Voor het zover is moet u de kosten die vooraf worden gemaakt voorschieten. Telkens opnieuw wordt u gevraagd nieuwe bedragen over te maken. Advocaatkosten, bankkosten, personeelskosten, er lijkt geen einde aan te komen. Maar geen nood, als u die allemaal netjes bijhoudt krijgt u ze uiteindelijk weer terug. Zeggen ze. En aan het eind van de rit is er natuurlijk die grote hoofdprijs, die 30 procent van miljoenen dollars, waarmee u voor de rest van uw leven binnenloopt! Al gaat het alles bij elkaar wel steeds langer duren...
Dit verhaal komt mij ergens heel bekend voor. Waar ken ik dit van? Toen dit weekend de zoveelste damwand scheurde wist ik het: de Noord-Zuidlijn! Steeds weer nieuwe tegenvallers, steeds weer hogere kosten, steeds weer uitstel! En telkens trappen we er weer in, want de nieuwe metrolijn is natuurlijk niet het eerste megaproject in Nederland dat volgens dit scenario verloopt.
Bovengronds ga je wat indrukwekkend lopen doen met het gigantisch overhoop gooien van Rokin, Damrak, Vijzelgracht en Ferdinand Bol, je ramt wat roestige ijzeren platen in de straat en je saboteert hier en daar wat funderingen. Als er dan wat huizen verzakken lijkt het allemaal heel wat en net echt.
Geboord wordt er natuurlijk niet. Dat is niet te doen in die slappe veengrond van ons, dat weet een kind.
Pas in 2015 komen we erachter dat we zijn genept en dat alle metro-miljarden naar geheime Zwitserse bankrekeningen zijn verdwenen.
Maar nee, zo zijn onze gezagsdragers toch niet? Nou, theoretisch is alles mogelijk natuurlijk.
Tenslotte zijn ook in Nigeria veel overheidsfunctionarissen en politici zelf betrokken bij de email-fraude. En laten we wél wezen, onze eigen bouwwereld heeft nu ook niet bepaald een smetteloze reputatie. Het meeste geld van de bouwfraude hebben we nog steeds niet terug.
Al ons vertrouwen is dus eigenlijk nergens op gebaseerd.
Best een leuk tijdverdrijf, zo in het weekend: complottheorieën verzinnen. Jammer alleen dat die financiële strop géén fictie is...
Bij congressen over bouwputten blijkt oo steeds duidelijker dat er in de berekening te veel aannames zitten en ervaringscijfers ingevoerd worden door vrij onervaren zogenaamde deskundigen.