Home > > Buurman is watching me?

Buurman is watching me?

Noord- Daar zit hij weer, op de rand van een lege bloembak op het pleintje voor mijn huis. Niet echt een opvallende verschijning, spijkerbroek, T-shirt, witte sportsokken met van die saunaslippers. Een Aziatisch ogende man van rond de 45 gebogen over zijn laptop. Sinds een week bivakkeert hij iedere dag een paar uurtjes voor mijn huis. Gebogen over zijn computer laat hij zich niet storen door de spelende kinderen om hem heen. Hij duikt niet eens weg als een bal rakelings langs zijn hoofd flitst.
Hij is bijna onzichtbaar want mijn buren en ook ik lopen gewoon langs hem heen, alsof hij er niet is. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, man op bloembak met een laptop op schoot.
Niet dat ik me eraan stoor, want het plein is vrij toegankelijk en er staat geen bord 'verboden voor mannen met computers'. Maar toch word ik steeds nieuwsgieriger. Wat is hij aan het doen en voor wie? Is hij een veldambtenaar van de gemeente die hondenpoepovertreders moet opsporen? Doet hij mee aan een experiment voor nieuw mobiel cameratoezicht. Of is hij de rechterhand van grote stedenminister Ella Vogelaar die de ellende achter de voordeur moet opsporen. Want zo'n man op de stoep geeft je toch een beetje het gevoel dat je in de gaten gehouden wordt.

Meestal blijft hij maar een uurtje, soms wat langer. Als ik uit het raam kijk is hij ineens weg en lijkt het alsof ik het me allemaal heb ingebeeld. En mijn verbeelding gaat zover dat ik in zijn onopvallende gelijkenis zie met Stasi-agent Gerd Wiesler, in de aangrijpende film Das Leben der Anderen. In deze film krijgt de Stasi-agent opdracht om een succesvolle toneelschrijver en zijn vriendin af te luisteren om zo koste wat kost iets verdachts te weten te komen.
Een idiote vergelijking natuurlijk want een speciale agent of onschuldige gemeente ambtenaar met een geheime missie gaat echt niet midden op straat zitten met een computer op schoot. De methodes om ons in de gaten te houden zijn tegenwoordig een stuk vriendelijker en ongrijpbaarder geworden door de komst van OV-chipkaart, pintransacties en het nieuwe biometrisch paspoort.

Toen ik vanmiddag thuiskwam zat hij er weer. Tijd om de stoute schoenen aan te trekken. "Meneer, wat bent u hier aan het doen?" vroeg ik een beetje beschaamd. Vriendelijk keek hij op van het beeldscherm. "Ik ben aan het internetten, bij mij in huis is het een beetje warm en daarom zit ik hier."
Lang leve draadloos internet! Misschien dat ik hem morgen een glaasje cola aanbied.twaalf reacties op "Buurman is watching me?"

Jethro
-1-  Jethro:
Weer zo'n leuk stukje van Carmen!! Zij kan zo leuk schrijven, wou dat ik dat kon... Misschien zet ik mijn pc voortaan ook gewoon buiten. Op de plastic tuintafel met een potje bier erbij, lekker internetten enzo. Beetje naar de voorbijgangers kijken. Die irritante oudjes van beneden observeren. Kan ik ze nog helpen met informatie vinden. Laat ik ze zien op google earth waar ze precies op deze aardkloot leven. Over google gesproken, zij weten pas echt alles over je...
Adam Smid
-2-  Adam Smid:
Waarschijnlijker is dat de goede man thuis geen internet heeft, en dat een van je buren een onbeveiligde open wifi verbinding heeft, of dat hij Aircrack los aan het laten is op alle AP's in de buurt. En binnenshuis is die verbinding vaak rot.

(en wat betreft Das Leben Des Anderen: Als het hem gelukt is jouw verbinding te kraken, kijkt hij ook vrolijk mee met alles waar jij naartoe surft. Net zoals de overheid)
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Carmen, leuke observatie maar spioneren op elkaar binnen ,of buiten in de bloembakken, is van alle tijden hoor!

In de communistische tijd (stasi) deed daarover een leuke grap de ronde;

'Lopen er 2 kopspelden samen op in een straat. Sist (fluistert) de ene tegen de ander; pas op! er lopen 2 veiligheidsspelden achter ons..

Hier krijg ik laptop/ palmtop associaties.. (-; Yanny
Chris
-4-  Chris:
Leuk geschreven....familie van Carmiggelt??
Dick
-5-  Dick:
Op zich leuk geschreven, maar wat heeft de OV-chipkaart en pintransaktie's e.d. nou te maken met iemand in de gaten houden??? Heeft u misschien last van waanbeelden ofzo? Ik krijg het idee dat u spoken ziet! Of heeft u iets te verbergen?
Karingin
-6-  Karingin:
volgens mij kan Dick gewoon geen verbanden leggen, het bruggetje van stasi-agent (spion) en in de gaten gehouden worden is toch volstrekt duidelijk!
catwiezel
-7-  catwiezel:
Wie niets te verbergen heeft hoeft niks te vrezen.
Dus een man op een bankje wordt je daar al nerveus van zwak karakter.
tripleX
-8-  tripleX:
@ catwiezel
je bepaald nooit zelf of je iets te verbergen hebt, dat bepaald degene die je al of niet in de gaten houd.
Chris
-9-  Chris:
ZUCHT!!
tripleX
-10-  tripleX:
moe van t typen, chris? :)
Rolf
-11-  Rolf:
Ikeb helemaal met Adam Smid eens, volgens mij zit hij hij gewoon te gluren waar hij kan inbreken op paar PC's uit de buurt en Als het hem gelukt is jouw verbinding te kraken, kijkt hij ook vrolijk mee met alles waar jij naartoe surft. Net zoals de overheid. en misschien is hij van de overheid ofzo??
Chris
-12-  Chris:
Oeps...ik heb ruzie met de spam filter!!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.