Oud-West nodigt zijn bewoners uit om mee te praten over het nieuwe stadsdeel West. "Wat nemen we mee naar het nieuwe stadsdeel en wat laten we liever achter ons?"
De ontwikkeling van het oude GVB-terrein is typisch zo’n project dat mee moet naar het nieuwe stadsdeel West; het huidige stadsdeelbestuur moet daar verder van afblijven. Het Hallenproject is slechts een luchtkasteel, het product van een paar ijdeltuiten: een stadsdeelvoorzitter die een PvdA-paleis op zijn naam wilde schrijven, Harry de Winter die de oude tramremise tot het ‘derde uitgaanscentrum van Amsterdam’ wilde omtoveren en een jonge architect die woontorens tot wel 41 meter hoogte ambieert tussen een gemiddelde bouwhoogte in Oud-West van slechts 17 meter.
Deze drie pijlers van het Hallenproject hebben nooit enig draagvlak gekend onder de bewoners van Oud-West, en inspraak was een schijnvertoning. Maar hoogmoed komt voor de val. De stadsdeelvoorzitter is gestruikeld over zijn peperdure paleisje, en zijn opvolger heeft het definitief afgeblazen. Harry de Winter, Stichting Culturele Hoofdstad Amsterdam en projectontwikkelaar Burgfonds zien niets meer in De Hallen (het mega-uitgaanscentrum voor zesduizend man) en zijn allang afgehaakt. Het halsstarrige stadsdeel blijft echter wanhopig op zoek naar commerciële investeerders voor minimaal 33 miljoen euro. Dit omstreden mega-uitgaanscentrum dient namelijk de bruidsschat(!) te worden voor het nieuwe stadsdeel West.
Omdat de honderden omwonenden ook niets zagen in de gigantisch hoge torens, heeft bewonersvereniging Rond de Hallen stedenbouwkundig adviseur Marinus Oostenbrink gevraagd een alternatief plan te maken, woningen binnen de 19 meter bouwhoogte van het algemeen geldende bestemmingsplan Oud-West. Wat het stadsdeel voor absoluut onmogelijk hield is Oostenbrink gelukt: hij ontwierp op dezelfde oppervlakte het vereiste aantal woningen met een hoogte van minder dan 19 meter. Begin maart 2008 hebben Rond de Hallen en Oostenbrink dit alternatieve plan aan buurt en politiek gepresenteerd. Door de buurt werd dit plan met gejuich onthaald.
De woningen in het nieuwe ontwerp zijn beter, zonniger gelegen, gevarieerder en goedkoper dan de woningen in de plannen van het stadsdeel. Hoogbouw in deze negentiende-eeuwse buurt is wezensvreemd en doet afbreuk aan de ruimtelijke kwaliteit van deze bijzondere, sociaal veilige plek in de stad.
Nu de grond van het stadsdeelpaleis is vrijgekomen, ligt hier de uitgelezen kans om er evenwichtige, in de Kinkerbuurt passende woningbouw te realiseren. En het is zelfs nog mogelijk om ‘mee te praten’ over dit zogeheten postzegelbestemmingsplan. Tot 30 september kunnen schriftelijke inspraakreacties gestuurd worden naar het Dagelijks Bestuur van Oud-West.
Aan de wens van de bewoners om de grond van het gesneuvelde stadsdeelpaleis te gebruiken voor woningbouw is het stadsdeel tegemoet gekomen. Maar de tweede stap in dit proces moet zijn het schrappen van de omstreden hoogbouw en het omzetten van de ‘open verkaveling met hoogbouw’ in een structuur van gesloten bouwblokken met laagbouw.
De onvermijdelijke derde stap is om het plan voor de tramremise drastisch te vereenvoudigen. Er is berekend dat De Hallen zelf sober gerestaureerd en herbruikbaar gemaakt kunnen worden voor een bedrag van ca. 23 miljoen euro, waarvan woningcorporatie De Key 6,5 miljoen van de minister mag investeren. Het complex kan vooral een cultureel karakter krijgen, als bibliotheek, als overdekte markt, als creatieve broedplaats en als atelier- en expositieruimte. Bewonersvereniging Rond de Hallen is in dat geval zelfs bereid om aandeelhouder te worden van de nieuwe tramremise.
