Home > > Lokale politiek: criminelen en cowboys

Lokale politiek: criminelen en cowboys

Foto: Jeroen Mirck

De algemene beschouwingen zorgen altijd voor wat extra politiek vuurwerk, ook op lokaal niveau. Gisteren spraken de fracties in de deelraad van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West zich uit over de begroting voor komend jaar. En passant werd de PVV een bende criminelen genoemd en kreeg een wethouder het verwijt dat hij ‘op zijn luie reet’ bleef zitten. Kortom: het was gezellig!

Het vuurtje werd aangestoken door fractieleider Avni Turgut van GroenLinks, die van leer trok tegen het huidige kabinet VVD-CDA dat met gedoogsteun van Geert Wilders (PVV) keihard aan het bezuinigen is geslagen. Dat beviel Turgut bepaald niet:

"Met steun van fraudeurs, criminelen, bedriegers, haatzaaiers, belastingontduikers, ontuchtplegers, kortom: een groep ‘bandieten’ wil dit gedoogkabinet de meest harde en asociale maatregelen ooit doorvoeren. Nooit eerder sinds de invoering van het stelsel van stadsdelen werden de burgers in Nieuw-West zo hard geconfronteerd met onzekerheden en uitzichtloosheid. Nederland staat aan de vooravond van een strenge winter!"

VVD-fractieleider Michel Tromp maakte zich er eerst nog met een grapje van af ("Ik zal alle complimenten aan het adres van dit kabinet doorgeven aan onze premier"), maar koos niet veel later de aanval richting GroenLinks.
Ook de PvdA moest het ontgelden bij Tromp: "Zet drie PvdA’ers bij elkaar en je hebt een milieuvergunning nodig vanwege de zuurgraad."
Het waren de klassieke botsingen tussen oppositie- (VVD) en coalitiepartijen (PvdA, GroenLinks). Er zouden meer aanvaringen volgen.

De lokale partij BNW’81 had het traditiegetrouw weer eens gemunt op D66, dat volgens BNW-woordvoerder Gerard Molewijk zichzelf tegenspreekt op "haar website WikiLeaks ’66".
De andere lokale partij, Tulpen voor Amsterdam, was hard voor de PvdA (waar de partij ooit zelf uit is gestapt) en voor GroenLinks-wethouder Paulus de Wilt. Die bleef volgens Tulpen-raadslid Jan Engel "op zijn luie reet" zitten en kreeg het verwijt niet te willen bezuinigen op cultuur. De Wilt op zijn beurt noemde dat een leugen. Engel lanceerde daarnaast een bijnaam voor stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud: "Na Ahmed Marcouch als sheriff van Slotervaart hebben we nu de cowboy van Nieuw-West."

Ging het ook nog over de inhoud? Jawel hoor. Alle partijen spraken hun bezorgdheid uit over de zware bezuinigingen die zich aandienen in het stadsdeel. In 2014 wil het Dagelijks Bestuur, bestaande uit PvdA, GroenLinks en D66, liefst 20 miljoen bezuinigd hebben. In het bestuursprogramma is daar in grote lijnen richting aan gegeven. Komende week spreekt de deelraad over zo’n zeventig (!) moties die vooral te maken hebben met het ontzien van allerlei bedreigde beleidsterreinen, diensten en projecten.

Dit artikel verscheen ook op de website van Jeroen Mirck.
Jeroen Mirck is media-adviseur en duodeelraadslid voor D66 in Nieuw-West.


twee reacties op "Lokale politiek: criminelen en cowboys"

Frans
-1-  Frans:
hahaha, wat geestig. Zet 3 pvda'ers naast elkaar en je hebt een milieuvergunning nodig vanwege de zuurgraad. Hoe verzín he het!
Bart
-2-  Bart:
Ik hou wel van een beetje vuurwerk (overdrachtelijk gezien dan) en Avni heeft dan ook blijkbaar goed de open haard aangestoken! Die ging dus blijkbaar niet meer uit na een paar “azijnpissers” (waar hoorde ik die uitspraak afgelopen week ook weer?)Go, al die VVD'ers zijn blijkbaar wat huiverig van een echt debat...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.