Home > > Loeren naar kinderzitjes

Loeren naar kinderzitjes

null
Slotervaart - Je zal maar in Slotervaart wonen, in of in de buurt van de Comeniusstraat, en een blonde verschijning bij je in de voortuin zien staan, naar je fiets kijkend en misschien wel via het keukenraam bij je naar binnen. Eerst is het schrikken. Wat wil die jonge dame van mij, vraag je je in eerste instantie af. Het mysterie wordt al snel opgelost als zij een briefje in je brievenbus stopt en wegloopt.
'Slotervaartbewoner wil verMoedering in de buurt' staat er in grote letters bovenaan de brief. De dame blijkt een buurtbewoonster te zijn met jong kind (1) en wil meer moeders met jonge kinderen leren kennen. En voor dat hoger doel struint zij langs voortuintjes op zoek naar elke aanwijzing die duidt op de aanwezigheid van kroost in de woningen in de Hemsterhuisbuurt. Wie aan haar aandacht wil ontkomen, verwijder uw kinderzitjes, haal weg dat kinderbankje in de voortuin en sluit de gordijnen, zodat het duplo niet wordt gesignaleerd.

Wachten tot ze met z'n allen bij het schoolhek staan in 2011, daar heeft moeder Clementine (26) geen zin in. Het moet nu, dat contact, dat gezellig samenzijn, dat werken aan de (oh ambtelijke term) sociale cohesie. En gedwee volgen de jonge moeders van Slotervaart, want vorige week zondag liep moeder Clementine als een rattenvanger van Hamelen met een stoet kinderen (0-6) en ouders (er is ook plek voor vaders) achter zich aan naar de speeltuin. Gisteren gingen ze een rondje Sloterplas doen en was de stoet alweer een kind of wat langer. Nog even en er is geen kind meer in Slotervaart dat op zondagochtend gewoon lekker achter de spelcomputer kan hangen. Meedoen zul je, kleine donder. Spelen zul je met je buurtgenootjes!

Moeder Clementine loert nog steeds rond. Ze zal niet rusten voor zij elke baby, peuter en kleuter heeft benaderd. Natuurlijk is het geheel vrijblijvend. Er zijn geen abonnementskosten, er is geen lidmaatschap, geen toegangsprijs en er zal geen jaarverslag van deze Wandelwagenclub (zoals de officiele naam luidt) worden gemaakt. Dat is fijn. En het samenspelen, elkaar leren kennen als buurtgenoten, het uitje op de zondag, dat is allemaal ook erg fijn. Dan neem je een lichte stalking wel voor lief.

zeventien reacties op "Loeren naar kinderzitjes"

Jan Westerhof
-1-  Jan Westerhof:
Wat wil de auteur met dit artikel zeggen? Dat het niet ok is wat moeder Clementine doet? Dat wordt nergens expliciet gezegd, maar termen als 'rattenvanger van Hamelen' en 'loeren' wijzen daar wel op.

Mij lijkt het eigenlijk heel goed als mensen hun best doen om contacten te leggen in de buurt. Met sociale cohesie in de buurt lijkt me niks mis, integendeel zou ik zeggen. Tenzij het storend of opdringerig wordt misschien, maar is het dat? Dat wordt niet duidelijk.
'Stalking' is volgens mij pas 'stalking' als je herhaaldelijk wordt lastiggevallen. Is dat wat er gebeurt. Misschien was het eenmalig door het raam kijken en daarom 'lichte stalking'?
Suffie
-2-  Suffie:
@Jan: voor absolute objectiviteit verwijs ik u vooralsnog naar het telefoonboek. Misschien is de inhoud van het stukje tevens de boodschap zelf, er hoeft toch niet altijd een mening in te zitten?
clementine
-3-  clementine:
kijk gewoon gerust op:
http://wandelwagen.blogspot...

