Home > > Taalnazi's

Taalnazi's

Opgelet, de taalnazi's zijn weer op pad in Amsterdam! Heerlijk genietend op het witte strand van de Bahama's heeft bij het troetelkind van onze sosjalonfähige theeslurpende vrienden van de Amsterdamse PvdA, Manon van der Garde genaamd, het lumineuze idee post gevat dat het maar eens afgelopen moet zijn met het gebruik van het woord 'allochtoon'. Naar verluidt wordt er deze week zelfs serieus over gedebatteerd in de raad, echt waar!

Manon vindt namelijk dat er teveel een negatieve bijklank aan het woord hangt. Het doet haar teveel denken aan uitkeringstrekkende criminele kutmarokkaantjes, enz. Ze krijgt bijval van haar partijgenoot Jerry Straub, een ondernemer met Chinees, Afrikaans, Amerikaans en Portugeesjoods bloed door de aderen. Hallo, bent u daar nog?

Jerry stelde voor de lokale tv voor om op papier vast te leggen dat we voortaan de inwoners van Amsterdam op hun afkomst aanspreken. In plaats van dat verachtelijke allochtonen-begrip wil hij de 176 verschillende nationaliteiten die in mokum woonachtig zijn introduceren en officieel vastleggen. Zoals Surinaams-Nederlandse Amsterdammers, Pakistaans-Nederlandse Amsterdammers, Belgisch-Nederlandse Amsterdammers, Uruguaans-Nederlandse Amsterdammers, Amerikaans-Nederlandse Amsterdammers, Chinees-Nederlandse Amsterdammers, Pools-Nederlandse Amsterdammers, Zuid-Afrikaans-Nederlandse Amsterdammers, Brits-Nederlandse Amsterdammers, Cubaans-Nederlandse Amsterdammers, Frans- Nederlandse Amsterdammers, Tsjettjeens-Nederlandse Amsterdammers, Azerbajdsjans-Nederlandse Amsterdammers, Botswaans-Nederlandse Amsterdammers, Cost-Ricaanse Nederlandse Amsterdammers, Indiaas-Nederlandse Amsterdammers, Kazachstaans-Nederlandse Amsterdammers, Maltees-Nederlandse Amsterdammers, Domenicaans-Nederlandse Amsterdammers, Duits-Nederlandse Amsterdammers, Colombiaans-Nederlandse Amsterdammers, Guinees-Nederlandse Amsterdammers? Afijn, vul het rijtje maar aan.

Eigenlijk is het te gek voor woorden dat we hier woorden aan vuil moeten maken. Het geeft maar weer eens piekfijn aan tot welk een hemelbestormende vernieuwingen onze vertegenwoordigers in staat zijn indien we zo dom zijn om onze kostbare stem om de vier jaar aan hen op te offeren. Het begrip allochtoon werd in 1961 ingevoerd als een neutraal alternatief voor de termen immigrant of buitenlander. De term wordt tegenwoordig gebruikt om mensen met een niet-westerse achtergrond aan te duiden.

Dat er vandaag de dag aan het begrip allochtoon een vies luchtje hangt, zit bij een deel van de bevolking toch echt tussen de oren. Vele allochtonen ondervinden hier beslist geen hinder van, behalve de politiek-correcten onder ons. Grappig genoeg is het 'scheve' beeld juist voornamelijk ontstaan door toedoen van de PvdA, de partij bij uitstek twee decennia lang de allochtoon op vertrouwde patriachale wijze doodgemoederd heeft als ware het een zeehondje, en bij uitwassen opzettelijk de andere kant uitkeek.

Nee, ik weet iets beters: schrap het woord PvdA maar uit de boeken. Dat woord staat voor een partij die opkomt voor de belangen van de arbeiders. Aangezien die arbeider reeds in de jaren '80 door Kok & co. bij het grofvuil is gezet, omdat de heren zich zo nodig op het bedrijfsleven moesten gaan richten, voldoet het begrip niet langer. Er hangt op z'n minst een luchtje aan. Manon en Jerry, hebben jullie het gehoord?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ravagedigitaal


29 reacties op "Taalnazi's"

RV
-1-  RV:
Idd dat hier de locale politiek zich mee bezighoudt...lijkt een beetje op de de discussie over het woord 'neger' 'negerzoen' etc. etc. Alsof het cadeaupapier het geschenk zou verfraaien :( Kortom, laat het woord 'allochtoon' gewoon bestaan en zorg er op een andere wijze voor dat het negatieve uit deze klank verdwijnt.
-2-  :
ik vind het eigenlijk wel een goed idee hoor, om het woord 'allochtoon' niet meer te gebruiken.Wat bedoelt namelijk de doorsnee Nederlander wanneer hij/zij allochtoon zegt? Simpel: iedereen met een kleurtje die lastig is.

