Home > > Eberhard van der Laan nieuwe burgemeester Amsterdam

Eberhard van der Laan nieuwe burgemeester Amsterdam

Eberhard van der Laan

Vanavond besloot de gemeenteraad Eberhard van der Laan voor te dragen als opvolger van Job Cohen en er moet nu wel iets heel vreemds gebeuren, wil de commissaris van de koningin die voordracht niet overnemen.

Na het bekend worden van de keuze ontstond enige opwinding over de keuze, omdat eerder op de avond was uitgelekt dat de selectiecommissie in haar voordracht Annemarie Jorritsma op één had gezet. De Pvda zou haar zin hebben doorgedrukt, of de uitslag zou bekokstoofd zijn. Maar zijn dat soort beschuldigingen ook ergens op gebaseerd?

Tenzij er gelekt gaat worden vanuit de raad, zullen we nooit zeker weten hoe het gegaan is, want de procedure van zowel de commissie, als de uiteindelijke raadsvergadering vonden besloten plaats. Maar speculeren over hoe het gegaan is kan natuurlijk wel.

Het begon met de voordrachtscommissie. Die was samengesteld uit leden van de raad en wel zo dat elke partij met een lid vertegenwoordigd was. Die commissie is dus geen afspiegeling van de verhoudingen in de raad. Trots op Nederland, de Partij voor de Dieren, Red Amsterdam en het CDA, ze hebben allemaal evenveel gewicht als de leden van D66, SP, GroenLinks, VVD en PvdA. De commissie had tot taak uit de sollicitanten de twee beste kandidaten te selecteren en in volgorde van voorkeur voor te dragen aan de raad.

Mogen we de geruchten geloven, dan ging het uiteindelijk binnen de commissie om drie personen: Eberhard Van der Laan (PvdA), Annemarie Jorritsma (VDD) en Roger van Boxtel (D66). Roger van Boxtel zou een uitstekende, 'paarse' kandidaat geweest zijn, maar moest het waarschijnlijk afleggen tegen Jorritsma, omdat die de steun van de VVD kreeg, omdat Jorritsma meer ervaring heeft als bestuurder én omdat Jorritsma vrouw is, iets wat in de profielschets, die zelfs helemaal in de zijvorm was opgesteld, duidelijk als pluspunt naar voren kwam. Terwijl Van Boxtel aanvankelijk vast stemmen heeft gekregen, zal het uiteindelijk een strijd tussen Van der Laan en Jorritsma geworden zijn. Het zou me niet verbazen, wanneer die uiteindelijk tot de volgende stemming heeft geleid:

VVD, CDA, D66, Red Amsterdam en Trots op Nederland voor Jorritsma en PvdA, GroenLinks, SP, PvdD voor Eberhard van der Laan, oftewel vijf tegen vier voor Jorritsma. Bij de stemming in de gemeenteraad ging daarna ook opeens het aantal zetels per partij tellen. En zo kom je bij dezelfde verhouding tussen partijen opeens op een andere uitslag: 19 tegen 26. Een verschil van zeven zetels, in een raad waar een meerderheid van 23 zetels voldoende is.

Niks bekokstoofd dus, niks machtsspel van de PvdA, maar puur de macht van de aantallen.

Of de procedure met een niet representatieve selectiecommissie nou zo'n goed idee is, is een ander verhaal. Maar dat de einduitslag wel eens zou kunnen afwijken van de aanvankelijke voordracht, was vooraf al te verwachten.

Foto cc: PvdA (detail)

Update 23.40 uur - Volgens AT5 was de stemverhouding als volgt: 22 stemmen voor Van der Laan, 18 voor Jorritsma en drie blanco. Dat zou er bv op kunnen duiden dat het CDA en een van de partijen met 1 zetel zich onthouden hebben en de rest van mijn speculatie klopt.


31 reacties op "Eberhard van der Laan nieuwe burgemeester Amsterdam"

