Home > > We zijn er weer: Amsterdam Centraal nieuwe stijl

We zijn er weer: Amsterdam Centraal nieuwe stijl

U zult wellicht hier en daar nog iets vreemds tegenkomen, zo gaat dat met verhuizingen. Dankzij het nieuwe systeem waarop Amsterdam Centraal draait (van harte aanbevolen: PivotX) moet er nog wat werk verricht worden om de archieven op orde te krijgen. Maar wat kan u dat schelen, u hebt immers alles al eens gelezen? Belangrijker is dat u al die reacties die u de hele nacht hebt moeten opsparen weer kwijt kunt. We zouden zeggens: ga uw gang.

Een van de nieuwe opties die we hebben is het weergeven van afbeeldingen bij reacties, waardoor sneller te zien is wie wat zegt. Wilt u ook zo'n avatar bij uw reacties? Ga naar gravatar.com, meld u aan met het mailadres dat u ook hier voor reacties gebruikt en het komt helemaal goed.

Maar, belangirijker, doe mee! Daarvoor hoeft u zich echt niet vast te leggen op regelmatige bijdragen, ook incidentele tips, links naar interessante artikelen, foto's en video's zijn van harte welkom.


25 reacties op "We zijn er weer: Amsterdam Centraal nieuwe stijl"

Bart
-1-  Bart:
Geachte redactie,
Bij nieuwe websites heb je altijd wat problemen: bij de nieuwe site van AC is dat niet anders: hij 'hikt'voortdurend, loopt vast bij scrollen, en beland bij het aanklikken van een nieuw item steevast onderaan de pagina. Verder loopt hij bij windows 7 en IE9 steevast vast, bij Firefox gaat het beter... Nog maar even aan sleutelen, denk ik..
En verder is het gewoon even wennen, ik vind de layout eigenlijk gewoon lelijk en ouderwets, sorry, maar dat is persoonlijk.
De Lutsjes
-2-  De Lutsjes:
@Bart:

Geef de redactie dan ook die kans en begin niet met du moment alles af te kraken!

