Home > > Allochtonen tellen - voor Afshin Ellian [1]

Allochtonen tellen - voor Afshin Ellian [1]

PvdA-allochtoon nr. 1: Fatima Elatik

Dat Afshin Ellian zo nu en dan zijn afkeer van de Amsterdamse PvdA van zich af moet schrijven, prima. Iedereen heeft recht op stokpaardjes en het is toch knap wanneer iemand met vrijwel hetzelfde bericht steeds een nieuwe column [1] weet te vullen.

In zijn Elsevier-column van deze week heeft hij zijn afkeer tot de essentie teruggebracht. "Amsterdam is de Pvda" [...] "dat hebben de beroepsallochtonen ook ontdekt" en dan: "In feite wordt Amsterdam bestuurd door allochtone leden van de PvdA".

Voor het nette zet hij er nog even bij dat er in principe niks mis is met allochtone bestuurders, maar dat moet over niet-Amsterdammers gaan, niet linkse niet-Amsterdammers vermoedelijk.
Wie zijn column uitleest kan maar één conclusie trekken, dat het onder de Amsterdamse bestuurders wemelt van de allochtone PvdA'ers. En dat ook nog op belangrijke portefeuilles. Zij besturen immers samen de stad.

U begrijpt, dat gaan we toetsen aan de praktijk. We gaan gezellig allochtonen tellen. Amsterdamse allochtone bestuurders, met bijzondere aandacht voor die van de PvdA.

Natuurlijk mag u eerst een gokje wagen. Tot de bestuurders van Amsterdam rekenen we de burgemeester en wethouders van de Centrale Stad en het Dagelijks Bestuur van de zeven stadsdelen. Bij elkaar zijn dat er 38. Nou niet gaan googlen, maar gewoon eens vanuit het hoofd rechtstreeks de reactiepanelen in: hoeveel van die 38 zijn volgens u allochtoon en hoeveel van die allochtonen vertegenwoordigen de PvdA? De enige 'beroepsallochtoon' die Ellian in zijn stuk bij naam noemt, krijgt u gratis: Fatima Elatik.

Tip: op 1 januari van dit jaar was 50,3 procent van de Amsterdamse bevolking allochtoon.

[1] - vergelijkbare columns van Ellian: Amsterdam wordt bestuurd door 'debielen' (2009), Verlos Amsterdam van PvdA-burgemeester (2010)


zeventien reacties op "Allochtonen tellen - voor Afshin Ellian [1]"

Arnoud de Jong
Ik schat een stuk of acht, maar dat is volkomen uit de lucht gegrepen. Net als die columns van Ellian overigens. Bij die man heb ik altijd het idee dat hij alleen een plaatsje bij Elsevier heeft als excuus-allochtoon.
De man kan niet schrijven, kan niet denken, kan niet redeneren en is dikwijls slecht geïnformeerd. Hij roept maar wat.
Weg met die man.
Jack Jansen
-2-  Jack Jansen:
Tussen de 5 en de 10.
Dirkk
-3-  Dirkk:
Naast Fatima Elatik nog drie?
Overigens zegt Ellian dat Elatik uit Marokko komt, ik dacht dat ze in A'dam was geboren.
Bart
-4-  Bart:
De heer Afshin Ellian is zijn Armeense afkomst helaas nog niet ontgroeid en meent dat te moeten afreageren op alle (islamitische, laat daar geen misverstand over bestaan)allochtonen in nederland. Rechtsere bal heb ik nog niet eerder ontmoet..Probleem is dat zijn redeneringen nooit hout snijden, als het al allochtonen zijn, dan al helemaal geen PvdA'ers, of erger, GroenLinksers. De vvd- allochtonen kunnen nog net (maar dat zijn met name geen van oorsprong islamitische allochtonen)
Inderdaad: Afshin Ellian is dé excuustruus bij Elsevier, anders hadden ze helemaal geen allochtone columnisten meer...
Marleen Zachte
-5-  Marleen Zachte:
Acht, vijf, tien, en zijn dat dan alle allochtonen of alleen die van de PvdA?
Arnoud de Jong
@Marleen: wat mij betreft 8 van de 38. Dus in totaal.
JohnN
-7-  JohnN:
In ieder geval geen afspiegeling van de samenstelling van de bevolking. Er kunnen er dus nog wel een paar bij, maar dan niet van het kwaliteitsniveau van dhr.Ellian graag.
Suffie
-8-  Suffie:
Ik begrijp niet helemaal waarom het aantal allochtonen in bestuursfuncties relevant is, althans niet met betrekking tot het aangehaalde artikel. Ellian heeft het niet over numerieke overmacht, maar over het bekleden van sleutelposities, zowel binnen het bestuur als binnen de PvdA. Dat is echt wat anders.

Als bijna 51% van de bevolking een allochtone achtergrond heeft, dan is het logisch dat je daar in het bestuur en de ambtenarij wat van terug ziet. In dat licht vind ik een score van 2 stadsdeelvoorzitters op 7 stuks helemaal niet zo slecht. Een volledig repressentatieve score lijkt me namelijk momenteel nog onhaalbaar. Het merendeel van de allochtonen in Amsterdam loopt qua emancipatie, maatschappelijke ontwikkeling en integratie achter op de autochtone inwoners, wat natuurlijk helemaal niet gek is als je de enkele tientallen jaren dat ze hier zijn afzet tegen de maatschappelijke achtergrond van de autochtone Amsterdammer. Een geslaagde integratie is een proces van generaties, mensen die denken dat je dat met wat cursussen en projecten binnen 5 jaar kunt forceren hebben een gaatje in hun hoofd.

