Home > > Oh dennenboom, oh dennenboom

Oh dennenboom, oh dennenboom

null
Osdorp - Ja, het staat erg mooi, de rij moerascipressen aan de straat Overleg. Helaas vallen ieder najaar de naalden uit en dat geeft overlast. Enorme overlast. Bewoners Bep, Wil en Ineke vertellen over kapotte blowers, spekgladde stoepen en een bord vol naalden.

Een 'bladverliezende naaldboom' is het, staat in de encyclopedie geschreven. Menig naaldboom verliest niet zijn blad (in dit geval naald), maar deze soort dus wel. En dat weten de bewoners aan Overleg maar al te goed. Ieder najaar begint de ellende van voren af aan. "Ik veeg twee keer per dag," vertelt Ineke Schreuder. Ze heeft sinds drie jaar een benedenwoning; nodig vanwege een lichamelijk ongemak. Dolgelukkig was ze ermee. De sloop van het Braillehof had haar niet in de kouwe kleren gezeten, maar ze kreeg er iets moois voor terug. "Als ik hiervan had geweten, was ik er niet gaan wonen," verzucht ze. "Je wordt gek van die naalden."

Spekglad
Ze zitten overal, vertelt bovenbuurvrouw Wil de Meijere. "Je kunt je raam niet eens open laten staan. Dan zit het in je eten, in je bed, door je hele huis." Spekglad wordt de stoep er op natte dagen van. "Als je daarna in je auto stapt, glijdt je voet van de pedaal." De eerste vier weken, meestal beginnend in september, zijn het ergst. Zo rond deze tijd is de ergernis weer voorbij. Achterbuurvrouw Bep Hohage en Wil zijn het als eerste bewoners van het blok al langere tijd gewend. De eerste jaren dat ze in de toenmalige nieuwbouw woonden, waren de bomen nog klein. De laatste tien jaar vallen de naalden behoorlijk verkeerd. Bep: "Mensen die hier niet wonen vinden de bomen prachtig. Ja, ze zijn ook mooi, maar die naaldenuitval is verschrikkelijk." Wils autoblower is al een keer kapot gegaan; een buurman had een kapotte watersproeier. Allemaal door die naalden.

Zeuren
Helaas, zo hebben ze gemerkt, ziet het stadsdeel hun probleem niet. "Mooie bomen zijn het," zei de ene boomdeskundige. "Als je het zo mooi vindt, veeg ik het op en krijg je ze op je bureau," was Wils antwoord. Ook de huidige boomspecialist ziet de ellende niet. "We zeuren, zegt ie. Alleen Ineke en ik zijn tegen de bomen, beweert hij. Dat is onzin. Ik bel en schrijf uit naam van de meeste bewoners op Overleg en de achterliggende straat Samenwerking." De drie blaadjes met handtekeningen die ze onlangs ophaalden zijn het bewijs. Met deze meerderheid hopen ze eindelijk bij het stadsdeel gehoord te worden. Over de naalden en over de andere problemen - hangjeugd, zwerfvuil, radio's van werklui in het ernaast gelegen nieuwbouwgebied. Wil: "Ze zijn in Osdorp meer bezig met de nieuwbouw dan met de bestaande bouw. Wij worden verwaarloosd."

Weg willen ze niet. Wil: "Ik heb een prachtig huis." Bep en Ineke denken er net zo over. Andere bomen willen ze. Bomen met bladeren. Bladeren die je kunt opvegen. En gehoord willen ze worden. "Wij nemen de opmerkingen van de bewoners serieus," vertelt een woordvoerder van het stadsdeel. "Het is in dit soort zaken echter altijd een kwestie van afwegen. We hebben als stadsdeel namelijk ook de opdracht bomen zoveel mogelijk te laten staan en te herplanten. Bomen kunnen naast plezier en schone lucht ook overlast geven. De mate waarin is natuurlijk bepalend in de afweging." Volgende week overhandigen de bewoners de handtekeningenlijst aan stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling.

28 reacties op "Oh dennenboom, oh dennenboom"

Sanne
-1-  Sanne:
Gaap
Marina
-2-  Marina:
Geeuw, Geeuw, waar gaat dit in godesnaam over.
Vinus
-3-  Vinus:
W1eg met die bomen!

Net als in Park Haagseweg, waar bomen staan die vruchten afwerpen. Zomaar. Ieder jaar weer. Bovenop de geparkeerde auto's. Schande!