Sleutel eerst maar eens aan Uw zelve en dan zal blijken dat U geen tijd resteert om deze site überhaupt te bezoeken.
Arnoud
-3-  Arnoud:
Rustig maar, vliegt elkander nu niet direct weer in de haren. ;-)
Wij zijn blij met feedback. We zullen alles nalopen wat Bart opmerkt. Hoewel ik dat vastlopen en hikken nog niet heb gemerkt, terwijl we toch met verschillende browsers hebben getest.
Zelfs op mijn smartphone hikt hij niet.
Lelijk en ouderwets is inderdaad persoonlijk, ik vind hem juist erg gelikt en modern. En ik sta bekend om mijn verfijnde smaak! ;-)
Bart
-4-  Bart:
@ Arnoud: technisch gezien is de site nogal traag, als je 'em vergelijkt met de VK en anderen. Ik werk met Windows 7P., en prompt gaat bij iedere aangeklikt item (na AC Home) de scrollfunctie altijd naar de onderkant van de page... (doet 'ie niet bij andere webpages), en zoals gezegd, tamelijk traag bij het laden. En wat de layout betreft: sorry, nogmaals maar die is saai! De vorige gaf fraaie breedbeelden van Thomas' fotografieën in de kop, dat was al verleidelijk, deze site 'dijt" ook niet uit als je hem op widescreen weergeeft. Dan blijven er lelijke banen aan de zijkant over ( en te veel info links en rechts, dat moet onderop de page vind ik.. Enfin, daar kan nog over nagedacht worden, denk ik.
Want een beetje spraakmakend moet AC tenslotte wel blijven! (ondanks de Lutsen, die iedereen oproepen om aan zich zelf te sleutelen, maar blijkbaar vergeten zichzelf voor een 'grote beurt' aan te melden.
Enfin, zo doen we voort.. (Vlaams gezegde)
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Bart: dat scrollen is inderdaad een bug die we proberen eruit te halen. Schijnt hij overigens niet te doen bij Chrome.
De traagheid bij het laden komt door de server. We hebben erover geklaagd. Maar we hebben natuurlijk niet een dedicated server zoals de Volkskrant die heeft. Dat is geen eerlijke vergelijking. Deze site is zonder reclame, dat is dan weer hinderlijk bij die grote krantensites. Misschien moesten we dat dus maar gaan doen, reclame...
De vorige site had ook een vaste breedte, die dijde niet uit (op mijn breedbeeldscherm tenminste niet). Deze is zelfs nog wat breder dan de vorige.
Ook wilden we nu eens wat anders dan de (overigens fraaie) breedbeelden in de header, je moet ook eens iets anders durven doen. Is je trouwens al opgevallen dat je op die foto's kunt klikken, waarna ze in een popup vergroten? Volgens mij zit er in deze nieuwe site heel wat meer dat jij nog niet ontdekt hebt. ;-)
Verder gaat het natuurlijk ook vooral om de inhoud en die is wat mij betreft mooi genoeg verpakt.
Bart
-6-  Bart:
Het gaat steeds beter Arnoud! En inderdaad, de pop-ups had ik nog niet gezien, en de rest ben ik nog aan het ontdekken.. Maar de automatische aanpassing aan 'breedbeeld' zou ik toch wel een + vinden (of de achtergrond donkerder maken) Ik weet niet waarom, maar inmiddels gaat ook het laden beter.. Dus end goed, al goed. (maar doe nog even iets aan die nare kleur 'ossebloed' in de lines. Verder nogmaals niets dan lof over de site, want het gaat over de inhoud, al zou je een eenvoudig Word-beeld laten zien.
Laten we dus vooral over de inhoud nadenken, en inhoudelijk reageren. Yeah, yeah..
Arnoud
-7-  Arnoud:
Bart, in deze site is veel te ontdekken. Net als bij veel andere websites overigens, want ik heb het idee dat de vluchtige bezoeker nog geen 10 procent ziet van wat er allemaal op staat.
Wij hebben in de linkerkolom tabbladen. Die heb je vast al gezien. Onder een van die tabbladen staan trefwoorden. Als je daarop klikt kom je op een pagina met artikelen die gerelateerd zijn aan die trefwoorden. Maar dat niet alleen: ook externe links, zoals foto's op flickr.
Dan hebben we ook nog video. En enorm veel aandacht voor foto's, die nu door iedereen kunnen worden ingestuurd.
De inhoud wordt verbreed: kijk onder 'rubrieken' en je ziet nieuwe gebieden waarop wij ons willen richten.
En, zoals al aangekondigd, ook mensen van buiten de stad mogen nu bijdragen aanleveren.
Tenslotte is een niet geringe prestatie dat alle 'oude' artikelen zijn overgezet van het oude naar het nieuwe systeem. Voor ons argeloze gebruikers klinkt dat nogal vanzelfsprekend, maar het schijnt technisch een moeilijke klus te zijn geweest.
En dat 'ossenbloed' zoals jij dat noemt, is de kleur rood die bij Amsterdam hoort.
Bart
-8-  Bart:
Arnoud: Echt, zeer veel waardering voor de site! En nog steeds blij dat (ex) Amsterdammers mogen blijven meedoen, want die discussie is wat mij betreft echt achterhaald. Nu nog even de tijdsinstellingen onder de bijdragen actualiseren.
En ossenbloed is niet echt vies tegen donker grijs als achtergrond..
Ik snap dat je me een bloedzuiger vind, Arnoud, maar verwijder deze bijdrage maar na het lezen, ik heb het beste voor met AC!!!
De Lutsjes
-9-  De Lutsjes:
Hoe een "bloedzuiger" op 24 juli tussen 20.18 uur en 22.42 uur geheel van mening kan veranderen!

"Slijmjurk" achten wij passender...

