Home > > De egel, de hermelijn en de homo

De egel, de hermelijn en de homo

Onthulling informatiebord door Paulus de Wilt

Tussen de Oude Haagseweg en de Nieuwe Meer bevindt zich het landschapspark De Oeverlanden. In de jaren tachtig zag de gemeente Amsterdam op deze A-locatie allerlei lucratieve bouwmogelijkheden, maar actiegroep 'De Oeverlanden Blijven!' wist het te behouden als natuurgebied.
Nu weten de meeste Amsterdammers wel dat De Oeverlanden niet alleen gebruikt worden voor natuuronderwijs aan schoolkinderen. Of voor de activiteiten van Natuurclub De Biobende (voor kinderen tussen 7 en 13 jaar). Het is een bekend cruise-gebied voor homo's.
Nu was ik toch wel benieuwd hoe deze uitersten zich tot elkaar verhouden: natuureducatie voor kinderen en homo-seks.
Ik ging dus maar eens de onnozele bezoeker uithangen die niet bekend was met de 'nevenfunctie' van De Oeverlanden.

Het landschapspark dient zich aan als een echt recreatief natuurgebied. Dat is uiteraard een rekbaar begrip, maar bij binnenkomst word je toch enigszins op het verkeerde been gezet. Bij de ingang is er een klaphek en een wildrooster. Ook staat er een informatiebord. Behalve een kaart van het gebied staan daarop foto's van de interessante flora en fauna die wij er kunnen aantreffen. Zo grazen er volgens het bord Schotse Hooglanders en vind je er onder meer de egel en de hermelijn.

Ik was nog maar net het klaphek door of ik bevond mij in een andere wereld. De wereld van de dolende homo. Voor mij ontspon zich een web van kriskrasse olifantenpaadjes tussen de struiken en het geboomte. Het was een mooie dag en de paadjes werden bevolkt door schijnbaar lukraak rondlopende mannen. Dat is een heel bizar gezicht: tientallen mannen die in alle windrichtingen zomaar wat door een gebied lijken te lopen. Ze zijn niet aan het eieren zoeken, want ze kijken niet naar de grond.

Naakte man
Af en toe schrik je van een stel dat uit de bosjes opduikt. Je passeert een in het struikgewas verdwaalde scooter. In de verte huppelt zelfs een naakte man door het hoge gras.
Op het informatiebord had dus moeten staan: leefgebied van de egel, de hermelijn en de homo.

Zo te zien toch géén Schotse Hooglander...

Ik begon mij uiterst ongemakkelijk te voelen. Ikzelf ben niet van de herenliefde, dus ik kon mij nu ineens heel goed indenken hoe jonge vrouwen het ervaren wanneer ze langs een groep mediterrane hangjongeren moeten lopen.
Wanneer je je als man in dat gebied begeeft, ben je een homo. Zo voelt dat althans. Maar ik ben geen homo, dus ik wil ook niet dat mensen dénken dat ik dat ben.
Ik kom tenslotte voor de egel en de hermelijn.
Tja, preuts misschien, kleinburgerlijke opvoeding, iets dergelijks...
Maar ondertussen begon ik toch wel héél erg te snakken naar een ontmoeting met een Schotse Hooglander. Hoewel dat verlangen in deze context óók weer verkeerd uitgelegd kan worden.

Springzaad
De website van 'Vereniging De Oeverlanden Blijven!' doet ondertussen of de neus bloedt. We worden omstandig voorgelicht over allerlei natuur-activiteiten en verschijnselen. Maar nergens staat iets over de toch dominant aanwezige homo-populatie. Even dacht ik iets te zien dat daarop sloeg: een link naar het 'netwerk Springzaad', maar dat bleek bij nadere beschouwing een website over natuur en kinderen.

Ik moet u bekennen: ik was blij dat ik het gebied weer uit was. Je kunt er wel ruimdenkend en tolerant over doen, maar het stoort dat een officieel natuurgebied gedeeltelijk is gekoloniseerd door een categorie homo's die het als ontmoetings- en afwerkplek gebruikt. Een tippelzone is er niks bij.
Ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat er geen andere ontmoetingsmogelijkheden zijn.

Lantaarnpalen
Vergezochte beeldspraak?Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt heeft in 2009 plattegronden onthuld waarop het cruisegebied in de Oeverlanden (min of meer) staat aangegeven. Dit om te voorkomen dat onnozelaars zoals ik ermee worden geconfronteerd.
De aanduiding van het gebied is me niet opgevallen. Ik zag in de buurt alleen een bord met de waarschuwing 'Schilderen lantaarnpalen'. Het lijkt me nogal vergezocht om hierin een beeldspraak te zien die ik moet betrekken op homoseksuele activiteiten in De Oeverlanden.
Bovendien let je niet op dat soort dingen als je gefocust bent op de egel en de hermelijn.

