Home > > Allochtonen tellen - voor Afshin Ellian [2]

Allochtonen tellen - voor Afshin Ellian [2]

PvdA-allochtoon nr. 2: Achmed Baâdoud

Zoals aangekondigd gaan we allochtone bestuurders tellen. Dit naar aanleiding van Afshin Ellians laatste column in Elsevier. Afijn, lees deel 1 eerst en u bent bij.

Herkansing voor wie nog geen schatting maakte: de vraag is hoeveel van de 38 bestuurders in Amsterdam (B&W plus Dagelijks Bestuur van de stadsdelen) volgens u allochtoon zijn en hoeveel daarvan PvdA'ers zijn. Voor wie wat moeite heeft met schatten - ik ben zelf slecht in leeftijden - wat hulp. Januari dit jaar bestond 50,3 procent van de bevolking uit allochtonen. Bij een evenwichtige verdeling zou dus ongeveer de helft van de 38 bestuurders allochtoon zijn: negentien personen. Maar ja...

We weten ook dat de PvdA er ondanks de tegenvallende lokale verkiezingen van 2010 in is geslaagd vrijwel overal de grootste partij te worden. Het hoogste percentage dat ze haalden was in Zuid-Oost (37,4%), het laagste in Zuid (18,1%). Houden we gemiddeld een kwart aan - we zijn immers aan het schatten - dan komen we op acht à negen allochtone PvdA'ers uit.

Dan nu de realiteit. Of wacht. U mag nog even zelf tellen. We hebben de 38 bestuurders bij elkaar gezet, zodat u zelf kunt zien hoe hoog de concentratie allochtonen is. Dus klik en tel voordat u verder leest.

Lastig hè, zonder namen en zonder c.v.'s. Hoewel, puur op kleur komt u een heel eind. Ellian heeft het immers niet over Nederlanders met een Duitse, Franse of Vlaamse moeder. Z'on Willem Paquay in Noord bijvoorbeeld. Vermoedelijk autochtoon, maar voor hetzelfde geld stamt hij af van een Vlaamse priester. Ellian telt hem ongeacht de herkomst van zijn moeder of vader vast niet mee als allochtoon. Wij dus ook niet. Evenmin als die bruin getinte meneer op de tweede rij. Wel PvdA, maar zijn kleur heeft hij aan de zon te danken.

Wanneer u goed geteld hebt, bent u uitgekomen op zeven allochtonen. Voor de duidelijkheid nog eens de hele groep met stadsdeel en partij, plus scheiding in allochtonen en autochtonen:

2011-07/bestuurders-amsterdam-2011-allochtoon_autochtoon.jpg

Wat valt er op? Afgezien van het feit dat het Amsterdamse bestuur er nog altijd behoorlijk bleekjes uitziet, de verdeling over de partijen:

PvdA 5 van 17 = 29,4% GroenLinks 2 van 10 = 20% VVD 0 van 5 = 0% D66 0 van 5 = 0% SP 0 van 1 = 0%

Dat is overigens een forse stijging ten opzichte van de vorige raadsperiode. Toen waren er namelijk ook zeven allochtone bestuurders, maar bedroeg het totaal aantal bestuurders 54 (wederom incl. burgemeester). Door de afschaffing van een aantal stadsdelen steeg het percentage allochtone bestuurders ondanks gelijkblijvend aantal van 13 naar 18,4 procent. Vijftien jaar geleden zou men daar een juichend persbericht over geschreven hebben.

Reageerder Suffie heeft gelijk wanneer hij schrijft dat drie op de zeven stadsdeelbestuurders geen slechte score is. Maar dat is de top-top en reduceert de rest tot vier op de 31. En niemand kan toch beweren dat Fatima Elatik, Achmed Baâdoud, Marcel La Rose, Freek Ossel (de enige allochtoon in B&W) en Muriël Dalgliesh in de stad de touwtjes in handen hebben. Ook niet samen met GroenLinksers Urwin Vyent en Nevin Özütok.

Wat de ambtenarij, rechters, officieren van justitie, gemeentesecretarissen betreft, verwijs ik naar De macht in de stad is wit in Het Parool uit 2008. Ik laat me er graag van overtuigen dat dit inmiddels veranderd is, maar heb er een hard hoofd in.

