Home > > Sociale cohesie: Amsterdam voor de Amsterdammers

Sociale cohesie: Amsterdam voor de Amsterdammers

Op zaterdagochtend wakker worden met de zwoele en zoete geur van verse cannabis in het huis. De liefdevolle klanken van opera sopraan Jessye Norman bij het zondagse ontbijt. Om 4 uur ’s nachts uit je bed worden gebeld door zeven vrolijke, een beetje aangeschoten, Italiaantjes die hun sleutel kwijt zijn. We zijn het gewend. Het zijn de geuren en geluiden van het weekend.

Stadherstel heeft met steun van belastingcentjes een aantal panden naast ons opgeknapt. En dat was hard nodig. De nieuwe woningen zijn drie jaar geleden verkocht aan wat wij dachten dat de leukste buren van de wereld zouden worden. Al snel bleken de nieuwe eigenaren de appartementjes in de weekenden te verhuren aan toeristen. En dat gebeurt nu in een rap tempo in meer panden om ons heen. Ordinaire huisjesmelkers. Het mag allemaal niet volgens het bestemmingsplan, maar wie maakt je wat?

En eigenlijk maakt het mijn buurtje ook best gezellig en levendig in het weekend. Die zes Engelse meisjes, met hun vrijgezellenfeestje, en die acht Hollandse jongens die later in de nacht aansloten in de 50 vierkante meters grote studio. Ze hadden het, zo te horen, enorm naar hun zin. Ook, het vrolijke Zweedse stel dat drie dagen achtereen alleen maar lag te blowen. Heerlijk! En, natuurlijk dat oudere stel uit het Groningse Laren dat regelmatig een weekendje opera in Amsterdam doet en dan in hun pied-a-terre slaapt. Zij draait opera en hij brengt zondag het ontbijtje op bed. Ze zijn ons allemaal even lief…

Maar, de sociale cohesie in ons buurtje leidt er onder. In de herfst en winter, en de doordeweekse dagen, staan de appartementjes om ons heen leeg. Niemand om even een pakje van de postbode aan te nemen. De vuilnis wordt door de weekendgasten klakkeloos op de stoep gezet, of in de centrale hal achtergelaten. Mijn vertrouwde sigarenwinkeltje is nu de zoveelste souvenirshop, omdat niemand meer binnenliep voor een Parooltje of het NRC. De groenteboer en het kaaswinkeltje hebben het ook opgegeven. Mijn stamkroeg sluit elke zaterdag al om 22.00 uur vanwege de overlast van dronken vrijgezellenfeestjes. Zelf woont de kroegbaas inmiddels in rustig Almere. Onze oudere buurvrouw vlucht in de weekenden naar haar volkstuintje. Ons buurtje is steeds minder ons buurtje.

Voor mijn werk ben ik regelmatig in Rome. Daar wisten de Romeinen het tij niet meer op tijd te keren. Daar is de binnenstad volledig in de handen van de toeristenmaffia gevallen. Door de week lege woonkazernes. In het weekend een groot circus. De echte Romeinen wonen op een uur forensen van de stad. De lokale middenstad heeft het afgelegd ‘tourist-traps’. En de stad zelf? De stad heeft nauwelijks meer geld, omdat de belastingbetalers zijn verdwenen. Sociale cohesie? Nul-punt-nul.

Over een paar jaar is mijn buurtje het beginpunt van de nieuwe ‘Rode Loper’… De plan van zien er prachtig uit. Natuurlijk wil ik mijn stad delen met de toeristen. Zeker, als ze ook nog stevig hun dollars, roebels en yennen komen uitgeven. Maar, wat zou ik het geweldig vinden als mijn buurt ook een buurt blijft waarin het voor Amsterdammers plezierig is om te wonen, en te blijven wonen. Sociale cohesie mag van mij best even het beleid van ons Stadsdeel bepalen in de komende jaren. Ook een beetje Amsterdam voor de Amsterdammers.

Foto cc: Jim Forest


zestien reacties op "Sociale cohesie: Amsterdam voor de Amsterdammers"

WK
-1-  WK:
Daar wat aan doen lukt alleen met geïnegreerd beleid. Aanpakken op diverse fronten tegelijk.
Het begint met de woonbestemming van de etageboven de winkel.

