Home > > De echte Amsterdammer

De echte Amsterdammer

Wat is een échte Amsterdammer?
Maar al te vaak laait deze discussie op Amsterdam Centraal weer op.
Er werd al eerder over geschreven, maar we zijn er blijkbaar nog steeds niet uit.

Blijkbaar moet je een echte Amsterdammer zijn, voordat je je met Amsterdam mag bemoeien.
Maar wat is dat, een échte Amsterdammer?
Ligt dat eraan, waar je wieg stond (en die van je ouders en van de ouders van je ouders)?
Of is Amsterdammer iets wat je wordt, vanuit een gevoel?
Word je zo geboren, waar ter wereld je ook leeft, en trekt dát je dan naar Amsterdam?

Ik denk, dat er meerdere definities mogelijk zijn.
Ik ben hier niet geboren en getogen. Mijn kinderen wel. Hoeveel generaties moet dat doorgaan voordat mijn nageslacht in díe zin écht Amsterdams is?
Maar ik was al Amsterdammer voordat ik hier kwam en ben daarom hier gekomen.

Vanaf de eerste keer dat ik in Amsterdam was (ik was toen 9 jaar en op vakantie hier met mijn ouders), wist ik dat ik ooit hier zou willen wonen. En toen ik 19 was, ben ik precies dat gaan doen.

Ik hou van de Amsterdamse mentaliteit: bemoeizuchtig, maar sociaal. Het geeft me nog steeds een veilig gevoel, dat als ik een ongeluk heb met de fiets, ik de hulpvaardigen van me af moet schudden.

Zelf kom ik uit een stad, waar mensen uit de ooghoeken kijken en je blij mag zijn als iemand zo aardig is om 112 te bellen. Doe mij maar de Amsterdammers, die altijd met hun goede adviezen klaarstaan, over alles een mening hebben en bereid zijn die met iedereen te delen.

Het maakt mij niet zo veel uit. Zolang mensen zich betrokken voelen bij Amsterdam, bereid zijn om hun nek en hun handen uit te steken en te knokken voor het bestaan van de Amsterdamse mentaliteit, mogen ze zich wat mij betreft Amsterdammers noemen!


31 reacties op "De echte Amsterdammer"

Vinus
-1-  Vinus:
Even de echte geboren Amsterdammers in mijn vriendenkring geteld, want dat schijnt de nationale hobby te zijn, tellen, of het nu allochtonen of Amsterdammers zijn, en ik kwam op: 6. Gemneenschappelijk kenmerk: grote bek, klein hartje.
Jeroen Mirck
-2-  Jeroen Mirck:
Volgens mij zijn de meeste Amsterdammers niet in Amsterdam geboren. Toch wonen velen er al sinds hun jonge jaren, studietijd of eerste baan. Als je hier langdurig woont, ben je wat mij betreft een Amsterdammer. Laat dat 'echte' maar weg, dan ben je van het gezeur af. Het leuke van Amsterdam is juist dat het een smeltkroes is. Liever dat dan zo'n dorp op de Bible Belt met allemaal dezelfde zure grevo-koppen. :)
Landlustobject
-3-  Landlustobject:
ik ken weinig 'echte' Amsterdammers, wat dat ook mogen zijn. En is er duidelijk verschil tussen 'echte'Amsterdammers uit de Jordaan en die uit Buitenveldert, of die uit landelijk Noord en Osdorp. Dat heb je toch in alle steden? Dat is juist het leuke ervan, je moet toch niet denken van een incesttroep als in bijv. Volendam of Urk!
Henrik
-4-  Henrik:
Deden we maar net zo gemoedelijk over de discussie wanneer mensen een échte Nederlander zijn en geen allochtoon.

Maar, zelf woon ik sinds m'n 3de in Amsterdam, maar volgens mijn vriendin die hier geboren is ben ik nog steeds geen échte Amsterdammer.
Bart
-5-  Bart:
Het blijft een discussie: de “echte” Amsterdammer bestaat dus gewoon niet, of je zou de PVV definitie van drie generaties moeten gaan hanteren, dat blijft kul, want: mijn grootouders van beide kanten hebben het grootstse gedeelte van hun leven in A'dam gewoond (>40 jaar) mijn ouders tenminste 20 jaar, ik ben er geboren, maar elders opgegroeid, tot mijn 20e, vervolgens weer gaan wonen en studeren, en sinds kort ex-amsterdammer. Ben ik nog Amsterdammer? JA, wat mij betreft...

