Home > > Negers in de Universiteitsbibliotheek

Negers in de Universiteitsbibliotheek

civil rights movementZoals zo vaak, zocht ik vandaag een boek in de catalogus van universiteitsbibliotheek, zoals aan ieder boek was ook aan dit boek een aantal trefwoorden toegekend. Niks bijzonders natuurlijk, meestal kijk ik niet eens naar die voor de hand liggende lijstjes, maar vandaag toevallig wel: "horizontale mobiliteit, binnenlandse migratie, blanken, negers...." Negers? Is dat een gangbaar trefwoord in de UvA-catalogus?

Ik klikte op het het woord negers en inderdaad, alle boeken over zwarte Amerikanen - of ze nou over racisme, cultuur of politiek gaan - worden door de UvA-medewerkers gecatalogiseerd met het trefwoord ‘negers’, een woord dat veel mensen als beledigend ervaren en in de Verenigde Staten zelf al helemaal not done is. Niet voor niets hebben al die boeken dan ook 'Afro-American' en niet 'negro' in de titel staan. Raar dat de bibliotheek dan wel voor zo’n gevoelig trefwoord kiest.
'Ja ja, politiek correct gezwam daar hebben ze bij de UvA al meer dan genoeg van', denkt u misschien. Zou kunnen, maar toch vind ik het vreemd dat als een boek bijvoorbeeld over Surinaamse creolen gaat, de in Suriname gebruikelijke term ‘creolen’ als trefwoord wordt gebruikt. Waarom dan niet voor zwarte Amerikanen de in Amerika gangbare term ‘Afro-Amerikanen’ gebruiken?

Een al te ingewikkelde ingreep zou dat niet hoeven zijn, want met het zoekwoord ‘Afro-Amerikanen’ krijg je precies hetzelfde boekenlijstje als met ‘negers’. Het trefwoord is dus wel ingevoerd, alleen kiest men (of het computersysteem) er nu voor om in de beschrijving van de boeken alleen de term ‘negers’ weer te geven.

Waarschijnlijk gaat het om een ondoordacht foutje en niet om boze opzet, het is heus niet de bevoeling van de bibliotheek om haar lezers met onjuiste informatie voor het hoofd te stoten. Maar onjuist, of tenminste inconsequent, is het wel. En het zou toch ook zonde zijn van de mooie collectie, als straks Stichting Eer- en Herstelbetalingen op het Koningsplein deze boeken staat te verbranden. Dus beste bibliotheekmedewerkers, als u dit toevallig leest, zou het niet even rechtgezet kunnen worden?

64 reacties op "Negers in de Universiteitsbibliotheek"

Wouter
-1-  Wouter:
Man wat geen gezanik
Je was zeker ook tegen de naam 'negerzoen'
-2-  :
Nee hoor, ik ben voor correct gebruik van termen, zeker in de universiteitsbieb. Waarom voor Surinamers creolen gebruiken, wat ook niet on omstreden is voor die herstelbetalingclub, en voor amerikanen negers? Dat is toch gek.

En als je dan voor een trefwoord kiest, kies dan voor de gangbare en niet voor de omstreden versie.
-3-  :
Mark heeft een goed punt hier. Niet alleen wordet de term 'negers' als beledigend ervaren, wat de reden was om hem uit negerzoenen te verwijderen., maar daarbovenop is het ook nog eens onwetenschappelijk taalgebruik. Het zegt niks over wie je zoekt - of moeten mensen bij de UvA Martin Luther King vinden met de zoeksleutel 'beroemde neger-politicus uit de VS'?
Flipper
-4-  Flipper:
Wat maakt het (in principe ?!) uit... hoe je zaken/mensen/dieren/dingen benoemt ? Het gaat erom hoe je er mee omgaat ! Negers kunnen wat mij betreft bétere mensen zijn dan die westerse bleekgezichten !
Flipper
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
ehmm..Niet alleen de bibliotheek van de UvA gebruikt dat trefwoord. Ik zal eens informeren hoe dat zit bij onze OBA-back-office. (de collega's achter de schermen die daar wellicht antwoord op weten)

