Home > > Schijnzekerheid

Schijnzekerheid

Centrum - Het stadsdeel centrum berichtte deze week over de cijfers van de veiligheidsindex 2006 onder de kop 'binnenstad is en voelt veiliger'. Zowel de subjectieve als de objectieve veiligheid bleek in 2006 te zijn verbeterd ten opzichte van 2005. Als oud-Brabo vertel ik altijd al aan al mijn oude bekenden dat ik me in Amsterdam, zeker in de binnenstad, veel veiliger voel dan in Brabant. Kennelijk ben ik goed ingeburgerd in Amsterdam, want uit de cijfers van de veiligheidsindex blijkt dat we ons allemaal wel veilig voelen (subjectieve index), maar dat de realiteit (objectieve index) daar geen aanleiding toe geeft.
De veiligheidsindex is een maat om verschillende wijken in Amsterdam door de jaren heen te kunnen vergelijken. De objectieve index is gebaseerd op gegevens van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, de subjectieve gegevens vormen de mening van 10.000 Amsterdammers over de veiligheid van hun buurt. Helaas wordt op de site geen definiëring van de getallen gegeven, maar getallen onder de 100 zijn groen (veilig), getallen boven de 100 worden oranje en ver boven de 100 is het rood (gevaar!). De objectieve als de subjectieve veiligheid worden beiden onderverdeeld in een aantal sub-items.
Het verbaasde mij dat het centrum op de objectieve (feitelijk waargenomen) veiligheid het slechtst scoorde van de hele stad: 110 (oranje). De rest van de stad was over het algemeen relatief veilig (<100, groen). Ook op de sub-items scoorde het centrum vaak als relatief onveilig, waarbij diverse items in de oranje gevarenzone kwamen. De items 'overlast' en 'drugs' leverden zelfs rode cijfers op. Overigens scoorde het item 'overlast' in het meerendeel van de stadsdelen boven de 100, maar voor het item 'drugs' stond het centrum eenzaam aan de top (de rest van Amsterdam was groen=veilig).
Mijn verbazing werd nog veel groter toen bleek dat de subjectieve veiligheid voor de stadsdelen op alle 3 de items (vermijden, veiligheidsbeleving en buurtproblematiek) groen was, een kleine uitzondering daargelaten (Osdorp en Slotervaart scoorden op de veiligheidsbeleving net boven de 100; 101 en 102 respectievelijk).
We zijn een stelletje naïevelingen met z'n allen! We klagen wat over preventief fouilleren en straatcoaches, maar ondertussen zijn we ons er helemaal niet van bewust hoe gevaarlijk onze buurt is.
Ik vind het wel een mooi paasverhaal. Midden in deze gevaarlijke, door drugs en overlast geteisterde stad, voelen wij bewoners ons veilig. Vrolijk paasfeest!

twee reacties op "Schijnzekerheid"

Manfred
-1-  Manfred:
Tja, wat kun je nu met dit gegeven? Rechtvaardigd het inderdaad al die acties gericht op onze zogenaamde veiligheid (fouilleren, extra geld naar probleemwijken, allerlei sociale activeringsprogramma's, goedkope huizen voor politiepersoneel, aanschaf ID-kaart, Blowverbod, alcoholverbod, inzetten extra veiligheidsmensen, camera toezicht, etc.etc.). ik kan er in ieder geval geen chocolade van maken!
Richard Grondstra
-2-  Richard Grondstra:
De bewoners van de Wallen klagen enorm over de onveiligheid in hun woongebied.
Dat is pas een objectieve en meetbare onveiligheid.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.