Bekrompen
Die plattegronden uit 2009 zijn een typisch voorbeeld  van berekenend gedogen. Wijs een 'compartiment' aan en je hoeft er niet te handhaven. Wel zo goedkoop. Maar o wee als  je gaat barbecueën in het Vondelpark, dan springen de Bijzondere Opsporingsambtenaren bij bosjes in je nek. En heus niet voor de seks, laat dat duidelijk zijn.

Mocht u dit allemaal erg bekrompen van mij vinden, dat wil ik u verzekeren dat het mij voornamelijk gaat om het welzijn van de egel en de hermelijn. Want die hebben er nog het meeste last van. Die beestjes moeten wij natuurlijk beschermen tegen de verstoring van hun leefgebied.


38 reacties op "De egel, de hermelijn en de homo"

Sigi
-1-  Sigi:
Ik weet niet in hoeverre het de bedoeling was maar ik heb hier smakelijk om moeten lachen. Erg leuk!
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Sigi: dat is altijd mooi meegenomen. ;-)
Anton
-3-  Anton:
Leuk geschreven artikel met een boodschap. Want zolang de 'nevenfunctie' (of moet ik zeggen: 'nichtenfunctie') in dat gebied overheerst kan het niet gebruikt worden voor natuuronderwijs aan kinderen. Dat ligt beslist niet aan een kleinburgerlijke of preutse instelling. Egel en hermelijn vermaken zich daar ook zonder al die cruisende homo's.
Anna
-4-  Anna:
Zeer vermakelijk stuk, maar het is inderdaad bijzonder dat we dit in Nederland gedogen. Ik wil niet geconfronteerd worden met mensen die buiten seks hebben, zowel homo als hetero. Ik kwam dit - als meisje - een keer onbedoeld tegen op een parkeerplaats langs de snelweg. Nachtmerries van gehad. Net als Arnoud kan ik me nauwelijks voorstellen dat er geen andere ontmoetingsplekken zijn. En als de gemeente het dan toch gedoogd, geef het dan ook aan op borden.
Paulus de Wilt
-5-  Paulus de Wilt:
Wat ik niet begrijp, Arnoud, is dat jij - en ook in de reacties - steeds stelt dat het niet staat aangegeven. Terwijl er helder op de borden gewaarschuwd wordt dat het een cruisegebied is. Ik heb zelfs de tekst toegevoegd wat dat is, een cruisegebied. Veel explicieter kan je niet zijn, dacht ik.
JohnN
-6-  JohnN:
Het zal best wel een technische oorzaak hebben...
maar wel frappant dat mijn kritische reactie op P. de Wilt onmiddellijk gewist wordt... ?
De Lutsjes
-7-  De Lutsjes:
@ JohnN:

Het overkomt ons ook zéér regelmatig dat als we niet goed opletten, de bijdrage niet geplaatst wordt.
Onder het te verzenden bericht staat dan dat de "hashcash" of iets dergelijks niet overkomt met.....

Nogmaals op "plaats reactie" klikken en dan lukt het meestal wel. Succes!
De Lutsjes
-8-  De Lutsjes:
overkomt>overeenkomt
Tello Neckheim
Beste lezer,

In het artikel wordt niet helemaal duidelijk dat juist veel mensen de Noordelike Oeverlanden aan de Nieuwe Meer kennen als cruize gebied. Dat er andere activiteiten plaatsvinden zoals natuur en milieu educatie aan scholieren, natuurclub, excursies en natuurbeheer door vrijwilligers is blijkbaar wel bekend. Dat is mooi want de vereniging de Oeverlanden Blijven! is al langer dan een kwart eeuw bezig om de Oeverlanden als zodanig voor de Amserdammers en andere omwonenden geschikt te houden. Dat er af en toe spanningen geweest zijn door het cruizen zal ik niet ontkennen maar over het algemeen gaat het goed samen. En het klopt dat Paulus de Wildt zich sterk heeft gemaakt om voor mensen, die het gebied niet kennen via borden te informeren dat je cruizers tegen kan komen. Ik vind het jammer dat het artikel tendencieus is. Ik had verwacht dat de inhoud iets meer gebasseed was op kennis en niet op sensatiebelustheid. Maar goed het is natuurlijk een leuk onderwerp, om over te schrijven. de gemidelde cruizer doet toch zijn mond niet open. Overigens is de vereniging altijd blij met naamsbekendheid. Ondanks dat wij vinden dat goede wijn geen krans behoefd weten wij dat dit soort artikelen het altijd goed doen voor de naamsbekendheid en de mensen, met een gezonde instelling de Oeverlanden toch wel waarderen.
Met vriendelijke groet
Tello Neckheim (voorzitter bestuur "de Oeverlanden blijven!"
Arnoud
-10-  Arnoud:
@Paulus de Wilt:
Toch goed van je dat je hier altijd weer reageert, het wordt gewaardeerd. :-)
Maar even ter zake: In principe moet het natuurlijk niet zo zijn de mensen eerst een uitgebreid verhaal op een bord moeten gaan lezen voordat ze een recreatiegebied betreden. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat het ergens op het bord staat aangegeven (ik zal nog eens checken), maar zoals gezegd: ik was er (met opzet) niet op gefocust. Bovendien zullen toeristen die in het Mercury Hotel overnachten ook wel eens een wandelingetje maken in het gebied en die spreken vaak geen Nederlands.
Enerzijds spreek je mij erop aan dat ik zeg dat het niet staat aangegeven, maar dan lees jij óók niet goed, want dat zeg ik nergens. Integendeel, ik refereer juist aan het feit dat jij die borden hebt onthuld.
Dus dan kun je me moeilijk verwijten dat ik iets op een bord niet heb gelezen. ;-)

