Update 22.25 uur (464 districten geteld), GroenLinks verliest een zetel t.o.v. 21.50 uur en Amsterdam Anders/De Groenen, krijgt toch een zetel:
Pvda 39,4% (20 zetels, was 15)
vvd 16,3% (8 zetels, was 9)
GroenLinks 13,6% (7 zetels, was 6)
CDA 4,2% (2 zetels, was 4)
SP 13,3% (6 zetels, was 4)
D66 4,1% (2 zetels, was 3)
Amsterdam Anders/de Groenen 2% (geen zetels, was 1)
Leefbaar Amsterdam 1,3% (geen zetels, was 2)
overige partijen lagere percentages, geen zetels
Laatste update 8 maart: Amsterdam Anders/De Groenen raakt enige zetel toch kwijt aan GroenLinks.
22 reacties op "De uitslag"
Deze uitslaglaat zien dat Amsterdam duidelijk genoeg heeft van een a-sociale en hardvochtige regering.
Na dertig jaar is er opnieuw weer een links college mogelijk.
En nodig.Want de vorming van zo'n college zou zeker de wil van dekiezers vertolken. Een historische kans om te laten zien dat links beter en socialer en groener de stad kan besturen, dan de licks-rechtse colleges van eerder!
Wat GroenLinks (mijn partij) betreft vind ik het een prestatie dat wij nog licht gewonnen hebben, terwijl rechtstreekse concurrenten als de PvdA en de SP zo heel veel gewonnen hebben.
Zelf ben ik natuurlijk ook blij dat ik herkozen ben in de deelraad OudZuid en daar verder kan werken aan de multiculturele samenleving.Want ook daar heeft GroenLinks gewonnen: 1 belangrijke zetel.
Roel van Duijn
Ze hebben in Nijmegen bewezen, en in een hele rits andere plaatsen, capabele bestuurders te hebben, die verantwoordelijk en erchtvaardig beleid voeren.
Ik ben het helemaal eens met de analyse van de SP dat de Europese Grondwet een economisch model nastreeft dat niet gebaseerd is op de beschreming van de rechten van werknemers, maar op de expansiedrift van het grootkapitaal.
De SP is niet tegen een Europees model per sé, maar tegen een Europees model dat niet solidair is met de belangen van werknemers.
Dit beleid is blijkbaar op overtuigende wijze naar buiten toegebracht, want anders kan ik niet goed verklaren waarom het aantal stemmen op die partij gisteren verdubbeld is t.o.v. van 2002.
Nopgmaals ik heb niet op ze gestemd, maar als zoveel van mijn stadsgenoten de SP tot hun partij maken, dan mag een Dhr. van Bommel best in het college.
GroenLinks en de PvdA liggen wat dat betreft dichter bij elkaar, maar wat een aantal punten betreft ook eerder de PvdA en de VVD, niet voor niets een jarenlange coalitiepartner. Ik denk dan ook dat we een coalitie tussen PvdA, GroenLinks en VVD zeker nog niet uit moeten sluiten.
Aan de andere kant is die linkse schroom om ondubbelzinnig te durven gaan voor een geheel links college toch wat merkwaardig. Het lijkt wel een gebrek aan vertrouwen in de eigen idealen en oplossingen, met name bij de PvdA.
De 'rechtse' partijen zouden in hun plaats waarschijnlijk geen moment aarzelen om bij een dergelijke verkiezingsoverwinning ook een geheel rechts college te vormen.
Je vraagt je af: wanneer komt zo'n links college er dan wél? Als het onvermijdelijk is? Als VVD, CDA en Leefbaren zichzelf hebben opgeheven? Dan kunnen ze lang wachten denk ik...
Mocht dit wel het geval zijn, dan hoop ik dat alle stemmers die hun stem onder andere naar aanleiding van deze belofte hebben uitgebracht op Groenlinks massaal protesteren en over 4 jaar de keus maken voor Amsterdam Anders.
Misschien heb je wel gelijk. Het programma van de SP is inderdaad veel socialer dan dat van de PvdA. Het feit dat de PvdA dichter bij de VVD staat dan bij de SP, zegt eigenlijk alles en verklaart ook meteen de enorme opkomst van de SP (die overigens al langer aan de gang was dan dinsdag).
Misschien moet de SP inderdaad maak oppositie gaan voeren tegen de nieuwe centrum rechte coalitie van PvdA/VVD met GroenLinks in de rol van D'66.
G/L heeft een keuze. Hun agenda proberen te realiseren in het college of zich duidelijk profileren in de oppositie. We weten allemaal hoet het landelijk met D'66 is gegaan in die rol. Bovendien hebben PvdA en VVD, G/L niet echt nofig, dus ik zou kiezen voor de oppositie, samen met de SP en het CDA.