Wij moeten ons verzetten tegen de sluiting van de Openbare Bibliotheek achter het Sierplein.
Het is een kleine buurtbibliotheek.
Ik ben geen lid, maar ik teken direct. In een buurt als de onze is het namelijk belangrijk dat je om de hoek een boek kunt lenen.
Anders raakt het ontwikkelingsniveau van Slotervaart steeds verder in de versukkeling.
Het stadsdeelbestuur heeft eind oktober een overeenkomst gesloten met de Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam. Er zal worden geïnvesteerd in één grote bibliotheek op het August Allebéplein. Vanaf 2013 kunnen we daar dan terecht. De kleine bibliotheken in de Marius Bauerstraat en achter het Sierplein worden daaraan opgeofferd. Jammer, maar je kunt niet alles hebben, vinden ze. Dat wordt te duur.
De nieuwe bibliotheek wordt 'een nieuwe centrale vestiging met een oppervlakte van ruim 1000 m2'. En daarmee wordt 'een slag gemaakt naar een bibliotheek ‘nieuwe stijl’ die past bij deze tijd'.
Als ze zó gaan praten moet je oppassen.
Is er trouwens rekening gehouden met de gebruikers of slaan we die tegenwoordig gewoon over in de planning? Gaan de oudere bewoners in mijn buurt straks met de rollator naar het August Allebéplein? Gaan ze dat redden, een half uur heen en een half uur terug?
Durven de jongere kinderen zo ver uit de buurt zonder hun ouders?
Op het gevaar af voor querulant uitgemaakt te worden, vermoed ik ook andere motieven achter de keuze voor de nieuwe vestigingsplaats. Het Allebéplein is al decennia lang een echt probleemplein voor het stadsdeel. De slechte reputatie die Slotervaart heeft opgelopen komt voornamelijk dáár vandaan. Het is een relatief klein gebied, waarin nu kennelijk volop geïnvesteerd gaat worden om het te verlossen van het no-go area imago. Kennelijk loont het om een criminele bende te maken van de buurt. Als je maar lang genoeg volhoudt komt het geld uiteindelijk vanzelf naar je toe gevogelaard.
Laat ik ook nog even kritisch kijken naar de nieuwe bibliotheek zélf. Duizend vierkante meter is eigenlijk helemaal niet veel. De Centrale Bibliotheek heeft namelijk maar liefst 28.000 vierkante meter. Akkoord, ze mogen iets meer hebben omdat ze 'centraal' zijn, maar de vier bibliotheken die Nieuw-West straks telt lijken er uiteindelijk toch maar bekaaid af te komen. Bij de OBA denken ze natuurlijk: leren jullie daar in West eerst maar eens behoorlijk lezen!
twaalf reacties op "Leer eerst maar eens lezen!"
Die Oosterdoksvestiging vind ik prachtig hoor en ik kom er vaak, daar niet van. Maar ik heb de indruk dat de meeste mensen naar de eerste etage doorstomen over de roltrap naar de “nieuwe media” en een nog groter aantal stapt in de liften op weg naar de hoogste etage, naar de La Place voor een voordelige warme hap. Vanaf etage 7 hoor je nog nauwelijk Nederlands spreken.
Vaak hoor ik van vooral oudere mensen dat ze de oude vestiging aan de Prinsengracht missen, ik schat dat de “doelgroep” vooral jongeren is, de bibliotheken moeten “belevingsplekken” worden. Dat is de politiek van directeur Hans van Velzen. Voor poëzie moet je tcoh een klein beetje rust hebben en die vind je in de moderne vestigingen niet meer: daar worden modeshows en andere “events” georganiseerd met alle onrust en lawaai van dien.
We moeten met onze tijd mee, Arnoud, wij lopen achter en al leven we nog, we tellen nu al niet meer mee.
Ik vrees ook dat de vestiging in het Pintohuis voor de Nieuwmarktbuurt op korte termijn verloren zal gaan.
Het is de nieuwe tijd meneer...
En nu maar met Arnoud hopen dat er toch maar vooral meer gelezen gaat worden!
Mijn inschatting is dat het geschreven boek nog wel enige tijd blijft bestaan, al komen er steeds minder lezers naar de 'bieb'...
Overigens zijn vastlopende computers meestal het gevolg van óf teveel porno kijken, of vergeten prullenbak te legen en schijfdefragmentatie uit te voeren; maar dat is een ander verhaal...
En (dit terzijde): “Theo” is een contradictio in terminis, wat hij wil is 'zeau jaren '60', maar hij leeft in de jaren 00.....
Dus af en toe die boeken uit de kast halen kan echt geen kwaad!En lezen al helemaal niet!!!
Nu wacht ik nog maar even omdat het lezen van sms-jes me al genoeg moeite kost, zeker bij slechte lichtomstandigheden.
Maar ik vrees (want dan moeten we de geur van een echt boek missen) dat de tijd niet ver meer is dat we boeken digitaal gaan lenen dmv in te loggen op een bestand in de bibliotheek.
Het in druk voorradig hebben van boeken zal dan beperkt worden tot specialistisch werk, zoals kunstboeken, wetenschappelijke werken etc. etc. Maar de bibliotheek (al een eeuw oud) zal nooit echt helemaal verdwijnen.