Home > > Carnaval 2.0

Carnaval 2.0

Prins Donald Jones in gloriedagen
Heeft u afgelopen donderdag nog iets meegekregen van 11 november? Ik niet. Toch is ook dit jaar het carnavalsseizoen op die datum gewoon weer van start gegaan, net als al die jaren daarvoor. Op de elfde van de elfde kiezen de carnavalsverenigingen hun Prins Carnaval van het jaar en wordt de sleutel van de stad symbolisch door de burgemeester overgedragen aan de Raden van Elf. Ook in Amsterdam? Ook in Amsterdam.

Ongetwijfeld gaan er onder de lezers hier een aantal wenkbrauwen omhoog. Carnaval is namelijk iets voor onder de grote rivieren, iets dat groot is in steden als Den Bosch, Maastricht en Breda, maar niet in een stad vol nuchtere types als in Amsterdam. Toch kent Amsterdam wel degelijk een ferm verleden als het gaat om carnavalsfeesten en -optochten.
Eind jaren zeventig kende Amsterdam een groot aantal carnavalsverenigingen als De Bokkebekken, de Amicraten, de Geuzenkneuters, d'Ossenknarren en de Ankerlichters. Overkoepelend ontstond het Amsterdams Carnavalspresidium, grotendeels geïnitieerd door restaurateur Tom Mulder (beter bekend als Tommetje Hotdog, de man die de hotdog in Nederland introduceerde) en zijn kompaan presentator Jos Richaers, onder meer actief in de horeca rondom het Rembrandtplein. De door Mulder opgezette stichting "Carnaval in Mokum" organiseerde in die jaren de grote jaarlijkse Amsterdamse Carnavalsoptocht en een groot aantal feesten daaromheen en wist, met steun van de plaatselijke horeca, het Amsterdamse carnaval zodanig landelijk op de kaart te zetten, dat zelfs de zuidelijke provincies er niet meer omheen konden.

Amsterdam kende in die jaren carnavalsprinsen als Willy Alberti, oud-scheidsrechter Leo Horn, André Hazes, Donald Jones en Harry Slinger. Uiteindelijke duurde het feest tot 1995, toen Heineken als hoofdsponsor de stekker uit de grote carnavalsoptocht trok, de stichting Carnaval in Mokum ophield te bestaan en het Amsterdamse carnaval langzaam een stille dood stierf.

De vraag of carnaval in Amsterdam levensvatbaar is, is een hele redelijke. Amsterdam kent momenteel nog maar twee carnavalsverenigingen, de Geuzenkneuters en d'Ossenknarren. Ergens in de berging van de laatste vereniging liggen de stadskroon en de sleutel van Amsterdam, iets waar onze huidige burgemeester vermoedelijk geen enkele weet van heeft. De Amsterdamse topjaren vielen samen met een periode waarin carnaval ook landelijk in de belangstelling stond, de tijd waarin mensen als André van Duin, Corry van Gorp, Arie Ribbens, Wim Kersten en zelfs Herman Brood hits scoorden met regelrechte carnavalskrakers.

Die tijd lijkt voorbij, maar er is wel degelijk hoop. Niet in de vorm van het oubollige doorzak- en hosfeest zoals we kennen, maar met stijl en in een modernere snit, een soort Carnaval 2.0 dus. Afgelopen donderdag werd er namelijk in een samengetrokken Boom Chicago en Jimmy Woo voor het eerst sinds vele jaren een nieuwe Prins Carnaval gekozen: DJ en modegoeroe Bastiaan van Schaik, nu nog jurylid van Benelux' Next Topmodel, maar komend jaar vooral ambassadeur voor het Amsterdamse Carnaval Nieuwe Stijl. Dus geen carnavalskrakers meer, maar hippe clubmuziek; geen meters bier meer, maar Champagne en cocktails; geen boerenkapellen en buutreedners meer, maar DJ's en standup comedians. En al helemaal geen dansmariekes meer....

Carnaval 2.0, ik ben benieuwd...

(Foto: Carnavalsprins Donald Jones, met sleutel en kroon. Via Maarten Josso)

zes reacties op "Carnaval 2.0"

Theo
-1-  Theo:
Nooit geweten. Maar best begrijpelijk dat er voor Hollandse tradities geen budget is.
JohnN
-2-  JohnN:
We hebben toch koninginnedag Theo, en de Gay Parade, en de Uitmarkt en... en...
we moeten ook nog bezuinigen toch?
daar passen geen nieuwe hobbies bij
Arnoud de Jong
Nieuwe hobby, John...?
Karel
-4-  Karel:
Doe mij maar Carnaval 3.0: strakke tanga's in Rio.
JohnN
-5-  JohnN:
Daar vallen doden bij Karel.
Prins Pozzebock de 9de
-6-  Prins Pozzebock de 9de:
Er is nog een derde Amsterdamse carnavalsvereniging, namelijk de Pozzebocken. Die viert met als uitvalsbasis de hoofdstad carnaval beneden de rivieren, de laatste jaren uit haar 25 jarig bestaan ook in het buitenland, zoals Aalst, Keulen en Mainz. Hierbij zijn vele contacten aangeknoopt met Prinsen en carnavalisten van “overzee”. De Pozzebocken -geinspireerd door de tekeningen van Peter Vos- kennen een typisch Amsterdams “psychedelisch” uitgangspunt.

Zie ook de Virtuele Zuipkeet voor de Nationaal Realistische Psychedelische Carnavalsbeweging De Pozzebocken.:
http://www.pozzebocken.com

en
http://www.xoox.nl/?p=233&c=1

Alaaf!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.