Home > > Voorjaar: de politici fluiten!

Voorjaar: de politici fluiten!

Cuyptuin bovenaanzichtOud-Zuid - Het begint weer voorjaar te worden. De sneeuwklokjes bloeien en de vogels beginnen weer te zingen. Maar dit jaar zingen niet alleen de vogels, ook de politici komen weer uit hun holletjes gekropen en hun deuntje mee te zingen. Het is namelijk verkiezingstijd en in verkiezingstijd zoeken politici leuke onderwerpen waarmee ze de voorpagina's van kranten, tijdschriften en webpagina's kunnen opleuken. En welk onderwerp doet het in grijs en grauw amsterdam in het voorjaar natuurlijk het beste: Groene daken! De amsterdammers snakken naar meer groen om zich heen en grijpen elk stukje balkon, gevel en dak aan om plantenbakken te plaatsen en bloemen en planten om zich heen te kunnen voelen. Maar helaas worden diezelfde amsterdammers het leven zuur gemaakt door ambtenaren die ook voor het laten groeien van planten en bloemen hun boeteboekjes volop weten te trekken.

Maar laat ik met de naderende verkiezingen naderende voorjaar nou niet zo negatief lopen doen. Politici zijn best hele aardige mensen met het hart op de juiste plaats, ze hebben zelfs een subsidieregeling bedacht om mensen te stimuleren hun daken groen te maken. Wat wil je nog meer? Boze tongen beweren weliswaar dat er nog nauwelijks een burger gebruik heeft willen/kunnen maken van deze regeling, maar dat kan je onze politici toch niet kwalijk nemen. Hartstikke goed toch dat die politici een stukje van onze belastingcenten terug geven om een groen dak te maken? Maar ja diezelfde boze tongen beweren dat die subsidies dubbel en dwars worden terug gepakt door boetes te geven aan burgers die het wagen om zonder subsidie hun daken groen te maken.

Van de week werd ik gebeld door het buro Movement.nl, die een artikel aan het schrijven is over Groene daken voor de website van de gemeente Amsterdam. Ze heeft mij telefonisch geinterviewd en ik heb haar enthousiast verteld hoe tevreden wij wel niet zijn met onze daktuin. Ik heb haar echter ook uitgelegd dat het belangrijkste streukelblok bij het creëren van daktuinen geen geldprobleem is, maar gebrek aan de juiste regelgeving en een gebrek aan een juiste instelling bij de uitvoerende ambtenaren. Ik heb haar een aantal anekdotes verteld die voor lezers heel interessant kunnen zijn. Vandaag kreeg ik een concept voor het artikel terug gestuurd en ik zag tot mijn teleurstelling dat in het hele artikel geen woord wordt vuil gemaakt aan de weerbarstige praktijk bij het creëren van groene daken. Ik heb haar daarop het volgende aanvullende tekstvoorstel gedaan en aangegeven dat ik zonder het opnemen van enig kritisch geluid niet akkoord ga met mijn bijdrage aan het interview:

"Het winkeldak werd 10 jaar geleden gesloopt en opnieuw gebouwd. Van der Helm zag toen in het bestemmingsplan dat dit alleen mocht als er een daktuin zou worden geplaatst. Dit leek dus een inkoppertje. Er waren echter grote ruzies en rechtzaken voor nodig voordat van der Helm dit eindelijk bij het stadsdeel en de eigenaren gedaan wist te krijgen. Men zag alleen maar problemen. Ook op dit moment lopen er weer procedures nu de bewoners bezig zijn nieuwe plantenbakken en een pergola op het winkeldak te plaatsen."

Direct daarop kreeg ik een mailtje terug:

"Beste Rik,
Ik leef met je mee, snap hoe frustrerend jouw gevecht met het stadsdeel is. Dat gevecht staat echter los van het onderwerp van dit artikel: een gemeentebrede subsidieregeling voor groene daken. Zonder jouw autorisatie wordt je interview uiteraard niet gebruikt, afspraak is afspraak. (….)"

Ze hebben het echt niet begrepen bij de gemeente. Zo en nu ga ik maar eens de daktuin voorjaarsklaar maken. Paar nieuwe plantenbakken en klimrekken bouwen en duimen dat de handhavers van het stadsdeel dit voorjaar een beetje coulance tonen en hun bouwstop met dwangsom van 5000 euro niet komen opeisen.

Deze bijdrage van Rik van der Helm werd eerder gepubliceerd op Daktuin.org


twee reacties op "Voorjaar: de politici fluiten!"

Arnoud de Jong
Volgens mij gaat het hier niet om een paar plantenbakkies...
John Zwart
-2-  John Zwart:
Subsidies op groene of duurzame toepassingen zijn in veel gevallen window dressing om goede sier te maken in de politieke propaganda. Of ze worden opgetuigd met vele beperkende voorwaarden zodat de meeste aanvragers niet worden gehonoreerd, of er wordt een gefixeerd laag budget voor ingezet zodat de aanvragers niet worden gehonoreerd omdat het geld op is. Zoals voor zonne energiepanelen op het dak. Reden temeer om kritisch te blijven en ook TUSSEN de letters te lezen in de programmas van de pol. partijen.
Groene daken is een stokoud plan van de kabouters die daarmee niet serieus werden genomen, wat nu opeens van stal wordt gehaald!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.