Home > > Wat een bak

Wat een bak

Wrak
Regelmatig botsen automobilisten in de Theodorus Dobbestraat - een smalle tweerichtingsverkeerstraat - bijna op elkaar. Een vervallen rode auto staat al maanden in een bocht in deze straat.

De politie kijkt ernaar en doet niets. Ook niet aan de andere wrakken in deze buurt. 'Ja, schrijf maar een stukje, wie weet helpt dat!' roepen ze vrolijk als ik met mijn journalistenpen dreig. Terwijl je een bekeuring krijgt voor elk wissewasje (een stukje wiel op het trottoir, even je groene kaart vergeten) in deze buurt, mag de rode Ford Fiesta wegrotten tot de bewoners er misselijk van worden. De milieupolitie was verrast door mijn artikel in de lokale krant over het rode monster. Nou ja, zeg, hoe haal ik het in mijn hoofd om dat te publiceren?
Ik scherm niet altijd snel met 'ik zal dat wel even in de krant aan de orde stellen', maar als je keer op keer een klacht indient of met verantwoordelijken belt en dan geen reactie krijgt (van de wethouder) of merkt dat er niets aan wordt gedaan (door de milieupolitie), dan is het laatste redmiddel een stukje in de krant. Iedereen mag dan weten hoe laks het stadsdeel is. Het stadsdeel dat ik graag promoot omdat het hier best fijn toeven is, maar als er bijna ongelukken gebeuren en iedereen toekijkt en niets doet, dan word ik boos, heel boos.

De milieupolitie was dus verrast door het artikel. Nota bene geschreven door de dochter van een ondernemer die ook al heeft geklaagd. Dat stond er in de (niet openbare) memo van de hoofdmilieupolitieagent. Wat die informatie over familierelaties in deze memo ertoe doet, begrijp ik niet. Ik heb hem gebeld, maar hij was tot op heden niet bereikbaar. Volgens deze hoofdmilieupolitieagent - die in zijn memo elke straat rondom de auto fout spelt en voor mij daarmee niet zijn enorme betrokkenheid toont - zijn ze actief bezig met het wrak. Nu weet ik niet het verschil tussen actief bezig zijn en gewoon bezig zijn, maar als je dan toch actief bezig bent dan neem ik aan dat het wrak binnen 24 uur wordt weggesleept. Maar nee, ze zijn al weken heel actief bezig. Agenten lopen rondjes om het wrak (wel voorzichtig, want ramen zijn ingeslagen en het glas ligt op de grond) en knikken: ja, een wrak. Ondertussen lopen er procedures om het wrak te ruimen. Dat kan nog vier weken duren. Ik wens de bewoners van de Dobbestraat een prettig uitzicht.

33 reacties op "Wat een bak"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Shirley, Wat een 'bak' dat dat wrak er nog steeds staat.. Er zijn wel meer van dat soort wrakken in de 'Dobbebuurt' en daar wordt niets aan gedaan.

Maar als je een oud ,doch heel en functioneel, rieten 2 zits bakje voor je gevel neerzet met de bedoeling dat alle buren op de trap af en toe in het 'zonnetje' elkaar beter kunnen leren kennen, dan hangt daar binnen de kortste keren een geel label aan met de mededeling; Dit is een wrak, s.v.p. verwijderen voor die en die datum, anders doen wij dat. Groet; Milieupolitie. Hetzelfde gebeurt met fietsen die er niet nieuw genoeg uitzien dus kijken wij wel mooi uit om de geplaatse fietsrekken ,weer, te gebruiken. De eigenaars van nieuwe fietsen gebruiken ze ook niet vanwege een ander soort 'jatteneurs'!

Het is duidelijk dat er andere regels gelden voor auto's ,ook al staat het er moddervol van in de Dobbebuurt, dan voor je roestige fiets of 'zongebleekte' rieten bankje..

Ik denk dat de Milieupolitie een extra scholing materiaalkennis moeten hebben en ..mensenkennis.