Er is kennelijk iets ook mis met de prijs-kwaliteitsverhouding van de hotels in de stad: àls je een vrijgezellenfeest in de stad wilt vieren kan dat kennelijk het beste in een georganiseerd appartement en niet in de horeca diedaarvoor zou moeten zijn.

Wat betreft de winkels moet je met een vestigingbeleid komen. Beperken van het aantal headshops / klompen, ansichtkaarten en molentjes etc. Mijn vaste slager is ook verdwenen van de Haarlemmerstraat (Mario!) en vervangen door een Vitaminshop. Minstens een drogist, bakker, een slager en een groenteboer en een fietsenmaker per postcodegebied. (Waarom vergeet ik die melkboer nou toch?)
Net als op de markt met al die kledingkramen, trouwens.

Walther heeft het klagen over overlast bij de bevoegde instanties kennelijk al als zinloos uit zijn hoofd gezet. En we hadden nog wel een klachtenlijn Horeca (24 uur per dag bellen naar 4214567), een Meldpunt Overlast te water (http://www.bba.amsterdam.nl en tel. 5250099), een Milieudienst geluidsoverlast(5513456) etc. Laten die maar eens aantonen dat ze er niet voor niks zitten!

Het benoemen tot Werelderfgoed moet de gemeente / het stadsdeel toch wat handvatten geven om wat niewe regels te stellen c.q. oude te handhaven?
En dan pakken we dat handhaven bestemmingsplan daarnaast ook nog even mee.
Sanne
-2-  Sanne:
hoe kun je nu afdwingen dat zich per postcodegebied zich bepaalde winkels vestigen? We leven toch niet in een socialistische heilstaat uit 1975..
behalve dat de bedrijvigheid in het bestemmingsplan moet passen en de winkelier maandelijks zijn huurpenningen overmaakt aan de eigenaar valt er verder bar weinig te reguleren, dat doet voor de rest de marktwerking zelf wel. Als een winkelstraat geluk heeft cq zijn best doet hebben ze een winkeliersvereniging en de happy few hebben misschien zelfs wel een heuse straatmanager, waarmee ze richting verhuurders nog iets doen qua branchering.
Maaike Kleijn
-3-  Maaike Kleijn:
Pretpark Amsterdam! In mijn geliefde Nieuw-Sloten is het niet anders. Ik heb ieder kwartaal nieuwe achterburen uit een recente EU-lidstaat of Zuid-Amerika. Gelukkig spreekt iedereen Engels, zodat wanneer ik om twee uur s nachts “Shut the fuck up” schreeuw uit mijn slaapkamerraam, er gehoor aan wordt gegeven en het stonede slappe gelul verstomt.
Dit is de keerzijde van de internationale aantrekkingskracht van onze mooie stad.
Walther
-4-  Walther:
Wethouder Freek Ossel geeft een bondige toelichting op de perikelen rond de vermeende jacht op de tweede huis bezitters.
http://www.deondernemer.nl/...

Freek Ossel:
Laat ik dit eerst helder maken; wie een woning koopt in Amsterdam kan daarin wonen zonder dat wij aankloppen om het in de verhuur te gooien. In het Telegraaf-artikel gaat het om een specifiek geval van pied-à-terres. Dat zijn woningen die grote delen van het jaar leeg staan. Boven de sociale huurgrens is het gewoon mogelijk zo’n tweede woning aan te houden, ook als die slechts sporadisch bewoond wordt. Van een verbod is dus absoluut geen sprake.
Walther
-5-  Walther:
@WK: in onze buurt treedt de gemeente zeer actief op tegen illegale hotelverhuur en short stay! Complimenten daarvoor. Die mannen en vrouwen steken er echt serieus hun schouders onder en zijn altijd aanspreekbaar.

In ons complex zijn op dit moment drie van de zeven appartementen leeg. Waarvan een zelfs al meer dan 8 jaar (eigenaar woont in New York). De andere twee worden af en toe aan toeristen verhuurd.
Mijn column was ook een reactie op een eerder verschenen verhaal op Amsterdam Centraal:
http://www.amsterdamcentraa...

Amsterdam, met name het centrum, blijkt vergeven te zijn van de illegale hotels. Woningen in de vrije sector maar ook sociale huurwoningen die worden geëxploiteerd als hotel door particulieren en, naar deze week bleek, zelfs gerenommeerde hotels. In september werden bijna 30 Roemenen in een appartement op de Prins Hendrikkade aangetroffen.
De Gemeente pakt die illegale hotels gelukkig actief aan.
Willem Dezwijger
-6-  Willem Dezwijger:
Ik probeer het nog eens: het Groningse Laren ?

