Home > > De uitslag

De uitslag

Ik geloof dat inmiddels (21.50 uur) 66% van de stemmen in Amsterdam geteld is, Cohen maakte in ieder geval net de eerste cijfers bekend voor de Centrale stad.

Update 22.25 uur (464 districten geteld), GroenLinks verliest een zetel t.o.v. 21.50 uur en Amsterdam Anders/De Groenen, krijgt toch een zetel:

Pvda 39,4% (20 zetels, was 15)
vvd 16,3% (8 zetels, was 9)
GroenLinks 13,6% (7 zetels, was 6)
CDA 4,2% (2 zetels, was 4)
SP 13,3% (6 zetels, was 4)
D66 4,1% (2 zetels, was 3)
Amsterdam Anders/de Groenen 2% (geen zetels, was 1)
Leefbaar Amsterdam 1,3% (geen zetels, was 2)
overige partijen lagere percentages, geen zetels

Laatste update 8 maart: Amsterdam Anders/De Groenen raakt enige zetel toch kwijt aan GroenLinks.

22 reacties op "De uitslag"

-1-  :
Zo dit is een ongeloflijk sterke ruk naar links. 70 procent van de zetels gaat naar links. Een rechtse coalitie zou ongeloofwaardig zijn. Maar ja, de SP in het college? Is dat een goed idee?
Roodhaar
-2-  Roodhaar:
In andere gemeenten zaten Leefbaren in de gemeenteraad. Was ook niet zo'n goed idee.
Marleen Zachte
-3-  Marleen Zachte:
Ex-burgemeester Patijn wees er eerder bij AT5 op, dat de keuze gaat tussen PvdA/VVD en PvdA/GroenLinks, omdat de SP voor een meerderheid niet nodig is en alleen maar een onstabiele factor zou zijn. Toen stond GroenLinks nog wel op 7 zetels in plaats van 6, zoals op dit moment.
Steven
-4-  Steven:
Pas echt interessant vond ik de speech van Lousewies van der Laan. Wat gebeurde daar? Een verkapte aankondiging van het opheffen van D66?
Masaccio
-5-  Masaccio:
PvdA + SP zou logischer zijn: beide partijen boekten forse winst en in het algemeen is er een ruk naar links. Een linkse coalitie zou recht doen aan de uitslag.
Marjolein
-6-  Marjolein:
Reactie van Mevr.Vos Groen Links vind ik wel heel erg voorbarig. Er is toch helemaal geen winst behaald of heb ik het nog niet helemaal goed doorgekregen.
-7-  :
Ik denk dat er een paar gigantische obstakels zijn voor een samenwerking tuusen PvdA en SP. Om er maar eentje te noemen: de Noord/Zuidlijn. Coalitie PvdA + GL zou logisch zijn gezien de uitslag. Feit is dat de VVD twee zetels meer heeft dan GL, maar rechts heeft 12 raadszetels terwijl links (buiten de PvdA) 13 zetels heeft - waarvan 1 nog eens bijzonder links. Daarbij, 26 zetels is net breed genoeg voor een coalitie. Dit vertegenwoordigt 58 procent van de raadszetels, wat in de Tweede Kamer voor 87 zetels zou staan.
Sjip
-8-  Sjip:
D66 gaat nu echt ter ziele (gelukkig).
Roel van Duijn
-9-  Roel van Duijn:
Ik feleiciteer Amsterdam!
Deze uitslaglaat zien dat Amsterdam duidelijk genoeg heeft van een a-sociale en hardvochtige regering.
Na dertig jaar is er opnieuw weer een links college mogelijk.
En nodig.Want de vorming van zo'n college zou zeker de wil van dekiezers vertolken. Een historische kans om te laten zien dat links beter en socialer en groener de stad kan besturen, dan de licks-rechtse colleges van eerder!
Wat GroenLinks (mijn partij) betreft vind ik het een prestatie dat wij nog licht gewonnen hebben, terwijl rechtstreekse concurrenten als de PvdA en de SP zo heel veel gewonnen hebben.
Zelf ben ik natuurlijk ook blij dat ik herkozen ben in de deelraad OudZuid en daar verder kan werken aan de multiculturele samenleving.Want ook daar heeft GroenLinks gewonnen: 1 belangrijke zetel.

Roel van Duijn
Links College nu!
-10-  Links College nu!:
Ik heb niet op SP gestemd, maar ik begrijp echt totaal niet waarom men zo huiverig is voor die partij in de het College.

Ze hebben in Nijmegen bewezen, en in een hele rits andere plaatsen, capabele bestuurders te hebben, die verantwoordelijk en erchtvaardig beleid voeren.
Marleen Zachte
-11-  Marleen Zachte:
Ik heb begrepen dat Van Bommel staat te springen om in het college plaats te nemen. Wat mij betreft is dat alleen al een goede reden om niet met de SP in zee te gaan.
Links College Nu!
-12-  Links College Nu!:
Wat heeft U tegen Van Bommel?
Marleen Zachte
-13-  Marleen Zachte:
Ik vind Van Bommel een enorme populist, die wat mij betreft helemaal heeft afgedaan door de manier waarop hij campagne voerde tegen de Europese grondwet. Solidair, maar alleen in eigen kring. Voor geïnteresseerden, mijn bezwaren heb ik destijds uitgebreid elders uit de doeken gedaan: http://www.gemm.nl/webgemms...
Links College Nu!
-14-  Links College Nu!:
Maar als ik U verhaal goed lees, dan beschuldigt U van Bommel van het plaatsen van het solidariteits concept in een nationale context (en dus niet zozeer van populisme).

Ik ben het helemaal eens met de analyse van de SP dat de Europese Grondwet een economisch model nastreeft dat niet gebaseerd is op de beschreming van de rechten van werknemers, maar op de expansiedrift van het grootkapitaal.

