Home > > Een stille oorlog

Een stille oorlog

Sinds enige tijd woedt er een stille oorlog tussen mij en de straatkrantverkoper bij mijn plaatselijke Albert Heijn.

Hoe anders begon het.
Op een dag zag ik namelijk tot mijn opluchting dat de vervelende, opdringerige junk die je bijna de weg versperde als je naar buiten liep, was afgelost door een vriendelijke meneer met beschaafde manieren en schone kleren.
Hij groette altijd vriendelijk met een minzaam knikje, hield deuren open, lette op de logeerhond, raapte gevallen boodschappen op en wenste je (ook zonder gift) hartelijk een prettig weekend.

Ik had al een heel romantisch verhaal om hem heen verzonnen. Hij was gevlucht uit een Oost-Europees land op zoek naar een beter leven. Misschien had hij iets ingewikkeld gestudeerd en nu moest hij helemaal onder aan de ladder beginnen omdat zijn bul hier helemaal niets waard was. Bovendien keek hij zo melancholiek dat er ook sprake kon zijn van een onbeantwoorde liefde in zijn vaderland en was hij hier naar toe gekomen om zijn gebroken hart te laten helen.
Kortom, hij had mijn sympathie en dus gaf ik hem vaak het 50 cent muntje van de boodschappenkar.

Dit tafereel speelde zich maandenlang dagelijks af. Tot die noodlottige dag dat er ook een collectant van het Leukemiefonds bij de deur stond. En die gaf ik het muntje van de boodschappenkar. Terwijl ik niets vermoedend mijn portemonnee opborg in mijn tas, voelde ik twee ogen op me gericht. Toen ik opkeek was het eerste dat ik zag het gezicht van de straatkrantverkoper. En het was een heel boos gezicht met samengeknepen ogen. Hij keek naar mijn portemonnee...

Ineens werd ik pissig. Ik voelde me onder druk gezet, ritste gedecideerd mijn tas dicht en keek brutaal terug. Of ik hem wel geen geld zou geven, dat zou ik zelf wel bepalen!

En sinds die dag is het dus oorlog. Als ik de winkel binnenloop doe ik net of ik hem niet zie en hij draait demonstratief zijn hoofd de andere kant op. Het komt vast nooit meer goed.


29 reacties op "Een stille oorlog"

L. van der Sluijs
-1-  L. van der Sluijs:
Beste Rebecca, Probeer je eroverheen te zetten, het lijkt mij niet meer dan menselijk dat hij concurrentie als bedreigend ziet. Ik zou gewoon doorgaan met mijn kleine bijdrage en zand erover. Hij is in een zwakkere positie dan jij. Met vriendelijke groet.
Suffie
-2-  Suffie:
Portemonnee van krokodillenleer, zou ik ook boos naar kijken...
Bart
-3-  Bart:
Beste Rebecca: niet doen, je wekelijkse (dagelijkse) muntje ineens aan iemand anders geven, het Leukemiefonds, Kankerfonds en andere fondsen hebben betere netwerken om geld te verkrijgen, jouw persoonlijke 'vluchteling' heeft dat netwerk niet! Ga in gesprek, vraag waarom hij daar staat, vraag naar zijn achtergrond, kortom ga de dialoog aan...
Dan weet je iig een beetje wat 'jouw' straatkrantenverkoper beweegt om daar te staan, resp. krantjes te verkopen.
De Lutsjes
-4-  De Lutsjes:
@Rebecca:

Deze man heeft middels zijn gedrag zijn ware aard getoond en verdient derhalve geen respect of donatie Uwerzijds.
Suffie
-5-  Suffie:
Als de interpretatie van een boos gezicht een criterium moet zijn voor respect dan holt onze wereld echt achteruit...
De Lutsjes
-6-  De Lutsjes:
@Suffie:

Het hoofd demonstratief afwenden is ronduit onbeschoft, zeker als iemand maandenlang haar goedertierenheid heeft getoond.
Suffie
-7-  Suffie:
Wat dacht je van “Net doen alsof je hem niet ziet?”