(Het gaat er hier om of een, zeg, wetenschappelijk medewerker aan de UvA voor 2 dagen in de week, die een onderkomen heeft in Amsterdam....etc.)
WK
-7-  WK:
@Willem DeZ

Noordlaren? ;)
nel de jager
-8-  nel de jager:
@WK. Je slager op de Haarlemmerstraat geeft er op een gegeven moment zelf de brui aan, omdat hij een renovatie aan zijn pand niet meer ziet zitten. Hij verkoopt de boel gewoon. Nu zit er een hele keurige Vitaminshop. De naam is wellicht verkeerd gekozen maar een hele keur aan goede huidverzorgingsprodukten, waar totaal niets mis mee is. Ik snap dus niet helemaal wat dit nu voor toegevoegde waarde heeft. Zoals Sanne al terecht opmerkt, we leven niet in een land waar je dwingend oplegt welke winkel waar mag/kan zitten. Gelukkig maar. Zou een hele rare wereld worden. Ik vind sowieso het stuk een beetje de teneur hebben of het hele centrum onderhand leegloopt en alleen nog maar gebruikt wordt voor toeristen/expats etc.etc.. Beetje overtrokken want als je de statistieken bekijkt heeft het centrum nog steeds een heel hoog aantal sociale woningbouw woningen. Vergelijkingen met het buitenland gaan steeds mis, omdat Nederland een heel uniek woningbouwstelsel heeft. Waar ter wereld vind je de situatie dat een mix van wonen in het centrum kan plaatsvinden?
Anton
-9-  Anton:
Walther haalt daar wel wat naar boven. Ik merk in mijn omgeving in de binnenstad ook dat aantrekkelijk gelegen huurwoningen commercieel aan toeristen worden doorverhuurd (vaak via een buitenlandse internet-agency), wat volledig in strijd is met de huisvestingsregels. De oorspronkelijke huurder woont tijdens die periode dan elders. Soms komt dit aan het licht doordat de omgeving bij de corporatie gaat klagen over de vele vreemde en tijdelijke bewoners van zo'n woning. Wat betreft pied-à-terre koopwoningen zal het niet anders zijn. Commerciële verhuur aan toeristen is immers veel lucratiever dan het nu door de gemeente afgedwongen beleid.
Walther
-10-  Walther:
@Anton: je raakt precies het punt! En dan heeft de overheid alle reden om eens kritisch te kijken. Helaas is mijn eigen partij in Amsterdam voorstander van elk onmaatschappelijk gebruik van woningen, omdat de eigenaar 'altijd' de baas is. Ook al geeft dit overlast aan de anderen eigenaren.
Walther Schoonenberg
-11-  Walther Schoonenberg:
Nel slaat de spijker op de kop door te stellen dat wij veel sociale woningbouw in het centrum hebben waardoor Amsterdam niet kan worden vergeleken met andere hoofdsteden als Rome. Nog steeds is 60 % van het woningbestand in het centrum in de sociale sector. Welke andere wereldstad kan daaraan tippen? Er gaan zelfs geluiden op dat er teveel sociale woningen zijn, want de inkomensgroepen waarvoor deze woningen zijn bedoeld betreffen niet 60 % van de bevolking, maar minder. Gevolg: scheefwonen.
Overigens meen ik dat Stadsherstel beter geen huurwoningen kan verkopen maar in eigen bezit moet houden om niet alleen een bijdrage te leveren aan het herstel van de stad, maar ook van het behoud van de woonfunctie. Daar is Stadsherstel immers ook voor opgericht.
Walther Schoonenberg
-12-  Walther Schoonenberg:
Om misverstanden te vermijden: Ik ben het natuurlijk wel met mijn naamgenoot eens dat we moeten voorkomen dat Amsterdam één groot toeristisch pretpark wordt. Juist daarom vind ik het behoud van de huursector in de binnenstad van groot belang, zonder daarin door te schieten en ook ruimte te geven aan voor hogere segmenten die een echte stad ook nodig heeft.
W. Oning
-13-  W. Oning:
De gemeente Amsterdam hanteert strenge maatregelen, daar waar het gaat om tijdelijke verhuur van woningen.

