Home > > Boodschap aan jonge boefjes

Boodschap aan jonge boefjes

foto: Alix Guillard, onder common license
Ergens in de loop van vorige week werd de 12-jarige Luca op het metrostation Zuid/WTC beroofd van zijn portemonnee.

Luca stond zijn OV-chipkaart op te laden toen hij werd aangesproken door twee jongens en een meisje, die vervolgens zijn portemonnee uit de handen gristen en er vandoor gingen. Na een achtervolging door het metrostation, en zelfs door een metro, wist Luca zijn portemonnee terug te krijgen, maar wel zonder zijn pinpas.
Luca's zaak staat niet alleen. Dagelijks worden er in Amsterdam mensen beroofd. Soms net als Luca, soms heftiger en gewelddadiger. Voor de slachtoffers volgt meestal de gang naar de politie voor het doen van aangifte. Soms worden er op stations of in het openbaar vervoer camerabeelden van de daders veilig gesteld en heel af en toe weten de slachtoffers zich nog voldoende van de daders te herinneren voor het doen van een poging ze van politiefoto's te herkennen. In alle andere gevallen gaat het leven weer gewoon door...

En de boefjes? Die voelen zich natuurlijk oppermachtig. Die hebben door dat de geringe pakkans bijna per definitie tot straffeloosheid leidt. In verreweg de meeste gevallen kan de politie niets met deze incidenten, omdat er zonder goede beelden of getuigen vrijwel geen mogelijkheden zijn de daders te identificeren. Als die doorhebben hoe makkelijk het allemaal gaat, pakken ze de week daarop een ander. En daarna weer...

En weet u wat nou het zure is? In het geval van Luca had dit patroon met een klein beetje doortastendheid gemakkelijk doorbroken kunnen worden. Luca werd namelijk op een bomvol station beroofd, onder het oog van tientallen mensen, die aan twee stappen genoeg hadden om de jonge boefjes in hun kippenek te vatten. Diezelfde mensen staken echter geen poot uit om Luca te helpen, negeerden zijn schreeuwen en hulpgeroep en lieten hem effectief aan zijn lot over.

De boodschap aan Luca lijkt me duidelijk: vertrouw niet te veel op je medemensen en reken al helemaal niet op ze als je in een lastig parket zit; een drukke omgeving heeft niets met een veilig gevoel te maken. De boodschap aan de jonge boefjes is nog heftiger: "Ga gerust je gang, van mij heb je geen last. Het is mijn zaak niet, hou mij erbuiten. Ik wil nergens iets mee te maken hebben, ik heb niets gezien of gehoord. Om mijn geweten te sussen zeik ik straks wel een agent af, als die na een wilde rit vanaf de andere kant van de stad aan komt kakken".

Ergens strookt dit niet met het beeld dat ik van Amsterdammers heb. Amsterdammers zijn stoer, hebben een grote mond en bemoeien zich overal mee. Amsterdammers regelen het zelf wel, daar hebben ze de politie niet voor nodig. Amsterdammers zijn niet van het praten, maar van een klap voor je kanus. Amsterdammers hebben een klein hartje, een zwak voor de zwakkeren en het gouden principe dat slachtoffers nog altijd meer zorg en aandacht verdienen dan daders.

Daarom ook de vraag aan al die echte Amsterdammers, waarvan er toch echt wel een aantal op die dag op het metrostration moeten hebben rondgewandeld:

Heb ik soms iets gemist?

zeventien reacties op "Boodschap aan jonge boefjes"

