Home > > Poort van West

Poort van West

© Arnoud de Jong
Soms vraag ik mezelf als burger wel eens af: zit ik nu gewoon niet op te letten of wordt iets me niet duidelijk genoeg verteld?
Het zal van allebei een beetje zijn, hoewel ik vind dat ik niet overal zelf achteraan hoef te zitten. We krijgen tegenwoordig al zóveel informatie over ons heen, dat het onmogelijk is om alles bij te houden.

Neem de informatie over het gebied rondom Station Lelylaan. Hiervoor zijn grootse plannen, waarvan de complete realisatie vele jaren zal gaan duren. Het is als inwoner van Slotervaart ondoenlijk om constant focus te houden op de voortgang van de ontwikkelingen.
Een goede voorlichting vanuit het Stadsdeel zou op gezette tijden wel zo netjes zijn. En dan niet alleen voor de direct omwonenden, maar voor iedereen in het stadsdeel.
Volgens mij kan het beter.
Mijn aandacht werd weer gevestigd op Station Lelylaan toen ik -min of meer toevallig- een klein bericht voorbij zag komen.
Wethouder Paulus de Wilt had in november vorig jaar de plannen voor het stationsgebied gepresenteerd.
Niet aan mij. Ik wist nergens van. En met mij waarschijnlijk 99 procent van de andere inwoners van Nieuw West.

Uitchecken
De nieuwe naam voor Station Lelylaan wordt 'Poort van West'.
Dit om 'het stationsgebied meer bij de buurt te betrekken'.
Dan mogen ze eerst wel eens andersom beginnen, met 'de buurt bij het stationsgebied te betrekken'.

Want die 99 procent onwetende inwoners schrikt zich straks rot in de tram of metro. Daarin is ineens het bandje veranderd dat de halte omroept. Geen 'Station Lelylaan' meer, maar 'Poort van West. Verlaat u het voertuig? Vergeet niet uit te checken met uw OV-chipkaart'.
Volledig gedesoriënteerd vergeet je prompt dus wél uit te checken.
Want dit had je even gemist.

Stopgezet
Gaat het hele project eigenlijk nog wel door? De burger werd immers voorgehouden dat Maarten van Poelgeest de meeste bouwprojecten in de stad had stopgezet. Vanwege de crisis en de stedelijke armlastigheid.
Of worden de inwoners van Nieuw-West straks opgezadeld met een volledig uitgeklede versie van deze eens zo ambitieuze onderneming (zie de prachtige folder uit 2009 die ik ook nooit gehad heb, PDF)?

Tot dusver zie ik alleen maar kaalslag op plekken waarvan in de folder stond 'nog geen uitwerkingsplan' (klik voor kaart).
Dat belooft dus nog wat. Verpaupering waarschijnlijk.
Vertel eens ome Paulus: hoe hangt de vlag erbij? Gerafeld of nog fier wapperend?

(De kaart in dit artikel komt uit de eerder vermelde folder van het stadsdeel)

zeven reacties op "Poort van West"