Eerst gebruikten we het woord voor iedereen die buiten Nederland geboren was. Toen we er eenmaal achter kwamen dat Denen en Duitsers die hier kwamen wonen niet dezelfde problemen hadden als andere 'allochtonen', veranderden we de definitie: allochtoon is iedereen met een 'niet-Westerse achtergrond'. Maar wanneer de ene groep 'niet-westerse allochtonen' hele andere sociale problemen kent dan de andere groep 'niet-westerse allochtonen', waarom zou je dan het woord nog gebruiken als beleidsmaker? Alleen maar omdat een Geenstijllezers en huiskamer-rascisten het woord nog steeds gebruiken voor 'alles wat een kleurtje heeft en lastig doet'? Je kan beter het beestje bij de naam noemen: gemiddeld genomen zijn marokaanse en antilliaanse jongens meer betrokken bij criminaliteit, gemiddeld genomen zijn hindoestaanse meisjes vaker betrokken bij zelfmoord, et cetera.

Pas door de problemen echt te benoemen kun je ze oplossen. Wanneer de beleidsmaker in haar beleid nog steeds het woord 'allochtoon' gebruikt, dan draait ze om de hete brij heen.
Jaap
-3-  Jaap:
In al zijn voorspelbaarheid toch zo'n onvoorstelbaar cliche artikel.

Beetje kiften op politiek corectisme, vleugje PvDA kritiek etc.

Tuurlijk Alex zijn we het allemaal over eens; maar waarom ben je correspondent? Beetje meer orginele insteek had wel gemogen. Zoveel dingen anders om in de ze stad aan te grijpen dan kopjes van NU.NL
Igor
-4-  Igor:
Belangrijkste voordeel in het voorstel van Manon van der Garde is dat je met het afschaffen van het woord allochtoon specifieker moet zijn, en dus minder discrimineert wanneer je een groep mensen in verband brengt met een probleem. Je maakt de groep immers niet onnodig groot. Hiermee krijgt het woord discrimineren iets van zijn positieve betekenis ‘onderscheiden’ terug.

Dat dit voorstel weinig kans van slagen heeft, komt door de lange toevoeging ‘Nederlandse Amsterdammer’ achter de oorspronkelijke nationaliteit van de voormalige allochtoon. Je hoeft niet lang te wachten tot “Turkse Nederlandse Amsterdammers en Marokkaanse Nederlandse Amsterdammers” weer uitgeburgerd raken en worden ingekort tot allochtonen. Maar wie weet, we hebben natuurlijk ook een lange traditie met onze ‘Joodse mensen’ in plaats van Joden. Bij katholieken of protestanten is het natuurlijk wel vanzelf duidelijk dat het om mensen gaat.

Het voorstel van Daniel: benoem de groep met de oorspronkelijke nationaliteit, mag dan wel minder politiek correct klinken, maar het is veel makkelijker vol te houden, en de voordelen - minder discriminatie en beter de vinger op de zere plek kunnen leggen – staan nog steeds overeind. Nu maar hopen dat Manon van der Garde ook meeleest op AC en haar voorstel nog durft aan te scherpen.
-5-  :
@Igor: ik bedenk me naar aanleiding van jouw reactie ineens nog een probleem met het voorstel van de PvdA nu: wat als een Marokaanse Nederlandse Amsterdammer trouwt met een Turks Nederlandse Amsterdammer? Heet het kind dan een Marokaans Turks Nederlandse Amsterdammer? En als dat kind dan weer trouwt met een kind van Hindoestaanse en Antilliaanse ouders, heten de uiteindelijke kinderen van dat koppel dan Marokaans Turks Hindoestaans Antilliaanse Nederlandse Amsterdammers?

