Home > > Berichten uit de coffeeshop

Berichten uit de coffeeshop

Op de rand van Bos en Lommer en De Baarsjes bevindt zich een coffeeshop, of koffieshop zoals wij met ons zware, aan het Tuinstedelijks verwante westelijke accent zeggen. Daar mag zoals u weet niet meer gerookt worden. Wel koffie gedronken. Coffee hebben we niet.
Tevens is er daar een terras bestaande uit twee tafels en zes stoelen. Dit eerder vrijwel verwaarloosde zitje is ineens het epicentrum van de tent geworden. Roken doe je tegenwoordig buiten. U kunt zich voorstellen wat het gesprek van de dag is, vooral op onweersdagen. De suikerpotten regenen ondertussen vol.

Daar staan we dan met z' n allen. We blijven behoorlijk fit, want er dient voortdurend te worden geswitcht tussen binnen stickie draaien (winderig Holland, weet u) en buiten opsteken. We lachen er vaak om, zo' n beetje als je lacht om een mop die eigenlijk niet meer kan. Stedelingen met kiespijn. We staan voor joker en we weten het. Langs de Jan van Galenstraat bij het stoplicht, reken maar uit. Trouwens qua fijn stof één van de meest vervuilde straten van Amsterdam. Buiten ádemen is niet eens aan te raden.

De werknemers, vreemd genoeg allen fervente nicotine enthousiasten, proberen voortdurend een gaatje te vinden voor een buiten rokertje. Sigaretten halen het einde niet, joints worden vergeten. Sommigen worden er behoorlijk nerveus van en roken, als de kans zich aandient, plotseling meer dan nodig is. Maar ja, ze moeten natuurlijk wel in bescherming genomen worden tegen, euh, zichzelf?
Goed, nu is de shop dus ook toegankelijk voor niet-rokers. een hele emancipatoire verbetering tegenover het oude concept dunkt me. Helaas schijnen veel, zo niet alle niet-rokers daar voorlopig geen behoefte toe te voelen. Jammer, maar we wachten af.
Er wordt driftig geëxperimenteerd met tabaksvervangende kruidenmelanges zoals hoefblad, longkruid en paardebloem, producten die je wél binnen mag affikken doch die je joint er niet lekkerder op maken. Maar toegegeven, je staat wel droog.

In de Staatsliedenbuurt is het echter nog triester gesteld. Daar is een shop waar flink wat oudere mensen komen. Blowers. Ja echt, die zijn er bij bosjes. Dik boven de zestig en steady as a rock. Die staan nu in de miezer onder het afdakje van hun eigen pet. Leuk. Bedankt. Ga je dood aan longontsteking.
Bovendien kregen ze daar onlangs nog een HIT (Horeca Interventie Team) over de vloer. Dat gebeurt met ijzeren regelmaat, en in dit geval met kogelvrije vesten. Nou zijn oom Wim en zijn tijdgenoten niet het soort mensen waar je kogelvrij voor dient te verschijnen, maar je weet als politieagent natuurlijk nooit van tevoren waar een viertal ouderen uit de buurt na een jointje Thai toe in staat zijn. Enfin, het komt erop neer dat ze nu ook niet meer in de miezer voor de deur mogen staan.

Een van de dienders wist nog te melden dat we in de toekomst een blowverbod op straat kunnen verwachten in Amsterdam, daarbij vooruitlopend op problemen met buren die eventueel kunnen ontstaan als men onverhoeds te hard converseert tijdens het roken op straat. En ik durf erom te wedden dat er in dit specifieke geval geen klachten zijn geweest. Catch 22. Zeker voor toeristen, die dan noch in de coffeeshop, noch in de hotelkamer en dus ook niet meer op straat mogen blowen. Mee naar huis nemen is ook geen optie.
Gelukkig is er een groep betrokkenen die het huidige beleid met gejuich ontvangen. Kent u de huisdealer nog? Ze staan te springen in de coulissen. In de Bijlmer (nul coffeeshops) koop je je hasj nog gewoon op straat. Of op 21A. Goed idee?

Ik hoop de dag nog mee te maken dat er ook geen koffie meer geschonken mag worden. Ironie is aan mij wel besteed.
Op de vraag of ik door alle maatregelen gestopt ben met roken kan ik kort zijn.
Nee, ik ben gestopt met stemmen.


