Home > > De reclassering komt naar je toe

De reclassering komt naar je toe

(of: Amsterdamse boefjes op de werkvloer)

Logo Justitie

Werkgevers vragen steeds vaker om een Verklaring Omtrent Het Gedrag (VOG). Maar wat als nu steeds meer jonge Amsterdammers die een baan zoeken die VOG niet krijgen? We hebben ze hard nodig in de zorg, horeca, retail en logistiek.

Criminaliteit onder jongeren neemt toe. In totaal is 23 procent van alle Nederlandse jongens onder de 22 jaar in aanraking geweest met de Politie. En helaas is de recidivekans hoog. In de grote steden als Amsterdam en Rotterdam is het probleem nog veel groter. Hier ligt dit percentage boven de 50 procent. Ze zijn ooit betrapt op winkeldiefstal, openbare dronkenschap, een vechtpartijtje, een pilletje bij een hardcorefeest of heling van gestolen spullen. Steeds meer sollicitanten kunnen daarom geen VOG overleggen.

Goed gedrag
Maar, wat betekent dit nu voor Amsterdamse bedrijven. Volgens Nationale Nederlanden heeft bijna 4 van de 10 ondernemers te maken met stelende medewerkers. Alleen al de transportsector leidt elk jaar een half miljard schade door diefstal volgens verzekeraar TVM. Om die risico’s in de greep te houden vragen werkgevers om een VOG en worden de boefjes geregistreerd in waarschuwingsregisters. Blijft voor hun nu de poort naar betaald werk potdicht?

Een VOG geeft aan dat het gedrag van de medewerkers geen belemmering vormt voor een bepaalde functie, bijvoorbeeld wanneer iemand omgaat met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen.
Je krijgt een VOG als uit onderzoek blijkt dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan. Ben je wel in aanraking geweest met Justitie, dan wordt bekeken hoe bezwaarlijk dit is.

Veel sectoren maken zich zorgen over een mogelijk personeelstekort. Dat probleem wordt steeds nijpender. Stel je eens voor dat 25 tot 50 procent van je personeel de VOG niet krijgt? Of, dat een personeelslid alsnog in aanraking komt met de Politie. Dan maar terugvallen op Oost-Europese uitzendkrachten en de jongeren zonder VOG thuis op de bank in Amsterdam laten zitten? Dat is maatschappelijk niet verantwoord. We sluiten daarmee de helft van de Amsterdamse jongeren buiten de deur vanwege een paar jeugdzondes?

Reclassering
Het zittende kabinet vindt dat daders in hun eigen omgeving moeten worden aangepakt. Ik ben nieuwsgierig welke Amsterdamse bedrijven in hun personeelsbeleid hieraan nu al aandacht besteden? Wie werkt met de Recidive InschattingsSchalen (RISc) die helpen bij een analyse van de echte risico’s bij een medewerker zonder VOG. Wie traint leidinggevenden in het omgaan en begeleiden van de boefjes op de werkvloer? Welke Amsterdamse uitzendbureaus werken nu al samen met de reclassering en de overheid bij het werven, selecteren en begeleiden van medewerkers?
Gedrag kun je immers veranderen met drang en dwang. De drie W’s bepalen of dat lukt: werk, wonen en wederhelft. Zo’n aanpak is maatschappelijk noodzakelijk.

Het is tijd voor de eerste Kamer van Koophandel seminars ‘Reclasseren doe je zo…’, MKB Nederland-cursussen ‘Boefjes voor Dummies’, snuffelstages voor managers in de jeugddetentie en met mede-ondernemers van het VNO-NCW een dag op stage met de straatcoaches en buurtvaders. Het buiten sluiten van de jonge Amsterdamse boefjes is in elk geval geen optie als we Amsterdam leefbaar willen houden.


twee reacties op "De reclassering komt naar je toe"

Arnoud de Jong
Laten we beginnen met dat boek “Reclasseren doe je zo...” eens rond te laten gaan bij de reclassering...
JohnN
-2-  JohnN:
Ik meen dat een jaar of vijf zes geleden de reclassering al enorm gekort werd (dat was dus ver voor de crisis toen was het geloof ook al heel sterk in strenger straffen . De reclassering waarschuwde toen al dat ze geen mensen/tijd meer zouden hebben om vrijkomendende boefjes te begeleiden/volgen. Het werd voortaan een vraagreagerende dienstverlening.
Het is dus niet helemaal terecht om de reclassering op verminderde prestatie aan te vallen. De politiek > de kiezers hebben verantwoordelijkheid.
Overigens is zo'n VOG maar heel betrekkelijk, het beest van het Hofnarretje had er ook een...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.