Goed punt dus, dat het daarom niet zou werken. Ik was me er overigens niet heelerg van bewust dat ik doelgroepen direct bij hun 'eerste etniciteit' labelde maar dat zou inderdaad beter werken, ja.
Wessel
-6-  Wessel:
Alex een goed artikel, merci!
-7-  :
Leuk, dat geworstel met taal. Vooral als goedbedoelde eufemismen eigenlijk weer heel beledigend worden. Igor geeft als voorbeeld 'joodse mensen' in plaats van joden. Als je het hebt over 'joodse mensen' kun je er enigszins cynisch bij denken: kennelijk is het niet duidelijk dat joden mensen zijn en moet je dat woordje dus toevoegen. Zelfde met 'Turkse medemens'. Voor de zekerheid melden dat Turken ook mensen zijn?
Joempie
-8-  Joempie:
Politiek correct multikul-gedoe, maakt geen schijn van kans omdat het alleen maar een discussie is voor beleidsmakers en een handjevol intellectuelen. Ik zeg tegen Turkse vrienden (die hier geboren zijn) Hey Turk! etc. Wat een gejank. Als er een partij is waar je van weet dat ze nog nooit in een normale setting (behalve bij een beleids/buurtborrel)hebben gecommuniceerd met allochtonen, dan is het wel de PvdA. Asscher woont ook lekker diep in Zuid, bespaar me. Laat mensen lekker het onderling oplossen en geef ze dáár de middelen voor dit is symboolpolitiek.
Igor
-9-  Igor:
@Daniel
Dat de nakomeling van de Marokkaanse Nederlandse Amsterdammer die trouwt met een Turks Nederlandse Amsterdammer, minder makkelijk in een hokje kan worden geplaatst, is een probleem dat niet opweegt tegen het voordeel van de bereikte integratie. Ik ben geen socioloog, maar heb het vermoeden dat het kind van deze ouders een grotere kans heeft op succes in de maatschappij, dan wanneer de ouders met hun quote quote landgenoten waren getrouwd. Zo wordt het in de toekomst steeds minder nodig om sociologische problemen in verband te brengen met afkomst (van (voor)ouders).
Sigi
-10-  Sigi:
Als dat Turks Marrokaanse kind hier wordt geboren is het gewoon een amsterdammer. De drang tot onderscheiden is misschien wel begrijpelijk maar hoeft niet beloond te worden.
Allochtoon/autochtoon, man/vrouw, oud/jong etc etc vermoeiend, vervelend en het voegt niets toe behalve ongewenste generalisering.

Volgens mij heeft de deelraad in ZO de term allochtoon (of soortgelijk) al een tijd geleden taboe verklaard. Niets nieuws onder de zon dus.
alex
-11-  alex:
Inmiddels is de motie woensdagmiddag in de raad verworpen, enkel het meelijwekkende D66 stemde voor. Hiermee heeft de PvdA weer een flinke zeperd opgelopen, maar we blijven ze nauwlettend in de gaten houden, die taalagenten.
Floris
-12-  Floris:
Neem eens de moeite om je mening uit te drukken zonder slaapverwekkende Geen Stijl-ismen als “theeslurpend”, “politiek-correct”, “doodmoederen”, etcetera, Alex. Dan neem ik misschien eens de moeite om je stukje te lezen. Gaap.
alex
-13-  alex:
@ Floris: “Neem eens de moeite om je mening uit te drukken zonder slaapverwekkende Geen Stijl-ismen als “theeslurpend”, “politiek-correct”, “doodmoederen”, etcetera, Alex. Dan neem ik misschien eens de moeite om je stukje te lezen. Gaap.”

Kennelijk toch m'n stukkie gelezen, is het niet? En gelet op jouw sikkeneurige toon bevalt de boodschap jou niet zo. Daar kan ik niets aan doen.
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Allen, Mijn man is Allochtoon; iemand die buiten de grenzen van Nederland is geboren. Hij is gehuwd met een Autochtoon. Hij heeft nog nooit last gehad van het feit dat buiten Nederland geboren mensen als Allochtoon worden aangeduid.