Marcel
-1-  Marcel:
De echte boeven zijn de werkgevers die in samenwerking met de regering mensen voor een hongerloon dwingen te werken. Dat lijkt mij namelijk de reden voor de explosie van vermogensdelicten. Deze criminelen zijn net zo goed slachtoffers want ze zijn kansloos omdat ze met de huidige technologie binnen de kortste keren in de kraag gegrepen worden en in een gevangeniscel belanden waar ze alleen maar weer slechter worden. Als Nederland nou eens afrekende met zijn slavendrijversmentaliteit dan zouden deze zogenaamde criminelen eieren voor hun geld kiezen en, als er behoorlijk loon tegenover staat, gewoon gaan werken. Dan kunnen ze s'avonds gewoon lekker thuis voor de buis gaan zitten in plaats van hun leven te slijten in een gevangeniscel. Maar nee arbeidsvoorwaarden worden alleen maar meer afgebroken en een vaste baan zit er tegenwoordig al helemaal niet meer in. Je kan uitgebuit en weggesmeten worden door een uitzend- of detacheringsbureau. Dat motiveert toch niet.
JohnN
-2-  JohnN:
Er hangen toch overal camara's?
Op Schiphol op elke vierkante meter, werd mij juist getoond op de publieke omroep. Dus moet het toch een eitje zijn om een leuke foto gallery samen te stellen van het gilde van slatoe-en-renweg knaapjes. Beter dan als een gek achter je belager aan te rennen. En logisch dat niemand ingrijpt. Er hollen wat mensen achter elkaar aan die lelijke dingen tegen elkaar schreeuwen. Grijp jij dan in, Yvette? Zie jij meteen haarscherp dat etiket DADER op het voorhoofd van degeen die gepakt moet? Zie je meteen hoe het zit?
Ooit werd ik achtervolgd door een vent die een mes tevoorschijn trok toen ik weigerde door hem mijn portefeuille te laten afpakken. Ik zette het op een lopen uit de stille straat richting een plein (niet in Amsterdam). Gelukkig was er niemand die ingreep door mij bij de kladden te pakken.
Bewaar me voor mensenmenigten die gaan ingrijpen, daarbij ontstaan de treurigste misverstanden. Psychologen hebben allang ontdekt dat je het veiligst bent in een omgeving met weinig mensen.
De Lutsjes
-3-  De Lutsjes:
@Marcel:
Als men van huis uit geen normen en waarden heeft meegekregen en er is sprake van ongebreideld schoolverzuim, drugs, etc., wat kan men dan anders verwachten dan dat men belandt in het criminele circuit?
Tel daarbij op het halfslachtige optreden van de overheid, gebrek aan mankracht bij de Politie, een destijds immer theedrinkende burgervader en een immens probleem is een feit.

Voor vele criminelen (geen boefjes!)) zal het tij nog maar moeilijk te keren zijn en rest er niets anders dan een strenge aanpak, maar hier ontbreekt het in dit land en onze stad ten ene male aan en zie hier: de zg. -draaideurcrimineel- is geboren.

Met uitzonderingen daargelaten, heeft de mens in oorsprong geen kwaad in de zin, maar als men niets wordt bijgebracht en continue wordt omringd door notoire criminelen, dan is er maar weinig voor nodig om hun voorbeeld te volgen. In vele gevallen heeft dit uiteraard ook van doen met het zich niet willen conformeren aan een maatschappij zoals de onze.

Dat werkgevers in samenwerking met de regering dé grote boosdoeners zouden zijn, is derhalve complete onzin. Het is in dit land nl. ook nog zo geregeld dat een ieder in de gelegenheid wordt gesteld om bijvoorbeeld een studie te gaan volgen. Toegegeven, financieel ligt dit allemaal tegenwoordig wat moeilijker, maar waar een wil is, is nog altijd een weg.

Verkeert U nu werkelijk in de veronderstelling dat mensen met een vaste baan, en masse 's-avonds voor de beeldbuis kruipen en bijv. uitzendkrachten de straat opgaan om een buurt onveilig te maken?