Als men het appartement verhuurt voor bijvoorbeeld 2 of 3 dagen, dan is er sprake van een “Bed and Breakfast”. Geldende regels hiervoor: maximaal 4 personen, de verhuurder moet ingeschreven staan op het betreffende adres én daar ook daadwerkelijk wonen. Voorts wordt het principe 40/60 gehanteerd, wat inhoudt dat men slechts 40% mag verhuren.

Verhuurt men voor langere tijd, dan is er sprake van “shortstay”, dit kan overigens alleen plaatsvinden in geliberaliseerde huurwoningen.
Shortstay geldt vanaf 7 dagen per week en voor de exploitatie dient een vergunning te worden aangevraagd, waaraan een maximum is gesteld per stadsdeel.

De Dienst WZS heeft een handhaafprotocol opgesteld. Bent u van mening dat de verhuur op illegale wijze plaatsvindt, dan kan men met deze dienst contact opnemen en ik ben ervan overtuigd dat er dan gehandhaafd gaat worden.

Voor illegale verhuur van sociale huurwoningen, kan men terecht bij de Bureau Zoeklicht.

Kortom, er zijn dus plenty mogelijkheden om melding te maken van ongeoorloofde verhuur en gezien de krapte op de Amsterdamse woningmarkt, ben ik ervan overtuigd dat het Stadsdeel er alles aan doet om onregelmatigheden te traceren.

Af en toe schiet men echter z’n doel voorbij, getuige het optreden van Freek Ossel.
W. Oning
-14-  W. Oning:
Amsterdam hanteert strenge maatregelen, daar waar het gaat om tijdelijke verhuur van woningen.

Als men het appartement verhuurt voor bijvoorbeeld 2 of 3 dagen, dan is er sprake van een Bed and Breakfast. Geldende regels hiervoor: maximaal 4 personen, de verhuurder moet ingeschreven staan op het betreffende adres én daar ook daadwerkelijk wonen. Voorts wordt het principe 40/60 gehanteerd, wat inhoudt dat men slechts 40% mag verhuren.

Verhuurt men voor langere tijd, dan is er sprake van shortstay, dit kan overigens alleen plaatsvinden in geliberaliseerde huurwoningen.
Shortstay geldt vanaf verhuur voor 7 dagen per week en voor de exploitatie dient een vergunning te worden aangevraagd, waaraan een maximum is gesteld per stadsdeel.

De Dienst WZS heeft een handhaafprotocol opgesteld. Bent u van mening dat de verhuur op illegale wijze plaatsvindt, dan kan men met deze dienst contact opnemen en ik ben ervan overtuigd dat er dan gehandhaafd gaat worden.

Voor illegale verhuur van sociale huurwoningen, kan men terecht bij de Bureau Zoeklicht.

Kortom, er zijn dus plenty mogelijkheden om melding te maken van ongeoorloofde verhuur en gezien de krapte op de Amsterdamse woningmarkt, ben ik ervan overtuigd dat het Stadsdeel er alles aan doet om onregelmatigheden te traceren.

Af en toe schiet men echter zijn doel voorbij, getuige het optreden van Freek Ossel.
Walther Schoonenberg
-15-  Walther Schoonenberg:
Shortstay kan ook plaatsvinden in koopwoningen en volgens mij komt dat meer voor dan in 'geliberaliseerde huurwoningen'. Dat laatste betreft toch huurwoningen waarvan de huurprijs boven een bepaald bedrag ligt. Ik zou dat overigens vrije huurwoningen nomen, want ze zijn nooit onvrij geweest. Soms lijkt het wel of we leven in een communistisch land waarin de overheid zich veel te veel bemoeit met de privébezittingen van zijn burgers.
W. Oning
-16-  W. Oning:
De discussie wordt nu verwarrend. In de bijdrage van Walther Ploos van Amstel gaat het om het op een meestal illegale wijze verhuren van woningen.
Ik heb aangegeven welke legale vormen van verhuur er bestaan en welke mogelijkheden er zijn om woonfraude te melden, daar W. P.v.A. aangeeft dat men zich niet aan het bestemmingsplan houdt, maar er dus wel degelijk manieren zijn om dit fenomeen te bestrijden. Op de site van de Dienst WZS staat keurig omschreven wat men onder een vrije sector woning verstaat, of zoals Walter S. het graag wil: vrije huurwoning...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.