Oostenbrinks alternatieve woningbouwplan, de inbreng van bewoners van Oud-West en de toekomst van de oude tramremise moeten worden ‘meegenomen’ naar het nieuwe stadsdeel West. Juist de nieuwe frisse kijk van het nieuw te vormen stadsdeelbestuur West op het Hallenproject is onontbeerlijk om een eind te maken aan het jarenlange, megalomane en opportunistische geklungel van kortzichtige en ijdele bestuurders. Verwacht mag worden dat een nieuw en groter stadsdeel ook een nieuw en groter luisterend oor heeft voor de evidente en overtuigende opvattingen van bewoners.
Een gastbijdrage van:
Anne van den Bergh, bewonersvereniging Rond de Hallen
Marinus Oostenbrink, adviseur stedenbouw architectuur
29 reacties op "Meepraten in Oud-West"
Overigens valt het te betwijfelen of het zo'n goed idee is voor een bewonersvereniging om een aandeel te nemen in het Hallenproject. Dan word je namelijk ook een commerciële partij en het is maar de vraag of dat in de toekomst een voordeel is. Vroeg of laat kom je namelijk in een situatie waarin de belangen van de bewoners haaks staan op de belangen van De Hallen als bedrijf.
Ik snap dat de bewonersvereniging een statement wil maken, maar het behartigen van bewonersbelangen verenigt zich nu eenmaal niet met het behartigen van bedrijfsbelangen.
Fijn voorbeeld hoe non-politici de burger in Amsterdam een oor aannaaien.
Laten we hopen dat het nieuwe stadsdeel West die 8 mln gebruikt om een kwaliteitsslag te maken in het overbodige hoogbouw-ontwerp en oog heeft voor de betere kwaliteit van de toekomstige buitenruimte zoals die bijvoorbeeld uit de alternatieve schtesen van Marinus Oostenbrink spreken. Waar Oud-Zuid in de ’20 – ’40 Gordel niet hoger nieuwbouwt dan 24m zou je je kunnen voorstellen dat juist op een plek aan een gracht die is aangelegd op het stramien van de 17de eeuwse grachtengordel, stadsdeel West zich houdt aan de maximale bouwhoogte van 19m zoals vermeld op de plankaart van het vigerende bestemmingsplan. En waarover de bestuursrechter ende Raad van State zich mogelijkerwijs nog gaan uitspreken.
Hoeveel duurder zal dit brevet van onvermogen nog worden, komende maanden...?
Veel reacties gaan terecht over de 'harde kant' van het invullen van het HallenProject. Moeten we ook blijven doen.
Ik-zelf wil het graag nog eens hebben over het gehalte aan 'werkelijk toegepaste' democratie.
Ik bedoel hiermee dat het de vraag is of dat wat De Raad van Stadsdeel Oud-west voornemens is, wel een wezenlijke democratische achtergrond heeft.
Ik citeer uit een inspraak die ik vorig jaar heb gehouden.
(begin citaat)
"Geachte Voorzitter en Raadsleden,
Vrijstelling geven op het bestemmingsplan voor het realiseren van het uitgaanscentrum ‘De Hallen’?
Ik zet een kader neer, dan volgen kritische noten, gevolgd door mijn emotionele adressering aan u als Raad.
Het kader
In onze democratie is landelijk de Tweede Kamer het hoogste orgaan.
Voor ons Stadsdeel is dat deze Raad.
De Raad is gekozen door het Volk en dient daarom vervolgens het Volk.
De Raad houdt zich intens bezig met wat het volk wil en heeft ook de democratische plicht om, voor welzijn en goede levensomstandigheden van het Volk, zorg te dragen.