@Arnoud:

We zullen ons verder onthouden van scheldpartijen, maar dit moesten we even kwijt...
Bart
-10-  Bart:
@ Lutsen: voor u vinden wij de term 'zuigertjes' passender. Mijn commentaar was uitsluitend bedoeld om de site en Arnoud wat te helpen en de altijd aanwezige 'bugs' er uit te halen...
De Lutsjes
-11-  De Lutsjes:
@ Bart:
Waarom spreekt U toch steeds over "wij"
Arnoud
-12-  Arnoud:
@Bart + Lutsjes: het lijkt mij toch beter om deze onderlinge irritaties hier niet in de reacties te plaatsen. Het is allemaal communicatie over elkaars manier van communiceren en daar heeft verder niemand iets aan.
Graag verneem ik op- en aanmerkingen over de site, niet over elkaar.
Bart
-13-  Bart:
@ Arnoud: dat was ik in alle ernst ook van plan, helaas halverwege gehinderd door fokke en sukke (Lutsje en Flutsje), die op deze site niet weg te blazen zijnals het om afzeiken van personen gaat...
De Lutsjes
-14-  De Lutsjes:
@ Arnoud:

Zeker, daar zullen wij ons aan houden dus vanaf heden gaan we deze pedante schertsfiguur simpelweg negeren.

Chapeau voor Uw inzet om deze site nóg aantrekkelijker te maken! Ook wij constateren wat kleinigheden, gelieve deze wel te zien in het licht van onze onkunde daar waar het computertechniek betreft.
Bij het openen van de site komt men niet automatisch op de home page terecht en als men een bijdrage aanklikt, komen we onderaan de pagina uit. Ook met de "zoektermen" kunnen wij niet uit de voeten: je typt iets in en dan?
Soms zouden wij Uw foto's (bovenin) van commentaar willen voorzien, maar dat is o.i. niet mogelijk.

Wij gaan er eens rustig voor zitten, uiteraard met een roseetje binnen handbereik en zo doen we voort...

Succes!
Marleen Zachte
-15-  Marleen Zachte:
@Lutsjes: het idee dat niet iedereen bij het openen van de site op de home page terechtkomt, maakt ons erg nieuwsgierig. Waar dan wel?

Wat het zoekvak betreft: tekst invullen en op Enter (Return) drukken en het resultaat volgt. Merk ook op dat tijdens het typen mogelijke zoekopties in een lijst onder het zoekvak verschijnen. Klik op een optie en de tekst in het zoekvak wordt aangevuld. Bij het typen van 'rob' duiken bijvoorbeeld ondermeer Rob Oudkerk en Rob Schouten op.
De Lutsjes
-16-  De Lutsjes:
@ Marleen Zachte:

Hartelijk dank, het zoekvak werkt perfect!
Toen we vanochtend AC openden, kwamen wij uit bij "onverdoofd genieten van Tsjaikovski", dus niet bij de laatst geplaatste bijdrage, dat is feitelijk wat wij(!) bedoelen met "home page".
Na Uw antwoord aangeklikt te hebben, kwamen we wederom onderaan de pagina uit.
En hoe zit het met de foto's bovenin?
wk
-17-  wk:
Ik mis die prachtige panoramafoto's in de kop óók!
Arnoud
-18-  Arnoud:
@wk: dan verwijs ik je naar http://schlijper.nl, daar staan nog steeds al die prachtige panoramafoto's. Bij Amsterdam Centraal doen we weer eens iets anders.
De Lutsjes
-19-  De Lutsjes:
@ Arnoud:

Inderdaad weer eens iets anders. Daarom zou het zo leuk zijn om bepaalde foto's van commentaar te kunnen voorzien en wie weet wat daar dan weer uit voortkomt.
Marleen Zachte ging in haar reactie niet in op onze vraag hieromtrent.
Marleen Zachte
-20-  Marleen Zachte:
@Lutsjes: Opent u de site via een bookmark (favoriet), of typt u iets in in de adresbalk van uw browser? In het laatste geval wordt mogelijk een eerder bezochte pagina automatisch aangevuld in die adresbalk. Gaat het om een bookmark, die naar http://www.amsterdamcentraal.nl linkt, dan zou dit niet moeten kunnen gebeuren.

