Home > > Veranderingen bij Amsterdam Centraal

Veranderingen bij Amsterdam Centraal

Achter de schermen is Amsterdam Centraal druk bezig met een aantal ingrijpende veranderingen. Het huidige CMS (het systeem waarmee de artikelen worden geplaatst en beheerd) voldoet niet meer aan onze eisen, dus we gaan over op iets anders. Dat is veel werk, want de site krijgt tevens een 'makeover'. Over enige tijd hopen we u het resultaat te presenteren. Het wordt mooi.

Verder moeten we helaas meedelen dat onze fotograaf Thomas Schlijper niet langer wil meewerken aan Amsterdam Centraal. We moeten het jammer genoeg verder zonder zijn mooie beeldmateriaal doen.
We laten hem met tegenzin gaan en danken hem voor de vele mooie bijdragen in al die jaren.

Inderhaast is de hoofdredacteur maar in z'n eigen digitale schoenendoos met kiekjes gedoken om de ontstane leemte wat op te vullen.
Val hem niet te hard, hij doet zijn best.
Maar u begrijpt: vanaf heden staat Amsterdam Centraal open voor uw (digitale) fotobijdragen. Naar onze overtuiging kan dat ook weer allerlei schoons opleveren.

We houden u op de hoogte van de voortgang van alle veranderingen.

Artikel gewijzigd op 22-07-2011 12:34u.


26 reacties op "Veranderingen bij Amsterdam Centraal"

Suffie
-1-  Suffie:
Dat Thomas AC heeft verlaten is absoluut een forse aderlating, ik was absoluut een fan van zijn fotowerk. Aan de andere kant vind ik het ook wel wat slap. Thomas gaf regelmatig blijk van een scherpe visie en was ook niet te beroerd om af en toe zelf ook eens een relletje te schoppen, denk aan zijn stukje over neptaxi's. Dan vind ik dus dat je ook wat scherpte terug mag verwachten, of op z'n minst het relativeringsvermogen mag hebben om de genoemde 'lasterlijke aantijgingen' als uitingen van cognitief minder bedeelden te beschouwen.

Ik vind het te makkelijk, Dijkshoornesque bijna... Jammer.
M van Dusseldorp
-2-  M van Dusseldorp:
Ach wat jammer dat Thomas Schlijper vertrekt! (en wat fijn dat hij al die tijd meewerkte, dat ook natuurlijk). Volg hem op http://schlijper.nl

Er is een Flickr fotogroep, ''Ontdekjeplekje'', waar mensen foto's plaatsen van plekken in Amsterdam, met als vraag, ''waar is dit?''. Misschien ook een goede bron van foto's? Zie http://www.flickr.com/group...
Arnoud de Jong
@M van Dusseldorp: dank voor de tip, ik houd het in de gaten (heb mij tevens aangemeld als lid).
Bart
-4-  Bart:
Lijkt me een goed idee en moment om de site te restylen en te zorgen voor meer grip op artikelen én reageerders: ik zou pleiten voor inlog met werkelijke naam (opgave van adres en emailadres en die werkelijke naam ook op de site melden... (zoiets als de NRC). En jammer dat Thomas Schlijper z'n mooie foto's niet meer laat zien, zoals Suffie zegt is hij niet bang van relletjes in de bijschriften, soms hele heftige kan ik mij herinneren -over de demonstratie waar naar ik meen oa. Tofik Dibi en Gretta Duisenberg in meeliepen-, dus moet je er ook tegen kunnen om wat kleine pesterijtjes (“photoshoppen”) te kunnen waarderen... maar jammer, jammer, jammer dus..
Laten we hopen dat er meer columnisten zich aanmelden, en dat de onderwerpen het niveau van 'hondenpoep,burenoverlast en verkeersellende'(de meest genoemde in de Amsterdamse enquetes) gaan overstijgen.
Veel succes allemaal!
JohnN
-5-  JohnN:
Is Thomas S weg omreden van gekwetst gevoel n.a.v. reacties? Kan ik me haast niet voorstellen, maar als het toch waar is vind ik het 'zwak'. Wie zich in het openbaar presenteert moet tegen een stootje kunnen.
De Lutsjes
-6-  De Lutsjes:
@Bart:

Zoals U zelf aangeeft, scoren hondenpoep, burenoverlast, etc. hoog in de Amsterdamse enquetes. Het lijkt ons derhalve niet zo onlogisch dat deze onderwerpen op AC de revue passeren. Niet iedereen verlaat nl. de stad vanwege deze <ongerieven>.
HenkvP
-7-  HenkvP:
Naief geklets over echte namen.
> Er wordt juist afgeraden om echte namen te gebruiken op sites zoals deze. Een reactie kan volledig uit zijn verband worden gerukt en een eigen leven gaan leiden.
> Zolang iedereen bij zijn internetprovider een groot aantal namen kan opgeven voor hetzelfde mailaccount is eigen naam opgeven een volkomen farce. Dus domme schijn! Dat weet men bij het NRC ook maar toch doen ze net alsof om andere bezoekers het idee te geven dat bij het NRC alleen maar nette bezoekers komen. En om de Bart(jes) van deze wereld dat gevoel te geven dat zij zich in gezelschap van nette mensen verkeren.
Arnoud de Jong
Ik kan me best voorstellen dat mensen hier dikwijls niet hun echte naam willen opgeven.
Want sommige lezers gaan dan uitgebreid zitten googlen of je mentaal wel geschikt bent om hier te reageren, of er geen belangenverstrengeling is, of je lid bent van de juiste partij en of ze nog iets anders kunnen vinden dat hen niet bevalt.
Voor Amsterdam Centraal is het alleen maar belangrijk dat men zich aan onze regels voor discussie houdt.
HenkvP
-9-  HenkvP:
@ Arnoud de Jong: inderdaad en dan stuit je op (nutteloze) informatie dat Bart een oudAmsterdammer is, wat gerommeld heeft in amsterdam Zuid met huurders belangen, als makelaar nergens aan de slag is gekomen. In Lelystad is gaan wonen vanwege het goedkope koophuis, raadslid is voor GL in Lelystad, nooit met een vliegtuig op vakantie gaat, met de trein forenst naar Amsterdam. Nog geen wikipedia pag heeft en als professional niet bij Linkedin staat ingeschreven wat te denken geeft.
> En aangezien bovenstaande niet geheel klopt maar een interpretatie is van gegevens gaat deze reactie al een eigen leven leiden. < Dus liever geen echte namen en als je dat wel wil doen dan graag de hele naam maakt het zoeken wat makkelijker ((-;
engine 54
-10-  engine 54:
Hoe kun je je foto's eigenlijk plaatsen, of moet je ze eerst per e-mail naar AC sturen?
Arnoud de Jong
@engine54: foto's kun je sturen naar het adres dat je vindt op de pagina 'meedoen'.
Denk er wel om: auteurs (ook fotografen) publiceren hier wél onder eigen naam.
Bart
-12-  Bart:
Nutteloze informatie over @HenkvP zal ik nooit plaatsen.. Wel wil ik hier even kwijt dat Henk een zgn. querulant in AmsterdamCentraal land is... Veel gezever en weinig 'guts'...
Voor het overige: ik bedoelde een geregistreerde inlog, dus eerst naam, adres, email en evt. tel. opgeven bij de redactie, per e-mail. vervolgens kun je inloggen. Ben ik achterlijk, of is het HenkvP?
En @ Arnoud: vervolgens is inloggen met een zelfgekozen naam natuurlijk mogelijk...
Dan vallen de Lutzen dus door de mand, en vele anderen die onder vreemde namen inloggen..
(ik verwacht wel van de redactie dat ze het privacyregelement zullen naleven!)
Arnoud de Jong
@Bart:
We zetten de nieuwe site breder op in de zin dat ook niet-Amsterdammers over Amsterdam mogen schrijven. Je mag dus meedoen. ;-)