Jeroen Mirck
-1-  Jeroen Mirck:
Slimme analyse.
Sigi
-2-  Sigi:
Ik had liever van Boxtel gehad maar ik ben in ieder geval dolblij dat het niet Jorritsma is geworden!
Willeke
-3-  Willeke:
Amsterdam is eigendom van de PvdA. De VVD in Amsterdam is eigendom van de PvdA. Het fatsoen in Amsterdam is eigendom van de PvdA.
Netty Gelijsteen
-4-  Netty Gelijsteen:
Welkom Eberhard in ons midden. Burgemeester, de centrale positie in Amsterdam. Je bent een hele goede luisteraar en onderhandelaar, met een duidelijke eigen mening. Het zal bij jou gaan om alle partijen en mensen uit Amsterdam een gezamenlijk gevoel van vrijheid te laten beleven. Dan is een nipte overwinning een betere uitdaging dan een overtuigende met alle stemmen. Ik wens je veel succes en hoop van harte dat je het onderwijs gaat benutten om je boodschap over te brengen.
JohnN
-5-  JohnN:
Laat Amsterdam Burgemeester vd Laan hartelijk welkom heten. Hij heeft nog niets verkeerd gedaan dus verdient een open houding.
In tegenstelling tot die mevrouw van die bekende bouwersfamilie uit Friesland, die redt zich overigens toch wel zonder Amsterdam.
@Willeke: vrees dat je blik een beetje vernauwd is, probeer ook eens het goede in de mens te zien!
Arnoud de Jong
@Willeke: dat vind ik nu weer een minder degelijke analyse. De reden dat de PvdA veel invloed heeft in de raad is simpelweg omdat de meeste mensen in Amsterdam erop stemmen. Gek hè?
anne
-7-  anne:
Welkom voor Eberhard. Er zitten ook een paar moedige, pragmatische mensen in de pVDA en hij is er vlg's mij een van. Ik wens hem overigens alle sterkte met de erfenis van Job Cohen die het vlg's zijn zeggen zo enorm goed heeft gedaan in amsterdam. Stel je eens voor dat alle bouwputten gesloten zijn en de musea open, dan pas kunnen we een streep zetten onder de episode Cohen en weer genieten van onze prachtige stad.
Bart
-8-  Bart:
Ik kan het alleen maar hardgrondig met Netty Geleijsteen eens zijn.
Mijn verwachting is dat Eberhard echt een aanwinst voor de stad zal zijn!
En zoals ik elders op dit forum al meldde: laat Annemarie J. lekker in Almere blijven, tot nog toe heeft ze daar nog niet echt veel gepresteerd, behalve commotie over haar eigen huis en over haar betrokkenheid bij een bouwbedrijf, dus dat schiet niet echt op, en pleit ook niet echt in haar voordeel. Een VVD'ster pur sang, en dus vooral bezig met ikke, ikke, ikke , en de rest...Haar onduidelijkheid over haar kandidatuur is zeker ook een minpunt (“nee, ik heb niet gesolliciteerd”)Bah!
Yellie Alkema
-9-  Yellie Alkema:
De pvdA zou nooit toegelaten hebben dat er iemand van een andere partij burgemeester zou worden. Dat zou het hele regentennetwerk verstoren. Dus Everhard is wel geschikt maar als hij lid was geweest van een andere partij was hij het nooit geworden.
JohnN
-10-  JohnN:
@Yellie: Als mijn tante ballen had was ze mijn oom.
Herbert
-11-  Herbert:
Wat een zuur geluid van D66-kopstuk Yellie Alkema. Als je er de pest over in hebt dat jullie de collegeonderhandelingen door amateurisme verknald hebben, dan zou ik eerder de oorzaak bij jullie zelf zoeken dan bij een ander.
Walther Schoonenberg
-12-  Walther Schoonenberg:
Tja, Yellie heeft waarschijnlijk wel gelijk dat het iemand van de PvdA moest worden. Hoe dan ook, als het dan iemand van de PvdA moest zijn, is Eberhard een goede keuze. Ik ben daarom niet ontevreden. Ik wens Eberhard veel succes met zijn burgemeesterschap. Het is een grote eer burgemeester van onze mooie stad te worden en in de voetsporen te treden van C.P. Hooft, de Bickers, Reinier Pauw, Nicolaas Tulp, Hudde, Witsen, Jan Six en in onze eeuw d'Ailly en Patijn. Ed van Thijn noem ik nadrukkelijk niet. We hebben nog steeds veel achterstallig onderhoud uit zijn regeerperiode...
f.bol
-13-  f.bol:
Van Thijn was geweldig! Overigens was er nu juist een uitgelezen kans voor een referendum, er viel wat te kiezen. Dan was het zeer zeker ook van der Laan geworden, maar zonder die gekkigheid met geheime commissies die niets geheim houden en de minst populaire kandidaat aanbevelen.
Bart
-14-  Bart:
@ Walther Schoonenberg: waarom Ed van Thijn niet, die was echt niet slecht! Je noemde d'Ailly, die wilde de Ferdinand Bolstraat en Vijzelstraat omtoveren tot een 50 meter brede New Yorkse'se boulevard met gebouwen van 200 meter hoog (ontwerp van Yokinen), dus je keuze is bijzonder inkonsekwent met je andere uitlatingen op deze site. En ik was Polak nog vergeten, ook een hele slechte, liet krakersincidenten uitlopen op een 'staat van beleg', en had een hekel aan gewone communicatie met burgers...