24 reacties op "Berichten uit de coffeeshop"

amsterdamboy
-1-  amsterdamboy:
ik rook gewoon pure wiet in een pijpje. Volkomen legaal en ook nog veel lekkerder. Toen ik 8 jaar geleden met sigaretten stopte, vond ik dat ik dan ook geen joints (met tabak) meer kon roken.
Het is even wennen maar na een tijdje wil je niet meer anders. Probeer het maar eens....
-2-  :
Is waar, Amsterdamboy, maar wij zijn toch een land van tabak-in-je-joint. Komt ook door de doorgaans hoge kwaliteit. Voornoemde toeristen gaan onmiddelijk kassiewijle van een pure White Widow. Maar het zal die (pure)kant wel opgaan denk ik.
Arnoud de Jong
Het is erg bizar ja, dat je wel een pure joint mag roken, maar niet eentje met tabak. In eerste instantie moest ik er hard om lachen, maar toen moest ik even achter mijn hoofd krabben omdat ik het moest uitleggen aan een stel toeristen.
Sjors
-4-  Sjors:
Nog gekker. Kennelijk mag je in een gewoon cafe (moet de exploitant het ook goed vinden) een pure joint roken. Tja geen idee wat nu gekker is.
tripleX
-5-  tripleX:
Waarom gek? Die rookwet geldt voor tabak. Cannabis heeft er niets mee te maken. Dat is simpel uit te leggen.
Het zou veel gekker zijn als ze cannabis ook zouden verbieden.
Wat echt gek is, is die betuttelende rookwet zelf die honderdduizenden tabakrokers als kinderen 'de klas uit stuurt'.
engine 54
-6-  engine 54:
Rokers zijn de grootste egoisten die er rondlopen. Het is alleen maar ikke ikke en de rest kan stikke. Letterlijk en figuurlijk.
Misschien toch maar eens op http://www.longkanker.info kijken en nadenken wat je jezelf en een ander aandoet met die rookwalmen.
Ik snap zo wie zo niet hoe iemand een sigaret op kan steken als er op het pakje staat dat roken dodelijk is.
Siem
-7-  Siem:
@engine 54. Wat dacht je van die egostische niet-rokers. Zij zijn in staat geweest om nu een wet er doorheen te hebben gekregen. Dit ten koste van heel wat mensen die rustig een sigaretje in cafe's rookten en van tal van horeca exploitanten. het had fair geweest als er een keuze was geweest voor horeca exploitanten. Tot nu toe nauwelijks nieuwe mensen gezien in de horeca die er komen omdat het nu rookvrij is. Nee, eerder lege horeca met praktisch alle klanten buiten. Ja, wie is er nu egoistisch.
tripleX
-8-  tripleX:
@engine 54: ik heb nooit rokers horen zeggen dat je overal moet kunnen roken. Er is volgens mij geen roker die een niet-roker niet zijn eigen rookvrije café gunt. Met rokers en niet-rokers coupé's in de trein zijn rokers ook altijd tevreden geweest.
Rokers zijn net mensen. Ze snappen echt wel dat er ook behoefte is aan rookvrije plekken. Van behoeftes weten ze alles.
Dus waar je dat egoisme vandaan haalt begrijp ik niet. Eisen dat niemand mag roken omdat jij misschien ooit kan binnenlopen is egoistisch.
estherd
-9-  estherd:
Met de rokers eruit is ook de sfeer uit de café's gehaald. Inderdaad een zielige bedoening, dat buiten roken. Ook hier in de provincie is het een lachwekkend gezicht, die hordes buitenrokers en lege kroeginterieurs. Sowieso leken niet-rokers me nooit zulke kroegbezoekers- rokers daarentegen wel. Wat er eigenlijk is gebeurd is zo ongeveer het opheffen van de halve horeca.
Bernd
-10-  Bernd:
@Siem en @tripleX: de horeca had die keus volgens mij al een tijdje hoor. Gewoon een bordje op de deur hangen en de asbakken weghalen. Helaas waren er de afgelopen 200 jaar maar weinig horeca-ondernemers die dat aandurfden. En ja hoor, er zijn genoeg rokers die een sigaret opsteken op plaatsen waarvan ze donders goed weten dat dat niet mag. Gewoon omdat ze NU willen roken en het ze niets kan schelen dat anderen daar last van (kunnen) hebben.

Feit is, dat je als roker je niet-rokende medemens opzadelt met je verslaving. Of niet-rokers daar last van hebben, hangt helemaal af van de situatie. Over roken in de kroeg zul je mij niet horen. Maar als ik ergens lekker zit te tafelen en aan de tafel naast mij steekt iemand een sigaret op, dan is mijn eetlust dus wel even weg. Als de collega die naast mij zit terugkomt uit het rookhok, dan draait mijn maag zich om van de lucht die uit zijn kleren opstijgt. Ik verwijt niet graag mensen van egoisme (pot, ketel, zwart...), maar nu het woord toch gevallen is...
Mark
-11-  Mark:
In elk horecabedrijf in Nederland mag er pure wiet (en/of kruiden) mits de eigenaar het toestaat of een apv.De regering is helaas vergeten dat de coffeeshop een plek is waar de blowers (cannabis consumenten) ongestoord konden roken en daarmee geen overlast is voor andere horecabezoekers of in andere openbare ruimte.bijverschijnsel:Puur tabak (dus zonder wiet)roken is bij de meeste coffeeshops verboden inmiddels.
voorzitter BCD
IMBY
-12-  IMBY:
@Thijs
tja, zolang er betere coffee-shops in het centrum zijn, is toerisme daarbuiten natuurlijk weinig levensvatbaar.
engine 54
-13-  engine 54:
Siem, TripleX

