Home > > Aboutaleb naar Den Haag - wat nu?

Aboutaleb naar Den Haag - wat nu?

Ahmed Aboutaleb
We hadden er al op gerekend, maar inmiddels weten we het zeker. Ahmed Aboutaleb wordt, als het aan Wouter Bos ligt,
minister in het eerste kabinet Bos
. Moet de PvdA natuurlijk wel de grootste partij worden, of in ieder geval toetreden tot het kabinet.

De ene ziet Aboutaleb het liefst zo snel mogelijk vertrekken uit de hoofdstad, die stemmen dus op 22 november massaal op de PvdA. Anderen vinden Aboutaleb fantastisch, een aanwinst voor de politiek, en kwalitatief een stuk beter dan de huidige bewindslieden (De Geus, Van der Hoeven, Verdonk, Hoogevorst, Hirsch Ballin), ook hun keuze is gemakkelijk: zij stemmen PvdA. Maar tja: er zijn ook mensen die de wethouder willen behouden voor deze stad. Die stemmen vooral niet op de sociaal democraten.

Dat laatste kan ik me voorstellen.
Aboutaleb doet het goed, een stuk beter dan zijn voorganger Rob Oudkerk (wie was dat ook alweer?). En het is ook geen kleurloos figuur zoals diverse andere PvdA wethouders in het heden en verleden zijn (geweest). De vraag is alleen: wat krijgen wij er voor terug?

Nu de PvdA zo openhartig is in het aanwijzen van een minister, zou ik ook zo'n openhartig gebaar richting de Amsterdammer willen. Wie wordt onze nieuwe wethouder? Dat kan misschien wat stemmen opleveren van mensen die onze troetelwethouder maar met moeite willen opgeven aan het pluche van het kabinet. En het is ook wel zo netjes ten opzichte van de tienduizenden stemmers die op Aboutaleb gestemd hebben.

dertien reacties op "Aboutaleb naar Den Haag - wat nu?"