Dat naar de onderkant van de pagina springen is vervelend. Gebeurt voor zover we weten in Firefox en Explorer. Chrome en Opera geven geen problemen. Tot we hier een oplossing voor hebben, linken 'lees verder's even naar de bovenkant van artikelen.

In de zijkolom gaat het waarschijnlijk ook mis, dat is vooralsnog helaas even behelpen.

Tot slot, de foto's in de header: een reactiemogelijkheid zou leuk zijn, maar daarvoor moet elke foto weer afzonderlijk in een 'artikel' geplaatst worden. Wie weet komt het daar in de toekomst ooit nog eens van.
Tante Leen
-21-  Tante Leen:
Grappig...wat mij elke keer opvalt bij sites waar je je comments kan achter laten...Na een tijdje er zijn altijd mensen die er schijnen "te wonen" en die dan ook denken dat zij alles kunnen zeggen en dan denken ongezouten hun mening te mogen ventileren. Snap nooit zo erg waar dat vandaan komt. Ik vind dit wel een leuke site, alles opent en niks is traag (iMac en chrome?) en ik kijk er lekker de foto's van mijn Amsterdam. De stad waar ik nog steeds een dikke keel kan krijgen als ik er op een zonnige zondag ochtend om een uurtje of 7 door heen rijd. En zelfs na 53 jaar ontdek ik nieuwe geveltjes of hoekjes. Heerlijk!!
De Lutsjes
-22-  De Lutsjes:
@ Marleen Zachte:

Wij openen inderdaad middels een bookmark via Firefox.

Ach, op een zeker moment zullen dit soort trivialteiten ongetwijfeld tot het verleden behoren.
JohnN
-23-  JohnN:
Een dag of vier wachten voor je een oordeel velt vind ik eigenlijk wel zo verstandig, bovendien gebeuren er wel belangrijker dingen in de wereld dan vernieuwing van de Amsterdam Centraalsite. Enig bezwaar: Ook ik vind het hinderlijk als ik commentaar wil lezen dat ik naar de bodem van de pagina word geloodst. En ik werk met Window 7 icm IE laatste versie (9.1 of zo?) Ik houd niet zo van site's die een witte of bijna witte achtergrond hebben. Als je van een andere site komt werkt het een beetje verblindend, vooral omdat de teksten niet zwart zijn. Maar dat kan iets met mijn oudere ogen te maken hebben (maar ik mag toch ook wel comfortabel lezen?).
Tot zover wat het "negatieve" betreft. Algemeen vind ik de site een prettige en toegankelijke site, in vergelijking met de vele doolhoven die je op het www tegenkomt. Dat vond ik van de vorige versie ook al. En de liefhebbers van panoramafoto's kunnen altijd nog terecht bij Schlijper en natuurlijk ook bij VerbalJam. Ik vind die diapresentatie die telkens doorschuift wel een leuk idee en klik graag af en toe een vergroting tevoorschijn. Ik mis alleen soms een titel want ik kan niet altijd meteen herkennen waar de foto gemaakt werd.
Ga zo voort, zou ik zeggen.
daniel schut
-24-  daniel schut:
Mooi hoor jongens! Laat toch ook weer eens de 'power of pivotx' zien.
Bart
-25-  Bart:
Nu doe 'ie het weer helemaal fantastisch, de bugs zijn eruit volgens mij, en bij nadere beschouwing vind ik 'em ook niet meer zo lelijk (dat was natuurlijk gewoon even wennen...) Hij is ook een stuk sneller geworden, Arnoud, dat lag dus niet aan de VK en de grote jongens...
Gewoon complimenten!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.