Volgens mijn man Jim is het nummerbord Pools en hij heeft de indruk dat zij geen Nederlands kunnen lezen. Groet; Yanny
-2-  :
Yannie, zou je me willen bellen of mailen, spoedig. Lokale tv wil hier iets mee doen straks.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Shirley, Ik wil wel reageren maar heb geen telnr-e-mail adres van jou. Yanny
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Gewoon een belletje naar de politie: “de spullen worden eruit gejat”. Dat wil waarschijnlijk wel een sleepje provoceren.
Suffie
-6-  Suffie:
Ik heb het ding zien staan. sinds een week of vier. Dat ding is niet vervallen maar betrokken geweest bij een behoorlijke aanrijding en volgens mij zaten er Duitse platen op. Vermoedelijk is er nu iemand in de Heimat bezig met een woest achterhoedegevecht met z'n verzekeringsmaatschappij over de berging en de kosten van het afslepen naar Duitsland of het bepalen van de Total loss zodat het ding hier gesloopt kan worden. In dat geval is er geen wettelijke basis om het ding weg te slepen. Misschien is het goed om de journalistenpen even in te ruilen voor de journalistenbril en te kijken wat er voor regelgeving is met betrekking tot dit soort zaken. Scheelt de lokale media misschien een hoop tijd...!
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
Ik heb het gemist Shirley. Was elders. (werkverplichting) Ik hoop op een herhaling en dat het iets oplevert! Heb je adres nu goed opgeslagen...Groetjes; Yanny

Suffie, het gaat niet om hoe,of waarom! Die 'car' staat op een gevaarlijke plek voor anderen. Daarbij is het volslagen belachelijk dat zo'n auto wekenlang blijft staan. het lijkt mij dat daar best een oplossing voor gevonden kan worden, b.v. opslaan bij een sloperij terrein. Die verzekering in de 'heimat' kan dat gewoon betalen, lijkt mij. Tenslotte, zou het fijn zijn als onze 'bejaarde' fietsen en gezellige tweezitsbankjes eens met rust gelaten werden door de Milieupolitie. De autowrakken,winkelwagentjes, te vroeg buitengezette vuilniszakken/dozen, worden nooit gezien...Groet; Yanny
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Shirley, Ik heb de herhaling gezien. Iedereen die daar aan het woord waren hebben dat prima gedaan! Nu maar hopen dat het helpt en dat onze Stadsdeelvoorzitter eens laat zien wat hij waard is voor de 'Dobbebuurt'! Groet; Yanny
engine 54
-10-  engine 54:
Vlakbij, naast de brug over Erasmusgracht, hebben heel lang een paar half gezonken bootjes gelegen.
Nadat AT5 er aandacht aan had geschonken, waren ze binnen de korste keren weg.
Er is dus hoop voor jullie, beste buren(een Bos en Lommer inwoner).
Suffie
-11-  Suffie:
Tegenover mijn huis staat al een paar dagen een auto met een afgebroken spiegel. Bovendien staat hij er nogal onhandig, want als ik er naast sta kan ik mijn deur niet goed open krijgen om mijn boodschappenkarretje eruit te tillen. Misschien iets voor de lokale omroep?
-12-  :
De eerste auto in de straat is vandaag weggehaald! Ik geloof niet door een instantie, maar door de eigenaar zelf.
Jochem Floor
-13-  Jochem Floor:
@ Suffie: ik neem aan dat jij met aandacht van AT5 niet geholpen zult zijn. RTVNH houdt zich met nieuws op dit niveau, geloof ik, iets minder bezig dan AT5.
Dus als het ook in de provincie al een probleem wordt, dan moeten we er maar een actiepunt voor de verkiezingen van 22 november van maken. Zeker ook na het de Muntendammer landbouwvoertuigenaffaire van afgelopen week. Loop jij even bij Bernard langs om het aan te kaarten? Dan doe ik elders het nodige.
;-)
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Suffie en Jochem, Jullie vinden het vast prima dat de autowrakken uit onze wijk bij jullie worden geparkeert?( Daar halen wij graag AT5 bij!) Groet; Yanny
Jochem Floor
-15-  Jochem Floor:
@ Yanny: zie mijn eerste opmerking bij dit onderwerp.
Groet & succes.
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Shirley, Als actie te lang uitblijft zouden wij, met hulp van andere buren, een oplegger kunnen huren. Dan deponeren wij alle 'incontinente' auto's waar niemand meer van wil weten, pal voor de toegangsdeur van het Stadsdeelkantoor!

