Home > > Wordt zwerflawaai het woord van 2011?

Wordt zwerflawaai het woord van 2011?

Lawaai staat hoog op de Amsterdamse agenda's deze zomer. Jorrit Nuijens (GroenLinks) nam het vorige week dapper op voor de aanpak van het lawaai op terrassen, maar werd onterecht genadeloos afgeserveerd op GeenStijl.nl. En de laatste maanden duikt het woord zwerflawaai steeds vaker op in weblogs en columns.

Emeritus hoogleraar Joost Smiers kwam er als eerste mee. Hij schrijft er een essay over op de website van Wijkcentrum d'Oude Stad: 'Ineens is het er. Midden in de nacht. Een groepje, meestal mannen, komt luid schreeuwend langs. Mogelijk blijven ze nog een tijdje stilstaan en doen iets wat op zingen lijkt, toevallig onder het raam van de kamer waar je slaapt. Of er vaart een boot of bootje door de gracht waar je woont, of wandelt: hetzelfde laken een pak, vaak aangevuld met loeihard versterkte muziek. Midden in de nacht is natuurlijk wel heel lastig, want je kan er knap wakker van worden.'

Zwerflawaai blijkt slecht te zijn voor de volksgezondheid; slaapstoornissen, chronische vermoeidheid, verhoogde bloeddruk, hartritmestoringen, slecht functionerende hart- en bloedvaten, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Het Nationaal Kompas Volksgezondheid uit 2005 maakt de inschatting dat rond de 270.000 Nederlands er last van hebben. Een serieuze kwaal dus.

Kwaal
Ook ik dacht even last te hebben van zwerflawaai.
Onze kwaal had nu eindelijk een naam, een patiëntenvereniging en een plek om erover te praten!
Wij worden twee tot drie keer per nacht wakker van onverwacht lawaai.

De absolute nummer één zijn de brandweerwagens die de Prins Hendrikkade als belangrijkste toegangsweg tot het Centrum gebruiken.
Nummer twee zijn de verouderde Oost-Europese goederenwagons die de NS voor Cargo gebruikt.
Nummer drie is het bevoorradend verkeer voor bouwplaatsen en horeca dat achteruit rijdt voor onze deur.

Andere bronnen zijn naar elkaar toeterende nachtbussen in het weekend, toeterende taxi's rond het Stationsplein die het verkeer blokkeren, dronken toeristen op de OudeZijds Kolk en regelmatig werkzaamheden van het GVB aan het tramspoor 's nachts.

Patiëntenvereniging
Maar, ons lawaai bleek niet onder de definitie van zwerflawaai te vallen. Het moest gaan om gedragingen van passanten op straat en op het water: schreeuwen, muziek en amok maken. De door ons aangedragen vormen van 'zwerflawaai' horen vooral bij het verkeer of zijn geen 'zwerflawaai' omdat de veroorzaker niet anoniem is en de plek bekend is.
Was ik even blij dat onze kwaal een naam had gekregen, maar nu vielen onze symptomen niet onder de kwaal.
Geen naam, geen patiëntenvereniging en geen plek om erover te praten.

Lawaai kent vele gezichten en als het geen naam heeft telt het niet mee. Ik start nu dan maar mijn eigen weblogs en actiegroepen tegen terraslawaai, verkeerslawaai, werk-aan-de-weg-lawaai, Roemeense-straatmuzikanten-lawaai, asociale-buren-lawaai, spoorweglawaai, dronken-vrijgezellen-feestjes-lawaai en verkeersregelaarslawaai.
Want, die gele hesjes en schelle fluitjes voor mijn deur ben ik nu echt zat...

Foto: Arnoud de Jong ('Zwerver met blokfluit', 2011).


dertien reacties op "Wordt zwerflawaai het woord van 2011?"

