Home > > West: Molen De Otter

West: Molen De Otter

West: Molen De Otter

Molen De Otter gezien vanaf de achterzijde (Gilles van Ledenberchstraat, West).


zes reacties op "West: Molen De Otter"

B Janssen
-1-  B Janssen:
Deze molen zal misschien niet al te lang meer te bewonderen zijn..
Zie ook:
http://www.molendatabase.nl/nederland/ot..
En:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Arch..
rob
-2-  rob:
Dat is oud nieuws. Het is namelijk heel goed mogelijk dat De Otter blijft. Hepl De Otter in Amsterdam te behouden!
JohnN
-3-  JohnN:
Deze paltrok is een van de zeldzame overgebleven exemplaren van dit type.
Vroeger hadden molens "windrecht", het was verboden te bouwen of hoge bomen te planten binnen een rechtmatig vastgesteld omringend gebied. Het economisch belang is verdwenen en daarmee het windrecht. Onze molens zullen allemaal vervallen tot museumstukken die alleen maar bij enkele gelegenheden draaien/malen "voor de sier". (Zaanse Schans). Toch moet een molen draaien om het mechaniek en de dragende constructie in stand te houden, alleen uit oogpunt van behoud moet er dus niet zonder respect omheen gebouwd worden. Poldermolens hebben daarbij een voordeel (Kinderdijk, Schermer). In een stad als Amsterdam is het moeilijk een molen die ruimte te laten houden. Verplaatsing is dan de enige optie. Dat kost veel geld, maar dat moet men er dan maar voor over hebben. Want een stilstaande molen sloopt zichzelf.
HenkvP
-4-  HenkvP:
De besluitloosheid (kwestie van geld) maar meer nog de hakken in het zand van het Stadsdeelbestuur zorgen ervoor dat deze molen al jaren niet kan draaien. Gevolg: wordt door JohnN hierboven uitgelegd.
Of je zorgt er als Stadsdeelbestuur ervoor dat het niet mag voorkomen dat de Molen geen wind genoeg krijgt. Of als je dat hebt nagelaten door gebrek aan kennis of waarschuwingen in de wind geslagen hebt, wees dan zo fatsoenlijk als bestuur de molen echt te redden en hem niet als een stadsdeelmonument te zien terwijl er geen wind en geen geld is om de Otter te onderhouden.
GetEvents
-5-  GetEvents:
Wat red je nou eigenlijk wanneer je de molen verplaatst. Het kost handen vol geld, de molen wordt uit zijn historische verband getrokken. Het is leuk natuurlijk voor de molenaar die kan spelen met zijn speeltje maar de molen kan veel meer dienst doen in Amsterdam, elke week weten tal van toeristen en bewonderaars de molen weer te vinden zonder dat de molen gepromoot wordt. Er kan genoeg budget opgehaald worden om de molen weer te herstellen, en volgens metingen is het wel mogelijk de molen te laten draaien.

http://www.getevents.nl/nieuws/de-otter-..
JohnN
-6-  JohnN:
Landelijk gezien is er groot tekort aan vrijwillige molenaars.
Ik ben niet geinformeerd hoe het precies in Amsterdam zit, maar aannemelijk is dat niet anders.
Als de molen niet regelmatig flink draait (niet alleen voor de sier) is daar flink wind voor nodig en op het moment dat zo'n situatie bestaat (ondanks hoogbouw?) is het de vraag of onmiddellijk een gediplomeerde molenaar beschikbaar is. Beter is het molens die dreigen te vergaan tussen de hoogbouw te verplaatsen zodat ze 1: weer voldoende vaak kunnen draaien 2: weer in hun originele landschap passen. Een molen tussen de flats is op alle fronten een treurnis: 1: de historische plek bestaat allang niet meer 2: de molen zal ondanks regelmatige kostbare grote renovaties toch onvermijdelijk vervallen.
Het insectenleven moet niet onderschat worden, een molen die niet (niet genoeg) draait wordt gewoon opgevreten. Daar helpt geen verfkwast tegen.
Wat is er toch tegen verplaatsen? Bijna alle molens aan de Zaanse Schans zijn er naartoe verplaatst van andere plekken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.