Het blijft een non-discussie, zeker als je de vergelijking met het begrip 'allochtoon' trekt: hoeveel generaties moetr je hier wonen om “echte Nederlander” te zijn? Volgens de PVV heel erg lang, en daarbij vergeten ze allerlei dwarsverbanden, maar het gaat ze dan ook alleen om “niet-westerse” allochtonen (lees: islamieten)die hier mogelijk al 45 jaar wonen (mijn schoonouders bijv. )en, om het maar grof te zeggen: “ook uit de ruif mee-eten”...
Mag dat,na heel lang hard werken (20 jaar in de mijnen in Limburg, en bijna 15 jaar bij voorheen Verolme, m'n schoonvader)? Van u ook, heer Wilders?
Zo wordt je Nederlander... M'n schoonvader heeft kanker, is 85, en m'n schoonmoeder is er niet veel beter aan toe.Die mensen waren al versleten voor ze de 'pensioengerechtigde'leeftijd hadden bereikt.
Laten we deze vruchteloze discussie over wie men is, of waar men zich op mag beroepen, maar afsluiten...
JohnN
-6-  JohnN:
Telkens komen deze discussies weer op en er is geen conclusie te trekken. Ieder heeft zo zijn eigen criteria en dat mag van mij.
Ik zelf heb (helaas) nooit in Amsterdam gewoond (kunnen wonen), maar wel er dichtbij. En ik volgde er opleidingen, werkte 10 jaar bij een Amsterdams bedrijf, eerst op de Prinsengracht, later op Sloterdijk. Ik heb veel vrienden en bekenden in Amsterdam, zit graag aan het IJ, geniet van de musea (als ze open zijn..), kom graag en vaak in de OBA en een paar café's in de binnenstad.
Dit alles bij elkaar geeft mij - telkens als ik het CS uit kom, of van het pontje stap, het gevoel: “dit is echt mijn stad”. Dat is bepalend, wie dat herkent is voor mij goed gezelschap. Amsterdammer? We hebben in elk geval iets gemeen.
Sjaan
-7-  Sjaan:
Een echte Amsterdammer probeert niet krampachtig zichzelf tot echte amsterdammer te bestempelen en hun afkomstdorp te verloochenen zoals die import-boeren dat doen.
Jeroen Mirck
-8-  Jeroen Mirck:
@Sjaan: Met deze reactie toon je jezelf als een rechtgeaarde boer. :)
JohnN
-9-  JohnN:
Ik gok: Sjaan is recent gescheiden of gedumpt en heeft een taaie ruzie met de buurvrouw. Mis? Nou ja, er zijn nog meer mogelijkheden.
Suffie
-10-  Suffie:
Volgens Sjaan komen Amsterdammers uit boerendorpen, maar wonen echte Amsterdammers in Purmerend. Een klassiek geval van de weg kwijt....?
Ronnie Zijp
-11-  Ronnie Zijp:
Deze discussie is mijns inziens kansloos. Amsterdammer zijn zit in je hart. Je kunt aan de Prinsengracht wonen maar geen Amsterdammer zijn. Of ergens in New York of Purmerend en een Amsterdammer in hart en nieren zijn. Als Amsterdammer ben je trots op je stad en als je er bent voel je je thuis. Een echte Amsterdammer kan de positive vibe van de stad 'voelen'. Een echte Amsterdammer weet hoe belangrijk deze stad is voor Nederland, Europa en de wereld. En een echte Amsterdammer weet dat de stad niet stopt bij de gemeentegrenzen, maar veel verder reikt!
Tante Leen
-12-  Tante Leen:
Als je net zoals ik, in Amsterdam bent geboren en getogen en bovendien nog steeds woonachtig bent...en je ziet hoe jouw geliefde stad steeds verder afglijdt in een over gereguleerde stad, bestuurd door mensen die niks snappen van Amsterdam of van de vrije spirit die hier ooit heerste. Dan ben je denk ik een Amsterdammer in hart en nieren. Of als je kippenvel krijgt van al die bakfietsende wannabees. Mens neem gewoon de fiets met een voor en achter zitje denk ik dan, je verspert de weg en daarna blokkeer je ook nog eens de halve stoep met dat gevaarte van je. Als je nekhaar overeind gaat staan van die verwende kids met hun kut accentje, en die walchelijke rrrr die in zuid wonen dan ben je een echte Amsterdammer, en als je denk: doe gewoon dan doe je gek genoeg! Als je haast gaat huilen als je de westertoren hoort als je op vakantie bent geweest of het carillon van de munt...dan...ja dan ben je een echte Amsterdammer. Als je de grond van het centraal wilt kussen na een dagje andere stad...dan ben je een echte Amsterdammer. Als je een wee gevoel krijgt als je met de pont naar noord gaat omdat je zo van het centraal houdt en niet snapt dat het allemaal zo vreselijk lang moet duren. Amsterdammer zijn is in je hart en niet of je hier perse bent geboren. Amsterdammer zijn is vrijheid blijheid! En hier mee sluit ik af.
De Lutsjes
-13-  De Lutsjes:
@Tante Leen:

Over k*t-accentjes gesproken: plat Amsterdams, brrrrr.

