Home > > Voorbij de bende?

Voorbij de bende?

SchoonmaakDobbebuurt
Geuzenveld/Slotermeer - Hoera! Eindelijk werd vorige week de Theodorus Dobbestraat eens goed geveegd. Er komt wel eens een veegploegje langs, maar die laat heel wat vuil liggen. Vorige week kwam de nieuwe generatie vuilnismensjes de wijk in met bezem, prikker en vuilniszak. Er was wel een luchtkussen en een clown nodig om deze nieuwe vuilnismannen en -vrouwen aan te moedigen, maar daar krijg je dan wel wat voor terug.
Het stadsdeel en enkele woningcorporaties hadden deze vrije woensdagmiddag de kinderen uit de buurt gecharterd om de ondankbare taak van het vuil opvegen te vervullen. En dat deden ze met veel plezier. Door dat luchtkussen en die clown, zoals ik al zei. Een educatief verantwoorde middag werd het. Immers, deze kleine mensen zijn onze toekomst en als zij nu leren dat je een buurt niet moet laten vervuilen, wie weet komt het dan over twintig jaar nog goed met de Dobbebuurt. Want de huidige bewoners- die in principe zelf de vervuilers zijn, maar tussen klager en dader zit natuurlijk nog wel een verschil - hebben de hoop opgegeven. De straat is en blijft vuil. De veegploeg van grote mensen die er af en toe doorheen gaat lijkt te dweilen met de kraan open en heeft geen clown en luchtkussen, dus echt hun best doen ze niet altijd. De hoekjes en kieren vol zwerfvuil laten ze links liggen als ze rechtsaf de straat uitrijden.

Maar het stadsdeel heeft de hoop nog niet opgegeven. Ondergrondse containers en handhaving is de oplossing. Dat voorkomt dat sommige bewoners - moe van al die zakken te bewaren op het balkon of in de box - het huisvuil buiten zet terwijl dat nog niet mag. Nu kan men elke dag het huisvuil kwijt. In de ondergrondse afvalcontainer. In Bos en Lommer zie ik soms zakken naast de containers staan, maar ja, als die bak vol is, neem je het niet meer drie hoog mee terug (ik wel natuurlijk). Dat is een kwestie van goed plannen, vertelde de Vuilwethouder in Slotermeer. Over een tijdje is wel duidelijk hoe vaak Afvalverzamelaar Afvalservice West langs moet komen om de bakken te legen en er zijn ook twee extra teams van de milieupolitie ingezet om te controleren. Wie niet gepakt wil worden, doet er verstandig aan alle zaken met daarop naam en/of adres niet weg te gooien, maar binnenshuis te houden. Of gooit het vuilnis gewoon waar het hoort: in de container. Zal de Dobbebuurt nu echt schoner worden met al deze maatregelen? Of hebben we elke dag een clown nodig?

vijf reacties op "Voorbij de bende?"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Nee hoor, de Dobbebuurt zal daar niet schoner van worden!

Het zijn ook lang niet altijd de bewoners die de grootste oorzaak zijn van de buurtvervuiling.

Hier is het namelijk ,nog altijd, gratis parkeren voor wie dat maar wil. Daar wordt graag gebruik van gemaakt tot grote ergernis van de bewoners die hun auto niet 'kwijt' kunnen in hun eigen buurt.

Deze buurtbewoners voelen zich extra geschoffeerd als ze moeten horen dat zij ook nog de grootste vervuilers zijn! Want dat is niet waar.

Het zijn juist de gratis (!) parkeerders (werkzaam in Westpoort) die voordat zij wegrijden hun auto nog even 'schoonvegen'. (lege chipszakjes, asbakken, petflesjes etc)

De ondergrondse vuilcontainers gaan dat probleem niet oplossen! Vooral ook omdat er op zo,n petflesje nooit naam en adres staat.. Groet; Yanny
Barbara
-2-  Barbara:
Na een paar artikelen en discussies te hebben gelezen, ben ik tot de ontdekking gekomen dat Yanny iets tegen auto's dan wel tegen gratis parkeren heeft. Zo erg zelfs dat een artikel over straatvuil wordt aangegrepen om iets te zeggen over het 'blik' op straat (hoewel Yanny die omschrijving dit keer niet gebruikt heeft).

Vervuilde straten is (o.a.) een kwestie van opvoeden: leer je kind van jongs af aan dat hij/zij geen troep op straat gooit en dan zal hij/zij het op latere leeftijd ook niet doen (of het nu een gratisparkerende Westpoorter is of niet!).

Ik haal het niet in mijn hersens om mijn auto op straat leeg te vegen. Ik heb daartoe altijd een plastic pedaalemmerzakje in mijn auto, welk zakje ik vervolgens keurig in een vuilcontainer of anderssoortige afvalbak deponeer. En probeer mijn zoontje van 2 dusdanig op te voeden dat hij later ook geen troep op straat gooit...

En dat heeft dan weer helemaal niets met gratis parkeren te maken!
bob
-3-  bob:
Inderdaad Barbara, voor de verandering wordt er weer eens gereageerd zonder rekening te houden met het onderwerp. Storend...
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Barbara en Bob, helaas kan ik er niets anders van maken. Het zijn de mensen van 'buiten' deze wijk die hier gratis parkeren EN de grootst mogelijke troep uit hun auto's vegen! (de goeden onder hen niet te na gesproken natuurlijk)
Ik geloof niet dat de nieuwe ondergrondse afvalverzameling hier verandering in gaat brengen. Hoewel ik in deze graag ongelijk krijg! (de tijd zal het ons leren) Groet; Yanny
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Oh jeetjemina! Er is weer een vervuiler geboren.. De schrijfster van deze column; Shirley Brandeis, is bevallen van mooi kind.

Intussen gaat het helemaal niet goed met de ondergrondse afvalverzameling. Er wordt nu werkelijk 'van alles' en op elk moment van de dag vuilnis gedumpt op ,en langs, de straat want niemand heeft die gelikte flyers begrepen die het Stadsdeel zo heftig liet verspreiden.

Dat komt vooral ook omdat de informatie niet klopt; Wij gaan foute vuilnis controleren en boete's uitdelen (proest!..)

Als je een nieuw systeem invoert zorg er als overheid zijnde dan ook voor dat dat wordt gehandhaafd! Dan ben je geloofwaardig.

Groet; Yanny
PS (Jona- dochter van Shirley- DIKKE kus!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.