Wat de reacties betreft: de NRC is categorie 'oude media'. Op internet is het reeds sinds het ontstaan van de IRC-kanalen ingeburgerd om bijnamen te gebruiken. Daar is niets op tegen. Ons gaat het alleen om de inhoud van de discussie. Daarbij mag het er af en toe fel aan toegaan, maar we stellen grenzen.
Het registreren van namen en rugnummers werkt in de praktijk contraproductief: mensen willen geen moeite hoeven doen om zich te registreren.
Adam Smid
-14-  Adam Smid:
Nog een wensje: Het aankondigen van nieuwe artikelen via Twitter. M'n RSS lezer raakt met het afsterven van de klassieke blogosfeer bedolven onder het stof.
Adam Smid
-15-  Adam Smid:
Feck, niet goed opgelet @AMSTERDAMCENTRAAL dus.
Arnoud de Jong
@Adam Smid:
bijna goed: @adamcentraal ;-)
Bart
-17-  Bart:
Fijn, Arnoud dat ik mag blijven meedoen, werkzaam in Amsterdam, en bijna 40 jaar in deze stad gewoond hebbend ;-))...
Waar ik voor pleitte, en blijf doen, is dat de reageerders te traceren blijven (IP ban is makkelijk, maar ook makkelijk te omzeilen)Als er echt grove onwaarheden, racistische taal en andere 'onnette' zaken geuit worden, moet het toch mogelijk zijn vanuit de redactie in te grijpen. En als iedereen onder 25 verschillende namen inlogt, wordt het er niet simpeler op in discussieland...( het 'trol-effect' bijv.)
HenkvP
-18-  HenkvP:
>Wel wil ik hier even kwijt dat Henk een zgn. querulant in AmsterdamCentraal land is... Veel gezever en weinig 'guts'...<

He gelukkig; Bart probeert weer op de man te spelen. Zullen ze blij mee zijn met zo'n raadslid in een wegkwijnend dorp als Leleystad of zou Bart het daar niet doen?
HenkvP
-19-  HenkvP:
@Bart: > Ben ik achterlijk, of is het HenkvP?<
Antwoord is gegeven door Arnoud. ((-;

Maar ik zal je niet achterlijk noemen, eerder wat naief en overtuigt van eigen gelijk.
Suffie
-20-  Suffie:
>He gelukkig; Bart probeert weer op de man te spelen.