U heeft wel gelijk m.b.t. die walgelijke bakfietsen....
Jeroen Mirck
-14-  Jeroen Mirck:
@Tante Leen: De tijden veranderen. Volgens mij is de bakfietsyuppenmoeder een typisch exponent van de grootsteedse dynamiek die in Nederland alleen Amsterdam kent. Daarmee is ook dat inmiddels een echte Amsterdammer geworden. Of je dat nou leuk vindt of niet.
Arnoud
-15-  Arnoud:
Waarom nu zo'n drukte over die bakfietsen. Ik heb zelf geen kinderen, dus ook geen bakfiets. Maar ik heb er geen problemen mee. En voor die kinderen is het ook geinig.
Met een enkel zitje achterop de fiets kom je er niet meer, want veel ouders halen dikwijls voor elkaar de kinderen op. En het zijn heus niet alleen yuppen die zo'n ding hebben. Het is de nieuwe generatie ouders.
De Lutsjes
-16-  De Lutsjes:
@Arnoud:

Die krengen vormen wel degelijk een probleem. Men belemmert, m.n op de grachten het doorgaand rijverkeer, de smalle trottoirs zijn niet berekend op het "parkeren" van deze gevaartes en daarbij betwijfelen wij of de kinderen het bij regenachtig weer wel zo amusant vinden in een door condens beslagen plastic omhulsel te moeten vertoeven.
De ouders maken vaak een gestreste indruk, maar dat behoort dan kennelijk ook bij de nieuwe generatie....
Arnoud
-17-  Arnoud:
@De Lutsjes: auto's vormen een nog veel erger probleem, en niet alleen op de grachten. ;-)
De Lutsjes
-18-  De Lutsjes:
@Arnoud:

U maakt daar een punt, maar het onderwerp "bakfiets" is nu toch even(!) aan bod?
Arnoud
-19-  Arnoud:
@Lutsjes: u noemde de belemmering van het doorgaand rijverkeer. Ik meende te moeten opmerken dat auto's nog een veel grotere belemmering vormden, waardoor bakfietsen de schuld krijgen van de belemmering van het rijverkeer. Waren er geen auto's op de grachten, dan zouden de bakfietsen geen belemmering vormen. Maar misschien druk ik mij wat ongelukkig uit op de late avond.
HenkvP
-20-  HenkvP:
Zo'n bakfiets is niet meer dan een statussymbool. De buren hebben er een dan wij ook. Het allerergste is wanneer zo'n papa zijn kwaliteitsuurtjes met zijn kroost doorbrengt met een bezoek aan de markt. Uiteraard gaat dan zo'n kreng mee de markt op. Hier ben IK en IK neem lekker veel ruimte in en IK creëer ruimte tussen mijn bakfiets en de kraam. De rest van het volk kan stikken en wachten totdat IK klaar ben. Ook een geweldig fenomeen met die klote dingen is dat ze altijd bij de ingang van een supermarkt of grote winkel de weg versperren. Kijk eens bij de Hema op de Ferdinand Bolstraat. Je weet niet wat je ziet. Te beroerd om de geliefde koters ook maar een paar meter aan de hand mee te nemen. Hoe aardig misschien de bakfietsouders zijn, in de openbare ruimte gedragen ze zich als asocialen. Een bakfiets op het fietspad en een hele trits fietsers noodgedwongen erachter.
Jeroen Mirck
-21-  Jeroen Mirck:
Gezeik over bakfietsen is zó obligaat. Verzin eens iets nieuws! :)
O. Schmidt
-22-  O. Schmidt:
@Tante Leen

Eerst betitel je de 'Echte Amsterdammer' als 'Vrijheid Blijheid'. Vervolgens ga je mensen in hokjes indelen en afschrijven zodra ze een bakfiets hebben. Dat noem je ruimdenkend? Hahahaha...

