Home > > Gewoon Noord

Gewoon Noord

Noord - Moeten we ons uitverkoren voelen of is het iets om je voor te schamen? En hoever moet je gaan voor een zak met geld?
Sinds een paar weken is het officieel, ik woon in een probleemwijk. Amsterdam Noord staat op de lijst van veertig probleemwijken van minister Ella Vogelaar. Toen ik het bericht hoorde zag ik het vingertje van mijn vrienden al voor me. "We zeiden het toch, wat heb je nou in Noord te zoeken? Maar je was weer eigenwijs en nu heb je een huis gekocht in een probleemwijk." Gelukkig bleek een paar dagen later dat we juist blij moeten zijn in Noord want een plek op de lijst betekent extra geld. Venlo, Lelystad, en Tilburg zijn boos dat zij niet op de lijst staan.
Komende maandag doet de wijkentoer van minister Vogelaar Amsterdam Noord aan. Want de minister wil met eigen ogen bekijken hoe erg het allemaal is hier in Noord. En niet alleen kijken want ze neemt ook een grote zak met geld mee. "Ik ga vooral luisteren. Luisteren naar hoe bewoners en mensen die in de wijken werken zelf naar de problemen kijken," zegt de minister aan de vooravond van haar wijkentoer.

Om alvast in de stemming te komen heb ik een kijktip voor mevrouw Vogelaar. En daarvoor kan ze gewoon met een zak chips op de bank blijven zitten. Een aantal bewoners van Noord heeft een documentaire gemaakt. Geen hangjongeren, criminelen, geen probleemwijken en geen sensatie. Maar een film over het alledaags leven in Amsterdam Noord. Gewoon Noord is daarom een mooie titel.

In de documentaire zien we Henk, voormalig vrachtwagenchauffeur en nu wereldberoemd in Noord vanwege zijn geheime recept voor Surinaamse pindakaas. ("Nee ik ga het recept niet vertellen want dan is het geen geheim meer.") Zijn vader heeft het geheime recept uitgevonden in Suriname. En volgens Henk is zelfs Willem Alexander er groot mee geworden want de koninklijke familie liet ieder jaar een paar potten invliegen.

Ook Elly is na veertig jaar nog steeds trots is op haar wijk. Zij was een van de eerste vrouwelijke agenten van de stad maar werd ontslagen toen ze ging trouwen. "Ja, dat was in die tijd nog gewoon." Tegenwoordig wordt ze wel een beetje moe van de negatieve verhalen over Noord.
"Iedereen denkt dat we hier achter elkaar verkracht worden en bestolen enzovoort. Da's natuurlijk helemaal niet waar. Wie dat vertelde was zo lelijk, toen riep ik: Ga maar onder een lantaarnpaal staan, dan pakken ze wel een ander."


En nu maar hopen dat minister Vogelaar komende maandag de boterham met pindakaas uit Noord lekker laat smaken!

zestien reacties op "Gewoon Noord"

alex
-1-  alex:
“Als je daar bang voor bent, ga dan maar onder een lantarenpaal staan, dan pakken ze wel een iemand anders.”

Nou, van die Elly moeten we het hebben, wat een schat van een mens! Nu snap ik waarom al die hangoudjes in Noord 's avonds gegroepeerd onder de lantaarns staan te rillen. (en geef ze op basis van de misdaadcijfers over Noord eens ongelijk). Ik maar denken dat het om een uit de Zaanstreek overgewaaide trend zou gaan...
-2-  :
Het is behoorlijk lastig om in Amsterdam níet in een probleemwijk te wonen. Volgens Vogelaar vallen Noord, Zuidoost, Oost, Bos en Lommer en Nieuw-West onder die definitie. Eigenlijk zit je alleen in de binnenstad en Amsterdam-Zuid wel goed - hoewel de misdaadstatistieken al decennia laten zien dat de kans op beroving of geweld nergens zo groot is als in het Centrum.
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
En Amsterdam-noord is heel divers natuurlijk. Het maakt nogal wat uit waar je woont in noord. Als je zoals onze minister van financien (Wouter Bos) op de Niewedammerdijk woont, heb je niets te klagen hoor! De Vogelbuurt (achter de Meeuwenlaan) daarentegen, is heel wat minder gezellig..

Ik heb 2 jaren in de Mezenstraat gewoond in de 60-er jaren en dat was toen een 'ambtenarenbuurtje'. Destijds gold het verderop gelegen wijkje 'Het blauwe zand' als een 'no go' gebied..