vriendelijke groet van de blonde moeder uit de Hemsterhuisbuurt!
Arnoud de Jong
Ja Jan, je moet natuurlijk wel een zeker frivool woordgebruik in zo'n stukje kunnen oppikken. ;-)
Het is toch niet erg om een ongebruikelijk initiatief ietsje zwaarder aan te zetten om het geheel wat humor mee te geven? En zo te zien heeft Clementine zich er niet aan gestoord...
Jean Pierre
-5-  Jean Pierre:
Gewoon een goed idee...nu nog de oudere man/vrouw of gescheiden persoon, en het word weer een stuk gezelliger in de buurt. Verdiend navolging in andere buurten.
RudiPensionado
-6-  RudiPensionado:
Zie ook “de vuilnisbuurt” van januari 2008.
Mensen die er proberen om iets leuks van te maken in hun leefomgeving verdienen ondersteuning en navolging.
Zo moeilijk is het niet hoor.
Jean Pierre
-7-  Jean Pierre:
@ Rudi
Stalk jij mij ??
RudiPensionado
-8-  RudiPensionado:
JP,
Ik jou stalken? Leg is uit?
Jean Pierre
-9-  Jean Pierre:
@Rudi
Sorry hoor, maar elke keer als ik (of een ander) ergens een mening/reactie op heeft dan kom je er gelijk over heen met een, laten we zeggen 3 woorden reactie. Het draagt niet echt wat bij aan de discussie. Op de ons bekende andere forum idem dito. Houd je jezelf teveel bezig met het scoren van items cq inzendingen?? Groet.
RudiPensionado
-10-  RudiPensionado:
RudiPensionado:4 februari 2008 17:13 uurZie ook “de vuilnisbuurt” van januari 2008.
Mensen die er proberen om iets leuks van te maken in hun leefomgeving verdienen ondersteuning en navolging.
Zo moeilijk is het niet hoor.
Brigitte
-11-  Brigitte:
@Pensionado; of je wilt het niet snappen of je snapt daadwerkelijk niet wat de boodschap aan jouw adres was. Volgens mij dient deze weblog een ander doel als waarvoor deze voortdurend door jouw wordt gebruikt. Je hoeft niet te reageren als je geen zinnig woord toevoegt. Het is al eens eerder opgemerkt, start zelf een log en probeer daar uw drie letter reacties op te ventileren.
RudiPensionado
-12-  RudiPensionado:
Brigitte,
Het wil mij op dit moment even niet te binnen schieten op welk forum wij de degens kruisten maar blijkbaar heb je meer meegelezen dan geparticipeerd in de discussie. Maakt verder niets uit hoor maar als je mijn inzendingen allemaal hebt gelezen kom je al snel tot de conclusie dat ik afwisselend ben in mijn bijdragen. Soms wat kort en worden dan aangemerkt als one-liners maar ook langere inzendingen moeten je zijn opgevallen waarop ik dan helaas je reacties niet ken.
Met een verwijt in algemene zin en dat notabene opgestart door iemand die zich ook veel bediende van one-liners en korte reactie's, lost je niets op.
Probeer eens op een inhoudelijke wijze je bijdrage te leveren en je zult zien dat er dan meer volgen.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Een lichte stalking?! Op je kind?!!

Leuk stukje Shirley maar beloof me wel dat jij jullie Jona niet aan een of andere Clementine uitlevert!

Dat contact-gedoe kan zij gewoon thuis leren bij Opa en Oma (en jullie) hoor!

Ik hoop voor Jona vooral dat zij goede scholen treft waar zij kan leren lezen en schrijven. Het 'gezellig samenzijn' gaat dan vanzelf! Dat spreekt.

Ik ben erg blij met de komst van de 'brede scholen' maar ik geloof niet dat een autochtoon kind zich daar goed kan ontwikkelen omdat de ouders (van die ander kindjes) toch TE traditioneel zijn wat betreft meisjes en jongens verhoudingen.

Die staan nog VER af van de emancipatie die Nederlandse mannen en vrouwen hebben doorgemaakt begin jaren 70.

Zorg dat Jona een school krijgt waar zij goed leert lezen en schrijven en voldoende maatschappellijke normen en waarden meeneemt in haar leven. Wij zullen juichen ! Alle opa's en oma's in de buurt..

