Bovenstaande situatie overkwam Juriaan Geleynse, commercieel directeur van Oger in de PC Hooftstraat. In de vroegte van dinsdag 12 augustus vonden een aantal jongens het nodig om bij zijn zaak naar binnen te rijden, en tien Moncler-jassen mee te nemen. Zijn bewakingscamera’s zoemden stil boven de hoofden van de dieven. Geleynse stond de beelden af aan de politie.
Verschillende media vroegen toen om het vrijgeven van de video. Maar dat ging helaas zomaar niet. Een richtlijn van justitie heeft eerder dit jaar bepaald dat deze beelden alleen worden vrijgegeven als de daders onherkenbaar in beeld komen. Uit respect voor de persoonlijke levenssfeer van diegene die het nodig vond om die van een ander binnen te dringen.
Langs de randjes
Ik citeer graag de laatste alinea van de AT5-pagina waarop de bewakingsbeelden te zien zijn: "De politie wil graag in contact komen met getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken. Ook vraagt zij mensen het te melden als de kledingstukken aan hen of aan anderen te koop worden aangeboden. Getuigen worden verzocht te bellen met het algemene politienummer 0900-8844. Een anonieme tip kan via 0800-7000, Meld Misdaad Anoniem."
"Dat is een getuigenoproep, geen opsporingsbericht," aldus woordvoerder Nabil Ouaissa van de politie Amsterdam-Amstelland. De pagina van AT5 is blijkbaar niet opgezet als een specifiek opsporingsbericht, maar wil wel graag langs de randjes van het voltrokken feit aan informatie komen. Tot het ‘eureka’-moment van de politie, moeten de dieven zelf natuurlijk nog wel lekker onherkenbaar een blokje om kunnen maken.
De politie bepaalt tegenwoordig blijkbaar welke bewakingsbeelden we wel en niet mogen zien. Gek genoeg heeft dit met portretrecht niets te maken. Mochten de daders er bezwaar tegen hebben dat AT5 de beelden uitzendt, dan is dit iets tussen die twee partijen. Had Oger de beelden direct aan AT5 gegeven, dan waren zij degenen geweest die over de censuur hadden kunnen beslissen. De Amsterdamse zender volgt nu gewillig, want ze willen volgens Ouaissa een goede relatie houden met de leveranciers van de beelden: "Wij doen wat voor hun, zij doen wat voor ons."
Ondanks dat de daders dus een warme deken van privacy van de politie genieten, vertrouwt Geleynse op een goede afloop. Hij krijgt al positieve signalen: "Toen de kraak werd gezet, renden ze meteen naar achteren naar het juiste vak. Ze wisten precies waar ze moesten zijn. Ze zijn hier eerder binnen geweest."
Foto: Oger/AT5
twintig reacties op "De politie dicteert wat u mag zien"
En .. inderdaad als suffie zegt, de titel.
WTF!?
Dus dit is gewoon illegaal! En geen 'linkse'onzin, Hans de Bree!
Het is aan de politie om met het verkregen beeldmateriaal actie te ondernemen, pas als er 'meer' bewijzen zijn dat getraceerde verdachten inderdaad indentificeerbaar met de camerabeelden zijn, zou men 'opsporing verzocht' kunnen inschakelen.
Stel dat de politie willekeurige 'verdachten' van het bed licht, en deze opsluit... Gelukkig wonen we in een democratische rechtsstaat, waar dit soort incidenten niet voorkomen...(toch??!)
En wat was nu de aanleiding van dit bericht?: een paar dure gestolen jassen uit een hele dure sjieke zaak , jawel in de PC!
Poeh, hé...
Inbrekers in de PC Hooftstraat zijn dat de
kleinzonen van Robin Hood?
En, nee, inbreken vind ik absoluut verwerpelijk. Maar een rechtvaardiger verdeling van geld en goederen is zeker m'n streven..
Politieopsporing moet zorgvuldiger zijn dan met zijn allen op jacht gaan.