Het wordt tijd voor plastic bomen.
Dan doen wij gewoon allemaal een zuurstofmasker op.
Sanne
-4-  Sanne:
Mooie boom, de metasequoia. Herondekt eind jaren dertig in de diepe binnenlanden van China als ik me niet vergis. Zaad of echte exemplaren, dat ben ik even vergeten. Enfin, de dendrologen stortten zich erop en binnen enige tijd konden ze de soort goed vermenigvuldigen. Bleek prima bestand tegen luchtvervuiling, verdichte bodem, hoge grondwaterstand enzo. En bovenal een snelle groeier. Laat zich bovendien zeer goed snoeien! Kortom een goeie stadsboom.
Sommigen van u kennen deze soort wellicht uit de Karel du Jardinstraat waar ondergetekende deze bomen in 2004 volledig had terug laten snoeien tot op de stam. Ze stonden er de afgelopen jaren weer schitterend bij.
Dus een tip aan de klagers: verzoek het stadsdeel om een dergelijke drastische snoeibeurt, de bomen kunnen het hebben en je bent voor een tijdje van grootschalige naalduitval af.
Marc
-5-  Marc:
..je zult zien dat ze de deelraad zo ver krijgen.......die bomen weg moeten...OVERLAST!
John Zwart
-6-  John Zwart:
Uit eikenbomen vallen eikels, uit kastanjebomen kastanjes, de iepen sneeuwen zaadjes, in linden vestigen zich bladluizen die honingdauw afscheiden. Bladeren vallen in de herfst. Ellende allemaal, kleverige daken van de auto's in de zomer, blaadjes die in de ventilatieroosters van de auto terechtkomen, naaldjes die een openstaand raam binnenwaaien. O, o, o, wat heeft u een problemen in die straat, je zou er toch compleet gek van worden, zóveel ellende alleen maar door dat kleine beetje natuur. Snoeien tot op de stam ! Beter nog afzagen tot op het plaveisel ! Je zou ze toch, zo'n stadsdeelambtenaar, die je een zeurpiet vindt. Alles kappen! Weg ermee, we willen de straat weer terug van vóór deze ellende. Alleenrecht voor de geparkeerde heilige koeien!

Schaamteloos stukje. Mensen die dit als PROBLEEM zien zouden heel gelukkig moeten zijn, omdat hen blijkbaar erger werd bespaard.
De ruitensproeier verstopt... ga toch in therapie.
Arnoud de Jong
Met reacties in de sfeer van 'gaap' en 'geeuw' kan ik eerlijk gezegd nooit zo veel.
Het ligt er natuurlijk ook aan op welke toon de bewoners hun klachten tegenover het stadsdeel uiten. Volgens mij moet het mogelijk zijn om in goed overleg te bereiken dat het stadsdeel in zo'n periode wat vaker de veegwagen langs stuurt.
In Slotervaart gebruiken ze in het park zelfs een grote bladzuiger om de grote hoeveelheden herfstbladeren te verwijderen.
Bart
-8-  Bart:
De 'Metasequoia', moerascipres is een prachtige boom, die net als vele loofbomen in de herfst blad verliest... Dat is nu eenmaal inherent aan de meeste bomen, kerstbomen uitgezonderd..!
En mochten er veel bewoners van Osdorp of andere westelijke “tuinsteden” zijn die met een dergelijk probleem zitten, dan weet de gemeente Amsterdam daar vast weer een oplossing voor: de “bomenvrije wijk”: stapelbouw met automatische vuilstofzuigers voor alle op het maaiveld neergedaalde stof en ongerechtigheden.. Overkappingen tussen de verschillende woonblokken om vervuiling van buitenaf tegen te gaan. Auto's in de wijk verboden (stof, uitlaatgassen, vervuiling!!). De gehele wijk wordt voorzien van milieuvriendelijke plastic palmbomen (30 jaar garantie op verkleuren). Het scheelt veegwagens, maar vooral gekanker van sommige buurtbewoners....
Mogelijk kan Rochdale of FarWest hier een oplossing bieden?
Bart
-9-  Bart:
En @Arnoud: kom nu niet aan met 'meer bladblazers', daar heb ik in het recente verleden met RudiPensionado al zeer verheffende discussies over gehad :-)) (AC: 'als de blaadjes vallen, ergens 2006/7)?