Vinus
-1-  Vinus :
Me werkelijk hogelijk verbaasd over een groepje zeer normaal uitziende mensen dat een cafe uitkwam en een hoeveelheid geluid produceerde dat een denderende goederentrein op twee meter afstand ruimschoots overstemde. Interesseert me niet hoe het genoemd wordt. En maar klagen over betutteling en regelzucht. Amsterdammers roepen het over zichzelf af.
Karel
-2-  Karel:
sssshhhttt.. stil.. zo'n herrie op de Dam.. moet dan nou!!??
Volgende stap: klachten van bezoekers van Sensation White dat er muziek gespeeld wordt.

Only in the Netherlands....
Bart
-3-  Bart:
Tja, Walther Ploos van Amstel, je woont nu eenmaal in een stad, waar lawaai altijd een van de elementen is geweest. Kun je er niet tegen, verhuis dan, zou ik zeggen. Niet alleen Amsterdam is lawaaierig, vrijwel alle grote Europese steden (en die niet alleen!) hebben last van dit soort problemen....
Zet een hoop dieren (varkens, ratten) bij elkaar in een iets te klein hok, en je begrijpt waarom! Gelukkig is een heel groot stuk van Nederland (meer dan 50%) nog onbebouwd, dus er is nog keus...
Neent niet weg dat steeds meer mensen zich lawaaierig en onbeschoft moeten menen te gedragen... Rare vorm van geldingsdrang. Dat is wel zorgelijk! Heropopvoeden helpt niet, straffe boetes soms wel.. Kun je Amsterdam weer wat leefbaarder van maken.
JohnN
-4-  JohnN:
Het probleem is dat de stillen geen hinder veroorzaken voor de lawaaimakers, de lawaaimakers wel hinder voor de stillen. Er is dus geen wederzijds belang. Dat betekent dus dat wie lawaai plezierig vindt daar naar hartelust van kan genieten zonder hinder te ondervinden van de stillen. Oplossing? Ik zou het niet weten. Misschien moeten de stillen iets bedenken wat heel hinderlijk is. Want wie niet gehoord wordt bestaat niet.
joop
-5-  joop:
Nu ben ik uit een kleinere stad ,tegen het zuiden aan ,maar ben veel in Amsterdam.
Wat er gebeurt ? Bij een bedrijfs- uitje,of met de familie op “bezoek”in Amsterdam heerst er altijd de sfeer van uitgelatenheid bij de deelnemers,Amsterdam betekend dan feesten en alles kan,en als er veel drank door de keel is gegaan ,inderdaad,vele worden dan luidruchtig.
In hun eigen omgeving doen ze dat niet,dan is het “maak niet zo'n herrie,denk aan de buren ”
Een maal in Amsterdam valt dat besef weg en is het vaak de remmen los...
De stad heeft dat imago van vrijheid blijheid,en alles kan en mag.
Ben bang dat het nooit meer stiller wordt...
zolang dat imago (vermeent) overal bekent is....
mrdas
-6-  mrdas:
Ik slaap aan de straatkant van een drukke straat in de Pijp. Ik ben daar welbeuwst gaan wonen want ik wil graag leven en drukte voor mijn deur. Daarom hou ik er ook van om in de stad te wonen, niet zoals de closet-plattelanders die hier klagen over een beetje geluidsoverlast.

Niettemin merkte ik op dat soms mijn nachtrust nodeloos gestoord wordt door vriendelijke scooterjongens en dronken yuppentuig dat uit de Mazzeltov komt.

Mijn oplossing: oordopjes! Als je écht hard door wil slapen is dat ideaal: ze kunnen voor mijn raam tetteren wat ze willen, ik hoor het niet.