Volgens mij is heel Nederland een probleemwijk (als je de afmetetingen van ons land op een Europesche kaart bekijkt) met Wassenaar en Aerdenhout als uizonderingen.. (-; Yanny
Docent
-4-  Docent:
Ik werk sinds het begin van dit schooljaar (als ervaren docent) op een middelbare school in Amsterdam-Noord en vind het daar geweldig. Zoveel verschillen, zoveel tegenstrijdigheden, het maakt me niet uit. Ik werk er met plezier en de leerlingen - hoe verschillend ze ook zijn - hebben er ook plezier in zolang hen een goed leerplan wordt aangeboden met alle geboden en verboden.
Nou dat is aanwezig in alle vormen en het werkt.
manon
-5-  manon:
Mw. Vogelaar heeft gelijk.
Sinds de komst van onze salonsocialist Wouter Bos naar de Nieuwendammerdijk is Noord een probleemgebied.
Hij heeft een publieke voorbeeldfunctie en laat zien dat iets zeggen en beloven(op verkiezingstoernee) iets anders is dan doen wat je gezegd hebt.

Dit geldt ook voor onze melagomane deelraadsleden. Zij houden zich liever bezig met grote projecten dan daadwerkelijk het bestuur dichter bij de burgers brengen.

Er komen prachtpenthouses op het voormalig shell terrein en dito mooie woningen elders in Noord. Echter de betaalbaarheid van deze projecten voor de ras-noorderlingen is iets waar je geen politicus over hoort.

Ja, bij het Waterlandplein gaan we renoveren en de huidige bewoners mogen terugkomen als ze willen, maar dat de huren 2x zo hoog worden dat vergeten we erbij te vertellen.
En dan maar klagen dat de burgers wantrouwend staan tegenover de politiek.
Ik hoop dat er in de toekomst een politicus opstaat die een fundamentele vraag durft te stellen;
“wat hebben wij in hemelsnaam gedaan dat die burgers ons zo wantrouwen”?
Jan Stender
-6-  Jan Stender:
Ik woon in een rustig straatje in Tuindorp Oostzaan
Niks mis mee,alleen lopen er tegenwoordig vreemde jongeren,bij ons achter door de stegen,blijven in een hoekje staan,om vervolgens jointjes te paffen,en de boxdeur van de kaasboer te bekladderen
Sommige van die gasten wonen niet eens in Tuindorp
anomien
-7-  anomien:
nou ik wil ook wat hier aan toevoegen als het mag ik ben van een probleem buurt verhuist naar een probleem buurt
de straat is som rustig maar ga er niet loopen tussen 19uur en 23 uur want dan maken de hangjongeren de straat onveilig
ik heb al vast een vuurwerk bom in me huis gehad
RudiPensionado
-8-  RudiPensionado:
Carmen,
Om met je opneingsalinea te beginnen lijkt het mij eerder dat de bewoners van Noord al jaren achter werden gesteld.
Dat was vijftig jaar geleden al zo en hopelijk zal het tij nu keren maar laten de bewoners zich geen praatjes verkopen door vogelaar want het waren toch haar partijleden die al die jaren hebben gekeken hoe het ging in Noord en vervolgens geen poot uitstaken?
Rogier
-9-  Rogier:
het klopt dat er best veel problemen in noord zijn. In de buurt waar ik woon is er veel criminaliteit en als je een groephangjongeren aankijkt of in de buurt er van komt word je al bedrijgd
Jaap de Groot
-10-  Jaap de Groot:
Manon, dat het Waterlandplein wordt aangepakt lijkt mij een goede zaak. Het was lelijk en gevaarlijk. Misschien goed dat de huren wat stijgen, om de verpaupering te stoppen. Er wordt veel gezeurd over (deelraads)politiek. Wees blij dat er mensen zijn die vaak in hun vrije tijd hun best doen voor de stad.
Marjane
-11-  Marjane:
IK woon zelf ook in Noord maar ik moet zeggen dat het best meevalt MAAR, er is een wijk waar je het best helemaal niet moet komen Vogelbuurt. Het stikt er van de hangjongeren die S'avnds laat nog buiten op een pleintje herrie aan het maken zijn, eieren op ramen gooien, mensen uitschelden. En dan niet te spreken over fietsdiefstal, brommer diefstal etc. Maar ben gelukkig verhuist nar Banne 1 waar hetvel rustiger is.
Theo
-12-  Theo:
Zolang je kunt verhuizen is er eigenlijk geen probleem.
En ach, hebben we als kind niet allemaal eieren gegooid? Het hoort er gewoon bij.
Jan Stender
-13-  Jan Stender:
Maar nu is het ook intimideren,bedreigen,provoceren,drugsgebruik en alcoholmisbruik onder de jongeren
Theo
-14-  Theo:
Kwajongensstreken, daar groeien ze mettertijd wel weer overheen.
Jan Stender
-15-  Jan Stender:
Kan me niet herinneren dat ik bovenstaande rottigheid in mijn jeugd uitgehaald heb
Theo
-16-  Theo:
Het sleutelwoord is:

Ironie (uit het Grieks: εἰρωνεία (eirooneia) = geveinsde onwetendheid) is een stijlfiguur om je spottend uit te drukken. Ironie geldt daarbij als de 'milde', subtiele vorm: de dubbele bodem, die enige geoefendheid van een lezer vergt om haar te herkennen. Ironie is een vorm van humor.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.