Home > > Wat Worden Wij Verwend

Wat Worden Wij Verwend

Amsterdam is toch maar een stad met mazzel: niet alleen is het hier goed toeven wanneer er een hittegolf is, ook onder werk- of thuistijd ziet het er steeds mooier uit voor de Amsterdammer. Want wat wil het geval? In Amsterdam krijgen sommige huizen niet 1, maar 2 supersnelle glasvezelnet-aansluitingen!. Mijn god, denk eens na over de mogelijkheden die dit biedt!

Tja, welke mogelijkheden eigenlijk? Wat kun je er nou mee?
De Neo-Luddieten onder ons zuchten en steunen alweer: wat moet je er nou mee, al die nieuwerwetsigheid? Evenzo de pessimisten en zwartkijkers die roepen dat al die mogelijkheden die die extra snelheid biedt onzin zijn, omdat er niemand is die diensten aanbiedt. Onzin!

Op Citynet legden ze al uit dat men 5 jaar geleden ook zoiets zei toen bedrijven aan de slag gingen met snel internet. En dat men er vijf jaar geleden flink naast zat: bedrijven gebruiken het volop! En voor diegenen die nu al een snelle aansluiting hebben, die weten dat er eigenlijk niets fijners is dan vier films tegelijkertijd kunnen downloaden terwijl je in de tussentijd heel Youtube afspeurt naar nieuwe home-made Jackass-video's en zelfs het notoir trage Hyves snel laadt - nou ja, mits die gozers ook eens wat van hun dikke winst steken in een écht groot nieuw serverpark.

Nu zou je je kunnen afvragen, die liberale Daniël, die rechtse Daniël, die altijd en overal maar roept dat de overheid zijn neus vooral maar níet in zaken moet steken, is het eigenlijk niet gek dat hij deze kans niet grijpt om te roepen dat nu KPN ook druk aan het glasvezelen is geslagen, dat dan het door uw belastingencenten betaalde Citynet maar eens opgedoekt moet worden?

Nou, eh, nee. Het lijkt inderdaad in eerste instantie contradictoir, maar ik vind het heel erg goed dat Citynet gewoon doorgaat. En waarom?

Internet is ondertussen een belangrijk sociaal goed geworden: als je een beetje betrokken burger en modern bent, dan kún je nauwelijks zonder internet. Je werkt er mee, je speelt er mee, je leeft er mee. En heel belangrijk: internet betekent een enorme vooruitgang in de efficiëntie waarmee mensen dingen kunnen doen. In plaats van een folder van een bedrijf aan te vragen waar je gaat solliciteren, zoek je de website even op. In plaats van een brief te sturen naar je minnares, stuur je haar een leuk Yahoo-greetings-kaartje.

En juist die efficiëntie moet je niet willen onthouden aan je burgers. Hoe efficiënter zij functioneren, hoe efficiënter de economie functioneert. En hoe meer de economie functioneert, hoe rijker we er allemaal op den duur van worden. Dus, juist voor uw eigen portemonnee, maar ook voor een Amsterdam-brede sociale integratie: hoe meer glasvezel, hoe beter. Eindelijk eens een moment waarop geitenwollensokken-links en diehard-harteloos-liberaal-rechts het met elkaar eens kunnen zijn: Op naar Cyber-city Amsterdam!

elf reacties op "Wat Worden Wij Verwend"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Daniel, Voor zover ik weet is EEN glasvezelkabel genoeg. Welke bedrijven daarvan gebruik gaan maken is een kwestie van concurrentie natuurlijk. Maar het kan toch niet zo zijn dat elk communicatiebedrijf z'n eigen 'kabeltje' wil hebben in elke straat van Mokum?!

Er zijn straten waar de rioleringen het al zo moeilijk hebben; boomwortels, de almaar toenemende druk van nog meer auto's boven hun 'buisje' en nu worden ze ook nog 'glasvergezellend' bestraald...Dat kan niet goed gaan. Iedereen die dan op de WC gaat zitten krijgt ,ongevraagd, een 'soapie' geprojecteert op de WC-muur en raakt verslaafd!