U geeft, als hoogste orgaan, de door u benoemde bestuurders de opdracht om te besturen en daarvan aan u verantwoording af te leggen. Waarna u uw betrokkenheid bij de bevolking uit door:
ja te zeggen tegen welzijn en goede-levensomstandigheden-bevorderende zaken en:
nee te zeggen tegen zaken die de kwaliteit van welzijn en goede levensomstandigheden aantasten.
De kritische noten
Wat gebeurt er als de Bestuurders maatregelen nemen, die niet gericht zijn op welzijn en goede levensomstandigheden van het Volk.
Ik heb het dan hier en nu over het doen realiseren en laten exploiteren van een mega-uitgaans-centrum met nachtvergunning.
Geachte Raad, ik zeg u, dat zal een te grote inbreuk worden, op onze woon- en leefomgeving. Wij leven nu in een prima woon/werkgebied, waar het tot nu toe ’s avonds en ’s nachts rustig toeven is.
Dàt zal met de komst van dit mega-uitgaanscentrum definitief afgelopen zijn. Met sluitingstijden van 3 uur ‘s nachts maandag t/m woensdag en van 5 uur ‘s nachts donderdag t/m zaterdag, is het voortaan zes nachten per week ‘feest’ op straat. Ongevraagd wonen wij dan ineens in het ‘derde uitgaanscentrum van Amsterdam’. Wat zeg ik derde, misschien wel het eerste.
‘Broadway tussen Bilderdijk en Bellamy’.
Ook maak ik me ernstige zorgen over de criminaliteit aantrekkende werking van een dergelijke voorziening. Denk aan drugshandel en prostitutie.
‘Van de Wallen (ze moeten immers toch weg) naar de Hallen’!
Voorjaar 2007 werd, als reactie op de inspraak van de voorzitter der bewonersvereniging ‘Rond de Hallen’ over nachtclub Panama, nog door een deelraadslid gesteld ‘dat dergelijke sluitingstijden hier niet toegestaan zouden worden’. De bijval van de raad was toen vrijwel unaniem.
Maar zie, het DB wil deze vergunning toch gewoon verlenen. Hoe zit dat nou toch met de democratie?
Mijn emotionele adressering
Ja, ik was geloof ik al even bezig.
Ik vraag ú, ja ik heb het over ú, de Raad, en niet over de Bestuurders -de zetbazen van rechtsliberaal, sociaal-democratisch en milieulinks- ik vraag ú met klem: neem uw democratische verantwoordelijkheid en red daarmee uw politieke betrouwbaarheid en eigen waarde èn onze wijk!
Wees met ons van menig, dat dit rampzalige plan zo niet kàn en màg doorgaan en stem tegen het geven van vrijstelling.
Ik heb gezegd.
Jan Anne Drenth
Wijziging door moderator: ter bescherming van de privacy zijn de persoonsgegevens van de hr. Drenth verwijderd.
© J.A.Drenth, 2008
PvdA, GL, SP en D66 kijken vooruit. Mevr Verrips van de VVD kijkt alleen maar terug over de koopzondagen en probeert nog wat na te trappen. Ik hoop voor de VVD dat ze andere kandidaten hebben voor de komende verkiezingen.
Het is bedroevend te moeten constateren dat de oorspronkelijke plannen die het stadsdeel samen met de buurtbewoners had ontwikkeld werden afgeblazen onder het motto dat er geen geld voor was, terwijl er nu al vele miljoenen verloren zijn gegaan zonder dat er iets is gerealiseerd. Luisteren naar- en samen optrekken met de bewoners, blijkt ook in een klein buurje als het onze nog altijd moeilijk te zijn voor bestuurders.
Misschien moet je dit laten liggen totdat het nieuwe stadsdeel West er is, ipv het project nu haastje-repje willen doorstarten in het bestuurlijke semi-vacuum die de fusie voorafgaat.
Haastige spoed...
http://www.wernertoonk.nl
oja, als u een reactie schrijft die niet welgevallig is, weet dan dat deze wordt verwijderd, dat is namelijk zijn manier van luisteren naar de burger.