JohnN
-15-  JohnN:
Niet terugkijken in gram mensen,
KIJK VOORUIT!
Arnoud de Jong
@Walther: nou, ik weet niet of een burgemeester nu zoveel invloed heeft op het 'onderhoud' van een stad. Van Thijn was best goed, behalve dat hij de Olympische Spelen van 1992 naar Amsterdam wilde halen.
Als ik me goed herinner was Jan Schaefer wethouder in de tijd van Van Thijn. En die heeft gigantisch veel 'onderhoud' aan de stad gepleegd, waarvoor wij hem nog steeds uitermate dankbaar mogen zijn.
Marleen Zachte
-17-  Marleen Zachte:
@Yellie Alkema: Ik zie die beschuldiging ook elders opduiken, maar snap niet hoe dat bekokstoven dan in de praktijk in zijn werk gaat. Ik had de indruk dat er door een meerderheid van de raad, waarin de PvdA maar 15 zetels heeft, is gekozen voor Van der Laan. Kun je vanuit je ervaring als politicus eens uitleggen hoe de PvdA die uitslag bij andere partijen heeft weten af te dwingen?
Walther Schoonenberg
-18-  Walther Schoonenberg:
@Bart, dank voor je bericht. Dat d'Ailly het plan Jokinen steunde wist ik niet. Ik schrap d'Ailly onmiddelijk uit mijn lijstje van ere-Amsterdammers.
Aan anderen: Ik bedoelde met onderhoud, letterlijk onderhoud. Ik bedoelde dat we nog steeds kampen met een probleem dat door Ed van Thijn is geschapen, namelijk het niet handhaven van regels. Dat is onder Van Thijn begonnen en daarna ontspoord, met een volkomen verloederend stadshart als gevolg waar 90 % van de transacties in onroerend goed crimineel zijn. Het geldt ook voor kleine dingetjes, tot aan door rood rijden aan toe. Allemaal de schuld van Van Thijn want die is er mee begonnen. Zijn standaard-stopwoord was: MOET KUNNEN.
Ik weet nog goed dat er een drijvende bungalow in een leeg rak van de Keizersgracht kwam te liggen, die ligt er overigens nog steeds. Van Thijn zei: MOET KUNNEN.
Dat is maar één voorbeeld.
Nu is het niet gemakkelijk om weer terug te keren tot een stad met een normale overheid die de wetten en regels handhaaft. Daar hebben we nog dagelijks mee te maken.
Het goede van Eberhard is dat hij wat minder thee-drinkerig is als Cohen was, heb ik tenminste begrepen.
michiel
-19-  michiel:
@Schoonenberg. Een volkomen verloederd stadshart. Zeg, kan het een beetje minder? Je vergeet gewoon eens beelden van de stad te bekijken begin jaren negentig. Kijk eens wat er allemaal bereikt is. Volkomen overdreven dus. Je vergeet dat Amsterdam een Metropool is en geen Madurodam. Je hebt begrepen dat Cohen nogal theedrinkerig was? Met nakwekken kom je er niet. Volkomen onterecht dus en uit de lucht gegrepen. Dat je steeds moet laten zien dat je wat namen kent en altijd erg negatief over Amsterdam bent is wel duidelijk. Dat je daarnaast behoefte hebt aan aandacht ook.
Willem
-20-  Willem:
Is dit dezelfde Van der Laan die zich door partijgenoot Job Cohen tijdens diens burgemeesterschap talloze malen liet inhuren als goedbetaalde mediator om namens de gemeente Amsterdam te onderhandelen met partijen waar hij nu ook weer als burgemeester mee te maken krijgt ?
Willem
-21-  Willem:
Of is dit de Van der Laan die jarenlang de huisadvocaat was van de frauderende directeur van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp, en vorig jaar als minister van WWI het verzoek van de Tweede Kamer om het rapport naar de fraude bij Rochdale te openbaren naast zich neerlegde ?
Sander
-22-  Sander:
@Willem. Wellicht een weet, maar v.d. Laan heeft zich toen hij Minister werd volledig teruggetrokken als advocaat bij Kennedy en v.d.Laan. Natuurlijk zijn er lijntjes en blijven de netwerkjes bestaan. Oh ja, Kennedy v.d. Laan ook huisadvocaat van frauderende Woningcorporatie de Key. v.d. Laan ook mediator bij krakersbolwerk Vrankrijk. v.d. Laan ook mediator als er een politiek klusje geklaard moest worden. v.d. Laan wordt snel boos als je hem daarop aanspreekt.
Yellie Alkema
-23-  Yellie Alkema:
Dag Marleen.
de pvda heeft niets “afgedwongen. Zo gaat dat niet. Ze hebben 15 zetels”, hun coalitiepartner groenlinks heeft er 7 (en wil het de PvdA graag naar de zin maken en hebben zelf geen kandidaat. De SP kan makkelijk overgehaald worden in ruil voor een “linkser Standpunt”om ook PvdA te kiezen. Nogmaals ik vind Eberhard zeer geschikt, maar ook als er een mindergeschikte PvdA-er op 2 had gestaan was die het geworden. En de hele caroussel is toch duidelijk. Cohen volgt Bos op en van der Laan volgt Cohen op. Je denkt toch niet dat zo'n professionele partije die de machtstrategie als geen ander beheerst in Nederland dat die niet van tevoren dit alles doordacht heeft.?