Is het erg dat de verhoudingen zo scheef liggen? Ja, natuurlijk. Groepen kunnen een achterstand hebben in politieke vorming, zodat gelijke verdeling langer duurt, maar 18,4 t.o.v. 50,3 procent is absurd. Wie toch al geen fan is van de PvdA of GroenLinks en het vervelend vindt dat Amsterdammers steeds weer in grotere aantallen op deze partijen stemmen dan op andere, zou er eens bij andere partijen op moeten aandringen eindelijk eens wat allochtonen te zoeken die wel aan de partijnormen voldoen. Net als geschikte vrouwen bestaan geschikte allochtonen voor topposities ook.

Tot het zover is, zijn het in Amsterdam nog steeds de autochtonen die het voor het zeggen hebben.

N.B. dertien van de 38 bestuurders zijn vrouw, waarvan zeven van de PvdA, vijf van GroenLinks en een van D66. Ook hier laten de andere partijen het afweten.


acht reacties op "Allochtonen tellen - voor Afshin Ellian [2]"

daniel schut
-1-  daniel schut:
Goed gedaan, Marleen. Gewoon even de feiten erbij pakken.
Arnoud de Jong
Ja, dit is toch wel een blamage voor Afshin Ellian. Onderuit gehaald door de feiten.
Iedereen zegt nu wel dat hij professor is, maar heeft iemand eigenlijk wel eens zijn diploma's gecontroleerd? Het is allemaal van een bedroevend niveau wat die man allemaal schrijft.
Jeroen Mirck
-3-  Jeroen Mirck:
In het publiek debat lijkt het niet meer uit te maken of je gelijk hebt, als je maar hard genoeg schreeuwt. Ellian kan heel ahrd schreeuwen, maar volgens mij interesseert de polemiek hem verder geen reet. Hij is vanavond vermoedelijk de euro's aan het tellen die hij met zijn broddelwerk verdient.
Jeroen Mirck
-4-  Jeroen Mirck:
P.S.: Goed uitzoekwerk, Marleen!
JohnN
-5-  JohnN:
Hoe zit het nu met de vertegenwoordiging van de PVV in Amsterdam? Nu de landelijke invloed van al die overbelaste kamer- college- en raadsleden zo groot lijkt, heeft dat ongetwijfeld veel invloed op de stad. Denk bv maar aan de manier waarop bezuiniging dient te worden uitgevoerd. Is er al eens gekeken of dat in overeenstemming is met de evenredigheid van vertegenwoordiging?
truus
-6-  truus:
Ja ,maar willen deze mensen allochtoon genoemd worden,en zijn ze dat ook ?
Wanneer houd dat gedoe met verschil maken op,na 100 generaties ?
Kijk die eeuwige bouwput ,genaamd Amsterdam dat pretpark aan de Amstel is nooit helemaal “af” geweest en wordt het ook nooit.
Dus het maakt niks uit wie het bestuurd of ooit bestuurd heeft....want weinigen hebben een verschil gemaakt,door de eeuwen heen.
Bart
-7-  Bart:
Heeft meneer Ellian eigenlijk zelf nog gereageerd? Daar ben ik wel benieuwd naar: zoveel gedoe uitkramen, maar niet effe checken? Bah!
Bart
-8-  Bart:
En het werkelijk stuitende artikel in Elsevier (bestaat dat blad nog?) nog maar eens gelezen. De heer Ellian doet alsof of zijn familie bijzonder ingeburgerd is in Nederland wat niet het geval is. De heer Ellian pretendeert dat 'voorkeurallochtonen'of zoiets Amsterdam besturen. De heer Ellian is volgens mij volstrekt de kluts kwijt, want als het goed is worden mensen toch vooral op hun merites, verdiensten/ kwaliteiten, gekozen. De heer Ellian is volstrekt verdwaasd wanneer hij zegt dat Amsterdam daarmee 'in handen van de PvdA' is. De heer Ellian is een racist waanneer hij de 'allochtonen - nomen est omen- ' de schuld geeft van iets wat hijzelf graag gedaan had:een bestuursfunctie in Amsterdam. Knijp je billen maar samen Afshin, want de reacties op jouw volstreke kletspraat zullen nog grote vormen aannemen. Back to your roots: een lullig onderwijzertje in de universitaire wereld.(en niet de beste, weten we nu)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.