Los daarvan: of het nu wel of niet staat aangegeven, het is natuurlijk absurd dat een deel van een openbaar recreatie- en natuurgebied feitelijk wordt geconfisqueerd door een bepaalde groep.
Dat zou de overheid van andere groepen nooit accepteren. Als het een tippelzone was geworden à la Theemsweg waren de rapen gaar geweest. Het lijkt mij ook niet dat je van overheidswege dit soort 'behoeften' hoeft te 'faciliteren'. Kijk, ik ben minstens zo ruimdenkend als jij en feitelijk gaan ze hun gang maar wat mij betreft, maar het ging mij op het principe. Als er bijvoorbeeld dagelijks jongetjes op crossmotoren aan de gang gaan geven die net zo goed overlast en wordt daar snel een eind aan gemaakt.
Ik vind het dus een punt van heroverweging: het gebied is van iedereen en niet alleen van cruisende homo's.
Arnoud
-11-  Arnoud:
@Tello Neckheim:
Je moet het artikel nog iets beter lezen voordat je met kwalificaties komt als 'tendentieus' en 'sensatiebelust'.
Je schrijft dat uit het artikel niet helemaal duidelijk wordt dat juist veel mensen het gebied kennen als cruisegebied. Dat is niet waar: het staat in de tweede alinea.
Verder schrijf je dat het artikel niet gebaseerd is op kennis en uitgaat van sensatiebelustheid.
Het artikel is satirisch geschreven, vanuit de optiek van een zogenaamd argeloze bezoeker. Want die zijn er natuurlijk. Toch mag je mij en de andere lezers gaan vertellen welke onjuistheden erin staan. En waar is het 'sensatiebelust'? Die woorden nemen mensen tegenwoordig nogal snel in de mond, maar zélf lezen ze dus niet goed.
Daarnaast stel je dat het cruisen over het algemeen goed samengaat. Met wat eigenlijk? Met natuureducatie aan kinderen? Met het behoud van de rust in het leefgebied van de egel en de hermelijn?
Volgens mij is het niet alleen aan de Vereniging Oeverlanden Blijven om uit te maken of het cruisen 'goed samengaat' met andere gebruiksdoelen van het gebied, maar aan de bezoeker in het algemeen.
Zoals ik al tegen Paulus de Wilt zei: het is principieel onjuist dat een groot deel van een natuur- en recreatiegebied wordt geconfisqueerd door een bepaalde groep 'recreanten'. En daar zou de Vereniging best eens wat harder tegenin mogen gaan in plaats van zich te laten afpoeieren met een tekst op een bordje. Maar omdat het nu toevallig homo's zijn wil men er kennelijk z'n vingers niet aan branden.
Arnoud
-12-  Arnoud:
@JohnN en de Lutsjes (goede naam voor een band):
De hashcash is een spambescherming. Er moet een bepaalde tijd verstreken zijn tussen initialisatie en het daadwerkelijk posten van een reactie. Mensen doen namelijk langer over een reactie dan spamrobots.
Wij wissen geen reacties zonder dit aan te geven.
Als het je regelmatig overkomt dat een reactie niet geplaatst wordt (zelf heb ik dat nooit meegemaakt) kun je een extra zekerheid inbouwen: doe even CTRL+A (alles selecteren), dan CTRL + C (kopiëren), dan heb je de tekst altijd nog op je klembord en kun je hem bij mislukken van de reactie altijd opnieuw in het reageervak plakken (CTRL + V).
Sjaan
-13-  Sjaan:
Dit is een uniek moment, maar ik ben t voor een keer compleet eens met Arnoud... moet niet gekker worden.
paulus de wilt
-14-  paulus de wilt:
We zullen er geen welles-nietes spelletje van maken. Laten we het er op houden dat je suggereert dat het niet staat aangegeven en reagerenden (zie @Anna) lezen dat ook zo. Maar afgezien daarvan, wil ik een korte reactie geven op jouw stelling dat 'een bepaalde groep een deel van het gebied confisqueert'. Dat vind ik een raar verwijt. Laten we allereerst vaststellen dat de cruisers er eerder waren dan de latere recreanten. Ten tweede zijn er allerlei plekken die voor bepaald gebruik worden gereserveerd. Bijvoorbeeld de hondenstrandjes, het natuureducatiecentrum, het 'familiestrand', enzovoorts. Vervolgens is het zo dat ook in het cruisegebied, anderen welkom zijn (maar die moeten dan wel accepteren dat ze met cruisegedrag geconfronteerd kunnen worden).
Er zijn nou eenmaal (gelukkig!) veel mensen die willen genieten in en van de Oeverlanden. Laten we elkaar een beetje ruimte gunnen...
Bart
-15-  Bart:
Tja, wordt wel een beetje 'non discussie': naakte mannen' (waarom geen naakte vrouwen! ) in een natuurgebied... Ik denk dat naakte vrouwen gewoon een iets andere 'setting' prefereren.... (sluit me daar geheel bij aan!) . Maar goed, als er mannen zijn die hun geslacht graag willen laten zien, moet je daar 'natuurlijk' een plekje voor reserveren... Ieder z'n geslacht op moet de juiste wijze genoegdoening gegeven worden... Wordt er wel een beetje moe van...! Liever gewoon een natuurgebied waar ieder mens z'n 'natuurgeilheid' bevredigt, ipv. z'n sexuele.... (Kijk dan naar die Egeltjes, die zoeken ook gewoon een hol, alsook de Hermelijnen.. Dus kunnen die homo's en hetero's ook niet gewoon een hol zoeken?...
( Verkeerd excuus: mijn beste vrienden zijn homo, maar dit artikel tergt me...)
Sjaan
-16-  Sjaan:
Aparte argumentatie van paulus de wilt. Dus de eersten ergens hebben er voor altijd ook het eeuwig durende overheersende gebruiksrecht? Zo lust ik er nog wel een paar.