overgens als reactie op degene die vindt dat we alles bij de onderhandelingen verknoeid hebben.
Nee dus. In 6 van de 7 stadsdelen zitten we in het bestuur. OOk in centrum waar ik vandaan kom.
En bij de centrale stad heeft men de regentencultuur aan de orde gesteld en toen lagen ze er natuutlijk uit. Zo gaat dat.
Arnoud de Jong
@Willem: zoja, wat is dan je boodschap?
Marleen Zachte
-25-  Marleen Zachte:
@Yellie Alkema: Nu schets je dus een democratisch proces, op de 'ruil voor een “linkser standpunt” met de SP na, waarbij ik me trouwens ook geen voorstelling kan maken. Je begon je eerste reactie met 'De pvdA zou nooit toegelaten hebben dat er iemand van een andere partij burgemeester zou worden' en komt in je verklaring niet verder dan dat ze vooraf bedacht zullen hebben dat Van der Laan wel eens kon winnen. Tja. Als er nou een slechte PvdA'er was gekozen ten koste van een superkandidaat van een andere partij...

Ik denk trouwens dat Roger van Boxtel een serieuze kans gemaakt had, wanneer de VVD niet zelf met Jorritsma gekomen was. En dat er ook bij de tegenstemmers mensen zaten, die puur tegen Van der Laan stemden omdat zijn partij tegen hem werkte. Bijvoorbeeld bij D66. Dus dat is ook een beetje pot verwijt ketel.

En wat de onderhandelingen in Amsterdam betreft: ik denk dat die met Ivar Manuel als lijsttrekker van D66 heel anders waren verlopen, met diezelfde PvdA en inclusief het onderwerp regentencultuur op de agenda. Misschien wordt het tijd wat bitterheid in te ruilen voor zelfreflectie.
Herbert
-26-  Herbert:
En bij de centrale stad heeft men de regentencultuur aan de orde gesteld en toen lagen ze er natuutlijk uit.

Gelukkig. Ik dacht even dat het aan het geknoei en gepruts van de D66 lijstrekker lag. Het lag dus aan de ander. Dezelfde strategie die de PVV en de SP voert. Volkomen terecht dat D66 niet in het stadsbestuur kwam.
JohnN
-27-  JohnN:
Elke partij heeft altijd gelijk.
Behalve als het een andere partij is.
Dat is het probleem met politici.
Teveel eigen gelijk.
Om moe te worden...
Chris Amsterdam
-28-  Chris Amsterdam:
Fijn dat van der Laan de nieuwe burgerpapa wordt, ik zie het wel zitten met hem.Trouwens weer een totaal voorspelbare reactie uit D66 hoek. Klinkt bijna zo zuur dat je zou denken dat ze van de SP is, maar goed.Voorzitter van de deelraad is ook mooi toch?
Bart
-29-  Bart:
@ Herbert: geloof dat je wel een beetje boel gelijk had met je vorige bijdrage... (Parool hedenavond: Telleman weg)
Herbert
-30-  Herbert:
@Bart,

Ik heb een perfecte glazen bol ;-)
renata
-31-  renata :
we willen de 2 bingo,s weer terug burgemeester kom kijken daar word echt niet veel gegokt w\voor de oudjes ook gezellig nou zitten we weer thuis we willen uit burgermeester renata

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.