Home > > Complimenten voor Oud-Zuid

Complimenten voor Oud-Zuid

http://www.sportgeschiedenis.nl/
"Hier trainde Fanny Blankers-Koen", prijkt er in sierlijke stalen gouden letters aan de nieuwe omheining langs de sportvelden van het Olympiaplein. Het was me nog niet eerder opgevallen, toch hangt het herinneringsteken er nu al enkele maanden. Een eenvoudig, maar mooi, zinnetje dat de buurt in een notendop typeert en verrijkt. Een pluim voor het stadsdeel. De Stadionbuurt is immers gebouwd rondom de Olympische Spelen van 1928. Dat de grootste atlete van de twintigste eeuw later juist op deze plek de basis zou leggen voor haar successen is dan ook het vernoemen waard.
Het herinneringsteken vormt het sluitstuk van een lang project waarin het Olympiaplein volledig op de schop is genomen. Het stadsdeel vernieuwde de sportvelden, legde een sportpleintje aan voor kinderen uit de omgeving en liet een volledig nieuwe omheining ontwerpen door kunstenaar Ruud Jan Kokke. Het hekwerk moest passen bij het culturele erfgoed van de Amsterdamse school. Het geslaagde resultaat: een hek dat bestaat uit rechte en gebogen delen die om de grote populieren aan de zijkanten van het plein heen waaieren. Het herinneringsteken was het puntje op de i: "Hier trainde Fanny Blankers-Koen", simpel maar mooi.

De stadspolitiek verdient hier dan ook niet anders dan een pluim, temeer omdat het laat zien dat bestuurders soms wél goed om kunnen gaan met de geschiedenis van de stad. Daar wordt namelijk niet altijd even zorgvuldig mee omgesprongen. Wat mij betreft gaat de stad op veel meer plaatsen zijn ‘helden’ vereren. Daar is niets mis mee, vergroot het historisch bewustzijn maar. Dat kan alleen maar meer betrokkenheid bij de stad opleveren. Mensen ontlenen hun identiteit immers vaak aan de wijk waarin zij opgroeien. Voor niet-Amsterdammers klinkt het misschien gek in de oren, voor de echte Jordanees ben ik geen Amsterdammer. Want: geboren en getogen in de Stadionbuurt, dat is Zuid.

Dus, heren en dames politici, voor het nieuwe jaar wil ik jullie de volgende tip meegeven: eer al die grote Amsterdammers op bijzondere wijze. Op het Olympiaplein is het al gelukt.

Foto: www.sportgeschiedenis.nl

acht reacties op "Complimenten voor Oud-Zuid"

Rogier
-1-  Rogier:
Inderdaad geen shabby hekwerkje maar een heus hek. Het kan dus wel! Geen boom om omdat deze in de weg zou staan, maar keurig het hek er omheen gedrappeerd. Applaus en inderdaad graag meer van dit soort fantastisch vormgegeven bijzondere plekjes in Amsterdam. Ze zijn er, echt! Dat zelfde geldt eigenlijk voor al die mooie kunstbeelden in de stad waar zoooooooo vreselijk nochalant mee wordt omgegaan. Opvallend, nog nooit bij de VVV gezien een beeldenroute door Amsterdam!
Jurryt van de Vooren (sporthistoricus)
-2-  Jurryt van de Vooren (sporthistoricus):
Behalve dat bordje bestaat er sinds een half jaar de gratis geluidswandeling ´Stadionplein FM´. In anderhalf uur loop je met de koptelefoon op door en rond het Olympisch Stadion en hoort zo de enorm rijke sportgeschiedenis van deze buurt.

Je staat voor het geboortehuis van Rinus Michels, gaat terug naar de Olympische Spelen van 1928, hoort alles over Ajax en Oranje, de voetbalrellen van de jaren tachtig, Fanny Blankers-Koen, de start van de Tour de France 1954 vanuit het Stadion, enzovoort.

Je kunt een gratis i-pod halen in de Olympic Experience, het museum van het Stadion aan de voorzijde in de hoofdingang op nummer 2 (daar worden pas sporthelden geëerd!), in de openbare bieb naast het Stadion. Of je haalt het gratis binnen op http://www.stadionpleinfm.nl.

En dat is allemaal gemaakt met steun van het stadsdeel! Kom eens langs met Amsterdam Centraal om te zien wat er in het olympische jaar is te doen in het Olympisch Stadion. Ik zal je een privé-rondleiding geven.

Namens het Olympisch Stadion een sportieve kerst!
micha
-3-  micha:
Broeha, die foto heb ik gemaakt.

Leuk artikel verder.
-4-  :
Namens Amsterdam Centraal zou ik in ieder geval heel graag willen langskomen!

@ Micha
Excuses.! Had direct de bron moeten vermelden. Bij deze.
Jurryt van de Vooren (sporthistoricus)
-5-  Jurryt van de Vooren (sporthistoricus):
Nou, ik ben er dondedag of vrijdag weer. En anders volgende week
Philippe
-6-  Philippe:
Ik vind het hek anders FOEI en FOEIlelijk, een smet op het olympiaplein.
Sanne
-7-  Sanne:
@ Phillipe
Waarom?
Hadassah
-8-  Hadassah:
Absoluut ee dikke pluim voor het stadsdeel..
Ik loop al een poosje met het idee om hun een mail te sturen om ze dit te vertellen, want het is voor hun vast ook fijn om te horen als ze iets wel mooi in ere herstellen !!

Ik woon al jaren om de hoek van dit sportveld en het is iedere keer weer een feest om naar te kijken..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.