Mark, je kunt die vraag ook stellen aan al@din.nl heb je dat al geprobeerd? Groet; Yanny
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
PS. Ik heb de vraag zelf ook online ingediend. Ik ben benieuwd! (-; Yanny
-7-  :
Leuk, ik ben benieuwd!
paco
-8-  paco:
Wij zijn geen Amerikanen. Er lopen hier ook geen Afro-Hollanders rond. Wel gewone negers.
engine 54
-9-  engine 54:
Amerika is genoemd naar zijn ontdekker Amerigo Vespucci.
Het is echter al bewezen dat Amerika is ontdekt door de Vikingen, zo'n 1000 jaar geleden.
Afrikanen die voor de slavernij naar Amerika zijn gebracht moeten dus eigenlijk Afro-Vikingen worden genoemd!!!
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Paco, Hier lopen Surinamers rond en Antillianen.Dat zijn zeker geen 'gewone negers' Volgens mij bestaan die ook niet! Groet; Yanny
Jochem Floor
-11-  Jochem Floor:
@ allen: God lui, dit is zo'n discussie waar werkelijk mijn broek van afzakt. Als bibliotheken hun boeken categoriseren moeten ze het per definitie wel doen op de woorden die gebruikt worden, of ooit gebruikt zijn in de desbetreffende boeken. Daar laat je politieke correctheid buiten, anders maak je hele stukken literatuur onvindbaar.

Of zijn jullie soms van mening dat ook de zoektermen 'Adolf Hitler' uit den boze is, omdat zijn naam nu eenmaal zwaar besmet is? Zelfde met 'SS'? 'Concentratiekamp'? 'Ku klux klan'? Oh, nog een die ik vergat: 'zwarte piet'? En dan uiteraard ook 'Sinterklaas'? En als we dan toch bezig zijn, dan ook maar 'V.O.C.'? 'Nederlands Indië'? 'de Oost'? 'de West'?

Mag ik zo nog een tijdje doorgaan of heb ik mijn punt gemaakt?
Jaap
-12-  Jaap:
Een historicus is soms erg gebaat bij een dergelijke typering, omat het veel zegt over de toenmalige tijdsgeest, dus met teruwerkende kracht wijzigen nee. Lijkt me wel logisch dat je dergelijke termen nu niet meer gebruikt

tip: nationaal archief, beeldbank en type dan “neger” een van de onderschriften: Wereldraad van Kerkencongres. Burgemeester in gesprek met neger
-13-  :
@ jaap
zeker, ik heb zelf een paar geleden onderzoek gedaan naar beeldvorming over 'negers' in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het gekke is dat de categorie gebruikt wordt voor nieuwe boeken over Afro-Amerikaanse geschiedenis etc en vooral dat 'negers' dan het enige trefwoord met betrekking tot de etniciteit.

@Jochem, zie de post van daniel
jaap
-14-  jaap:
@Mark
maar is het niet zo dat juist nu “neger” weer in gebruik is in de VS, althans als soort van geuzennaam?
Als dat zo is, dan is het om historische redenen wellicht toch weer oppertuun?
-15-  :
Ja, hiphoppers noemen elkaar niggas als geuzen term inderdaad, de wetenschappers hebben het uiteraard niet over niggas (tenzij ze over hiphopcultuur schrijven natuurlijk.
jaap
-16-  jaap:
tot slot wat leesvoer ('t immers niet zo zwart wit als het lijkt)

http://www.thewitness.org/a...

http://scholieren.nrc.nl/we...
Pipo
-17-  Pipo:
wat een bullshit..
europeanen en blanke amerikanen worden over een kam gescheerd, namelijk met de term 'blanken'.
Waarom mag dat dan niet bij negroïde medemensen uit afrika en amerika met de term 'negers'?
-18-  :
Je hebt gelijk, dat is net zo belachelijk, maar niet helemaal waar.

Ten eerste worden niet alle boeken over de “witte geschiedenis” van de VS van de term blanken voorzien.

Ten tweede gaan de boeken die dan over 'blanken' zouden moeten gaan, niet over Europa maar over Noord- en Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Ten derde worden bijvoorbeeld afro-surinamers en afro-amerikanen niet over een kam geschoren. De eerste zijn creolen de tweede zijn negers.
Wessel
-19-  Wessel:
Hallo, wat overdreven. 'Neger' is gewoon een aanduiding voor een donker persoon. Niks discriminerends aan. Het betekent iets anders dan het Engelse 'nigger'. In Amerika is het weer normaal om negers aan te duiden als 'blacks'. Dat is het Nederlands dan weer niet netjes, om over 'de zwarten' te spreken. Wat blijkt hieruit? 's Lands wijs, 's lands eer. Niets om over te zeuren dus.

