Home > > Korte lontjes in de buurt...

Korte lontjes in de buurt...

Ik ben verdrietig. Ondernemers, ook onderling, en bewoners in mijn buurt staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze vliegen elkaar letterlijk in de haren op straat. Ik mag niet meer binnen bij mijn slijter, omdat ik in de kroeg naast hem mijn biertje haal. De winkelier gooit de voor de deur geparkeerde fietsen, van de klanten van een kroegje verderop, gewoon op straat. Ze schelden ordinair naar de mensen op straat en maken ze voor stinkhomo of NSB-er uit. En de, soms dronken, kroeggasten dragen gezellig bij aan de conversatie. De lontjes zijn extreem kort.

Meerdere malen per dag moet de Politie optreden. Niet tegen straalbezopen herrieschoppers, niet tegen zakkenrollers, niet tegen winkeldieven. Neen, om de kibbelende ondernemers, bewoners en bezoekers uit elkaar te houden. De stapel aangiftes over belediging, bedreiging en vernieling groeit elke dag.

Vandaag of morgen staat er iemand met een honkbalknuppel op straat en vallen er gewonden. Dit is volgens mij niet wat wethouder Andree van Es bedoelde met 'meer hoffelijkheid'.

Ik snap er niks van: het was de laatste jaren juist een prima buurtje, waar ik woon, mijn boodschappen kan doen en uitgaan. Ik voel me nu een figurant in een slechte Siciliaanse maffiafilm in een achtergebleven bergdorpje. Wie het Parool leest weet dat we steeds meer van dit soort bergdorpjes in Amsterdam hebben. In Amsterdam Zuid, in de Pijp, in de Jordaan en rond het Leidseplein.

Verwijten
Als je luistert naar de verhalen van de ondernemers en bewoners dan schrik je. De verwijten gaan diep. De een is boos over het staand drinken op straat. De ander is kwaad, omdat zij door de fietsen haar huis niet meer in kan. En weer een ander verwijt de buurman dan de klanten niet meer bij zijn winkeltje kunnen komen. Of ze zeuren over het geluidsniveau op Koninginnedag en GayPride. En tenslotte klaagt weer een ander over de peuken op straat als hij 's ochtends naar zijn werk gaat. Ze zijn het maar over een ding met elkaar eens. Ze zijn elkaar allemaal helemaal zat.

De situatie is hopeloos onoplosbaar. Deze mensen gaan echt nooit meer met elkaar aan tafel zitten. Daarvoor zijn ze te boos, staan de hakken te diep in het zand en zijn ze allemaal enorm teleurgesteld in elkaar. Intussen zakken ze met elkaar dieper het moeras in en vergallen het plezier voor de buurtbewoners, de bezoekers en vooral voor elkaar. Hoe kan dit goed zijn voor het ondernemerschap en de levendigheid in Amsterdam?

Ze hebben allemaal een geheel eigen visie op wat wel en niet mag op straat. Mag je nu wel of niet staan drinken op straat? Mocht de sigarenzaak op Koninginnedag eigenlijk wel complete trays bier verkopen? Mag je nu wel of niet je fiets overal neerzetten? Moet je zelf de rommel buiten je zaak opruimen of betaal je daarvoor belasting? Waar mag een bewoner nu wel en niet zijn vuilniszakken neerzetten op donderdagavond? Hoe laat moet de muziek uit bij Koninginnedag? Waarom handhaaft de politie niet tegen fietsers die op het voetpad, tussen de terrastafels door, rijden?

Spelregels
Zonder duidelijke spelregels komen de ondernemers er onderling, en met de bewoners niet uit. Ik heb medelijden met de handhavers die al die ruzies daarover moeten sussen.

Nu zijn er Amsterdamse partijen die zelfs willen dat er nog minder regels komen. Volgens hen is de regeldrift door geslagen. In de nieuwe Horecavisie van het Centrum staat dat alles vrijer en soepeler moet: ruimere openingstijden, meer algemene regels en minder controleren. Zolang bewoners en ondernemers onderling maar zelf de overlast tegen gaan, en er proberen samen uit te komen…

Dat is kort door de bocht. Je komt er namelijk niet uit. Daarvoor zijn de belangen te uiteenlopend. Vroeger woonde de ondernemer zelf boven zijn zaak… die wonen woont nu vaak buiten de stad. Omdat het daar zo veel rustiger is. Vervolgens krijgen de Amsterdamse buurtbewoners die klagen de ‘zwarte piet’; dat zijn dan de ‘not-in-my-backyard-types’.

Ik wil mijn levendige en gezellige buurt snel terug. Ik hoop dat bemiddeling tussen partijen op korte termijn gebeurt. Vroeg of laat vallen er gewonden. Die bemiddeling gaat alleen maar werken als de regels in de binnenstad duidelijk een eenduidig zijn en alle partijen ‘hoffelijk’ met elkaar omgaan. Je zou ze nu nog soms met de hoofden tegen elkaar slaan...


twaalf reacties op "Korte lontjes in de buurt..."