Rokers zijn verslaafden. Het zijn zenuwachtige mensen die iets in hun vingers moeten hebben om de zenuwen te beheersen.
De kans dat ze longkanker krijgen is heel groot. Dat rokers zelf kiezen voor een lijdensweg met bestralingen en chemokuren moet ze natuurlijk helemaal zelf weten. Maar dat je ook vrienden en familie in die ellende betrekt daar houden ze geen rekening mee
Dat noem ik egoisme
Arti
-14-  Arti:
@eng54
Als t de zenuwen zijn, is t geen egoisme toch?
-15-  :
Buiten alle rook discussies om; de coffeeshop is een gespecialiseerde plek waar rokers komen om te roken. Het gaat hier dus niet om restaurants, disco's of kinderspeelplaatsen. Dit is voor mij net zoiets als een wet maken die het dragen van zwemkleding verbied, en vervolgens vergeten een uitzondering te maken voor het zwembad.
-16-  :
By the way; er is ondertussen in de shop in De Baarsjes een rokersruimte, 6 stoelen. Daar zit iedereen nu, de rest van de shop staat leeg.
jaro
-17-  jaro:
In een coffeeshop mag je pure wiet ea zaken roken plus de handel kopen. In een restaurant mag je ook pure wiet roken net als in een cafe. Het is een verbod op het roken van tabak.
Zoals al zo vaak gemeld. De cafe's zijn leeg, iedereen staat buiten. Zelfs de niet-rokers staan buiten.
Sjaak
-18-  Sjaak:
Goed stuk, mooi geschreven.

Misschien probeert de regering op deze indirecte manier het coffeeshopbeleid alsnog de nek om te draaien, op de lange termijn?
-19-  :
@sjaak;
Ja, dat lijkt me inderdaad de bedoeling. De shop kan bv verantwoordelijk gehouden worden voor herrie om de hoek. Ik ben niet vóór wildgroei, maar maak me ernstig zorgen over onze verworvenheden op dit gebied. Wij hebben nog altijd minder junks dan welk buitenland dan ook.(Luxemburg de meeste per capita, trouwens)
RudiPensionado
-20-  RudiPensionado:
Over een aantal jaren zijn wij gewend aan het rookverbod.
Ik hoor nooit iemand klagen over ervaringen uit de VS of andere landen, waar het verbod al jaren is.
Hoe dan ook, ooit is dit geen item meer.
yanny scutt
-21-  yanny scutt:
Engine, mensen die dood gaan zien er per definitie niet leuk uit. Of ze nu wel of niet hebben gerookt het blijft een ellendige ervaring om iemand naar z,n laatste adem te zien happen!

Longkanker is vreselijk maar helaas gaan er ook heel veel mensen dood aan diezelfde kanker -en allerlei andere variaties ervan- terwijl zij nooit hebben gerookt.

Dat aantal doden is alleen maar toegenomen terwijl het aantal rokers toch echt is afgenomen in de laatste 20 jaar dus het 'meeroken' kan daar niet schuldig aan zijn.
yanny scutt
-22-  yanny scutt:
RudiPensionado

In de verenigde staten wordt stevig gepaft en met name op de plekken waar het verboden is.

Je kunt het vergelijken met de 'drooglegging' toen het verboden was om sterke drank (alcohol) te nuttigen. Dat werkte niet omdat mensen die hun 'neutje' wilden hebben er zelf voor gingen zorgen dat ze dat konden blijven doen in 'achterafjes' met zelf gestookte drank. En dat is geen oplossing.

Het zou eerlijk zijn als je kunt kiezen. Dus wat mij betreft komt er rookvrije horeca EN horeca waar het wel mag.
Dr.D
-23-  Dr.D:
Krijg nou tandjes!
Jaro hier op AC.

It`s a small world...
Jimmy S
-24-  Jimmy S:
Ik denk dat het een groot verschil maakt of je puur of met tabak rookt. Laten we wel zijn een joint zit super veel tabak in... ben wellicht beetje amerikaans maar bij elke coffeeshop in amsterdam haal ik gewoon een pure. de eigenaars van http://www.coffeeshop-elgua... hebben me goeie voorlichting gegeven... ik weet nog steeds beter om niks te roken maarja.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.