De SP is niet tegen een Europees model per sé, maar tegen een Europees model dat niet solidair is met de belangen van werknemers.

Dit beleid is blijkbaar op overtuigende wijze naar buiten toegebracht, want anders kan ik niet goed verklaren waarom het aantal stemmen op die partij gisteren verdubbeld is t.o.v. van 2002.

Nopgmaals ik heb niet op ze gestemd, maar als zoveel van mijn stadsgenoten de SP tot hun partij maken, dan mag een Dhr. van Bommel best in het college.
-15-  :
Amsterdam Anders/De Groenen heeft hun zetel verloren aan GroenLinks. Nu lijkt mij een coalitie PvdA + GL á 27 zetels zeker bijzonder reëel.
Marleen Zachte
-16-  Marleen Zachte:
Het was misschien een beetje flauw van me om een college met de SP af te wijzen op grond van een eventuele komst van Van Bommel, maar ook los daarvan, zie ik dat nog niet zo snel gebeuren tenzij de SP heel veel water bij de wijn doet en daarmee weer kiezers tegen zich in het harnas jaagt. De verschillen in de partijprogramma's tussen PvdA en SP zijn nu eenmaal reusachtig. Denk aan ideeën over grote projecten in de stad, de opvatting over hoe de stad 'veiliger' moet worden, sociale woningbouw etc.

GroenLinks en de PvdA liggen wat dat betreft dichter bij elkaar, maar wat een aantal punten betreft ook eerder de PvdA en de VVD, niet voor niets een jarenlange coalitiepartner. Ik denk dan ook dat we een coalitie tussen PvdA, GroenLinks en VVD zeker nog niet uit moeten sluiten.
Arnoud de Jong
Ik denk ook dat de PvdA toch wel graag de VVD erbij wil hebben. Dat maakt de liberalen medeverantwoordelijk voor het beleid, je neemt die partij bij voorbaat al wat wind uit de zeilen bij de volgende verkiezingscampagne en je creëert iets meer draagvlak bij de ondernemers. De vraag is alleen of de VVD daar intrapt. Het hangt ervan af hoe 'gretig' Laetitia Griffith is om wethouder te blijven.

Aan de andere kant is die linkse schroom om ondubbelzinnig te durven gaan voor een geheel links college toch wat merkwaardig. Het lijkt wel een gebrek aan vertrouwen in de eigen idealen en oplossingen, met name bij de PvdA.
De 'rechtse' partijen zouden in hun plaats waarschijnlijk geen moment aarzelen om bij een dergelijke verkiezingsoverwinning ook een geheel rechts college te vormen.

Je vraagt je af: wanneer komt zo'n links college er dan wél? Als het onvermijdelijk is? Als VVD, CDA en Leefbaren zichzelf hebben opgeheven? Dan kunnen ze lang wachten denk ik...
richard
-18-  richard:
Op de avond van de verkiezingen was de heer van Bommel ook aanwezig in de Boekmanzaal. Nadat de uitslag bekend was stond hij waanzinnig uit zijn dak te gaan en zijn mede partij genoten op te porren onmiddellijk naar het feestje van de PvdA te gaan. Ja, hij wil ontzettend graag zijn plekje terug veroveren in Amsterdam. Waarom, het is mij een raadsel.
nora
-19-  nora:
Gelukkig heb ik de avond voor de verkiezingen het besluit genomen om op Amsterdam Anders te stemmen. Wat opmerkelijk is daar ik Groenlinks-lid ben. Jammer genoeg heb ik verder geen actie ondernomen om andere kiezers het belang van Amsterdam Anders in de raad te laten inzien. Zij waren het geweten van de raad!!! Iets dat ik steeds meer mis binnen Groenlinks onder leiding van van Poelgeest. Natuurlijk hoop ik dat ik ongelijk heb en dat van Poelgeest en Vos niet aan kiezersbedrog doen door toch (wanneer de PvdA dit van ze verlangt) met de VVD in zee te gaan.
Mocht dit wel het geval zijn, dan hoop ik dat alle stemmers die hun stem onder andere naar aanleiding van deze belofte hebben uitgebracht op Groenlinks massaal protesteren en over 4 jaar de keus maken voor Amsterdam Anders.
Woestijnvis
-20-  Woestijnvis:
Marleen,

Misschien heb je wel gelijk. Het programma van de SP is inderdaad veel socialer dan dat van de PvdA. Het feit dat de PvdA dichter bij de VVD staat dan bij de SP, zegt eigenlijk alles en verklaart ook meteen de enorme opkomst van de SP (die overigens al langer aan de gang was dan dinsdag).

Misschien moet de SP inderdaad maak oppositie gaan voeren tegen de nieuwe centrum rechte coalitie van PvdA/VVD met GroenLinks in de rol van D'66.
richard
-21-  richard:
@woestijnvis. Dit lijkt een interessante optie maar zou dit collega niet binnen een jaar ondertseboven gaan. Volgens mij veel te veel tegenstellingen. Daarnaast heb je kans met een dergelijk college dat er de meest gekke compromissen uit kunnen rollen. Daar is natuurlijk ook niemand mee gebaat. Wat wel kan is eindelijk wat interessante debatten.
Woestijnvis
-22-  Woestijnvis:
Als ik het goed heb vormen PvdA en VVD al langer het college van de stad, Richard.

G/L heeft een keuze. Hun agenda proberen te realiseren in het college of zich duidelijk profileren in de oppositie. We weten allemaal hoet het landelijk met D'66 is gegaan in die rol. Bovendien hebben PvdA en VVD, G/L niet echt nofig, dus ik zou kiezen voor de oppositie, samen met de SP en het CDA.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.