Henk, daar begin je in deze draad zelf mee.
Bart
-21-  Bart:
@ HenkvP: “ken uzelve”, en ga nooit meer alle 'slappe was' over anderen buiten hangen... De kans dat je zelf valt is groot.
(Nee, ik ga nu niet alle Google - en andere gegevens over Henk v ---- bekend maken, zo ben ik niet. Op de man spelen is ook niet mijn ding, behalve terugslaan als iemand halve waarheden en heel veel hele leugens verkondigt. (het wordt wel weer een beetje off topic, geloof ik)
HenkvP
-22-  HenkvP:
@Bart: wanneer je on topic zou blijven en eerst de reacties van anderen leest dan merk je dat je zelf begint over het gebruik van echte namen bij een forum als dit. Ik geef een voorbeeld hoe snel men kan zoeken op iemands zijn echte naam. In een reactie zet ik enige info over jou neer met een bepaalde interpretatie van de gevonden gegevens. Wat ik geschreven heb kan een eigen leven gaan leiden wanneer mensen het tegenkomen die op zoek zijn gegevens over jou.
Je wil niet weten hoeveel (schimmige) bedrijfjes in opdracht van werkgevers het internet afstruinen.
Wat denk je wanneer lieden zoals Lisbeth Salander (romanfiguur Millennium Triologie) op onderzoek gaan? Daarnaast is het dan ook erg dom om een opmerking te maken over dat je niet google- en andere gegevens over Henk v bekend gaat maken. Je zal niet verder komen dan een twitteraccount die niet van mij is.
Wake up! We leven in een wereld waarin miljoenen mensen zichzelf geheel op het internet bloot geven en miljoenen mensen juist bezig zijn om zo min mogelijk bekend te laten worden over zichzelf. Ieder zijn eigen keuze maar verwacht of eis niet dat mensen op een forum als dit zich gaan blootgeven onder hun eigen naam. Ook niet bij het aanmelden. Dat heeft o.a. te maken met (zelf gekozen) privacy en twee is het naief te denken dat dat iets oplevert in de digitale wereld waarin ieder kan faken.
Bart
-23-  Bart:
Beste Henk vP: er zijn ook nog andere bronnen dan internet en Google... Lisbeth Salander was niet ver gekomen als ze naast Internet niet ook veel andere bronnen had gehad...Volgens mij leef je in een digitaal vacuum! (dat twitteraccount zegt evenveel over jou als jouw gegooglede gegevens over mij, foutief namelijk.) To the point: ik ben niet tegen 'nicknames'/fakenamen, maar wel tegen inschrijven zonder naam adres en telefoon (gechecked door redactie, via reply en telcheck of anderszins. Vervolgens mag je jezelf “Obama” of “Zwarzenegger” noemen,of zo je wilt 'Henk vP'...
Zo waarborg je de veiligheid van persoonsgegevens, maar geef je Google en andere zoekmachines geen kans om jouw werkelijke identiteit te vinden...
(net zoiets als vroeger een postbusnummer, of gaat die vergelijking mank?)
Het beste, Henk!
HenkvP
-24-  HenkvP:
@Bart: Lisbeth Salander en anderen kunnen dankzij internet toegang krijgen tot die andere bronnen en daar zit nou juist het probleem. Jouw idee: tegen inschrijven zonder naam adres en telefoon (gechecked door redactie, via reply en telcheck of anderszins. Is niet alleen veel werk voor websitebeheerders maar ik betwijfel of de wet op bescherming persoonsgegevens dat wel toelaat.(weet ik niet, dus ik gis). Maar stel dat je die check zou willen dan moeten alle websitebeheerders en bloggers voldoen aan een aantal eisen. Namelijk: beschermen van de gegevens.Dat is een onmogelijke taak voor de meesten dus zal het niet of nauwelijks gebeuren met als gevolg dat feitelijk alle persoonsgegevens op straat liggen.
HenkvP
-25-  HenkvP:
@Bart: >(dat twitteraccount zegt evenveel over jou als jouw gegooglede gegevens over mij, foutief namelijk.)<

Voor de goede orde de gegevens die ik gegoogled heb over jou zijn niet fout alleen ik interpreteer ze anders wat ik ook in de reactie erbij heb geschreven als voorbeeld hoe dingen fout kunnen gaan.

Nu is het allemaal wat onschuldig, maar stel je voor dat een blogger het overneemt, nog wat verder googled op jouw bijdragen op deze site zijn eigen draai er aan geeft en het tijdens de gemeentelijke verkiezingen in jouw dorp inzet om Bart in een kwaad daglicht te zetten. Op zijn minst zullen wenkbrauwen opgehaald worden. Lijkt me niet fijn.
Bart
-26-  Bart:
Beste Henk,
Wie garandeerd mij dat jij niet dezelfde intenties hebt als die Noorse idioot, die heel veel pagina's op diverse site's heeft gepubliceerd, door niemand als "gevaarlijk' is getraceerd, en zo ongeveer 100 mensen neerschiet/via bommen laat omkomen... Dan zie je dat Internet niet gevaarlijk is, maar de menselijke geest! Als iedereen alles van iedereen wist was deze gek allang getraceerd als 'gevaarlijk'. Dat was niet het geval. Dus: alles bekend via internet, nee dus. "Nu is het allemaal wat onschuldig, maar stel je voor...", Henk: oogklepjes op, helaas.
Tot slot: wat ik mail, daar sta ik achter, ook als je mij als persoon kan detecteren, daarom pleit ik voor openheid: wie is wie, en liever duidelijk dan kan de AIVD onze gedachtenkronkels tenminste ergens opslaan...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.