Overigens: ik hoor dat het in de Noord-Oost Polder in groningen steeds leger wordt. Ik verzoek Walther Ploos van Amstel met klem om daar naartoe op te hoepelen, als hij zo slecht tegen een beetje stad kan.
de glasdokter
-7-  de glasdokter:
mrdas: je hebt gelijk,eerst plakken ze met silicone kit een plaat over het gat in het raam,en als je geluk hebt komt het nieuwe glas er na drie dagen alweer in.Klopt,helemaal...
De Lutsjes
-8-  De Lutsjes:
De Telegraaf d.d. 14 juni 2011:

Geluidsstress dodelijk door Barbara Sanders
AMSTERDAM - Jaarlijks sterven 700 Nederlanders als gevolg van stress door langdurige blootstelling aan geluidsoverlast. Dat zijn er meer dan in het verkeer.

Deze schokkende, nooit eerder gepubliceerde cijfers zijn afkomstig van de gerenommeerde onderzoeksraad van de Europese Unie. „Den Haag doet weinig tot niets aan het almaar groeiende probleem”, stellen deskundigen.

Een op de vier Nederlanders stoort zich geregeld aan burengerucht of langs denderend verkeer. Structureel ergeren zich 700.000 mensen groen en geel aan de overlast en ruim de helft daarvan slaapt niet of nauwelijks meer. „Interne geluidshinder – zoals het schuiven van stoelen, bastonen van muziek, voetstappen, maar ook het gekmakende gezoem van ventilatiesystemen – is een van de allergrootste ziekmakers in dit land”, bevestigt Lucas Keizer van het Kenniscentrum Geluidisolatie (KGI) de EU-conclusies.

Uitgeput

Volgens deskundigen kost geluidshinder de samenleving jaarlijks bakken met geld. „Politie moet uitrukken bij overlast, gemeenteambtenaren hebben hun handen vol aan het analyseren van klachten en ondertussen raken de betrokkenen zo gestrest dat de zorgkosten voor deze groep de pan uitrijzen”, weet huisarts Jan van Klaveren. Hij krijgt dagelijks patiënten die lichamelijk en geestelijk zijn uitgeput door de herrie. Hij wijst op recent onderzoek van de onafhankelijke adviesorganisatie CE Delft.
Bart
-9-  Bart:
Nou, @Flutsen, dan mag u wel oppassen in die gondel van u in de Herengracht...
Overigens schijnt het volledig citeren van artikelen onder auteursrecht te vallen, ik zou maar oppassen dat u geen naheffing van de Telegrof krijgt gepresenteerd...
Overigens een artikel met een vette bijsmaak!
Dat het in Amsterdam af en toe de spuigaten uitloopt, is geheel waar, en valt grotendeels te wijten aan onvoldoende controle van de gemeente, die kroegeigenaren, discotheken en andere uitgaansgelegenheden te weinig controleert op decibels, ook op terrassen. Gevolg is dat iedere 'boer van buten' denkt dat ie in Amsterdam helemaal 'los' kan gaan.
Verkeerslawaai is een ander verhaal, ook daar scoort Amsterdam slecht op alle fronten. Dat is vooral de landelijke overheid aan te rekenen: 130 rijden, geen subsidie meer op 'groene', stille auto's, kortom: de 0-norm (geen norm).Voor Amsterdam is dat toch behoorlijk vechten tegen de Bierkaai.
(o ja, daar woonde u natuurlijk, Klutsen, als voorvechters van ons 'nationale bewustzijn', de Telegrof...)
Bart
-10-  Bart:
Ps:@Lutsen: het gemelde burenlawaai in het artikel is uitsluitend op te lossen door 1. praten met de buren, 2. hele dure maatregelen als voorzetwanden,zwevende vloeren etc. Dan maar liever verhuizen!
De Lutsjes
-11-  De Lutsjes:
@Bart:

Op naar Lelystad dus!
Walther
-12-  Walther:
En voor de liefhebbers het adres van de ultieme doppen:
http://www.filterz.net/nl/s...
Iman
-13-  Iman:
Waarom zou je lawaai op de koop toe moeten nemen als je in een stad woont? Wat een onzin. Laten we nou eens ophouden dit soort onaangepast/asociaal gedrag te vergoeilijken of te gedogen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.