Trouwens, Daniel, de term negerzoen is niet verbannen omdat het als beledigend werd ervaren, maar omdat de producent ervan bij wijze van hoax het debat hierover heeft aangezwengeld om extra publiciteit te genereren. Dat zou jij als halve neger toch moeten weten :)
Arnoud de Jong
Gewoon een bijpassende kleurcode i.p.v. een trefwoord zou natuurlijk alles oplossen. ;-)
yanny scutt
-21-  yanny scutt:
Leuke vondst Arnoud! Ik heb de van Dale er ook eens over opgeslagen; neger-zwarte uit centraal Afrika. (Daarna volgen nog heel wat minder vleiende omschrijvingen)

Ik heb gesproken met een collega die ook al zo,n 30 jaar werkt in het bibliotheekvak en gevraagd welk trefwoord zij zou gebruiken om gegevens te vinden over b.v. Louis Armstrong. Tot m'n grote vreugde kwam het geen moment in haar op om op het trefwoord Neger te gaan zoeken. Ze was erg verbaasd en samen waren wij van mening dat als je iets over een Europeaan zoekt je ook niet gaat kijken bij Kaukasier.. (blank ras)

Intussen is mijn digitale vraag aan Al@din geaccepteerd en ik verwacht het antwoord in de loop van maandag..(-: Yanny (Ik spreek dan ook meer collega's)
Flipke
-22-  Flipke:
Die mensen zijn lid van het negroide ras en daar komt het woord neger vandaan. Er is niks beledigend aan dus waarom dan zo moeilijk doen? Dat met die negerzoen is ook zo'n onzin en eigenlijk is een lekkernij negerzoen noemen alleen maar een compliment voor de negers. Ze zouden een punt hebben gehad als het een benaming voor een hoop stront zou zijn. We vallen toch ook niet over jodekoeken en blanke vla?
Gewoon het beestje naar zijn naam noemen dus.
yanny scutt
-23-  yanny scutt:
Leuke vondst Arnoud! Ik heb de van Dale er ook eens over opgeslagen; neger-zwarte uit centraal Afrika. (Daarna volgen nog heel wat minder vleiende omschrijvingen)

Ik heb gesproken met een collega die ook al zo,n 30 jaar werkt in het bibliotheekvak en gevraagd welk trefwoord zij zou gebruiken om gegevens te vinden over b.v. Louis Armstrong. Tot m'n grote vreugde kwam het geen moment in haar op om op het trefwoord Neger te gaan zoeken. Ze was erg verbaasd en samen waren wij van mening dat als je iets over een Europeaan zoekt je ook niet gaat kijken bij Kaukasier.. (blank ras)

Intussen is mijn digitale vraag aan Al@din geaccepteerd en ik verwacht het antwoord in de loop van maandag..(-: Yanny (Ik spreek dan ook meer collega's)
yanny scutt
-24-  yanny scutt:
Sorry, het ging een beetje fout..Yanny
-25-  :
@Wessel: Ik vond dat geen leuk grapje. Het kan dan wel zo zijn dat we elkaar ergens van Bonaparte kennen, maar ten eerste zijn er slechts een paar Bonapartianen die zich het recht hebben verworven die grap te maken zonder dat ik me beledigd voel, en daar hoor jij niet bij, en ten tweede geeft het geen pas verenigingsgrapjes buiten de vereniging toe te passen. Een publiekelijk excuus is dus aan de orde, mijnheer Dikker Hupkes.

