Home > > Schaduweconomie

Schaduweconomie

Foto: Arnoud de Jong
Ik liep door de Jan Evertsenstraat. Van oudsher is dit een leuke en levendige winkelstraat, die echter ietwat sleets is geworden.
Niet omdat de winkelierspopulatie grotendeels is verschoven van autochtoon naar allochtoon, maar omdat het winkelaanbod desondanks minder gevarieerd is naar mijn indruk.
Naast de onvermijdelijke Kruidvat, Etos en Zeeman en een opvallend aantal kleine juweliers, zijn er naar verhouding wel erg veel vage bedrijfjes.
Geld- en belwinkels, gsm-shops en reisbureaus bijvoorbeeld.
Terwijl ik daar zo rondscharrelde vroeg ik mij af: hoe redden die mensen dat?
Neem nu zo'n gsm-shop. Geen T-Mobile of The Phonehouse, maar in de regel een eenvoudig handelaartje in mobieltjes en de bijbehorende blingbling-accessoires.
Je ziet er behalve de eigenaar zelden iemand binnen.

Ik heb eventjes opgezocht wat het ongeveer kost om een winkelpand in de Jan Evertsenstraat te huren.
Dat is al gauw ¤ 19.500,- per jaar, exclusief bijkomende kosten.
Omgerekend is dat ¤ 1625,- per maand.

Laten we zeggen dat er in een maand 25 dagen zitten waarop de winkel open kan zijn.
De eigenaar moet dan elke dag ¤ 65 netto verdienen, alléén om de huur te kunnen betalen.
Dan hebben we het nog niet eens over de andere lasten die een brave middenstander moet ophoesten.
Ook is er dan nog geen sprake van een fatsoenlijk inkomen om van te leven. Want dáár doe je het tenslotte allemaal voor.

Ik geef toe: ik heb geen enkel verstand van het winkelbedrijf. Misschien redeneer ik wel bijzonder onnozel. Maar ik zie het iemand allemaal nog niet bij elkaar verdienen met zoiets schimmigs als een gsm-shop of een reisbureautje (nog zes concurrenten in de straat).
Is het erg achterdochtig wanneer ik hierachter een stukje 'schaduweconomie' vermoed? Een winkeltje als 'front-end' voor lucratievere handeltjes?

En het gaat hier natuurlijk niet zozeer om de Jan Evertsenstraat. Die gebruik ik als voorbeeld.
Anders krijg ik straks weer de voltallige winkeliersvereniging over me heen.
Ook binnen de grachtengordel kom je ondernemingen tegen waarvan je denkt: hoe overleven die?
Zo zijn daar dikwijls designwinkels of galerieën voor hedendaagse kunst. Ook daarbij zie je de klanten niet rijen dik tot aan de volgende hoek staan.

Dit zijn natuurlijk allemaal schandelijke verdachtmakingen.
Daarom dacht ik: laat ik dit onderwerp eens in de groep gooien...

zes reacties op "Schaduweconomie"

Jack Jansen
-1-  Jack Jansen:
Wat betreft die design-winkeltjes: ik heb wel eens bij 2 van dat soort winkels waar ik nog wel eens kwam geïnformeerd hoe dat zat. Dat waren allebei dames die het eigenlijk “voor de lol” deden. Manlief verdient bakken met geld, en als het winkeltje geen bodemloze put is houdt het vrouwlief in ieder geval van de sherry.
Maaike
-2-  Maaike:
Massagesalons, nagelsalons, supermarktjes, uitzendburo die nooit open is, kinderopvang die nooit open is, schoonheidssalon die nooit open is.
Etcetera.
Crime pays
Wilco
-3-  Wilco:
Ik heb me hetzelfde weleens afgevraagd, lopend of fietsend door de Jan Eef, of de Linnaeusstraat. Die winkels zitten er al jaren, maar echt actief wordt er niet gehandeld.
Arnoud de Jong
Bedrijfjes die 'diensten' verkopen en dus niet te maken hebben met te registreren inkopen en tussenhandel zij over het algemeen heel goed te gebruiken voor het witwassen van crimineel of 'grijs' geld. Zonder nou meteen alle bel- en internetwinkels zwart te maken, zit je al een eind in de buurt als je die richting op denkt...
Eppo
-5-  Eppo:
Op de Prinsengracht zat jarenlang de 'Energy Dictator', een 'nachtwinkel' die kortere openingstijden had dan de Albert Heijn en waar vaak de een of andere illegaal achter de toonbank stond. De eigenaar deed geeneens zijn best om te verhullen dat het een witwaszaak was. Toevallig is deze zaak sinds een week gesloten.
Jacob
-6-  Jacob:
Als je dit soort dingen eenmaal begint op te merken, zul je snel zien dat Amsterdam vergeven is van de witwaswinkeltjes, witwascafeetjes, witwasnagelsalonnetjes
Bij honderden, zo niet duizenden....

Jan Evertsen, De Clerq, Java, Jan van Galen, Kinker, Damrak.....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.