Spekglad
Ze zitten overal, vertelt bovenbuurvrouw Wil de Meijere. "Je kunt je raam niet eens open laten staan. Dan zit het in je eten, in je bed, door je hele huis." Spekglad wordt de stoep er op natte dagen van. "Als je daarna in je auto stapt, glijdt je voet van de pedaal." De eerste vier weken, meestal beginnend in september, zijn het ergst. Zo rond deze tijd is de ergernis weer voorbij. Achterbuurvrouw Bep Hohage en Wil zijn het als eerste bewoners van het blok al langere tijd gewend. De eerste jaren dat ze in de toenmalige nieuwbouw woonden, waren de bomen nog klein. De laatste tien jaar vallen de naalden behoorlijk verkeerd. Bep: "Mensen die hier niet wonen vinden de bomen prachtig. Ja, ze zijn ook mooi, maar die naaldenuitval is verschrikkelijk." Wils autoblower is al een keer kapot gegaan; een buurman had een kapotte watersproeier. Allemaal door die naalden.
Zeuren
Helaas, zo hebben ze gemerkt, ziet het stadsdeel hun probleem niet. "Mooie bomen zijn het," zei de ene boomdeskundige. "Als je het zo mooi vindt, veeg ik het op en krijg je ze op je bureau," was Wils antwoord. Ook de huidige boomspecialist ziet de ellende niet. "We zeuren, zegt ie. Alleen Ineke en ik zijn tegen de bomen, beweert hij. Dat is onzin. Ik bel en schrijf uit naam van de meeste bewoners op Overleg en de achterliggende straat Samenwerking." De drie blaadjes met handtekeningen die ze onlangs ophaalden zijn het bewijs. Met deze meerderheid hopen ze eindelijk bij het stadsdeel gehoord te worden. Over de naalden en over de andere problemen - hangjeugd, zwerfvuil, radio's van werklui in het ernaast gelegen nieuwbouwgebied. Wil: "Ze zijn in Osdorp meer bezig met de nieuwbouw dan met de bestaande bouw. Wij worden verwaarloosd."
Weg willen ze niet. Wil: "Ik heb een prachtig huis." Bep en Ineke denken er net zo over. Andere bomen willen ze. Bomen met bladeren. Bladeren die je kunt opvegen. En gehoord willen ze worden. "Wij nemen de opmerkingen van de bewoners serieus," vertelt een woordvoerder van het stadsdeel. "Het is in dit soort zaken echter altijd een kwestie van afwegen. We hebben als stadsdeel namelijk ook de opdracht bomen zoveel mogelijk te laten staan en te herplanten. Bomen kunnen naast plezier en schone lucht ook overlast geven. De mate waarin is natuurlijk bepalend in de afweging." Volgende week overhandigen de bewoners de handtekeningenlijst aan stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling.
28 reacties op "Oh dennenboom, oh dennenboom"
Net als in Park Haagseweg, waar bomen staan die vruchten afwerpen. Zomaar. Ieder jaar weer. Bovenop de geparkeerde auto's. Schande!
Het wordt tijd voor plastic bomen.
Dan doen wij gewoon allemaal een zuurstofmasker op.
Sommigen van u kennen deze soort wellicht uit de Karel du Jardinstraat waar ondergetekende deze bomen in 2004 volledig had terug laten snoeien tot op de stam. Ze stonden er de afgelopen jaren weer schitterend bij.
Dus een tip aan de klagers: verzoek het stadsdeel om een dergelijke drastische snoeibeurt, de bomen kunnen het hebben en je bent voor een tijdje van grootschalige naalduitval af.
Schaamteloos stukje. Mensen die dit als PROBLEEM zien zouden heel gelukkig moeten zijn, omdat hen blijkbaar erger werd bespaard.
De ruitensproeier verstopt... ga toch in therapie.
Het ligt er natuurlijk ook aan op welke toon de bewoners hun klachten tegenover het stadsdeel uiten. Volgens mij moet het mogelijk zijn om in goed overleg te bereiken dat het stadsdeel in zo'n periode wat vaker de veegwagen langs stuurt.
In Slotervaart gebruiken ze in het park zelfs een grote bladzuiger om de grote hoeveelheden herfstbladeren te verwijderen.