Bart
-1-  Bart:
Dag Arnoud,

Wat een ongenoegen!Naamsveranderingen, informatieachterstand, vreemde thema's die op onbegrijpelijke wijze gepresenteerd worden en nog veel meer ongerief (klein..)
Ik zou me zo kunnen voorstellen dat je gewoon, als betrokken burger, en journalist, even contact opneemt met Paulus de Wildt, zo moeilijk is dat niet. En Paulus is ook niet 'eng' of zo, en volgens mij goed benaderbaar....
Misschien kan de informatie naar de buurt toe wat helderder, of misschien kan de buurt gevraagd worden of de 'naamswijziging' wel in de smaak valt?
En zo meer. Kortom, Arnoud, als betrokken buurtbewoner én journalist altijd even checken of het klopt. En zo niet, dan natuurlijk altijd een grote bek opentrekken, daar kan Paulus de Wildt best wel tegen. (op het congres van GroenLinks vond ik hem anders best wel aimabel en vooral betrokken...)
Arnoud de Jong
@Bart: Als alle betrokken burgers nu contact gaan opnemen met Paulus zal hij daar denk ik niet blij mee zijn.
Maar daar gaat het niet om. Ik schrijf hier niet als journalist. Ik probeer de dingen op Amsterdam Centraal juist zoveel mogelijk te benaderen vanuit de invalshoek van de 'gewone burger'.
De politici (waaronder jijzelf misschien ook) zouden het natuurlijk prettig vinden als de burger zich heel actief opstelde, maar de praktijk is anders.
Je kunt je immers niet met duizend en één dingen bezighouden, op alle gebieden tegelijk actief zijn en achter informatie aanhollen.
Vroeger reageerde Paulus de Wilt hier nog wel eens (werd zeer gewaardeerd), maar sinds de schaalvergroting van de stadsdelen heb ik hem hier niet meer mogen zien.
En zoals ik zei in het stuk: het zijn meerjarenprojecten waarbij je onmogelijk voortdurend in de gaten kunt houden hoe het ermee staat.
Bij gunstige berichten en prachtige plannen staan de politici als eerste met persberichten, maquettes en dure brochures te wapperen, maar als er dingen tegenvallen hoor je ze ineens niet meer. Dat bedoel ik maar.
Bart
-3-  Bart:
@ Arnoud: nog een kleine correctie: meestal wapperen WETHOUDERS met al dan niet dure brochures, hun meestal opgedrongen door dure communicatie-adviseurs, want daar kunnen ze goede sier mee maken i.q. 'foto en interview momenten scoren bij de pers'.
De raadsleden is voorbehouden om dat 'gewapper' en andere uitglijders van het college te corrigeren, want die hebben tenslotte het laatste woord... En moeten dus vooral 'meerjarenprojecten' in de gaten houden, want anders loopt het gierend uit de hand, is mijn ervaring als 'groen' (in meerdere opzichten) raadslid in Lelystad...
Paulus de Wilt
-4-  Paulus de Wilt:
@arnoud

Ik was hier inderdaad alweer een tijdje niet geweest. Sorry, ik zal proberen je schrijfsels beter in de gaten te houden en dan ook te reageren.
Wat betreft dat bericht. Het advies van Bart is niet zo gek: eerst ff sjekke. Ik heb nooit gezegd dat Station Lelylaan “Poort van West” zou moeten heten. “Amsterdam West” lijkt mij de meest logische naam, want dat is het. Ik heb slechts gezegd dat het de poort van West is. En dan zowel West als Nieuw-West.

Verder begrijp ik eerlijk gezegd niet wat je nou te zeuren hebt. Je geeft zelf allerlei links naar materiaal dat aan bewoners en anderen is gepresenteerd. Dat hebben we dus kennelijk gedaan.

Oh en of het doorgaat? Ik heb goeie hoop, maar ik kan niemand dwingen om te bouwen. Ik begrijp dat de ontwikkelaar druk in onderhandeling is met mogelijke hotelexploitanten. Komt dat goed, gaat de bouw ook door.
WK
-5-  WK:
Maar natuurlijk! Dat we daar niet éérder aan gedacht hebben!
Een naamswijziging!
Als dat werkt, dan is het een Briljante oplossing!
(Als het nìet werkt - dan is het natuurlijk weggegooid geld).
We noemen het station voortaan Westpoort.
O nee - da's al bezet. Shit.
Of zou het probleem toch iets ànders liggen?
Een goeie oplossing komt meestal pas na een goeie analyse.
Arnoud de Jong
@Paulus de Wilt:
Hartelijk dank voor de reactie. Daar ben ik blij mee. Maar niet meteen alles afdoen als 'gezeur'.
Dat het station niet Poort van West gaat heten, is kennelijk toch niet zo best overgekomen bij de pers. AT5 zegt namelijk: 'De naam wordt veranderd in Poort van West'.
Daar had ik dat dus vandaan.
De naam Amsterdam West is tot ons gekomen via de uitgebreide nieuwsbrief die we onlangs in de bus vonden. Maar dat was nadat dit artikel was geschreven. Niettemin: hulde, complimenten en knuffels! Zowel voor de nieuwsbrief als voor de naam.
Toch kom ik binnenkort nog met een stukje waarin ik weer ga 'zeuren' over dingen die onduidelijk blijven.
Dick
-7-  Dick:
Hahaha die Arnoud, neem je alles klakkeloos over van AT5??? En met jou waarschijnlijk 99% van de AT5-lezers? ... dat woordje 'waarschijnlijk' he ... maar misschien denken die 99% wel anders ... had je onderzoek gedaan?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.