Dat kan ook niet, want het is een puur demografische benaming. Als je de aardrijkskundelessen op ,pakweg, MAVO niveau hebt gevolgd kun je dat weten!

Dat de benaming Allochtoon rare wendingen heeft genomen in de hersens van mensen, ligt voornamelijk aan die mensen zelf.

Dat de PvdA hier nu zo'n punt van maakt ligt vooral aan het gebrek aan 'vanalles' binnen de PvdA, lijkt mij!

Mijn Allochtoon heeft nog steeds zijn Britse paspoort & nationaliteit. Hij is met mij getrouwd, en niet met heel Nederland. Als mij iets overkomt kan hij weer, als hij dat wil, terug gaan naar Engeland. Intussen heeft hij de Nederlandse taal geleerd, woont en werkt hier al meer dan 35 jaar ,nooit problemen met justitie.

Ik hou van mijn Allochtoon. Ha! Groet; Yanny
alex
-15-  alex:
@Jaap: ik ben (nog) geen correspondent. Ik heb mijn bijdrage, een column, aangeboden aan een correspondent van deze site, en vervolgens werd het geplaatst onder de noemer 'gastcorrespondent'. Wellicht dat ik vaker bericht op deze site, maar dan als correspondent en niet als columnist.

gr, alex
Berend Oranje
-16-  Berend Oranje:
Ik ken een jongen. Laten wij hem Mourad noemen. Zoon van MArokkaanse ouders en hier geboren, Goed opgeleid, spreekt accent- en foutloos Nederlands. Echt een OK-vent. Ik vroeg hem eens of hij als raadslid zou zijn, hij meegeteld zou willen worden als 'allochtoon raadslis'. En dat wilde hij echt niet. Ik zou dat willen respecteren.

En 'Taalnazi's'? Pfff, opgewonden en weinig respectvol taalgebruik. Op dat soort taal zit ik niet te wachten op AmsterdamCentraal.
alex
-17-  alex:
@ Berend: “En 'Taalnazi's'? Pfff, opgewonden en weinig respectvol taalgebruik. Op dat soort taal zit ik niet te wachten op AmsterdamCentraal.”

Dat is nu exact wat ik bedoel met de term 'taalnazi'; dat ik een hekel heb aan lieden die mij/ons vertellen welke woorden ik/wij wel of niet mag/mogen gebruiken, of het nu om het begrip 'allochtoon' gaat of 'taalnazi'. Gesnopen?
-18-  :
Jeetje. We hebben een gastcorrespondent gevonden die nog zeikeriger en zeurderiger op alle comments ingaat dan ikzelf! Ik dacht dat dat niet mogelijk was ;P

Hulde, Alex!
-19-  :
Ik neem aan dat je van je laatste reactie zelf de ironie ook inziet, Daniël? ;)
-20-  :
huh? Ironie? Hoe bedoel je?

;)
ajmmoonen
-21-  ajmmoonen:
helemaal mee eens.bij de pvda denk ik zowiezo aan sharon dijksma met een bek vol vreten.
buitenlanders vreemdelingen westerse- en niet westerse alochtonen, nou ja voornoemde lijst spreekt voor zich.
Taal is netzo levend als de MENSCH zich voelt.regelen snoeien bedillen bazen wetten scherpslijpen opleggen verplichten,laat dat maar aan die dooien van de politiek over.
woestijnvis
-22-  woestijnvis:
Weinig allochtonen op deze site trouwens. En ook niet in de de discussie.

Ik was vandaag met mijn allochtone vrouw op het strand van Ijmuiden en we hadden het erover. Volgens haar is het goed om mensen te dwingen een ander woord te verzinnen voor medeburgers wiens ouders toevallig in een ander land geboren zijn. Het zet het aan tot nadenken en hun maakt hun hopelijk bewust van hun brainwash-beurten.

Mijn (vanzelfsprekend, zie definitie) ook allochtone dochters waren meer geinterseerd in de wasborden van de mede strand gebruikers, van al dan niet allochtonen afkomst.
-23-  :
Woestijnvis, ik ben volgens de definitie 'allochtoon', en het levende bewijs waarom de defintie 'allochtoon' onzin is. Mijn vader komt dan wel uit een niet-Westers land (Suriname is blijkens de definitie een 'niet-Westers land', hoewel het op het Westelijk halfrond ligt en oorspronkelijk deel was van Nederland) maar er zijn maar weinig mensen met een meer 'Westerse' opvatting dan ik - en dat is het bewijs waarom het label 'allochtoon' onzin is: de afkomst zegt immers niets over iemands opvattingen.