Dat de PvdA zich in de afgelopen jaren tot de allochtone Amsterdammer heeft gericht is natuurlijk logisch. Maatschappelijk gezien komen deze mensen het meest overeen met hun oorspronkelijke achterban en ook electoraal gezien is er het nodige aan winst te halen. In die zin is het ook slim om talentvolle allochtonen naar een hoger niveau binnen de partij te tillen. Wat Ellian op zich terecht constateert -en daar kennelijk zijn bestaansrecht als journalist aan ontleent, dat is een ander verhaal- is dat de PvdA daarbij de grens van forceren heeft overschreden. Ik ben er van overtuigd dat Fatima Elatik (jong, bijdehand, ontwikkeld, hoofddoek en vooruitstrevend moslima) niet uitstluitend op de ladder is geholpen vanwege haar politie kwaliteiten, en nu de twijfel ontstaat of zij haar positie wel waar maakt belandt de PvdA in een krankzinnig dillema: Fatima laten stuiteren en daarmee de allochtone achterban verloochenen, of haar handhaven en daarmee het rechts populisme gelijk geven. En laten we eerlijk wezen, het geklungel van vorig jaar met het eerst wel en toen toch maar niet wegsturen van Elatik als stadsdeelvoorzitter, is natuurlijk koren op de molen van een One Issue columnist als Afshin Ellian.

Laat de PvdA eerlijk zijn over het voorkeursbeleid. Ze staan tenslotte niet alleen, in Elsevier hebben ze een goeie partner...
MarkP
-9-  MarkP:
Tja, Afshin Ellian ben blij dat het Handelsblad 'm eruit heeft gezet. Die stukjes waren niet te volgen. Lekker bij Elsevier blijven, dan hebben we daar verder geen last van.

Maar ja, even tellen dan.

Afgaande op achternamen en geboorteplaatsen tel ik 6 mensen met een zogenaamde (gedeeltelijk) “niet-westerse achtergrond”. Waarvan er 3 in de hoofdstad van toen nog een Nederlandse kolonie geboren zijn. Een in Turkije en een in Marokko.

Volgende raadsel. Hoeveel geboren Amsterdammers zitten er in het bestuur en/of de gemeenteraad?
Suffie
-10-  Suffie:
Oja, politie=politieke.. Software doet soms rare dingen..
Suffie
-11-  Suffie:
En ik vertel me ook nog, het moeten 3 op de 7 zijn...
Jeroen Mirck
-12-  Jeroen Mirck:
Het zijn er inderdaad maar een paar. Ellian heeft niet eens de moeite genomen het op te zoeken. Wat had hij anders in zijn column gemoeten met namen als Van der Laan, Asscher, Kuitenbrouwer, Slettenhaar en Post?

Deze column van Ellian is helemaal in lijn met andere online stukken dit weekend waarin allochtone bestuurders van de Amsterdamse stadsdelen op een bijkans racistische manier worden afgefakkeld, mede naar aanleiding van het stuk dat ik dit weekend op Amsterdam Centraal publiceerde over het financiële tekort in Nieuw-West. Blijkbaar is het tegenwoordig bon ton om bestuurders te verwijten dat ze allochtoon zijn. Zie:

* GeenStijl: “Per soefisoefieboot naar takkietakkie-eiland verbannen!”
http://www.geenstijl.nl/mt/...

* Welingelichte kringen: “En dat allemaal voor een festival voor zwarte mensen dat niet door ging.” http://bit.ly/n0uM0g
Vinus
-13-  Vinus:
Deze hele discussie is zo ontzettend tekenend voor Nederland: discuzeuren over multiflauweculti en allochtonen. Gewoon niet aan meedoen, die discussie. Dan houdt het vanzelf op. Geef types als Ellian geen antwoord want dat is koren op de molen en olie op het vuur.
Bart
-14-  Bart:
@ Vinus: ben ik niet met je eens, lafbekken als Ellian blijven 'zuigen' als je ze niet met dikke argumenten om de oren mept, en zieke verzinseltjes, die wel de publieke opinie beinvloeden (ter rechter zijde, voor een bepaald vooringenomen publiek) verkondigen.
Daarom dienen mensen zonder wiskundige herseninhoud niet gerelateerd aan eerlijke emoties, zoals bij bovengenoemde heer het geval is, te worden bestreden, te zwaard en anderszins, zo ben ik van mening...
Dat meneer Ellian nog steeds niet gereageerd heeft, verontrust mij het meest..
Types als Ellian zijn door hun invloed het meest gevaarlijk als het om publieke beinvloeding gaat. (ook al schrijven ze uit domheid uitsluitend voor Elsevier).
ui
-15-  ui:
zoals de meesten o dit forum zouden moeten weten is de gemeenteraad en stadsdeelraden de hoogste bestuurlijke machtsbasis in een gemeente.

Het is dan ook volstrekt onzinnig om stadsdeelbestuurders te gaan tellen. Begin eens met de gemeenteraadsleden.

En ja elatik is de belichaming van alles waar de pvda voor stad. het gaat om de vorm niet om de inhoud
Pim van Kesteren
Voor mij is de PvdA een criminele organisatie. Punt. Ik sta helemaal achter de heer Ellian.
Suffie
-17-  Suffie:
@Pim: gezien de datum van publicatie van dit artikel heeft u ruimschoots de tijd genomen daarover na te denken. Wat een inzet en motviatie!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.