Home > > Centrum: Topdrukte bij Artis

Centrum: Topdrukte bij Artis

Centrum: Topdrukte bij Artis
trefwoorden.

zeventien reacties op "Centrum: Topdrukte bij Artis"

JohnN
-1-  JohnN:
Ach ja, vakantie he. Zou het ook iets te maken kunnen hebben met het wisselvallige weer: in Artis ben je lekker buiten en als het plots regent snel weer ergens naar binnen. Zijn overigens de kwartjesdagen voor stadgenoten er nog? Zal wel afgeschaft zijn denk ik.
Marleen Zachte
-2-  Marleen Zachte:
Traditioneel is september de maand waarin je met korting naar Artis kunt, ik neem aan dat dat ook dit jaar weer geldt. Niet meer voor een kwartje, maar vorig jaar was het dacht ik een kwart korting. Geen idee hoe dat dit jaar zal zijn.
Mensen met een stadspas kunnen trouwens heel augustus nog gratis met een speciale bon. Zie: http://www.stadspas.nl/stadspas_kortinge..
JohnN
-3-  JohnN:
@ Marleen: Dank voor de link. Fijn voor de mensen met de stadspas dat ze deze maand nog voor niks binnen mogen, want de toegangsprijs is voor de arme Amsterdammers niet misselijk. Die term "kwartjesdagen" herinner ik mij van vroeger, veronderstelde niet dat dit nu nog letterljjk zou bestaan, maar 25% korting is ook een mooie knipoog naar het kwartje van vroeger. Vroeger gingen we wel eens een aantal dagen achter elkaar met tekenblok en stiften onder de arm.
Veel Amsterdammers beseffen niet hoeveel voordeel ze binnen bereik hebben, wat je allemaal mist als je buiten de stadsgrens ging (moest gaan) wonen.
eva
-4-  eva:
Artis is niet te betalen voor de gewone man, dit geldt voor alle musea. Amsterdammers zouden voor half geld overal in moeten kunnen dan kwamen er veel meer inwoners van de stad naar hun musea. Het Rijks zou vanwege de schandalig lange verbouwing; dus het gesloten zijn, alle inwoners gratis er in moeten laten het eerste jaar. Zo vele Amsterdammers komen nooit in een museum vanwege de enrome entree-prijzen.
Maaike
-5-  Maaike:
Gezellig een dagje naar de dierengevangenis.
JohnN
-6-  JohnN:
@Maaike - je moet je opvatting toch eens herzien, die is (iig wat Natura Artis Magistra betreft) negentiende eeuws. de dieren hebben het in deze dierentuin in het algemeen heel goed. waarom zouden ze zich anders vrolijk voortplanten? of dacht je uit verveling?
Suffie
-7-  Suffie:
Heerlijk, dat kinderlijke naïeve van zo'n Maaike...
De Lutsjes
-8-  De Lutsjes:
Maaike heeft natuurlijk wél gelijk!

Dieren behoren niet achter tralies, ook niet als er goed voor ze gezorgd wordt.
Het is toch algemeen bekend dat er vele diersoorten bestaan die zich in gevangenschap juist niet voortplanten.
Plenty mogelijkheden om van dieren te genieten in hun natuurlijke omgeving of middels de vele prachtige natuurfilms en voor educatieve doeleinde biedt Naturalis in Leiden ook uitkomst.
Suffie
-9-  Suffie:
"Het is toch algemeen bekend dat er vele diersoorten bestaan die zich in gevangenschap juist niet voortplanten"

Noem er eens een paar?
De Lutsjes
-10-  De Lutsjes:
"niet voortplanten" is wat ongelukkig gekozen. "moeizaam voortplanten" is een betere term.