paulus, als je t zo logisch blijkbaar vindt dat de cruisers alle ruimte en recht daar moeten hebben, waarom zet je dat dan niet groot vermeld op t bord met in ieder geval symbolen en niet ergens weggemoffeld in een stuk tekst? Mensen zijn visueel ingesteld namelijk en niet iedereen spreekt nederlands, zeker geen argeloze toerist bv.
Volgens mij valt sex in het openbaar nog altijd onder schending van eerbaarheid en is strafbaar. Laten we wel wezen, niet iedereen is bekend met dit gebied. Als een argeloos buitenlands gezinnetje hier een wandelingetje maakt vanuit t hotel ertegen over bv zou ik t minder vinden als de dochter van 8 op 2 mannen stuit die elkaars anus aan t verkennen cq uitwonen zijn. Klinkt bot, maar dat gebeurt daar nu eenmaal. Doe dat dus lekker thuis of geef t GIGA-groot aan met borden in 3 talen en symbolen.
Tello Neckheim
-17-  Tello Neckheim:
Beste Arnoud,

Waarom ik je stuk tendentieus en sensatiebelust vind is omdat het cruizen in de Oeverlanden al zo oud is als de weg naar Rome en het nu overkomt alsof het een nieuw fenomeen is dat aan de tand gevoeld moet worden. Het is al zo vaak in het nieuws geweest en in discussie. Er zijn zelfs onderzoeken gedaan door sociologen van de VU (cruizen als ruimteclaim). Omdat je door dit te schrijven de Oeverlanden eenzijdig in het nieuws brengt, omdat mijn ervaring is dat de cruizer zelf hoogstwaarschijnlijk geen reactie zal plaatsen. Omdat het plaatsen van een foto met een naakte man reacties kan opwekken van schaamte omdat naakt dat eenvoudigweg bij de meeste mensen opwekt waardoor een feitelijke reactie vaak afwezig blijft. Er zijn overigens in de zomer ook vrouwen, die naakt recreeren in de Oeverlanden maar die zie je niet in alle openheid.
Het eenzijdig belichten van het cruizen leidt de aandacht af van de hard werkende beheer vrijwilligers, die meerdere dagen in de week hard werken om het gebied schoon te houden, een natuurlijke uitstraling geeft en door hun beheer de biodiversiteit enorm stimuleren dat weer veel kansen biedt aan natuur- en milieueducatie. En als laatste afleid van het vele werk dat het bestuur en externe deskundigen hebben gehad aan de processen die het voert tegen Rijnland en NUON omdat we zorg hebben over de vervuiling van de Nieuwe Meer.
Een pikant detail is misschien wel leuk om te noemen over de cruizers. De cruizers hebben in het verleden door hun wandelen op zoek naar seksuele contacten ervoor gezogd dat er een bepaald padensyteem in het moerasbos is ontstaan. Langs deze paden groeien typische planten als Gele honingklaver, die daar kunnen groeien door de openheid tussen het riet. Wij noemen dat de Flikkerflora.
Een leuke anekdote is het verhaal van een groep jonge meisjes met Islamitische achtergrond, die een excursie kregen over de natuur en nietsvermoedend een blote man tegen kwamen in de Oeverlanden. Er onstond een enorm gegiegel en het was het onderwerp van de dag bij de meisjes. We hebben nimmer een klacht gekregen van de schol of van de ouders, ze zullen het hoogstwaarschijnlijk ook niet vertelt hebben thuis, maar lol hadden ze wel. Ik kan mij voorstellen dat de naakte man minder blij was om geconfronteerd te worden met een groep meiden met hoofdoekjes. Dat vind ik een mooi voorbeeld van tegenstellingen met prima afloop. Wij hebben nog nooit een klacht gehad van ouders of scholen over het cruizen en de Egel, en de Hermelijn hebben er echt geen last van. Dat er mensen zijn die zich aan het cruizen storen snap ik wel. Wij denken dat het samen kan gaan. Als laatste: De politie is het orgaan om de wet te handhaven, niet de vereniging Oeverlanden Blijven!