frans
-1-  frans:
Mocht Aboutaleb minister worden, zoals je veronderstelt, dan zal de VVD niet in de regering zitten, want de VVD regeert alleen met het CDA, weten we inmiddels. Dat betekent dat Rita Verdonk geen minister meer zal zijn, en dus in de gelegenheid is de vacante wethouderspost over te nemen. Zij en haar voorganger bleken het vorige week bij Buitenhof prima te kunnen vinden - op het inwisselbare af - dus bijna niemand zal er iets van merken. En weer een vrouw die toetreedt tot het college! Wat willen we nog meer. Het enige bezwaar is misschien dat de VVD niet tot de Amsterdamse bestuurscoalitie behoort; wel, na 22 november dus wel.
lilitje
-2-  lilitje:
ben ik even blij dat meneer mij persoonlijk heeft verteld dat wij de komdende 4 jaar nog niet van hem af zullen zijn. meneer aboutaleb: “ala ik ergens aan begin maak ik het af.”
nou ja blijf dan nog maar 4 jaar.
Aarnout
-3-  Aarnout:
Nou werd ik vorige week thuis gebeld door de dienst O+S. 'Wat ik van plan was te gaan stemmen op 22 november?' De gemeentelijke onderzoeksbeambte:
'Maakt u zich geen zorgen we houden het vertrouwelijk. Is uw postcode nog steeds 1017 GG.''Ik weet het nog niet en het gaat u eigenlijk niet zoveel aan. Vindt u het passen bij het stemgeheim dat de burgemeester me van te voren vraagt wat ik ga stemmen?' Had ie natuurlijk niet over nagedacht. Maar ik hoefde niet te antwoorden. Lief van hem. Weet een Marokkaanse immigrant dat eigenlijk wel? De vraag werd toen anders geformuleerd. Als ik bij de aanstaande verkiezingen PvdA zou gaan stemmen, zou ik dan bereid zijn op Aboutaleb te stemmen als hij kandidaat zou zijn geweest. Natuurlijk wel.
Maar wacht eens even. Ik heb die man toch net gekozen in de Raad? Laat de PvdA gemeenteambtenaren nu voor hem een landelijke campagne voeren? Gelukkig niet. Het onderzoek werd betaald door RTVNH. Toch benieuwd wie daar dan aan de touwtjes trekt. Klef.
O+S belt me ook wel eens in opdracht van de politie over mijn veiligheidsgevoel. Of ik vind dat er veel fietsen worden gestolen in Amsterdam? Ik denk het wel. Of mijn fiets dan het laatste jaar is gestolen. Nee dat niet. (Telt mijn mening niet; maar oom agent: ik sleur die fiets juist altijd de trap op omdat hij anders gestolen wordt). Aan het einde steevast de vraag of één van mijn ouders in het buitenland is geboren. Gaat ze niets aan. Maar ik snap ook niet wat dat te maken heeft met het aantal keren dat mijn fiets is gestolen. Of op dat zadel een Marokkaanse kont zit of een Hollandse. Dat maakt voor die gestolen fiets toch niet uit.
-4-  :
offtopic @ aarnoout: inderdaad een beetje raar, zo'n 'anoniem' kiezersonderzoek van O+S. Goed dat je ze in hun hok hebt teruggeblaft.
Aarnout
-5-  Aarnout:
Op 30 oktober werd ik gebeld door O+S over Aboutaleb (zie boven; of ik op hem zou stemmen als hij meedeed). Volgens O+S in opdracht van RTVNH. Op de website van RTVNH vind ik niets hierover. Op 1 november biedt Bos Aboutaleb een ministerspost aan. Volgens mij zijn hier maar een paar mogelijkheden:
a. Onze stadsbestuurders gebruiken onze ambtenaren voor de campagne van de PvdA.
b. RTVNH zet middelen in voor de campagne van de PvdA.
c. De campagne van de PvdA laat mensen bellen die zich uitgeven voor O+S.
Ik zou graag voor 22 november weten of ik nog een mogelijkheid over het hoofd heb gezien.
Aarnout
-6-  Aarnout:
Heb RTVNH gebeld. Er was de 31 ste een programma met onze wethouder. We noemen het maar gezonde voorkennis. Met die ongegeneerde Balkenende campagne van de Telegraaf is dat ook wel nodig. Stond de PvdA vandaag op de voorpagina met een onbenullig onderwerp onder de strop van Saddam.
En om de topic van Jelmer ook eens direct te benaderen. Iemand die zich nu laat kandideren om Aboutaleb als wethouder op te volgen diskwalificeert zich bij voorbaat. Die kan zijn gymschoenen beter pas aandoen als de formatie een dag of 100 heeft geduurd. Anders wordt het het politiek bungyjumpen.
Anton
-7-  Anton:
En je maar af blijven vragen waarom burgers geen interesse meer hebben in de Politiek. Logisch toch, je stemt in de gemeenteraadsverkiezingen op iemand die beloftes doet. Telkens blijken die beloftes boterzacht te zijn. Het maakt niet uit van welke partij deze mensen zijn. iedereen maakt zich daar momenteel schuldig aan. Dit alles onder de noemer: Den haag roept mij, heeft mij nodig!!! Kennelijk kan je hier in Amsterdam wethouder zijn en dan ook nog Landelijke Campagne voeren. Waar haalt die man toch de tijd vandaan! Wat heeft Aboutaleb eigenlijk nu gedaan hier in Amsterdam? Ik kan het echt niet achterhalen. Vonden we Marijke Vos arrogant (ik verlaat alleen de Tweede Kamer als ik een wethouderspost krijg)Aboutaleb maakt het nog fraaier. Geweldig ben ik de eerste Minister van Marokkaanse afkomst. Heb ik het toch goed gedaan. Kijk mij, de jongen uit het Rif die het toch maar gemaakt heeft. Ja wat heeft hij eigenlijk gemaakt. Gewoon de juiste mensen om je heen die dan met je kunnen kokketeren. Nee sorry, ik hou niet van die politieke spelletjes. Ach mevrouw Vos mag nu zo her en der lintjes doorknippen. Als het er echt op aankomt maakt ze ook niets waar. Denk nog even aan dat gifschip. Hoor je ook niets meer over. Nee, Mevrouw Vos moet nu even in de luwte gehouden worden. Aboutaleb wil zeker geen lintjes doorknippen en is naar mijn idee gewoon uit op ordinaire macht en aanzien.
Aarnout
-8-  Aarnout:
Een goede kandidaat wethouder voor de centrale stad lijkt mij Wouter Bos. Stuivertje wisselen dus. Dat Wouter Bos de heer Aboutaleb geschikt acht als minister is natuurlijk aardig. Waarom Aboutaleb integratie moet gaan doen in een ministerie van onderwijs en sociale zaken is mij minder duidelijk. Dat komt op mij over als een licht neerbuigende hollandse visie. In de zin van “Turkse agenten voor Turkse migranten”. Het draagvlak voor de heer Aboutaleb en het vertrouwen in zijn bestuurskwaliteiten overstijgen volgens het onderzoek van O+S die van de heer Bos zelf. Het zou mij tenminste verbazen als 60% van de burgerij een zelfde vertrouwen in de kwaliteiten van de heer Bos heeft. Het is mijn indruk dat de heer Aboutaleb een geschiktere kandidaat premier is dan de heren Bos en Balkenende. En die vaststelling is de essentie van werkelijke integratie.
Nu kunnen we in dit land lastig los van onze partijkeuze een minister-president kiezen. Of misschien toch wel met enige creatieviteit. Stel je de volgende aktie voor:
GEEF ABOUTALEB EEN 9. (Nederlanders geven geen 10'en).
CDA leden, SP leden en VVD leden die vinden dat Aboutaleb een geschikte kandidaat premier is, stemmen dan op kandidaat nr. 9 van hun eigen lijst. Het is een beetje oneigenlijk gebruik van ons kiesstelsel, maar wel leuk.
Aarnout
-9-  Aarnout:
Vergeef mijn spelfouten.
Aarnout
-10-  Aarnout:
En ook PvdA leden kunnen hem een 9 geven.
Aarnout
-11-  Aarnout:
En ook PvdA stemmers kunnen hem een 9 geven.
stemmer
-12-  stemmer:
ik stem een 10 !
Fred
-13-  Fred:
Tja, veel horen we niet van Aboutaleb. Maar...ze zitten volgens mij nog in de honderd dagen. Heel benieuwd, hoe en wat.
Oh ja, de opvolger van Aboutaleb, ben de naam alweer vergeten, is helemaal stil.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.