@Jochem: je hebt gelijk dat wanneer het woord 'neger' relevant is, dat het dan een zoekterm dient te zijn. Maar je zult het toch met me eens zijn dat het gewoonweg smakeloos is om zowel in het fictieve voorbeeld van zoeken naar martin Luther King, als in Yanny's voorbeeld van zoeken naar Louis Armstrong, te gaan zoeken op termen als 'politieke neger' en 'jazzneger'? Dat is niet meer 'het beestje bij de naam noemen', dat is onwetenschappelijk. Zoals Mark al zei: we zouden Churchill, of Bismacrk, of Napoleon ook niet zoeken met 'Britse blanke uit WO2', 'Duitse blanke die de welvaartstaat uitvond' of 'Franse blanke die na de Revolutie eerst heel blank Frankrijk onderwerp en vervolgens hel blank Europa'?
Jochem Floor
-26-  Jochem Floor:
@ Mark Ponte - zondag 21 januari 2007 15:57:00;
Daniel Schut - maandag 22 januari 2007 02:24:50:

We hadden het hier over trefwoordtoewijzing bij een boek. Natuurlijk kan het gebruik van het woord neger ongepast zijn, ook onder omstandigheden binnen een wetenschappelijke context. Maar ik heb toch wel heel erg de indruk dat hier het hype-je gecreeerd wordt.

@ Daniel: “Dat is niet meer 'het beestje bij de naam noemen',”; Even voor de goede orde, dat zijn niet mijn bewoordingen, maar die van Flipke.
-27-  :
@Jochem: Ik wist dat dat Flipkes woorden waren, niet de jouwe. Excuus als ik een verkeerde inruk wekte.

Maar feitelijk zijn we het eens dus? Want de vraag is: wat ging er door de medewerkers van de UvA heen, toen ze aan boeken over Louis Armstrong en Martin Luther King de zoekterm 'neger' toekenden?

DAt is niet meer dan een legitieme vraag, waarop ik toch graag antwoord wil zien, nog voordat ik conclusies kan trekken over discriminatie of neokoloniale minachting voor alles wat een kleurtje heeft. Want inderdaad: het kan ook gewoon stupiditeit zijn, iets wat me niet verbazen zou aangezien het hier de UvA betreft.
Stichting Eerherstel
-28-  Stichting Eerherstel:
Zei je nou dat ook het trefwoord 'blanken' gebruikt werd? Da's pas een racistische term! Vele mensen ervaren die als zeer beledigend.
De term 'blanke' zou dan ook vervangen moeten worden door 'persoon met weinig pigment'. Alleen op deze manier voorkom je het nodeloos kwetsen van mensen.
Daarnaast eist de stichting 'Eerherstel personen met weinig pigment' dat de term 'Blanke Vla' zo snel mogelijk van de schappen in de supermarkt verdwijnt.
Jochem Floor
-29-  Jochem Floor:
@ Daniel: Mijn gok is dat het een term is die is toegekend op basis van in de boeken gebruikte woorden.
Wessel
-30-  Wessel:
Hoi Daniel, mijn excuses. Het was niet de bedoeling je te beledigen. Hopelijk wil je dit excuus aanvaarden.
-31-  :
@ jochem, zoals ik al aangaf is dat dus juist niet het geval. Het gaat om amerikaanse boeken, waarin geschreven wordt over 'Afro-Americans' ook in de beschrijvingen van 'the library of congress' is het trefwoord 'Afro-Americans' en niet 'negros' of zoiets opgenomen.
-32-  :
@wessel: aanvaard.
Jochem Floor
-33-  Jochem Floor:
Ja, daarvoor moet je op een gegeven moment het besluit nemen om iets wel of niet te doen. Ik vrees dat er binnen de UvA niet een permanente UB-commissie c/pgz ( culturele/politieke gevoeligheden zoektermen) bestaat. Het wordt natuurlijk de hoogste tijd dat daarin verandering komt.
Sigi
-34-  Sigi:
Gewoon negeren, wat een gezever.
Tamira
-35-  Tamira:
“Die mensen zijn lid van het negroide ras. niets beledigens aan. het beestje...”.
???

@Flipke: Lid van wat? Waar kan ik me aanmelden?

Er bestaat niet zoiets als 'het negroide ras'. Je refereert aan de 19e eeuwse rassenleer waar ook Hitler zich op baseerde, en die sindsdien nogal omstreden is en zeker niet gewoon een feit, zoals jij het poneert.