Conclusie: Grote familieruzies voor de WC-deur en, of dat nog niet genoeg is!, is het riool geknapt en stroomt de woning vol met ,nog, meer Shit :) Groet; Yanny
benno
-2-  benno:
Ik lees geen enkel argument voor de bemoeienis van de overheid bij de aanleg van kabels. Je kunt je Yahoo-kaart nu toch ook al sturen? En je kunt, voor wat extra geld, toch al een snellere verbinding kopen (wat bijna niemand doet)?
-3-  :
ja, dat komt,ikals die-hard harteloze liberaal kan dat mooie sociale verhaal niet zo mooi verkopen. Het zit er wel in, hoor: dat verhaal over sociale integratie enzo. Een mooiere, want door een professional geschreven uitleg vind je hier:

http://www.citynet.nl/uploa...
benno
-4-  benno:
In 42 pagina's FAQ geen antwoord op de vraag: Waarom laten we dit niet gewoon aan de markt over?

Is je stuk nou een knuppel in hoenderhok of vind je echt dat de gemeente zijn geld hier in moet steken?
-5-  :
nou benno,moet je wel een beetje beter lezen. Twee argumenten:

1. meer connectiviteit verhoogt de productiviteit. Meer productiviteit is meer geld voor iedereen, hoezee!

2. connectiviteit speelt ook een grote rol bij sociale integratie. Om ervoor te zorgen dat de minder bedeelden onder ons, de armeren en sociaal zwakkeren die op een volledig vrije glasvezelmarkt gewoonweg geen aansluiting kunnen betalen, toch ook een aansluiting krijgen, is Citynet een waardevolle aanvulling.

Nu jij weer.
Dre van Mokum
-6-  Dre van Mokum:
Glasvezel is in 1939 uitgevonden, en wij worden 67 jaar later verwend?
Of lopen we achter?
benno
-7-  benno:
OK, nu ik weer:
Je haalt 2 dingen door elkaar: beide argumenten die je noemt hebben niks te maken met de behoefte aan een extra netwerk of meer glasvezel. Die argumenten gaan over het aantal aansluitingen. Daar heb je geen extra netwerk voor nodig. Je moet gewoon een extra computer aansluiten. En zo een aansluiting kun je op elke straathoek kopen. Er is geen schaarste.
Als de overheid sociaal zwakkeren op internet wil helpen (of op een andere manier meer connectiviteit wil bevorderen), kan ze die aansluitingen subsidiëren. Dat is een stuk goedkoper dan een eigen netwerk aanleggen.
-8-  :
@benno:
goed punt. Zoals ik ook al zei, ik ben zo'n harteloze liberaal (en het is wel verdomd schokkend dat geen van de lezers tegen deze kenschetsing in opstand komt - misschien ben ik wel harteloos, maar de gemiddelde lezer van Amsterdamcentraal gelooft toch niet écht dat alle liberalen harteloos zijn? Toch?) dus dat socialistische standpunt kan ik ook gewoonweg niet zo goed uitleggen. Laten we hopen dat er eens zo'n mededogende socialist instapt om het eens uit te leggen!

;)
benno
-9-  benno:
Dus toch de knuppel in het hoenderhok, ik vond het al verdacht...

Trouwens: financiele beslissingen neem je met je hersenen en niet met je hart.
Alex
-10-  Alex:
Een snel netwerk voor downloaddiensten zoals films bekijken hebben we al. Het valt op dat mensen niet het allersnelste abonnement kiezen, ongeacht de prijs. Dat komt deels door gemakzucht en de vrij lange contracttermijnen. Maar vooral omdat de downloadsnelheid niet de bottleneck is.

Het probleem is de uploadsnelheid van de server of p2p-abonnement aan de andere kant. Zelfs al jij een supersnel glasvezelabonnement hebt gaat je film, website of torrent niet sneller zolang degenen aan de andere kant niet ook zoiets hebben.

Ikzelf neem beslist geen 'sneller' adsl-abonnement meer zolang niet ook de uploadsnelheid ervan verbeterd.
dictator
-11-  dictator:
beetje late reactie, sorry daarvoor. het argument dat de gemeente zich met dit netwerk moet bemoeien is heel simpel. die kabel moet aangelegd worden, en hoe je het ook draait, dat zal de gemeente op zijn minst moeten goedkeuren.

zodra het beschikbaar is neem ik het.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.