Vele dieren zijn juist door hun opsluiting dermate gestressed dat voortplanting tot een unicum behoort.
Olifanten, tijgers, ijsberen zijn daar een levendig voorbeeld van. Vaak vinden er uitwisselingen van dieren plaats vanuit dierentuinen over de gehele wereld, in de hoop dat een nieuwkomeling wél voor de beoogde voortplanting wenst te zorgen.
JohnN
-11-  JohnN:
Wat een puriteinse discussie weer hierover. In moderne dierentuinen zoals Arnhem, maar ook - voor zover de lokatie het toelaat - Artis, wordt ernaar gestreefd juist tralieverblijven zoveel mogelijk te vermijden. De omgeving wordt er voor het dier gemaakt niet ten gerieve van de mens, dus ze hebben het vaak prima naar hun zin. Men moet niet denken dat in het wild levende dieren zo paradijselijk leven, integendeel, constante dreiging en voedselgebrek maken het vaak een keihard bestaan. Een plekje in de zon en de kost voor het kauwen: vele dieren willen er niet meer weg. Een uitzondering wil ik maken voor dieren die zeer veel ruimte nodig hebben, om die in gevangenschap te houden blijft een moeizaam compromis. De olifant bijvoorbeeld, en de struisvogel die eigenlijk moet kunnen rennen. Toch houdt men olifanten in het circusbedrijf en struisvogels worden in farms gehouden als super-vleeskippen, dan kun je toch maar beter in de dierentuin wonen als olifant of struis.
Beren zijn natuurlijk eigenlijk veel te gevaarlijke dieren om in kleine leefruimten te worden gehouden, daar moet je ze haast wel beschermen met dikke tralies, anders krijg je toestanden zoals bij de gorilla's met die rare mevrouw die een relatie wilde aangaan met bokito. Nee, wat erg was dat waren de 'dansende beren' van vroeger en de beren die in een berenkuil werden gehouden, hetzelfde geldt in deze tijd nog voor de toeristen-olifanten in zuid-oost azië. Het roer is allang om in de West Europese dierentuinen dus ik typ hier graag enige nuancering - al kan ik ook enorm genieten van de aanblik van een dier in vrijheid. Op de film dan, en niet op safari waarmee je het wild ook al geen dienst bewijst.
juriaan
-12-  juriaan:
Dierentuinen zijn er niet voor dieren maar voor mensen. Dat wil niet zeggen dat het dieren-welzijn niet super belangrijk is. Dat zit bij Artis wel goed. Een top-dierentuin. Gezonde vrolijke beesten all-over. Maaike is naief en voor in genomen.
Sigi
-13-  Sigi:
@10
De uitwisseling van dieren is in het kader van fokprogramma's om inteelt tegen te gaan.
Schop
-14-  Schop:
Ik denk dat de misstanden in Nederlandse dierentuinen wel meevallen, zeker vergeleken met bijvoorbeeld China: http://www.johnschop.nl/2007-03-25/weiha..
Suffie
-15-  Suffie:
Ik kan zo even geen dier bedenken dat zich in dierentuinen "moeizaam voortplant", ik denk ook niet dat die er zijn... Zoals Sigi heel terecht zegt, die fokprogramma's zijn vooral bedoelt om genvariatie te bevorderen en heeft niets te maken met de kieskeurigheid van bepaalde dieren.

Andersom geldt bovendien dat veel met uitsterven bedreigde diersoorten hun huidige bestaan danken aan de inspanningen van dierentuinen om de soort in stand te houden, niet alleen in gevangenschap maar ook in vrijheid. En voor wat betreft die vermeende stress: ja, er zijn dieren die speciale aandacht nodig hebben, maar met name in Artis is in de afgelopen jaren zoveel aandacht besteed aan de leefomgeving van dieren, dat de meesten een leven hebben als een luis op een zeer hoofd en dat zeker ook zo ervaren...
De Lutsjes
-16-  De Lutsjes:
AC heeft een aantal zeer vermaarde "dierenfluisteraars" onder haar respondenten!
Suffie
-17-  Suffie:
Dat krijg je al gauw als je algemene bekendheden rondstrooit...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.