Honden hebben misschien rassen, maar de genetische verschillen tussen mensen zijn kleiner dan tussen leden van een enkele familie chimpansees. Als je dan toch graag in rassen wilt geloven: volgens de nieuwste amerikaanse rassen-genetici zouden in Afrika 4 rassen zijn en de rest van de wereld samen een vijfde (en de afro-amerikanen horen dan bij de rest van de wereld).

Wat over blijft van de term 'negroide ras' is dus een sociaal construct, een erfenis van de slavernij. Iets wat 'anders, ongewenst en lage status' uitdrukt aangezien ook italianen en Ierse migranten in VS gezien werden als van een 'zwart ras' rond 1900. Hooguit slaat het nog op een nogal vaag phenotype (uiterlijk) van relatief donkere huidskleur en/of kroeshaar.
-36-  :
Beste critici, naar aanleiding van de kritiek en het onbegrip heb ik het e.e.a. nog wat uitgebreider, in 2 posts, aan de orde gesteld op mijn weblog. Voor de geinteresseerden: http://tinyurl.com/36ehsc en http://tinyurl.com/33bdpp
Thomas T.
-37-  Thomas T.:
@ Daniel
Maar feitelijk zijn we het eens dus? Want de vraag is: wat ging er door de medewerkers van de UvA heen, toen ze aan boeken over Louis Armstrong en Martin Luther King de zoekterm 'neger' toekenden?

Ik denk dat er helemaal NIETS door de medewerkers van de UvA heenging, zoals altijd dat het geval is. Ze hebben er gewoon niet bij nagedacht.
Daarom vind ik het ook ongepast dat dhr. Ponte zijn verdere schrijfsels met de tags racisme aanduid.
-38-  :
Beste Thomas T, ook ik ben het daar mee eens, de tag racisme op mijn site slaat op dat wat met racisme te maken heeft, speciaal voor u, heb ik de tag aangepast in “racisme (en aanverwante thema's)”.
Pooh
-39-  Pooh:
Wat een mateloze flauwekul.

Natuurlijk moet je, in het algemeen, groepen aanspreken met de naam waarmee ze zelf graag aangesproken willen worden. Dat is respectvol, netjes, en ook handig.

Maar: er zijn natuurlijk wel grenzen. Dit soort politiek-correct geneuzel heb je elke tien jaar weer, en elke keer komt er een nieuwe term die nu weer correct is. Eerst was negro niet goed, en werd het black, van black werd 't afro-american en van afro-american werd het african-american. Idem hier in nederland: Van gastarbeider naar buitenlander naar allochtoon, en nu moet er weer wat anders komen. Dat is onwerkbaar, zeker voor een instituut als een universiteitsbibliotheek, die denkt in decennia, niet in jaren of weken.
-40-  :
LOL @ Thomas T. Ik ben het met je eens: ik denk ook dat de doorsnee UvA-medewerker te stom is om racistisch te kunnen zijn. Daarvoor moet je op zijn minst het verschil kunnen zien tussen een blanke huid en een donkere huid, en dat vergt hersencellen.

@Pooh: weet je, je zou een punt hebben als dit een issue van politiek-correct gedoe is. Wie weet betreft het dan aanstellerij, of niet. Wat Mark volgens mij echter wil zeggen is dat dit nog niet eens een vraag over politiek correct geneuzel is, maar veel eerder nog een vraag over wetenschappelijk correcte begripsaanduiding. De negatieve bijklank van de term 'neger' is dan een éxtra argument om die term niet te gebruiken. Het hoofd-argument is dat het gewoon een niet-kloppende en onduidelijke term is.
yanny scutt
-41-  yanny scutt:
Mark ponte, hier het lang verwachte antwoord van de digitale vraagbaak Al@din; Aladin stelt dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het archiveringsbeleid van de nederlandse bibliotheken. (en dat zijn er velen, met eigen beleid!)

Volgens Aladin wordt het woord; negers niet gebruikt als trefwoord maar kan wel gebruikt worden als verwijswoord...(!)

Als er klachten zijn dient men zich te richten tot de directie van de bibliotheek. (In jouw geval de UvA)

Onze digitale vriend zegt verder niets te weten van kwaadwillige discriminatie maar sluit niet uit dat het kan voorkomen en dan moet 'men' zelf actie ondernemen.