Gaat de adelstand weer z'n eigen regels maken?
De Lutsjes
-8-  De Lutsjes:
@Suffie:

Wellicht doet mevrouw dat omdat zij zich geen raad weet met de situatie (hetgeen feitelijk ook wel blijkt uit haar bijdrage) en dit staat in geen verhouding tot het gedrag van die man.
Suffie
-9-  Suffie:
Weet je wat, laat hem eerst maar eens ouderwets Rebecca's voeten kussen, wellicht kan dan overwogen worden hem zijn aalmoes te gunnen. Of wilden jullie deze stinkende, ondankbare hond meteen buiten te stadspoorten zetten?
De Lutsjes
-10-  De Lutsjes:
@Suffie:

Dat is uiteraard aan Mevrouw Rebecca of ze dit ouderwetse gebaar wel op prijs stelt.

Mevrouw heeft het overigens over een beschaafde, vrindelijke heer in schone kledij...

Krokodil lederen tas, adelstand: enig causaal verband?
De Lutsjes
-11-  De Lutsjes:
We bedoelden uiteraard de lederen portemonnaie
JohnN
-12-  JohnN:
concurrentie: de wereld is hard. zeker voor 'aalmoezeniers'. het valt niet mee om te ervaren dat je een vaste klant dreigt te verliezen. misschien had hij niet geleerd dat je moet blijven glimlachen.
verder is dit item natuurlijk behorend tot de rubriek 'trivia'.
Daarspreekjemee
-13-  Daarspreekjemee:
Volgens mij is hier iets moois aan het ontstaan ;)
joop
-14-  joop:
Er is iets niet goed aan die man,dat is duidelijk ,anders stond hij daar niet te bedelen .
De oplossing is simpel,geef hem in één keer 500 euro,en hij staat daar niet meer.
Heinz
-15-  Heinz:
Ik vind het eerlijk gezegd vooral raar dat het Leukemiefonds voor een supermarkt gaat staan en daar de concurrentie aangaat met een Z-verkoper. Uiteraard is dat fonds een heel goed doel, en ik gun ze het allerbeste, maar zij hebben meer dan voldoende andere manieren om fondsen te werven. Ze kunnen huis-aan-huis collecteren, of in een drukke winkelstraat, of met spotjes op tv of een sms-actie of een acceptgiro bij de radiobode. Allemaal mogelijkheden die een daklozenkrantverkoper niet heeft.
De Lutsjes
-16-  De Lutsjes:
Z-verkopers zijn over het algemeen(!!) junks, alco's, die zich uitsluitend bekommeren om de volgende halve liter, joint, etc. Dan nog even een plekje voor de nacht scoren bij het Leger des Heils en hun dagelijkse >taak< is volbracht. Bij verdere problemen kan men terecht bij de Regenboog Groep. Zowel de Z-krant als de Regenboog Groep profileren zich op het internet, kortom...
Bart
-17-  Bart:
@ Klutsen: Uw soort is er over het algemeen slechts voor platitudes over mensen die het wat minder hebben dan uzelve, u drinkt toch graag ook een halve liter of meer(?!), alleen niet op straat, slechts thuis of stamkroeg, in uw eigen veilige omgeving, waar u grove grappen over mensen die het (door welke omstandigheid dan ook) moeilijk hebben om in deze harde maatschappij te overleven, kunt maken.
Applaus voor uw soort!
Het is eigenlijk de omgekeerde wereld: de Klutsen zouden door hun uitspraken ergens in 'Artis' geklassificeerd moeten worden, terwijl zij nu de vrijheid hebben om alle daklozen voor alcoholisten, junks etc. te mogen uitschelden...
De Lutsjes
-18-  De Lutsjes:
@Bart:

Uw soort is behept met het voorbarig trekken van conclusies en om dit kracht bij te zetten slaagt U er telkenmale in om te gaan schelden; een brevet van onvermogen zullen we maar zeggen en uiteraard, voer voor psychiaters!

Als U onze bijdrage goed had gelezen dan had U gezien dat er 2 uitroeptekens staan achter het woord >algemeen<; we scheren nl. niet iedereen over één kam; daarbij constateren wij slechts een feit en er is geen sprake van >uitschelden<.

Wij drinken inderdaad geregeld thuis en zijn daardoor ook niemand tot overlast. Wij bespreken soms de irritante houding van de Z-verkopers (neem bijv. eens een kijkje aan de Westermarkt, Weteringsplantsoen, etc.etc.) en daar waar het om grove grappen gaat, dan hebben we het beslist uitsluitend over U.