Ga maar lekker naar Purmerend, Tante Leen.
De Lutsjes
-23-  De Lutsjes:
De scooters dan maar?
HenkvP
-24-  HenkvP:
@ Jeroen Mirck:
betekenis obligaat is o.a. verplicht vereist
Het is Voor elke Amsterdammer dus obligaat om te zeiken over bakfietsen die ze zelf niet hebben of niet willen hebben. Die krengen nemen zoveel ruimte in dat andere bewoners in amsterdam er last van hebben. Rolstoelgebruikers moeten noodgedwongen op de weg rijden (bij mij in de straat) omdat zo'n gevaarte op de stoep geparkeerd staat. Gelukkige moeders die hun kinderwagen er niet langs krijgen en ook maar op de weg gaan lopen. Denk ook eens aan die groep mensen beste Jeroen.
Bakfietsen nemen heel veel ruimte in op stoepen en fietspaden. Maar als Groenlinks een ballonnetje oplaat (vorig jaar) over het inrichten van parkeerplaatsen tbv bakfietsen staat juppenpartij VVD op de achterste poten. Fietsen, scooters en bakfietsen nemen ruimte in. Bakfietsen op troittoirs geparkeerd nemen heel veel ruimte in waar voetgangers het toch al moeilijk hebben.
De Lutsjes
-25-  De Lutsjes:
Misschien is er toch nog hoop voor de voetganger in deze stad?

Voetgangers meer prioriteit
Bron: Amsterdam FM
14 juli 2011, 17:51
Op initiatief van Groenlinks besloot de gemeenteraad vandaag dat voetgangers meer prioriteit moeten krijgen. Wandelaars moeten zich vaak een weg banen tussen terrasjes, geparkeerde fietsen en openliggende straten. De manier waarop er rekening met hen gehouden zal worden is nog niet duidelijk. Maar de benodigde ruimte voor voetgangers wordt in de toekomst wel meegewogen in elk voorstel.
Arnoud
-26-  Arnoud:
Ik wil opmerken dat wij met al die bakfietsen toch een beetje afdwalen van het oorspronkelijke onderwerp.
Vinus
-27-  Vinus:
... en ik stel voor dat de AC-moderatoren iedere discussiedoodslaners als 'dan ga je toch in XXX wonen' bij voorbaat niet plaatst. Zo voer je geen discussie namelijk. En het is toch een discussiesite?
Arnoud
-28-  Arnoud:
@Vinus: een opinie- en discussiesite. En ik kan wel met je meevoelen wat betreft dat 'dan ga je maar in xxx wonen', maar verwijderen zullen we niet doen. Een passend antwoord is in zo'n geval beter.
Jeroen Mirck
-29-  Jeroen Mirck:
@Henk: Met obligaat bedoel ik dat mensen niet meer zelf nadenken, maar elkaar nakakelen over thema's waarmee het makkelijk scoren is. Natuurlijk zorgen bakfietsen voor overlast, maar dat doen auto's, scooters en gewone fietsers ook. En natuurlijk hebben mensen daar last van, zeker als ze gebruik moeten maken van een rolstoel. Maar rolstoelers hebben van veel meer last dan alleen bakfietsen, dus vind ik de hier geventileerde verontwaardiging nogal selectief. Bovendien wordt er gesuggereerd dat alle bakfietsrijders aso's zijn, een mening die ik - als niet-bakfietsrijder - totaal niet deel. Roep dan ook maar meteen dat alle Marokkanen dieven zijn, doet het ook altijd lekker op verjaardagsfeestjes. Om weer on-topic te gaan: het vervoersmiddel waarop je rijdt heeft niets te maken met de vraag of je een echte Amsterdammer bent.
Enrico
-30-  Enrico:
Goeie vraag wat is een echte Amsterdammer ?
Ik ben helaas een geboren en getogen Rotterdammer maar ik heb me nooit Rotterdammer gevoeld.
Ik heb van half 2007 tot half 2009 gelukkig wel in Amsterdam gewoond en gewerkt en had het prima naar me zin en voelde me er ook thuis.
Voor ik in Amsterdam kwam wonen werkte ik er in de jaren er voor al regelmatig en het voelde elke keer weer als thuiskomen iets wat ik met 010 nooit had en nu ik er weer woon ook nooit zal hebben.
Iedere keer als ik Amsterdam verliet wil de ik zo snel mogelijk terug.
Gelukkig kan ik AT5 en zo volgen vanuit 010 en hoop ooit een keer terug te komen.
Net als van Spanje houdt ik ook van Amsterdam dat is één ding wat zeker is voor mij.
Victoria False
-31-  Victoria False:
Wat een zalige discussie, dank u allen! A.S zondag presenteer ik een middag voor een koor dat louter Amsterdamse liedjes zingt. "Een echte Mokummer" is een van de liedjes dat gezongen wordt en ik wilde niets uit de songtekst gebruiken om het lied aan te kondigen; met uw reacties kan ik uit de weg, de mooiste hier vind ik: Je kunt aan de Prinsengracht wonen maar geen Amsterdammer zijn. Of ergens in New York of Purmerend en een Amsterdammer in hart en nieren zijn. En in het lied vind ik toch de regel:
"een echte Mokummer kan heel goed vitten maar neemt het altijd op voor iedere schlemiel" het mooist.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.