Arnoud
-18-  Arnoud:
@Tello:
Dank dat je de moeite neemt zo uitgebreid te reageren.
Maar ik ga je toch nog even tegenspreken.
Ik benader het cruisen niet als een nieuw fenomeen, dit is jouw eigen interpretatie. Ik denk ook niet dat jij er nog onbevangen naar kunt kijken, want je bent er inmiddels aan 'gewend'. Toch denk ik dat als de Vereniging de keus had tussen wel of geen cruisegebied, ze uit oogpunt van natuurbehoud voor het laatste zou kiezen.
Dat het cruisen daar al heel lang gaande is weet ik (ik woon al heel lang in Nieuw-West), maar ik vind het geen argument om het niet ter discussie te mogen stellen.
De discussie is al vaak gevoerd inderdaad, maar er is kennelijk niet naar geluisterd.
En tja, die anekdotes over de flikkerflora en de meisjes met de hoofddoeken doen mij toch een beetje denken aan een onschuldige variant van het Stockholm-syndroom: uiteindelijk begrip krijgen voor degene die je 'gijzelt' (deze vergelijking moet je uiteraard even niet te strikt interpreteren, hij is maar ter verduidelijking).
Dat het stuk de aandacht afleidt van de werkzaamheden van natuurvrijwilligers is echt een kwestie van zeer selectief lezen van jouw kant: de hele satire is nota bene opgehangen aan de tegenstelling natuur-cruisen.
Uit de onderzoeken die je noemt komt een belangrijk aspect naar voren: niet-cruisers voelen zich 'unheimisch' in het gebied. En dat is natuurlijk precies waar het om draait en wat ik in dit stuk ook aan de orde stel. En Paulus de Wilt kan nu wel roepen dat het allemaal zo duidelijk aangegeven staat: dat is gewoon niet zo. Zie ook het filmpje van RTV-NH waar ik in het stuk met een link naar verwijs.
Naar mijn smaak is het een typisch staaltje van halfslachtig bestuur: ja, we gedogen het, maar niet te openlijk, we waarschuwen mensen die er niet mee geconfronteerd willen worden, maar niet te expliciet (je moet er op de borden naar zoeken). Men durft niet gewoon duidelijk een daad te stellen en daarmee ook te erkennen dat deze groep er is: baken het terrein expliciet en duidelijk af, zet duidelijke borden neer waarin je het gebied benoemt (staat het afgekaderd op de kaart?). Dit land is vergeven van de borden die ons onze plaats wijzen, alleen juist hier wordt hypocriet over gedaan.
Zo zijn alle partijen blij: mensen zoals ik die er niet mee geconfronteerd willen worden, natuurliefhebbers die naar andere fauna op zoek zijn, recreanten die met hun kinderen ongestoord willen zwemmen en de homo's die zich in hun behoeften eindelijk erkend voelen. Dan zijn we ook voorgoed van die discussie af. Want dat stoort me eigenlijk nog het meest: dat halfzachte lamlendige gedoe altijd, pappen en nathouden, geen keuzes willen maken. Inderaad: 'Laten we elkaar een beetje de ruimte geven', maar heb dan ook het lef die ruimte duidelijk te benoemen.
Tello Neckheim
-19-  Tello Neckheim:
Beste Arnoud,

