Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik klaagde in het Parool over eenzijdige berichtgeving in die krant.
Het stadsdeel zou een clubhuis hebben getorpedeerd.
Op zichzelf lijkt mij dat groot nieuws, maar volgens mevrouw Elatik lag de kwestie veel genuanceerder.
Hockeyclub Athena in Oost wilde namelijk een clubhuis bouwen en dat tevens bestemmen voor buitenschoolse opvang (BSO).
Dat vond de GGD geen goed idee. Het clubhuis zou binnen 300 meter van de A10 komen te liggen en dat is niet goed voor de kwestbare kinderlongetjes. En dus gaat dat clubhuis niet door.
Ik wist dat allemaal niet, maar het lijkt mij een verstandige maatregel.
Zo leer je nog eens wat.
Dankzij deze kwestie leerde ik nog méér. Dingen die je daaruit kunt afleiden bijvoorbeeld.
Buitenschoolse opvang is in de visie van het stadsdeelbestuur veel minder een probleem wanneer diverse opvangorganisaties het clubhuis gaan gebruiken. Er is dan immers sprake van steeds weer andere groepen kinderen. Elke groep hoeft dan maar een paar uur per week de troep van de A10 in te ademen.
Gedeelde astma is halve astma, zal de redenering hierachter wel zijn.
Ik zeg het maar even in mijn eigen woorden.
Antroposofische astma
Ik leer ook dat men over wat oudere kinderen blijkbaar minder moeilijk doet in de regelgeving.
In Zuid heb je bijvoorbeeld de Fred Roeskestraat. Die ligt binnen een straal van 300 meter van de A10. Daar staat de Geert Groote School. Weliswaar is die op antroposofische grondslag, maar dat garandeert nog geen bescherming tegen longaandoeningen.
Als toppunt van cynisme staat eventjes verderop de Tweede Openluchtschool. Voor 'het gezonde kind' nota bene.
Die kan dus tegenwoordig beter de Tweede CO2-school 'voor het amechtige kind' heten. Er is ook een peuterspeelzaal.
Had de GGD hier geen adviezen over?
Demente ouderen
Als je geen kind bent, maar juist heel oud, ben je in Amsterdam nog erger de klos.
Zo opent Cordaan momenteel in West drie locaties voor kleinschalig wonen. Daarin krijgen cliënten van verpleeghuis Slotervaart een fijn onderdak waarbij ze in huiselijke groepjes bij elkaar wonen.
Heel mooi natuurlijk, maar al deze locaties bevinden zich binnen 300 meter van de A10: bij de Laan van Spartaan, in het Andreas-Ensemble en aan het Delflandplein.
Het bedrijfsleven noemt dergelijke plekken 'A-locaties', maar dan gaat het vooral over bereikbaarheid en niet over luchtkwaliteit.
Die demente oudjes merken toch niet meer wat ze inademen, is wellicht de stiekeme redenering.
Verpleeghuisartsen noemen een longontsteking 'old people's friend'. Je gaat er zachtjes en zonder een lange lijdensweg aan dood.
Die strategische keuze voor een locatie aan de ringweg kan de 'doorstroming' dus alleen maar bevorderen, is mijn conclusie.
Witte raaf
Mevrouw Elatik, u maakt zich onnodig druk. U bent een witte raaf in de bestuurlijke biotoop. Zo te zien interesseert het de maatschappij namelijk helemaal geen moer wat onze kwetsbaarste groepen allemaal moeten inademen.
Geef die hockeyclub dus maar gewoon ontheffing.
Ik ben een beetje cynisch geloof ik. Excuus hiervoor.
Maar bij lange na niet zo cynisch als de realiteit rondom luchtkwaliteit in Amsterdam. Al jarenlang is de praktijk dat sportterreinen, volkstuincomplexen, parken en andere recreatiegebieden direct onder de rook van de ringweg worden gesitueerd. Lekker met zijn allen volop genieten van die lekkere frisse lucht, nietwaar?
IK wil niet cynisch zijn, maar zeggen dat het een veel groter probleem betreft dan mevrouw Elatik kan behappen...
Enerzijds zijn er europeese richtlijnen, die vaak onvoldoende toepasbaar blijken op 1 van de lidstaten, anderzijds is er wel degelijk een probleem: iemand met een 'goede neus' kan ruiken dat er op geringe afstand van snelwegen een ongezonde lucht hangt, en dat is te staven met meetapparatuur. De oplossing voor al dit ongerief is simpel: minder autorijden, minder vliegen etc. ook wel genoemd: “consuminderen”. Maar die oplossing is vooralsnog aan hele grote dovemansoren gericht...