Tegen de 'klagers': Waarom woon je in een 'tuinstad' als je zoveel te kankeren hebt over blaadjes, auto kapot door blaadjes etc. Ga toch lekker in een flatje in betoncity wonen s.v.p!nooit meer last van blaadjes....(gaap)
Bart
-10-  Bart:
En @ Sanne: de moerascipres is inheems in noord Amerika, het beroemdste exemplaar staat volgens mij ergens in Nevada of Californie, daar kun je met auto onderdoor rijden, door een soort tunnel door de boom.. 1000 jaar oud. Dus niet in china. En volgens mijn bomenboekje mag je hem ook niet ongelimiteerd snoeien, want groeit heel erg langzaam (L.:50 cm pj)dus heel voorzichtig met deze boom!!!
Sanne
-11-  Sanne:
@ Bart

Je hebt ongelijk. Je verwart de metasequioa glyptstrobides (= watercypres en geen moerascypres) met een andere soort. Je bedoelt volgens mij de Noordamerikaanse Sequioa Sempervirens danwel de Mammoetboom (ben de wetenschappelijke naam even kwijt).
NB de Moerascypres is weer een andere soort, en die is trouwens wel weer Noordamerikaans.

En nogmaals, ja de metasequioa (=watercypres=subject van dit onderwerp) is prima te mishandelen met een zaag.

En andermaal nee, de boom groeit als een trein. De exemplaren in de KdJstraat zijn begin jaren 90 geplant en reiken nu tot de hoogste daken, en dan zijn ze ook al eens een keertje ingekort.
Bart
-12-  Bart:
@ Sanne: je hebt gelijk wat de Karel du Jardin betreft, dat zijn watercypressen, niet de Amerikaanse Sequoia Metasequioa (Mammoetboom) die groeien uitermate langzaam, en mag je zeker niet 'mishandelen' met de kettingzaag. De Metasequoia staat wel her en der in Nederland, uiteraard aangeplant o.a in div. Hortussen, Lelystad (bij mij om de hoek, vandaar mogelijk m'n abuis...) en sommige parken, ik dacht ook 1 in het Vondelpark?! Bedankt voor je correctie en uitleg!
John Zwart
-13-  John Zwart:
Je plant toch geen bomen in een straat om ze elke paar jaar van alle takken te ontdoen? Of ze het makkelijk of minder makkelijk overleven speelt daarbij geen rol. Snoeien moet spaarzaam en met respect gebeuren om de kroon van een boom in balans te houden en hinder voor verkeer te voorkomen. Nooit mag wegens klachten over bladval elke paar jaar een rij bomen met de motorzaag in een rij lantaarnpalen veranderen. En bomen vervangen is niet zoiets als om de paar jaar een nieuwe zithoek op de meubelboulevard uitkiezen.
Mensen zijn mobiel, bomen niet...
Bart
-14-  Bart:
En John: volstrekt en helemaal gelijk, als je bomen, welke soort dan ook, aanplant moet je accepteren dat ze groter worden (mooier!!!) en niet ieder jaar de zaag hanteren, en mensen die daarover klagen: zie mijn oplossing hierboven, hoewel misschien wat cynisch...
Sanne
-15-  Sanne:
Hallo Bart,

Bijna maar nog niet helemaal. De wetenschappelijke naam van de Mammoetboom is Sequoiadendron giganteum, idd geen algemeen aangeplante soort maar we her en der te vinden in hortii zoals je zegt.
De watercypres (Metasequioa glyptostroboides) is qua aanplant inmiddels dus een veel aangeplante soort.
En dan heb je nog de neef van de Mammoetboom, de Sequioa Sempervirens. Van dit exemplaar heb ik er 4 jaar geleden 1 laten aanplanten aan de Bernard Zweerskade, vlakbij de Diepenbrockstraat, in Oud-Zuid.
Bart
-16-  Bart:
@ Sanne: we zijn er bijna, geloof ik, en ik geloof je direct (ben maar een amateur bioloogje, m'n vader is een echte bioloog-dendroloog van 80 jaar, dus iets van de klok en de klepel..)Welke is de zeer langzaam groeiende, wel blad/naaldverliezende soort, (bij mij om de hoek dus) die in 1980 +/-geplant is (nu 5 m hoog), naaldverliezend, mag absoluut niet gesnoeid worden,kan slecht tegen zware vorst, en kan 1000 jaar oud worden, ze staan her en der in Nederland, zegt mijn vader, hij riep 'sequoia- metasequoia'.
Ik ga nog even de wikipedia er op na slaan..
Sanne
-17-  Sanne:
Hoi Bart,