Het is en blijft een onderwerp (cruizen in de Oeverlanden versus natuur en milieu educatie en beleving) waar veel over te zeggen is. En ik snap dat je ironie gebruikt, dat vind ik ook positief en gezond. Nu bij mij de "emotie" gezakt is en ik je stuk nogmaals gelezen heb en je commentaar natuurlijk, vind ik dat je wel een punt maakt met duidelijkheid versus gedoogbeleid. De vereniging was overigens van mening om geen of zo min mogelijk borden in het gebied te zetten, wij waren ook tegen de komst van de koeien en hekken. Nederland staat inderdaad al vol met borden en hekken. En mijn mening is dat je er geen cruizereservaat van moet maken. Ik wil geen lange reactie geven nu. Ik vind het prettig dat je met argumenten komt en de discussie niet uit de weg gaat. Voor wat mij betreft heeft dit onderwerp weer even voldoende aandacht gekregen en zal de oplossing voorlopig zijn en blijven dat we er op een beschaafde manier mee om zullen moeten blijven gaan. Tegen de minder beschaafden onder ons, die dit waarschijnlijk ook helemaal niet zullen lezen, zou ik willen zeggen dit onderwerp aangaande: "gebruik je verstand of hou je mond".
Met vriendelijke groet
De Lutsjes
-20-  De Lutsjes:
Cruising is prima, maar als anderen daar last van hebben, moet dit soort praktijken een halt toegeroepen worden. Homo's zijn over het algemeen nogal inventief dus waarom geen ontmoetingsplaatsen creeëren op plekken waar niemand daar last van heeft?
Hoe lyrisch het verhaal van Tello Neckheim dan ook, dit kán gewoon niet!

Geen ervaringen in de Oeverlanden maar wél in vele Amsterdamse parken waar je met goed fatsoen niet op een bankje kunt zitten zonder dat er een nicht naast je plaats neemt, die vervolgens in z'n kruis gaat zitten tasten. Plasje plegen in het struweel (ja, het mag niet...) en plotseling word je omringd door hongerige homo's.

Wij ergeren ons slechts aan deze situaties en zoeken simpelweg een ander plekje, wat op zich natuurlijk ook al te gek voor woorden is, maar we kunnen ons zo voorstellen dat er ook mensen zijn die daar een traumatische ervaring aan overhouden.

@Bart:
"Dus kunnen die homo's en hetero's ook niet gewoon een hol zoeken?..."

Daar is men toch steeds druk doende mee...
JohnN
-21-  JohnN:
@Tello Meckheim: Dat "hardwerkende vrijwilligers" het terrein dagelijks moeten "schoonhouden" zegt in dit verband wel veel. Ik gun ieder mens zijn eigen geilheid, maar promiscue leven in het openbaar mag best wel een beetje aan fatrsoensregels - ja even uit beeld geraakt sinds Balkenende 4... - worden gehouden. Wij natuurgidsen (niet van de oeverlanden maar elders) noemen zulke gebieden "tissuevelden". We zijn er niet blij mee, maar met bestuurders als Paulus de Wilt genieten zij het "eerste gebruiksrecht" en dat is erg ondemocratisch Paulus!
Anton
-22-  Anton:
Ben het met het verweer van Arnoud eens. Een natuurgebied is een natuurgebied en geen cruisegebied voor op seks beluste mannen. Daarom snap ik de houding van Tello Neckheim niet. Daarnaast mag niet vergeten worden dat cruisende homo's in de Oeverlanden al meerdere malen met gewelddadigheden te maken kregen door lieden die zich blijkbaar stoorden aan openlijk gemanifesteerde homoseksualiteit. Dus men loopt daar ook nog een aanzienlijk risico. De oplossing is volgens mij het natuurgebied de Oeverlanden zijn oorspronkelijke bestemming helemaal teruggeven en aan cruisende homo's een ander gebied aan te wijzen waaraan zo min mogelijk ruchtbaarheid wordt gegeven, om risico's op geweld te vermijden. Dan komen beide partijen tot hun recht.
ger
-23-  ger:
Wel lekker voor de balans: tegennatuurlijke kontneukers in een natuurgebied. Helemaal schattig dat Arnoudje niet voor homo aangezien wil worden als hij tussen de homo's loopt en zich terstond vergelijkt met een jonge deerne die aangevallen wordt door mediterrane hangjongeren. Afgaand op de foto van Arnoudje denk ik dat het met de op hol slaande latin lovers wel mee zal vallen. Typsch geval van onderdrukt wishful thinking. Heeft Arnoudje er wel eens over nagedacht dat er ook heel veel homo's zijn die liever niet voor hetero aangezien willen worden?
De oplossing is overigens: hek erom. Bordje 'naturistengebied' en een draaihek met een 2euroslot.
Arnoud
-24-  Arnoud:
Ah, daar hebben we Ger eindelijk. Dat is vast die naakte ouwe baas op de foto. Nou Ger, jij mag je best even verbaal in je kruis getast voelen hoor. Vind je waarschijnlijk nog lekker ook. Maar als je geen betere argumenten binnen deze discussie hebt dan kinderachtig mijn naam te verkleinen, ga dan maar weer lekker verder cruisen. Liever niet hier, want dan loop je in de weg.
mrdas
-25-  mrdas:
Ik deed dat vroeger wel eens met mijn tante, homo's voeren in het park. Je strooit wat poppers rond en daar komen ze koddig aangesneld met hun handtasjes en leren outfitjes. Als je héél geduldig bent, eet er wel eens eentje uit je hand. En dan zijn ze heus zo kwaad nog niet, die homo's.
ger
-26-  ger:
ik blijf er toch nog even lekker doorheen cruisen
heb niet de indruk dat ik in de weg loop
voel me juist helemaal thuis in een gezelschap waar als volgt wordt gedacht:

- ik ben geen homo, dus ik wil ook niet dat mensen dénken dat ik dat ben
- ik ben geen neger, dus ik wil ook niet dat mensen dénken dat ik dat ben
- ik ben geen jood, dus ik wil ook niet dat mensen dénken dat ik dat ben
of
- homo's zijn over het algemeen nogal inventief dus waarom geen ontmoetingsplaatsen creeëren op plekken waar niemand daar last van heeft
- negers zijn over het algemeen nogal inventief dus waarom geen ontmoetingsplaatsen creeëren op plekken waar niemand daar last van heeft
- joden zijn over het algemeen nogal inventief dus waarom geen ontmoetingsplaatsen creeëren op plekken waar niemand daar last van heeft

lust u er nog een?
JohnN
-27-  JohnN:
@ger: ik denk zo:
ik ben geen homo - en het zal me een worst zijn wie er denkt dat ik er wel een ben
ik ben geen cruisende homo - en ik zou het niet leuk vinden terwijl ik aan het wildplassen ben dat men denkt dat ik een wildneuker ben die op zoek is naar openbaar gerief
ik weet zeker dat de cruisende homofiele homosapiens niet op de lijst van beschermde diersoorten staat
Arnoud
-28-  Arnoud:
@ger: Lekker op de discriminatie-toer, maar de vergelijking gaat aan alle kanten mank.
Ook hetero's hebben een -wat ik maar noem- een 'gender-identiteit' en willen dus niet dat je ze voor iets anders aanziet dan wat ze zijn. Jij vindt het waarschijnlijk ook niet leuk om als vrouw aangesproken te worden als je dat niet bent.
Los daarvan hebben we het hier over een specifieke groep homo's, waarschijnlijk vooral bestaand uit mannen op zoek naar wisselende contacten en homo- of biseksuele vreemdgangers. Ik ken zat homo's die in dat gebied nog niet dood gevonden willen worden.
Niettemin gaan ze wat mij betreft hun gang maar, mijn punt is alleen dat het gebied niet duidelijk genoeg is aangegeven en afgebakend. Een halfslachtige en enigszins hypocriete houding van de overheid.
Bij de entree staan duidelijke borden met foto's van de egel en de hermelijn, als je tien meter door het hek bent sta je tussen de cruisende heren. Kan beter.
Wouter
-29-  Wouter:
Als homozijnde ben ik totaal niet gecharmeerd van dergelijke afwerkplekken, of het nou langs de snelweg is of langs het mooie Nieuwe Meer. Mensonterend, en als je er naar toe gaat terwijl je thuis vrouw en kinderen hebt zitten, moet je je helemaal de ogen uit de kop schamen, zeker anno 2011. Lieg dat arme moedertje niet langer voor. Bah!
De Lutsjes
-30-  De Lutsjes:
@Wouter:

In dit "tolerante" land is het anno 2011 kennelijk nog steeds niet zo erg gemakkelijk om voor je geaardheid uit te komen. Het is dan ook niet zo gepast om te melden dat men zich de ogen daarvoor uit de kop dient te schamen en het woord "bah" is al helemaal misplaatst.
Wouter
-31-  Wouter:
tut tut Lutsjes

Er niet voor uit komen is wat anders dan de kluit bedriegen
De Lutsjes
-32-  De Lutsjes:
@Wouter:

