjaan:
Suffie, ik heb in dit topic een inhoudelijke bijdrage gelevert. Nu jij nog knul.
Arnoud
-16-  Arnoud:
Waarom jullie met dat mooie weer niet lekker buiten zijn snap ik niet.
In elk geval: laten we het uitwisselen van hatelijkheden nu niet gaan overnemen van onze parlementsleden. Je ziet tot welk bedroevend niveau dat leidt.
Walther
-17-  Walther:
p.s. dank voor commentaar... de fietstochten van Ben krijgen binnenkort vervolg op Amsterdam Centraal! Met een borrel op op de fiets bleek ook geen succes ;-)
Robert
-18-  Robert:
Jammer dat snorders zo afgemaakt worden. vertel nou eens over agenten die ikzelf als snorder naar huis had moeten brengen omdat ze van een bedrijfsfeest in zuidoost midden in de nacht, dronken een manier zochten om naar huis te gaan. Deze agenten waren blij thuis te komen voor een kleine 20 eurootjes. Ze bewezen in ieder geval dat Nederlanders van een koopje houden :-) en dat snorders niet weg te denken is in Amsterdam Zuid-Ooost

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.