Op de jaarlijkse Dag gaat het even om hén in plaats van om hun zieke naaste. Ze krijgen een programma, een verzorgde lunch en een cadeaupakket aangeboden van het centrum voor mantelzorg Markant.
Amsterdam Oost en gemeente Diemen lanceerden die dag een nieuwe vorm van ondersteuning van mantelzorgers, de www.mantelzorgchat.nl.
Op de site kunnen mantelzorgers met elkaar of met professionele hulpverleners van gedachten wisselen, anoniem of gewoon onder hun eigen naam.
Ook is er online informatie te vinden over regelingen en hulp waar mantelzorgers, via Markant, zelf een beroep op kunnen doen, zoals respijtzorg. Een vrijwilliger neemt dan tijdelijk de zorg over zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft.
De gedachte achter de website is dat mantelzorgers, die vaak ook nog gewoon een baan hebben of een opleiding volgen, geen tijd hebben naar een bijeenkomst van en voor mantelzorgers te gaan. De site is overal te openen en te gebruiken, die komt als het ware naar hen toe.
Mantelzorgers uit Oost konden op 10 november naar voren brengen wat er nog kan verbeteren aan de ondersteuning van hen.
Het stadsdeel legde onder andere zijn oor te luister op een basisschool. Er zijn immers ook jonge mantelzorgers, die een zieke ouder, broertje of zusje (moeten) helpen verzorgen.
Een 11-jarig meisje liet weten ‘licht’ te wensen. Gemiddeld moet ze anderhalf uur per dag helpen thuis. Het liefst zou ze willen dat ‘er niets aan de hand was’ en dat ze ‘vrij’ kon zijn.
Aan de mantelzorgchat op internet zal het kind niet snel iets hebben. Vermoedelijk heeft ze meer baat bij iemand die haar de zorg uit handen neemt die waarschijnlijk te zwaar voor haar is. Of bij een zorgcoördinator op school die begrijpt waarom ze soms zit te slapen in de klas in plaats van opletten. Geschat wordt dat een kwart van alle kinderen met een ziek of gehandicapt gezinslid te maken heeft.
De nieuwe mantelzorgchat en het feit dat ook kinderen (moeten) mantelzorgen, verdienen beide bekendheid en aandacht.
Reageer op "'Ik wens licht.'"