Ik vond dat een prima antwoord! Heel goed dat je dit aankaart trouwens want het heeft mij ,en collega's, weer even aan het denken gezet! (-: Yanny (en we blijven beter opletten..hoop ik)
dewanand
-42-  dewanand:
De prefix Afro voor alles en iedereen die iets met Afrika te maken heeft, lijkt mij netter en beschaafder. Historisch beladen termen kan men beter afschaffen.

Afrocentristen pleiten ook hier voor.

Er moet wat meer positief nieuws komen over de vooruitgang van de Afrikaanse volkeren en hun rijke beschaving.
dewanand
Kritisch Podium Dewanand
http://www.dewanand.nl
Sincere
-43-  Sincere:
Alle andere volkeren hebben een land, waar ligt negerland? Of is het toch een woord om een bepaalde groep als minderwaardig gezien te brandmerken? Wat is er mis met Surinamers, antilianen, afrikanen? Het is blijkbaar makkelijker om alle donkere mensen over een kam te scheren!
Darkdiamond
-44-  Darkdiamond:
Het woord nigger wordt echt niet door Donkere mensen onderling gebruikt. Het woord NIGGA, wat Never Ignorant Getting Goals Accumplisht betekend echter wel, dat is net ff het verschil het ene woord is negatief het andere positief. Ik vind echter dat ze het beter helemaal weg kunnen laten, het is immers te verwarrend voor mensen die niet tot het donkere ras behoren.
takVie
-45-  takVie:
Ik vind het altijd zo raar als men zegt: neger is de benaming voor donkere mensen en blanken voor alle blanke mensen. Hou toch op. Neger is het tegenovergestelde van Arier. Blanken- donkeren
witten-zwarten.
Neger- Arier.
Geen een blanke wil Arier genoemd worden . Dat is beledigend. Hetzelfde geldt voor het woord neger.
Blanke vla- donkere zoenen
Negerzoenen- Arische vla.
evilbertje
-46-  evilbertje:
en zo is het maar net !!!!!takVie.
yanny scutt
-47-  yanny scutt:
Dubbelvla dus. Heerlijk!

Groet; Yanny
wonder
-48-  wonder:
'Ja ja, politiek correct gezwam daar hebben ze bij de UvA al meer dan genoeg van'