Groet; Heksengebroed...
clementine
-14-  clementine:
beste yanni,

het idee van dat 'contact-gedoe' zoals je omschrijft heeft juist te maken met de ouders/ bewoners van een buurt die tegenwoordig zo vaak helemaal langs elkaar leven zonder dat ze daar nu bewust voor kiezen! en dat kan ik merken aan het grote aantal enthousiaste wijkgenoten die reageren en meedoen aan onze speelochtenden.

wat is er mis met wat warmte onder de bewoners van een wijk?

datzelfde doel heeft een brede school vaak: schoolgaanden samen laten komen met (veel oudere) buurtbewoners. het gebouw van veel brede scholen heeft na schooltijd ook een buurtfunctie in de vorm van lesruimte voor een breed cursusaanbod voor groot en klein. volgens mij heeft het ook niet speciaal te maken met 'allochtoon' en 'autochtoon' (en trouwens ook niet met de speelochtenden)

enne.... jona leek zich trouwens prima te vermaken tijdens een van de speelochtenden!

groets,
clementine
Marie-Louise
-15-  Marie-Louise:
Hooggeachte dames en heren uit Slotervaart! Wat leuk om tegen zo een levendig forum van het stadsdeel aan te lopen!

Op dit moment doe ik een onderzoek voor de UvA naar hoogopgeleiden die 'iets positiefs' met Nieuw West hebben. Ik zou u allen dan ook graag (kort) interviewen over uw belevingen en wensen!

Als het u wat lijkt, email me: marie-louise.wijne@student.uva.nl
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Clementine, wat er tot stand wordt gebracht met die brede scholen lijkt me goed en uit jouw reactie begrijp ik dat jij verbonden bent aan die school.

Uit het stuk van Shirley maakte ik op dat er een dolende moeder aan de gang was! Dat is dus niet zo.

Misschien zouden er meer brede scholen moeten komen waar kinderen met elkaar kennis maken al was het maar omdat dat 'op straat' niet meer mogelijk is. En toch blijf ik dat raar vinden want een kind zou gewoon in de eigen omgeving moeten kunnen opgroeien.

Met die brede scholen heb ik moeite. Ik heb in Israel gewoond waar- met name - in de kibboetsim kinderen opgroeiden in een situatie waarin zij hun eigen ouders amper leerden kennen omdat die ouders allebei heel hard aan het werk waren.

Toen die ouders eindelijk tijd hadden voor hun eigen kinderen bleken die kinderen gewoontes ontwikkelt te hebben waar hun ouders moeite mee hadden.

De kibboetsim bestaan -als zodanig- niet meer en ik weet wel zeker dat ouders en kinderen sindsdien een betere verhouding tot elkaar hebben gevonden.

In Amsterdam hoef je ook niet te werken aan de kinderen want die spelen en leren vanzelf. (zoals altijd)

Er moet een brede school komen voor volwassenen. Hier en elders!
Ik doe dan graag mee!
Jeannette
-17-  Jeannette:
Als 1 van de moeders uit de stoet kwam het initiatief van Clementine als geroepen. In deze buurt met het prachtige groen van het Sloterpark ontbreekt namelijk een leuke speeltuin/ speelterrein op loopafstand voor jonge kinderen. En met jong bedoel ik van 1 jaar tot de leeftijd dat zij nog onder begeleiding buiten spelen.
Een speeltuin is een plaats waar kinderen al spelend met elkaar in contact komen. En hoe leuker de plek, des te vaker ga je erna toe en tref je hopelijk weer wat speelkameraadjes! En ouders andere ouders. De speeltuinen bij Piet Wiedijk en de Marie van Westerhovenstraat zijn best op afstand vanaf mijn huis, maar zijn wel leuke speeltuinen voor 1 jaar tot zeker 10-12 jaar oude kinderen. We hopen dat bij de nieuw te bouwen Pro Rege school een leuke speeltuin wordt gerealiseerd... maar tot die tijd: erop uit! En wanneer je op de mailinglijst staat van de wandelwagenclub ben je altijd op de hoogte waar er gespeeld wordt! Comeniusgroet van jeannette

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.