Het is nogal verrassend dat een verder natuurlijk geheel politiek neutraal onderzoeker als Tilly zoiets zegt. Als wetenschapper hoort hij namelijk zoveel mogelijk objectief bewijsbare uitspraken te doen, en niet zijn politieke kleur al te veel door te laten schemeren door allerlei aannames te doen. Bijvoorbeeld aannames over de oorzaken van radicalisering.
Jean Tilly gelooft blijkbaar dat de uitspraken van rechters en politici bijdragen aan radicalisering. Dat is een leuke mening, maar niet meer dan dat. Het past in de bredere mening dat de oorzaak van radicalisering is dat sommige etnische groepen sociaal en economisch achtergesteld zijn. Een leuke mening, maar die wordt niet gestaafd door de feiten: Osama bin Laden komt uit een steenrijke familie en is ontzettend hoogopgeleid, bijvoorbeeld. Eenzelfde verhaal geldt voor veel andere geradicaliseerde moslims: of ze zijn rijk, of ze zijn hoogopgeleid, of beiden.
Vergelijk dat eens met andere meningen die er zijn over radicialisering. Huntington bijvoorbeeld gelooft dat radicalisering een mix is van twee factoren: een bepaalde geloofsovertuiging die geweld a priori niet delegitimeert als instrument ter verdediging van de eigen eer en eigen normen, en ten tweede een grote demografische onbalans ten faveure van jonge, met testosteron gevulde en dus gewelddadig aangelegde, mannen. Binnen de mening van Huntington is een uitspraak als 'zie je wel, we worden weer gediscrimineerd' een normale en te verwachten uitspraak: de tot geweld neigende jongemannen zoeken ieder excuus om hun gewelddadige gedrag te legitimeren en motiveren. Dat gebeurde aldus Huntington bij de Europese beeldenstorm, de Franse revolutie, en nu ook met de radicaliserende moslims.
Of vergelijk het eens met de mening van Scott M. Thomas,die meent dat de radicalisering van moslim-jongeren een fundamentele morele kritiek is op het Westen. Wat moslim-jongeren als het ware 'van buiten' zien is dat het Westen enerzijds vrijheid belooft, maar het alleen maar toekent als je die vrijheid binnen een bepaald kader, namelijk het narcistisch consumentisme, beleeft. Doe je dat niet, dan is de Westerse ideologie een grote onderdrukkende gevangenis voor de vrijheid van de ziel. In die visie is het Vrije Westen een gewelddadige, manipulatieve en oppermachtige dictator die het spirituele en morele bewustzijn langzaam wegvreet. Tegen een dergelijke onderdrukker is elke vorm van verzet gelegitimeerd, inclusief gruwelijke zelfmoordaanslagen. Ook in die visie is een zin als 'zie je wel, ze discrimineren ons weer' een te verwachten en te voorspellen uitspraak: dit is dan het zoveelste bewijs van de onderdrukkende machine die het Westen is.
Wat opvallend is aan beide andere meningen, is dat de échte oorzaak van het radicaliseren NIET de uitspraak van een politicus of rechter is, maar een eraan voorafgaand denkkader van de radicaliserende moslim zelf. De oorzaak van radicalisering is dus niet die ene uitspraak van die ene rechter in die ene zaak: de oorzaak is een groter patroon. Wanneer we dan de drie meningen tegenover elkaar zetten, dan zien we dat de meningen van Huntington en Thomas beter passen bij de feiten zoals we die waarnemen, dan de mening van Tilly. Jean Tilly doet echter voorkomen alsof zijn mening een wetenschappelijk onderbouwd feit is. Een echte wetenschapper doorziet dat gelijk en ziet dat het maar een mening is, een mening met een duidelijk herkenbare PvdA-geur, en een mening die nog slecht onderbouwd is ook. Het is dan ook een grote schande dat deze man nog steeds als 'wetenschapper' gezien wordt.
Zelf twee contrasterende meningen/personen opvoeren is een beetje flauw. Je studeert toch zelf ook? Dan weet je dat ik ook tien dingen kan opnoemen die Tilly weer ondersteunen. Wanneer Tilly daadwerkelijk banden heeft met de PvdA kunt u uw borst overigens natmaken de komende vier (drie? twee?) jaar. De mantra waar twee vechten hebben er twee schuld zal dan weer flink de kop opsteken.
Overigens stoor ik mij zeer aan het feit dat menig hoogleraar er zich op laat voorstaan lid te zijn van de PvdA, de meerwaarde van de informatie is mij onduidelijk en bij de UvA is het in dat opzicht werkelijk bar.