Dat dacht ik dus inderdaad. Gaap, wat een jaren-tachtigdiscussie. 'neger' is een hele gangbare term, maar onder druk van de politiekcorrecte ellende mag je dat niet meer zeggen. Als alle bibliotheken nu de term 'afro-amerikaans' gaan gebruiken, is de kand groot dat je ver een jaar of 10 hetzelfde gezeik krijg omdat de politiekcorrecten deze term ook niet meer accepteren. Dan eisen ze vast zoiets als 'mensen van afrikaans-amerikaanse origine die gekleurd zijn'. ga dat maar eens categoriseren.
rudipensionado
-49-  rudipensionado:
Mag ik een paar politiek correcte Afro-Amerikaanse zoenen van u?
Wat? o, u bedoelde negerzoenen?
Wat een onzin allemaal en wat sommige schrijvers er nog allemaal bij bedenken.
Sommigen schreven het al, geneuzel!
Verder geen aandacht aan schenken.
Jan Stender
-50-  Jan Stender:
Inderdaad een beetje zeur verhaal
Een goede vriend en ex collega van me,is een zwarte Amerikaan
Hij heeft er geen moeite mee,als iemand hem neger noemt
Ik vind dat sommige mensen,echt zeikerds kunnen zijn,over de kleinste dingen
Stel je eens voor,als ik een Chevrolet SS Chevelle voor deur heb staan
Wat voor commentaar zal ik wel niet krijgen?
JEAN-PIERRE
-51-  JEAN-PIERRE:
Foute NAZI auto zou ik zeggen!!
Theodoor
-52-  Theodoor:
Aangaande het trefwoord neger gebruikt bij Martin Luther King, kan ik inkomen, maar dan meer vanuit zijn politiek activisme.
Passie
-53-  Passie:
@Jochem Floor: Voor het vinden van boeken ober Adolf Hitler zul je inderdaar de naam Adolf Hitler moeten invullen. Iets anders invullen zal je niet de juiste informatie en/of boeken opleveren, maar waar dit omgaat is denk ik het feit dat er wel een ander woord is voor 'negers'. Ik ben zelf 'neger' en mijn vrienden (die blank zijn) noemen mij zo, en dat vind ik niet erg, en zij vinden het leuk. Echter zie en hoor ik nooit een blanke Nederlander het woord 'neger' gebruiken op straat of in een gesprek. Het zou trouwens ook beetje raar/beledigend zijn als ze Duitsers 'kuilengravers' gaan noemen en Arabieren 'hoofddoeken'.
Sophia
-54-  Sophia:
Ik snap je punt wel hoor.
Maar wat ik niet snap (niet dat dit stuk daarom gaat) is waarom de naam 'negerzoenen' verboden is. Ik bedoel ik zie dat juist totaal niet als iets negatiefs!
En donkere vrienden van mij vinden het ook helemaal niet erg.
Maar ja
rudipensionado
-55-  rudipensionado:
Dat je bepaalde woorden niet wilt gebruiken zal mij een zorg zijn maar laat een ander met rust met dit soort geleuter. Komt allemaal uit de hoek van mensen die alles wat ons land binnen komt maar geknuffeld moet worden. Het hoort bij onze gewoontes en gebruiken dat wij negerzoenen en jodenkoeken en wat nog meer eten en daar is niets mis mee. Met het woord neger is niets mis mee.
Charmista
-56-  Charmista:
eh pipo, blanken mensen in amerika vroeger gebruikte die term om te laten zien dat wij lager zijn dan blanke mensen als je over ras wilt hebben kun je gewoon negroide zeggen, maar neger voelen donkere mensen beledigd (over hiphop daar had iemand wel gelijk mee maar die mensen als ze logisch denken zodat ze eigenlijk dat niet mogen zeggen ( het is puur gebruikt om te zeggen jij bent die negr van die ....)
charmista
-57-  charmista:
over negerzoenen gesproken vind ik zelf ook overdreven het is gewoon chocola ik ben zelf ook zwart
Jan Stender
-58-  Jan Stender:
Ik ben blank,en heb geen moeite met zwarte,bruine,of anders getinte mensen
JEAN PIERRE
-59-  JEAN PIERRE:
Ik noem mijn gekleurde buren en collega's gewoon bij de voornaam. En als we in een melige bui zijn benoem ik hem als neger, en zij mij als kaaskop of klootzak!! Goed toch?
rudipensionado
-60-  rudipensionado:
Ik geef de voorkeur aan een negerinnenzoen.
Jan Stender
-61-  Jan Stender:
Donkere vrouwen kunnen heerlijk zoenen
rudipensionado
-62-  rudipensionado:
Maak me gek Jan!
Oeps, dit is een serieus forum.
mike
-63-  mike:
Volgens vele reacties nodeloos gezemel of totale nonsens. Feit is wel dat het een woord is met een zeer negatieve lading welke te pas en te onpas wordt gebruikt. Feit is ook dat het door veel mensen als kwetsend wordt ervaren. Dus waarom niet de kleine moeite doen om het woord gewoon te laten voor wat het is......
Begrijp sws de toegevoegde waarde ook niet. Maar goed dat zal wel moeilijk zijn voor de meeste Nederlanders om het woord los te laten. Het gros van van onze landgenoten ( en erg genoeg niet alleen “hart van nederland” minnend publiek" ) vindt het toch wel erg fijn om mensen in een hok te duwen en een stempel te geven.
Henk de W
-64-  Henk de W:
@yanny scutt 22 januari 2007 00:17 uur
“Ze was erg verbaasd en samen waren wij van mening dat als je iets over een Europeaan zoekt je ook niet gaat kijken bij Kaukasier.. (blank ras)”

Hier niet, omdat 'officieel' blanken nog steeds als de autochtonen gelden en negers als immigranten. Kijk je echter in een land als China en wil je iets over Guus Hiddink weten, dat staat die in iedergeval in Beijing wel degelijk onder een trefwoord wat je kunt vertalen naar “Caucasian”. In Japan is “gaijin” ook geen onbekend trefwoord; “buiten persoon”, oftewel buitenlander. Officieel is het gai koku jin “buiten land persoon”. Bekende blanken mensen staan met zo'n woord gecategoriseerd.

Wat 'wij' doen is dus helemaal niet zo raar...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.