Boe-geroep valt Uw soort ten deel!
joop
-19-  joop:
Beschaaft schelden,leuk maar het komt minder “aan”.
Zelf lukt het mij tot een bepaalt punt,voorbij dat punt hoor ik mijzelf heel gemeen en uiterst ordinair schelden.
Compliment voor de Dames-Heren hier boven,
jullie houden het beschaaft,en hebben meer zelf discipline als ik.(niet dat ik hier ga schelden ,maar tegen een opdringerige krantjes leurder b.v.)
Bart
-20-  Bart:
@ Lutsen: u reageert als 'onze Geert':“in het algemeen” -dubbele uitroepteken- , dus u stelt dat Z-verkopers en 'aalmoezeniers'(dank aan JohnN)eigenlijk - in het algemeen- tuig is, omdat ze soms irritant overkomen. U zuipt zichzelf een coma, maar wel thuis/kroeg, dus u wast uw handen in onschuld. "ach ja, die klote z-verkoper, was weer helemaal dronken of stoned, vind je het gek dat we niks gegeven hebben, zuipt of blowt het toch maar op... En u gaat vervolgens naar de stamkroeg, waar 26 bier geconsumeerd wordt.
Lutzen, dat doet u niet alleen, dat doen de meesten van ons!
Daarom is het zo belangrijk dat je wat verder kijkt dan je eigen (drank- of drugs)gewoontes...
We leven in een voor sommigen afschuwelijke maatschappij (en ga niet roepen: ga maar aan het werk of dergelijke), ik ga de oplossingen en panacee's niet aandragen, maar ieder weldenkend mens zou toch moeten vinden dat iemand die het beter heeft, best iets kan doneren aan de 'underdogs' in deze maatschappij? Uw soort is helaas behept met blindheid en doofheid, als het om medemenselijkheid gaat...
( u mag in uw reactie weer op mijn persoon gaan spelen,zoals u meestal doet, maar liever heb ik dat u to the point blijft).
De Lutsjes
-21-  De Lutsjes:
@Rebecca:

En mevrouw, is het nog goed gekomen met Uw Z-verkoper?

Waar Uw bijdrage al niet toe heeft geleid...
Suffie
-22-  Suffie:
Ongetwijfeld is deze stinkende schooier door het bevoegd gezag buiten de stadspoorten geworpen. Gerechtigheid zoals onze lutsers deze voor ogen hebben.
De Lutsjes
-23-  De Lutsjes:
@Suffie:

U treedt in herhaling! Zie Uw bijdrage d.d. 21 mei jl.....

Overigens, iemand die behept is met vooroordelen zoals U ons deze steeds weer toewerpt, kan vanuit dit oordeel slechts zeer selectief en m.n. uiterst ongenuanceerd waarnemen.
JohnN
-24-  JohnN:
Ik wacht nog steeds op het bericht dat de Z-verkoper en mevrouw Rebecca elkaar wenend in de armen zijn gevallen.
Toe nou “make my day” en beeindig de vete als een echte “soap story”.
Suffie
-25-  Suffie:
Lutsers, jullie treden zelf in herhaling. Iedere reactie is namelijk dezelfde totale onzin.
De Lutsjes
-26-  De Lutsjes:
@Suffie:

Wederom een ongenuanceerde waarneming....

@JohnN:

Het slot van een soapstory kan ook een -cliffhanger- veroorzaken!
Suffie
-27-  Suffie:
Lutsjes, de enige nuance die ik kan bedenken is dat jullie ene reactie complete onzin en de andere totale onzin. Het Bart-bashen is kennelijk belangrijker geworden van het leveren van inhoudelijk commentaar. Als jullie daar lol in hebben, prima. Maar roep het dan vooral tegen elkaar en vervuil deze site er niet mee. Voor de anderen begint het namelijk strontvervelend te worden.
Wouter
-28-  Wouter:
Ik zou graag de krantenverkopers zien verdwijnen bij de supermarkt.
De Lutsjes
-29-  De Lutsjes:
@Suffie:

>Bart-bashen<???? Dus toch......

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.