Bart
-1-  Bart:
Fijne buurt Walther! Ben inmiddels wel benieuwd in welke straat je woont... Want zo zout heb ik het nog niet gegeten in Amsterdam, zelfs niet in de Pijp, waar ik zelf woonde. Oké, fietsen zijn in smalle straten altijd een probleem, worden naast de kroeg voor de deur van de buren 'neergekwakt', er is altijd wel wat 'ongenoegen' over reclameborden dwars over het smalle voetgangersgedeelte,en er zíjn ook bewoners die in smalle straatjes teveel plantenbakken en fietsenrekken/bankjes plaatsen...
En het geluidsniveau waar je het over had: dat is natuurlijk altijd te hard, niemand houdt zich aan de voorgeschreven maxima qua Db's...
Als ik jou was zou ik de sigarenboer,de kroegbaas en de drankwinkel-exploitant maar eens uitnodigen voor een goed gesprek (in de kroeg bijv.) want anders ben je binnenkort nergens meer welkom!
Je zou kunnen beginnen om de 'hoffelijkheid' die André Van Es propageert, gewoon toe te passen op jouw slijter, kroegbaas en andere winkeliers....
Veel sterkte!
Bart
-2-  Bart:
En overigens heb ik deze 'hype' blijkbaar voortijdig zien aankomen, gezien mijn verhuizing vanuit de Pijp naar Lelystad... Uit dit 'verre' oord -op 42 minuten treinreis van Amsterdam Cs- kan ik melden dat de winkeliers liever nog niet allemaal op zondag open willen, behalve de supermarkten, dat de winkeliers in het 'stadshart' naar mijn mening graag goed samenwerken, en dat excessen zoals door jou gemeld, hier vooralsnog niet voorgekomen zijn... ( ik kan een broodje kopen bij bakker Bart en opeten bij 'Le Journal', als ik er natuurlijk wel een kop koffie bij bestel, maar dat lijkt me logisch.
Stuk vriendelijker dan in jouw straat, zo te horen...
Anton
-3-  Anton:
Voor bovenomschreven en soortgelijke voorvallen zullen de goede bedoelingen van Andrée van Es niet helpen. In tegendeel, ze zullen als betutteling worden ervaren omdat de verhuftering al te ver is doorgechoten.
JohnN
-4-  JohnN:
Als er escalaties optreden en niemand ziet daarvan de heilloosheid in en niemand roept wacht even en denk eerst na krijg je dit soort toestanden die op zijn best doorzeuren in een gewapende vrede . Ik denk dat bemiddeling van buitenaf alleen nog het verschil kan maken.
Maar dan bij voorkeur niet van een duidelijke politieke kleur, dat is de handicap van A.van Es.
Sterkte.
O. Schmidt
-5-  O. Schmidt:
De vraag is of op zo'n moment meer regels daadwerkelijk helpen, of dat meer regels misschien niet gewoon bijdragen aan de 'verhuftering'. Meer regels leiden er immers wel eens toe dat de burger geen verantwoordelijkheid meer wil nemen voor zijn eigen gedrag en zeer gemakkelijk de zondebok buiten zichzelf zoekt.

Soms zou beleid juist een tegenovergesteld effect kunnen hebben van wat je wilt bereiken. Ik zeg niet dat het hier ook zo is, maar het zou kunnen...?
De Lutsjes
-6-  De Lutsjes:
We zijn diep, maar dan ook werkelijk diep geraakt door de vrijwel wekelijks wederkerende lofuitingen van meneer Bart aangaande zijn vrijwillig gekozen standplaats Lelystad. Op 42 reisminuutjes van de hoofdstad kan men daar zelfs een broodje kopen om dat vervolgens elders te verorberen. Kom daar nog maar eens om heden ten dage!

Overigens, lofuitingen kunnen hoogmoed en zelfingenomenheid in de hand werken....
Bart
-7-  Bart:
@ Lutsje en Klutsje, u zult zich moeten aanmelden voor het Kleinkunstfestival om werkelijk de door u gevraagde respons te krijgen (de vraag is natuurlijk of u echt grappig bent) Anyway, u reageert echt off topic.
De Lutsjes
-8-  De Lutsjes:
@Bart:

De mededeling dat U Uw puddingbroodje bij bakker Bart koopt en dit opeet bij >Le Journal< en daar logischer wijze een kopje koffie bij nuttigt, dát is pas echt off topic!

Misschien nog niet zo'n gek idee om ons aan te melden voor het Kleinkunstfestival: Uw bijdragen vormen nl. een onuitputtelijke bron van inspiratie.
Bart
-9-  Bart:
@ Klutsen: uw mededeling dat u vindt dat persoon x dit deed en vervolgens...
Ga lekker spelen!(elders!)
Bart
-10-  Bart:
@ Walther: toch nog maar een pleidooi voor “hoffelijkheid”, al dan niet door Andree van Es voorgesteld. Andree van Es is wethouder van GroenLinks in Amsterdam, mag ze daarom geen mening meer hebben?
Laten we haar betoog gewoon op merites beoordelen... Hoffelijkheid heeft nog nooit iemand kwaad gedaan, dus da's mooi meegenomen. Sterker: hoffelijkheid is iets innemends voor de willekeurige (soms boze) opposant. Hoffelijkheid zorgt er voor dat mensen niet met middelvingers gaan wijzen..
Hoffelijkheid lokt leuke reacties uit: “goh, dank je wel” bijv.
Hoffelijkheid is als een soort smeermiddel voor 'stroeve contacten', het 'masseert' de verhouding tussen personen.
En nog veel meer. We weten allemaal dat het vroeger beter gesteld was met de verhoudingen (niet dus), alleen was er minder agressie, dat kwam op andere wijze naar voren.
Pleidooi dus voor “hoffelijkheid”...
mrdas
-11-  mrdas:
Hoeveel van dit stukje is feit en hoeveel is fictie? Een buurt waar 'meerdere malen per dag de politie moet optreden', was al lang een nieuwsitem geweest op het landelijke acht uur journaal. U kunt een hyperbool ook overdrijven, mijnheer Ploos van Amstel.
Walther
-12-  Walther:
Helaas escaleerde het gisteren weer.... Hier wordt ik toch wel verdrietig van. Na twee jaar blijft de spanning op de Zeedijk groot en is het probleem onoplosbaar geworden. Het raakt nu ook de ondernemers die er part nog deel aan hebben.
http://www.youtube.com/watch?v=h4fIwNbVE..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.