Dat wordt een spektakel want dan kan niemand dat gebouw meer in of uit. Als toefje slagroom halen we het JOURNAAL erbij..

Dit moet te doen zijn. Groet; Yanny
Suffie
-17-  Suffie:
Yanny: Laat ik het nog even ongenuanceerd neerzetten, misschien dat jullie de visie vanuit de andere kant dan wel snappen: blijf van andermans spullen af!
Jochem Floor
-18-  Jochem Floor:
@ Yanny: de komkommertijd is voorbij. Dus je bereikt er niets mee, maar het levert je gegarandeerd een hoop ellende op. (om die reden geloof ik trouwens niet dat je een exploitant van een oplegger bereid gaat vinden om aan dat soort acties mee te werken, maar dat terzijde)

Kortom: ik zou het advies van suffie ter harte nemen.
Suffie
-19-  Suffie:
Jochem, waar het mij om gaat is het volgende: met betrekking tot het neerzetten van auto's en wrakken is een (te) uitgebreide regelgeving ontwikkeld die niet alleen tot doel heeft het leefmilieu een beetje prettig te houden, maar ook kijkt naar het eigendomsrecht van autobezitters en hun recht op het gebruik van de weg. Als je domweg zegt 'dit ding staat in de weg en is stuk en dus moet het weg' dan ga je dus enorm voorbij aan de belangen van bijvoorbeeld die autobezitter die een aanrijding heeft gehad en in afwachting van zijn genezing de auto even ergens in een straat heeft neergezet. Voordat een auto tot wrak kan worden gebombardeerd moet deze voldoen aan een aantal criteria en moet de eigenaar in staat zijn gesteld om zijn auto zelf weg te halen. Daar zitten dan ook weer allerlei termijnen aan vast waarin eigenaren kunnen reageren. Vandaar ook mijn eerste opmerking: kijk eerst eens naar de regelgeving, maar dat schijnt een absoluut te negeren opmerking te zijn..
-20-  :
Suffie, het stukje hierboven gaat niet over iemand die “een aanrijding heeft gehad en in afwachting van zijn genezing de auto even ergens in een straat heeft neergezet”, maar over een auto die te kapot is om te rijden en al enkele maanden het verkeer hindert, zonder dat er verder iets mee gebeurd. Een wrak, kortom.
Suffie
-21-  Suffie:
Wieland, die auto staat er geen paar maanden, vergewis je eerst even van de feiten... Daarnaast mag je ook meteen even het verschil uitleggen tussen de beide situaties. Je kent de situatie daar?
yanny scutt
-22-  yanny scutt:
Suffie, Erg aardig van jou om een lans te breken voor de autobezitters en hun rechten. Mij dunkt dat het met de rechten van de autobezitters wel goed zit! Dat blijkt wel.

Nu ben ik geen autobezitter, maar als ik een ietwat gedateerde fiets voor mijn gevel parkeer of een leuk bankje neerzet, worden deze binnen de kortste keren als 'wrak' gekenmerkt met zo'n geel dreigbriefje; weghalen of!... Tsja, welk recht, en voor wie, denk ik dan.

Daarnaast is de feitelijke situatie hier dat bewoners van dit buurtje met goed werkende auto's, amper hun car hier kunnen parkeren, want het is hier nog altijd gratis. (De hele kantoortuin van de werknemers van Westpoort staat hier voor de deur en velen van hen vinden het ook nog prima om de troep uit hun auto hier op straat te deponeren.) Laat staan de bezoekers van de bewoners alhier.

Tenslotte hebben we hier in 2 jaar tijd al 8 auto's in de 'hens' zien gaan. Auto's die total-loss gereden zijn horen hier niet te blijven staan. De bezitter moet dat gewoon met zijn verzekering regelen. Dat lijkt mij helemaal niet zo moeilijk. In geval van een misdrijf moet de politie sneller werken. Kortom er is geen enkele steekhoudende reden waarom autowrakken hier weeeeeekenlang zouden moeten blijven staan!