Het één hangt meestal met het ander samen, dacht U ook niet?
Johan
-33-  Johan:
opvallend dat de Wilt en Tello zich altijd onmiddellijk 'mengen' en gaan 'sturen ' in berichtgeving omtrent de Oeverlanden. Vooral waar het een negatief stuk is, ze vullen met hun waanzinnig uitgebreide commentaren alle ruimte op en jagen iedereen die kritisch is de stuipen op het lijf. Bang als ze zijn dat de publieke opinie kantelt.
Krijg steeds meer de indruk dat hier spraken is van het 'monitoren van informatie' voor al kritische stukjes. Zo als dat door lobby groepen met belangen word uitgevoerd. in Overheid en bedrijfsleven !
Beide heren hebben hun belangen bij een bepaalde image , dat is wel duidelijk.
Martijn
-34-  Martijn:
Ik ben vandaag sinds lange tijd weer eens in de Oeverlanden geweest. Het was mooi weer en ik had zin in een wandeling in de natuur. Met het gebruik van de Oeverlanden als cruisegebied was ik (onwetende Amsterdammer) niet bekend. Vanuit die onschuldigheid kan ik het volgende zeggen:

Dat wat er op de borden staat over het natuurgebied als cruisegebied is volstrekt onvoldoende om duidelijkheid te scheppen voor de bezoekers van het terrein. Dit is wat er op de borden staat: "Het op de kaart als natuurgebied aangegeven gebied staat bekend als cruisegebied [tekstuele verklaring van de term cruisegebied]. Daarnaast is er een gebied dat ruimte biedt voor recreatie in een natuurlijke omgeving."
Ten eerste staat op de kaart geen enkel gebied aangegeven als natuurgebied. Ten tweede, als het een cruisegebied is, waarop zou het dan op de kaart staan als natuurgebied? Ten derde, er staat op de kaart geen gebied aangegeven dat ruimte biedt voor recreatie in een natuurlijke omgeving. Ten vierde: voor mensen die de borden niet lezen, omdat er simpelweg teveel tekst op staat terwijl ze zin hebben in een wandeling, zouden er toch borden moeten hangen met de tekst "Homo-ontmoetingsplek". Ten vijfde, de borden zijn alleen in het nederlands, dus internationale bezoekers kunnen de borden niet eens lezen.

Als de wethouder het daadwerkelijk belangrijk vindt dat bezoekers van het gebied weten dat het een cruisegebied is, en welk gebied binnen het totale oppervlak daar dan voor gebruikt wordt. Het is heel makkelijk om je te verschuilen achter een tekst op een bordje en dan te zeggen dat je je werk gedaan hebt, maar mijn ervaring leert al dat het in de praktijk niet voldoende is.

Verder kwam ik al wandelend op een daadwerkelijke afwerkplek terecht: ik denk niet dat egel en hermelijn het zo prettig vinden dat er, hoewel er dagelijks wordt schoongemaakt in het park, zoveel condoomverpakkingen tussen hun eten zitten. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand het daadwerkelijk prettig vindt om op zo'n vervuilde plaats intiem te zijn met een ander.

Als de wethouder seks in het openbaar wil gedogen in de Oeverlanden, dan lijkt het me beter om daar een duidelijk gebied voor af te bakenen, duidelijk en publiekelijk aan te geven dat het om een gebied gaat waar openbare seks is toegestaan en dus ook te verwachten valt. En laat de rest van het gebied dan natuurgebied en recreatiegebied zijn waarin de openbare eerbaarheid wordt gehandhaafd.
patricia de Ruijter
Ik woon al jaren in de buurt van de Oeverlanden. Ik wandel en fotografeer daar bijna elke dag. Het cruisen is daar altijd geweest en niet uit te bannen, daarom negeer ik het gewoon. Ik ben nog nooit bang geweest. Wel baal ik van de rotzooi die erdoor ontstaat.
Naast cruisers zijn er ook veel wandelaars, en meer oeverlanden liefhebbers zoals ik.

Overal waar ik kom in alle landen zijn er veel cruise gebieden, het is een natuur verschijnsel.
Peter
-36-  Peter:
Het scheldgedeelte is door de moderator verwijderd. Blijft over: Daar lopen kinderen rond!
Frank
-37-  Frank:
Discussie is deze week weer actueel geworden. Nu wil de Nieuw-West het cruise gebied helemaal verplaatsen.

Wat willen ze nu? Dit gebied staat al decennia bekend om het cruisen, desondanks maken we er (deels) een park van en gaan vervolgens verbaast zijn dat er klachten komen.

Tja. Wanneer ik een park aanleg bij een landingsbaan van Schiphol, moet ik daarna niet gaan klagen over geluidsoverlast.

Benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen.
Arnoud
-38-  Arnoud:
@Frank: best een goed idee: een cruisegebied naast de Polderbaan! :-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.