En mochten er veel bewoners van Osdorp of andere westelijke “tuinsteden” zijn die met een dergelijk probleem zitten, dan weet de gemeente Amsterdam daar vast weer een oplossing voor: de “bomenvrije wijk”: stapelbouw met automatische vuilstofzuigers voor alle op het maaiveld neergedaalde stof en ongerechtigheden.. Overkappingen tussen de verschillende woonblokken om vervuiling van buitenaf tegen te gaan. Auto's in de wijk verboden (stof, uitlaatgassen, vervuiling!!). De gehele wijk wordt voorzien van milieuvriendelijke plastic palmbomen (30 jaar garantie op verkleuren). Het scheelt veegwagens, maar vooral gekanker van sommige buurtbewoners....
Mogelijk kan Rochdale of FarWest hier een oplossing bieden?
Tegen de 'klagers': Waarom woon je in een 'tuinstad' als je zoveel te kankeren hebt over blaadjes, auto kapot door blaadjes etc. Ga toch lekker in een flatje in betoncity wonen s.v.p!nooit meer last van blaadjes....(gaap)
Je hebt ongelijk. Je verwart de metasequioa glyptstrobides (= watercypres en geen moerascypres) met een andere soort. Je bedoelt volgens mij de Noordamerikaanse Sequioa Sempervirens danwel de Mammoetboom (ben de wetenschappelijke naam even kwijt).
NB de Moerascypres is weer een andere soort, en die is trouwens wel weer Noordamerikaans.
En nogmaals, ja de metasequioa (=watercypres=subject van dit onderwerp) is prima te mishandelen met een zaag.
En andermaal nee, de boom groeit als een trein. De exemplaren in de KdJstraat zijn begin jaren 90 geplant en reiken nu tot de hoogste daken, en dan zijn ze ook al eens een keertje ingekort.
Mensen zijn mobiel, bomen niet...
Bijna maar nog niet helemaal. De wetenschappelijke naam van de Mammoetboom is Sequoiadendron giganteum, idd geen algemeen aangeplante soort maar we her en der te vinden in hortii zoals je zegt.
De watercypres (Metasequioa glyptostroboides) is qua aanplant inmiddels dus een veel aangeplante soort.
En dan heb je nog de neef van de Mammoetboom, de Sequioa Sempervirens. Van dit exemplaar heb ik er 4 jaar geleden 1 laten aanplanten aan de Bernard Zweerskade, vlakbij de Diepenbrockstraat, in Oud-Zuid.
Ik ga nog even de wikipedia er op na slaan..
Dat zal dan een sequoia semperv. of een mammoetboom zijn. Zijn allerbei idd vorstgevoelig. De sempervirens groeit volgens mij wel redelijk snel, dus dan lijk mammoetboom de meest voor de hand liggende...leuke soort!
Mooi soort boom! En die moeten blijven staan natuuurlijk omdat zij niet kunnen verhuizen.
Mensen kunnen dat wel!
En in het voorjaar groeien er weer bladeren aan de bomen
Zo simpel is dat
Ja natte bladeren kunnen het glad maken op straat
Als je de hele bomenlogie te veel wordt,dan moet je ergens in het wijde landschap wonen
P.S.: een boompje met kluit is wel zo goed, als je hem daarna dan ook maar weer in de aarde doet...
eindigt met een bladblazer
Elke Amsterdammer heeft het recht op klagen.
Zoals ik eerder zei: constructief overleg met het stadsdeel kan misschien een hoop ongemak oplossen. En die bomen moeten gewoon blijven staan natuurlijk.
En fijne feestdagen, voor jou, de red. en iedereen! (oeps, nu ga ik toch weer reageren, terwijl ik mezelf beloofd had voorlopig niet meer in de toetsen te klimmen...)
P.S.: het zijn prachtige kersTbomen, die moerascipressen, dus gooi er gewoon wat lampjes in! Doei.
Vroeg me al langere tijd af: je bent bioloog (?), weet alles van bomen, dendroloog? en geeft ook nog beleefd antwoord op domme veronderstellingen van 'Bart'.
Hoop dat je nog vaker reageert op Amsterdam Centraal...
prachtige grote dennebomen in mijn aanleuntuintje,maar helaas moeten ze binnenkort weg
van Woningbouw vereninging Rochdale.Trouwens
wat zal ik mijn vogeltjes missen die lekker
in de bomen zitten te kwetteren.
Staan ze er nog? Dan zou ik willen roepen: Mensen beschouw die eerbiedwaardige metasequoia in de straat met wat respect en niet als de kerstboom die je nog voor nieuwsdag bij het grofvuil flikkert omdat er zoveel naalden afvallen.
Lees ook mijn commentaar - 12 december 2008 16:10 uur