Ik denk dat de problematiek wel wat breder ligt dan de rechten van de autobezitter! Ook denk ik dat de bewoners hier recht hebben op een leefbare wijk. Wij gaan dat recht halen, waar we maar kunnen! Groet; Yanny (Stadsdeelvoorzitter leest u mee?!)
-23-  :
@Suffie: Ik vertrouw er op dat Shirley geen dingen uit haar duim zuigt als zij schrijft: “Een vervallen rode auto staat al maanden in een bocht in deze straat.”
Jochem Floor
-24-  Jochem Floor:
@ Suffie: mij lijkt er weinig mis mee als de politie een beschadigd voertuig veiligstelt op een afstelterreintje onder het plegen van een telefoontje danwel het versturen van een standaardbriefje aan de eigenaar. En het is voor omwonenden wel zo prettig.

Maar ja, de politie is in haar eigen perceptie nog slechts voor veiligheid, niet waar? Niet storen tot er bloed vloeit, was het toch? De burger denkt er dus anders over.
Richard Brandeis
-25-  Richard Brandeis:
De auto staat 'geparkeerd' op een plek waar elke normale burger z'n voertuig niet mag zetten. Op deze plaats geldt een parkeerverbod. Lange vrachtauto die de winkels aan de achterzijde moeten bevoorraden kunnen slechts met heel veel moeite tussen de glasbak en het wrak rijden en maar hopen dat er geen tegemoet komend verkeer is. Maar nog even, dan is de Burg.Fockstraat weer open.
-26-  :
Vanmiddag is een wonder geschied! De auto is weggehaald op verzoek van de politie door de milieupolitie.
Suffie
-27-  Suffie:
Wieland, ik werk in die buurt en weet dus gewoon dat het ding er begin augustus pas stond.
-28-  :
Hoe dan ook, het ding stond er lang genoeg om er hinder van te ondervinden. Dat lijkt me inmiddels wel duidelijk. Hoe lang precies lijkt me dan niet zo ter zake doen.
Suffie
-29-  Suffie:
Esther, het verschil tussen 'maanden' en nog geen vier weken lijkt me redelijk essentiëel. Als zo'n termijn tegen je werkt weet ik zeker dat je moord en brand schreeuwt.
Marjan
-30-  Marjan:
En als dit soort snelle acties nu ook nog kunnen plaatsvinden voor die soms overvolle fietsenrekken dan ben ik weer helemaal een zeer tevreden burger. Gewoon, een parkeerplek is gewoon om een auto tijdelijk te stallen, een fietrek ook om je fiets tijdelijk te stallen. Hup een schone opgeruimde openbare ruimte waar mensen fatsoenlijk over de steop kunnen lopen en kinderen ook lekker een plekje hebben.
yanny scutt
-31-  yanny scutt:
Carpe Diem! Yanny
Suffie
-32-  Suffie:
Eind goed, al goed? Overigens breek ik geen lans voor automobilisten en heb ik zelf ook een hekel aan stinkende, rottende en uit elkaar vallende wrakken voor mijn deur. Het gaat mij om de “Ik heb last dus de overheid lost het maar” toon die hier gehanteerd wordt.

Enne...parkeerverbod? Zie ik die over het hoofd?
Jochem Floor
-33-  Jochem Floor:
@ Suffie: Dit snap ik echt niet. Kun je het uitleggen?

>Het gaat mij om de “Ik heb last dus de overheid lost het maar” toon die hier gehanteerd wordt.

De overheid is hier toch de enige die in kan/mag grijpen? Als Yanny een sleepwagen had laten komen, had de chaufferu geweigerd te slepen. De enige andere oplossing was geweest het wrak in de hens te steken, en dat lijkt mij ook een echte afrader. Dus ik zie niet in waarom dit probleem niet juist, expliciet, bij de overheid mag worden neergelegd. Dat lijkt mij juist volledig terecht.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.