Ik ben het dus roerend eens met je vrouw, maar niet met je conclusie dat er weinig allochtonen bij deze discussie betrokken zijn - alleen niet het soort 'allochtonen' wat 'men' definieert als 'allochtoon'.

Ik vind dat 'blanke' Nederlanders eerlijk moeten zijn en zeggen wie ze nu precies bedoelen als ze het hebben over 'allochtonen': hebben ze het dan over iedereen met een kleurtje? vast niet, zo racistisch is de doorsnee Nederlander nou ook weer niet. Hebben ze het dan over een groep radicaliserende moslimjongeren die zich niet kunnen verenigen met de principes van een democratische rechtstaat? Hebben ze het dan over een groep criminaliserende Antillianen die al die democratische principes best vinden maar zich er gewoonweg niets van aantrekken? Hebben ze het over een groep gedeprimeerde Hindoestanen die bovengemiddeld veel zelfmoord pleegt?

Al deze maatschappelijke problemen (radicalisering, criminalisering, suïcidaliteit - en vast nog veel meer) verdienen een goede en effectieve oplossing - die krijg je echter nooit als je deze problemen 'allochtonen-problemen' blijft noemen, zoals mensen als Wilders, Pastors en Verdonk hardnekkig blijven doen.
estherd
-24-  estherd:
Hoe kun jij op basis van (bij- of valse) namen vaststellen dat er weinig allochtonen aan de discussie meedoen, Woestijnvis? Dat ik een Hollands klinkende naam heb zegt toch helemaal niets over mijn al dan niet allochtone of autochtone status. Wat een onzin.
yanny scutt
-25-  yanny scutt:
Woestijnvis, waarom voer JIJ de discusssie hier? En niet jouw, allochtone, vrouw ???...Groet; Yanny
Woestijnvis
-26-  Woestijnvis:
Ze heeft het te druk met de economie uit het slop te trekken, Yanny, maar je krijgt de hartelijke groeten van d'r.

Ik denk dat de gemeente inderdaad het woord allochtoon uit haar officiele stukken moet schrappen. In Zuidoost gebeurt dat al jaren. Dat heeft niets met taalpolitie te maken, maar met bewuster omgaan met de werkelijke aard van een deel van de sociale problematiek in Nederland (ongeveer in de trend zoals Daniel die beschrijft). De Gemeente kan in die zin een voorbeeld functie uitoefenen. Als Jan met de Pet dan toch verder wil gaan met stigmatiserend opmerkingen, dan is er geen wet die hem daar van weerhouden.
Nicolette
-27-  Nicolette:
Mijn man is geboren in Japan uit een Nederlandse vader en een Japanse moeder. Hij heeft een nederlands en een amerikaans paspoort. Zijn mijn kinderen nu allochtonen? Groet Nicolette
yanny scutt
-28-  yanny scutt:
Nicolette, Ik weet niet of er veranderingen zijn gemaakt in de Nederlandse wetgeving maar ik kan je wel vertellen dat we op z'n Nederlands altijd spreken van; het vaderland, en 'vadertje staat'..

Dus lieve moeder Nicolette, wees alert en neem maatregelen! (je hebt niet geschreven waar jij en je kinderen geboren zijn)

In de meeste landen is de wetgeving zo geregeld dat het land van de vader als 'geboorteland' geldt, waardoor de rechten van de moeder en kinderen heel zwak staat.

Gezien de globalisering wordt het hoog tijd dat er eens mensen komen in regeringen die ervoor gaan zorgen dat daar eens een eind aan komt!

Te beginnen in Europa. (problemen genoeg hier) Groet; yanny
Jéjan van der Meulen
-29-  Jéjan van der Meulen:
Vrouw Groet komt voor in de sproken van de gebroeders Grimm. De vlamingen van Frankrijk noemen haar Marie Groette. Zij speelt een belangrijke rol in de romans van Annie de Groote zoals “L'oubliée de Salperwick”.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.