Poehee, dat valt nog niet mee om door alle tirades van HvP heen te lezen, laat staan te reageren, maar het zgn. entertainmentcentrum is maar de helft van het verhaal, Suffie:
Er is een rijksmonument Tramremise Tollensstraat dat staat te verkrotten en dat urgent herstel- en isolatiewerkzaamheden behoeft, liefst voor de vorstperiode.
Verder liggen er plannen voor uitgaanscentra op beter bereikbaardere locaties dan hier - ik noem GETZ in Zuid-Oost - wat mogelijk de animo onder exploitanten en media-ondernemers als Winter Media en Co. inmiddels heeft weggenomen voor zo een formule in de tramhallen hier. De kredietcrisis zet een rem op ondernemen ueberhaupt.
Dan is er nog een woningmarkt die voor het middenplus-segment waar dit stadsdeel op aast, inmiddels ruime alternatieven biedt voor appartementen-zonder-balkon of in-de-schaduw zoals die nu dreigen te worden gebouwd naast de tramremise.
Beide marktfactoren negeren zoals het stadsdeel nu lijkt te doen, leidt idd tot de leegstand waar Jochem aan refereert, W., dus misschien moet je je reactie herzien.
Hoe dan ook is de opgave voor het nieuwe stadsdeel hier een mix aan woningen neer te zetten, in een vorm die aansluit bij de verwachtingen in de markt en bij realisering niet direct de tweedeling in deze stad een gezicht geeft. De Tramremise Tollensstraat kan natuurlijk niet snel genoeg in goede staat hersteld worden; en aan de eisen van deze tijd aangepast. Al was het maar voor de huisvesting van een bibliotheek en Circus Elleboog.
Tja, een juist antwoord kent het HallenProject niet, W. - een beter antwoord dan de huidige plannen is er wel. Sla het Stedenbouwkundig Plan van Eisen uit 2001 en het oorspronkelijke Bestemmingsplan De Hallen uit 2002 er maar op na.
De honderden omwonenden zijn reuze blij dat het geesteskindje van Harry de Winter nu ter ziele is. Het dichtbevolkte en dichtbebouwde Oud-West is nu eenmaal geen geschikte locatie voor “het derde uitgaanscentrum van Amsterdam”.
Maar wat nu te doen met de oude tramremise aan het Bellamyplein? Afgelopen 5 jaar mochten de bewoners van Oud-West niets inbrengen, maar ik ga ervan uit dat wij nu wél mogen meepraten. Dus ieders suggestie(s) voor een nieuwe invulling van De Hallen lezen stadsdeel en bewoners hier graag!
Stel voor even de verkiezingsuitslag 4 maart as af te wachten en dan de winnende kandidaten op te roepen een Ronde Tafel te beleggen met Stadsherstel, buro van Stigt, het bewonersplatform en ge-interesseerde Amsterdammers.
Is een Kraijeck-Court iets? Misschien juist niet.
Ongetwijfeld zijn er betere suggesties te bedenken als je straks een constructief consultatie-proces opzet in het nieuwe stadsdeel West. De zittende garde hoef ik nu even niet te zien.
Laat nou een echte sportschool komen. Hoeft niet groot maar wel een die fatsoenelijk eruit ziet en activieteiten aan breed publiek aanbiedt. Liever niet zoals bij verschillende buurthuizen (die door de gemeente worden ondehouden) maar door een enthousiaste ondernemer opgezet.
Een broedplaats van ateliers en werkplaatsen voor jonge creatieve en ambachtelijke types.
En/of alternatieve winkelruimtes voor de producten van de broedplaats en voor hoogwaardige tweedehands spullen op het gebied van woninginrichting en kleding (antiek en goede merken; geen rotzooi). En/of ontmoetingsruimtes voor spel voor volwassenen (bridge, schaken, SCRABBLE in competitievorm) en kinderen in een aantrekkelijke horecaomgeving (beetje a la de alternatieve stadsstranden maar dan meer winters).
En/of een hele fijne, grote sport- en speelplaats (binnen en buiten) voor kinderen, zodat ze niet zo vet worden; heel eigentijds.