@ Mevrouw Smith:

Dat de Amsterdammer liever de andere kant op kijkt in bepaalde situaties, valt ook te billijken, tegenwoordig worden ruzies of erger, niet meer beslecht door het uiteen trekken van partijen, neen, meestal komt daar een mes of erger aan te pas.
Arnoud de Jong
John, volgens mij is dit gebeurd op Station WTC en niet op Schiphol. Verder zegen ik alle mensen die in staat zijn van een willekeurig camerabeeld een dader te identificeren die nog niet met de politie in aanraking is geweest.

En even eerlijk, als we een paar zestienjarige jochies die een portemonnee hebben gepikt al niet meer in hun lurven durven te pakken omdat ze misschien een mes bij zich hebben, dan zijn we toch aardig gedegenereerd...
JohnN
-5-  JohnN:
Suffie - Als mijn portemonnee geëist wordt en ik weiger - en om de eis meer kracht bij te zetten wordt de conversatie met een mes voortgezet, dan is het in de lurven grijpen geen optie meer voor mij, dan klem ik mijn portemonnee stevig vast en zet het op een lopen. Dan kies ik voor de mij persoonlijk prettigste afloop. Ja, ik weet het, de heldenrol past mij niet zo, dat laat ik over aan mannen zoals kapitein Kroon. Waarvoor ik overigens ook op de loop zou gaan als ik hem in een donker steegje tegenkwam.
Marcel
-6-  Marcel:
@De Lutsjes:
Deze criminelen hebben zich wel degelijk aangepast aan een maatschappij als de onze. In onze maatschappij draait het toch steeds meer om geld en minder om mensen. Van de ziekenhuizen worden winstgevende bedrijven gemaakt en de zorgverzekeraars vullen hun zakken. Het welzijn van de mens staat op de tweede plaats. De overheid steunt financieel zelfs een reclamecampagne ten behoeve van de economie, om twee keer in de week vis te eten terwijl ze weet dat je daardoor een te grote hoeveelheid gif binnen zal krijgen. Laat de overheid dan het goede voorbeeld geven. De mens en het milieu voorop en het geld op de tweede plaats.
Maaike
-7-  Maaike:
Yvette: ik ken zo'n echte Amsterdammer die schorem bij de lurven grijpt!
Ja, ze bestaan, al zijn ze zeldzaam. Ik mis hem nog steeds...
Arnoud de Jong
John, jij haalt er een mes bij. Dat heb ik niet gelezen...
Arnoud de Jong
@Marcel: Ja hoor, “De maatschappij heeft me zo gemaakt”. Dat was in de jaren 70 een leuke, tegenwoordig wijst men mensen ook op hun eigen verantwoordelijkheid...
Vinus
-10-  Vinus:
Iedereen is meer bezig met zijn eigen camera, iPhone of Blackberry dan wat er om hem heen gebeurt. je iPhone is belangrijker dan de mensen om je heen. Want voor je 't weet ben je hem kwijt.
Arnoud de Jong
Maaike, aan zo'n reactie zit vast een praktijkvoorbeeld verbonden. Wil je die met ons delen?
Arnoud de Jong
Beste Vinus, daar kon je wel eens gelijk in hebben. Het is al vaker geroepen dat zaken als GSM's, iPods en dergelijke de blik op de dagelijkse realiteit aardig vernauwen.
Maaike
-13-  Maaike:
Yvette: zo'n jongen die een winkeldief tegen de grond werkt.
Instinctief.
Die ingrijpt als het moet.
Moedig.
En dan ook nog blonde krullen.....
*zucht*
Sjaan
-14-  Sjaan:
@Yvette, waarom roep je nou weer om een ander je werk op te knappen? Steek zelf es de handen uit de mouwen. Lekker makkelijk zo.
Arnoud de Jong
Lieve Sjaan, waar lees jij dat ik dat niet doe?
JohnN
-16-  JohnN:
Sjaan pakt ut zelluf aan.
Kan ik rustig slapen gaan ;-)
De Lutsjes
-17-  De Lutsjes:
Ach, Sjaan is helemaal geen kakker uit Zuid!
Gewoon een ouwe sikkeneurige nicht...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.