Home > > Vol is vol

Vol is vol

Foto: Arnoud de Jong
Amsterdam - Even een kort en verbitterd bericht. Dat is duidelijk genoeg.
In de ouderenzorg werd vorig jaar bijna 14,5 miljard geïnvesteerd.
Het is mooi dat wij in een dusdanig rijk land leven, dat wij zulke bedragen aan onze hulpbehoevende senioren mogen besteden.

Dit gigantische budget biedt gek genoeg echter niet de ruimte om mijn hoogbejaarde moeder onder te brengen in een verzorgings- of verpleeghuis.
Overal zijn er wachtlijsten. Zij verkeert momenteel in een licht-psychotische toestand, waarin zij wanen en hallucinaties heeft. Zij is urgent.
Daar heeft ons systeem van ouderenzorg geen boodschap aan.
Vol is vol.
Mijn moeder zal de enige niet zijn. In Amsterdam, die stad met zoveel pretenties op allerlei gebied, is het godsonmogelijk om ouderen die in een noodsituatie verkeren, direct een beschermde plek te bieden waar zij professionele hulp en zorg krijgen.
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat die 14,5 miljard vooral opgaat aan doorgeslagen bureaucratie en graaisalarissen van zorgmanagers.
Maar ik ben natuurlijk inmiddels bevooroordeeld.

zeven reacties op "Vol is vol"

Dr.D
-1-  Dr.D:
So! Sterkte met de mantelzorg, want daar wordt bewust op aangestuurd.
f.bol
-2-  f.bol:
Triest. Sterkte ermee en respect dat je dit deelt.
Bart
-3-  Bart:
Arnoud, bekend probleem, maar in het geval van je moeder schrijnend (waarschijnlijk in veel gevallen, als ouderen plotseling niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Ik vrees ook voor m'n eigen ouders, het gaat nu nog goed, maar ze zijn dik in de 80...(als ik vervoer voor ze regel om een dag op bezoek te komen, hou ik m'n hart vast, of de regiotaxi wel op tijd komt, of de chauffeur wel helpt met instappen, etc.
Maar ik denk met je mee: het grote graaien in de zorg is al heel lang bezig, dus waar al dat geld blijft: rethorische vraag.
Anyway: veel sterkte komende tijd!
Arnoud de Jong
Dank jullie wel. Erg aardig van jullie.
John Zwart
-5-  John Zwart:
Beste Arnoud,
Op je blog schreef ik al mijn zicht op wat er gebeurt, die is in grote lijnen hetzelfde als jouw indruk. En mijn oordeel is inmiddels bezonken, mijn moeder is reeds 10 jaar geleden overleden.
Zij werd verlengd in een ziekenhuis 'vastgehouden', waar boven haar hoofd betonboren bezig waren gaten voor leidingen te maken voor.... een tv entertainingsnetwerk om de patiënten (pardon “cliënten”) verstrooiing te bieden. Het was daarbij op haar kamer 30 graden op een etage zonder klimaatcontrole op de volle zon. Het mentale probleem was dat ik dankbaar diende te zijn voor de welwillendheid van het ziekenhuis, daar ze haar immers ook zomaar zonder pardon als ´uitbehandeld´ hadden kunnen lozen. Dan is het vragen om verplaatsing van een spoedig terminaal wordende patiënt naar een andere kamer aan de noordkant op te vatten als: “0vervragen”.
Ik denk dat het mis is gegaan op het moment toen de patiënten werden afgeschaft en de zorgbehoevenden modieus tot “cliënten” werden omgedoopt. Moge God de schaalvergroting verdoemen! En de lieden die hun instelling als `bedrijf` zien erbij.
Rafiq
-6-  Rafiq:
@John: Ik denk dat het mis is gegaan op het moment toen de patiënten werden afgeschaft en de zorgbehoevenden modieus tot cliënten werden omgedoopt.

Juist. De (gereguleerde) marktwerking in de ouderenzorg heeft er toe geleid dat er steeds meer in minder tijd moest worden gedaan. Kundige medewerkers waren immers te duur en zijn geloosd.
De weinige ouderen die het kunnen betalen kiezen nu voor een particulier verpleegtehuis en krijgen luxe zorg op maat. Het overgrote deel van de ouderen is echter overgeleverd aan het systeem. Waarvoor inderdaad geldt: vol is vol…

Arnoud: heel veel sterkte hiermee!
esther
-7-  esther:
Het is al zolang ik in de gezondheidszorg rondloop een grote zooi. Tekorten aan geschoold personeel, elke gek kan via het uitzendbureau in een verpleeghuis werken. En daar is je moeder/vader/wie dan ook dan aan overgeleverd, vaak letterlijk. Laten we het ook vooral niet hebben over de bol/bbl opleidingen tot verzorgende en verpleegkundige.. het is schandalig dat men zich na een paar stages geschoold verzorgende mag nomen. Het maakt me behoorlijk bezorgd om te bedenken dat over 20 jaar alleen nog maar mensen aan het bed staan die geen gegronde opleiding hebben genoten. Als er dan tenminste nog verzorgenden/verpleegkundigen zijn, want ik blijf erbij dat het een verschrikkelijk onderbtelaad beroep is, en dat terwijl je zoveel ziet/meemaakt/geeft/risico loopt!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.