Dat zal dan een sequoia semperv. of een mammoetboom zijn. Zijn allerbei idd vorstgevoelig. De sempervirens groeit volgens mij wel redelijk snel, dus dan lijk mammoetboom de meest voor de hand liggende...leuke soort!
yanny scutt
-18-  yanny scutt:
Sanne,

Mooi soort boom! En die moeten blijven staan natuuurlijk omdat zij niet kunnen verhuizen.

Mensen kunnen dat wel!
Jan Stender
-19-  Jan Stender:
Elk jaar vallen bladeren van de bomen,tijdens de herfst
En in het voorjaar groeien er weer bladeren aan de bomen
Zo simpel is dat
Ja natte bladeren kunnen het glad maken op straat
Als je de hele bomenlogie te veel wordt,dan moet je ergens in het wijde landschap wonen
Reinier
-20-  Reinier:
Wees blij dat het stadsdeel zulke mooie bomen gewoon laat staan. Stadsdeel Zuidoost lijkt pas tevreden als er tussen Duivendrecht en Abcoude geen enkele boom meer overeind staat. Ondanks felle en zeer breed gedragen protesten van bewoners verdwijnt het openbaar groen hier zienderogen, soms met hele parken tegelijk.
Bart
-21-  Bart:
@ iedereen: heel veel mooie en sprankelende (dennen)naaldbomen voor de komende tijd toegewenst! Alles wat groeit en bloeit, en ons toch steeds weer boeit!
P.S.: een boompje met kluit is wel zo goed, als je hem daarna dan ook maar weer in de aarde doet...
RudiPensionado
-22-  RudiPensionado:
En al dat gelazer
eindigt met een bladblazer
Arnoud de Jong
Waarom moeten mensen die ergens over klagen toch altijd meteen tegengeworpen krijgen 'dat ze dan maar moeten verhuizen'?
Elke Amsterdammer heeft het recht op klagen.
Zoals ik eerder zei: constructief overleg met het stadsdeel kan misschien een hoop ongemak oplossen. En die bomen moeten gewoon blijven staan natuurlijk.
Bart
-24-  Bart:
@ Arnoud: een Amsterdammer die niets meer te kankeren heeft, is geen Amsterdammer, of niet soms?
En fijne feestdagen, voor jou, de red. en iedereen! (oeps, nu ga ik toch weer reageren, terwijl ik mezelf beloofd had voorlopig niet meer in de toetsen te klimmen...)
P.S.: het zijn prachtige kersTbomen, die moerascipressen, dus gooi er gewoon wat lampjes in! Doei.
Bart
-25-  Bart:
@ Sanne: Beste wensen voor 2009!
Vroeg me al langere tijd af: je bent bioloog (?), weet alles van bomen, dendroloog? en geeft ook nog beleefd antwoord op domme veronderstellingen van 'Bart'.
Hoop dat je nog vaker reageert op Amsterdam Centraal...
Tim
-26-  Tim:
Je kan veel info over mammoetbomen en sequoia's in het algemeen vinden op deze website: <a href="http://users.telenet.be/seq...">http://users.telenet.be/sequoiadendron/</a>, zoals een <a href="http://users.telenet.be/seq...">inventaris met locaties waar deze bomen zijn aangeplant in Nederland</a>.
gerritsen
-27-  gerritsen:
Ik wou dat ik de naaldjes op mocht vegen van mijn
prachtige grote dennebomen in mijn aanleuntuintje,maar helaas moeten ze binnenkort weg
van Woningbouw vereninging Rochdale.Trouwens
wat zal ik mijn vogeltjes missen die lekker
in de bomen zitten te kwetteren.
JohnN
-28-  JohnN:
We zijn bijna 3 jaar verder mensen, praten we over bomen die allang ge-executeerd zijn?
Staan ze er nog? Dan zou ik willen roepen: Mensen beschouw die eerbiedwaardige metasequoia in de straat met wat respect en niet als de kerstboom die je nog voor nieuwsdag bij het grofvuil flikkert omdat er zoveel naalden afvallen.
Lees ook mijn commentaar - 12 december 2008 16:10 uur

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.