De definitie van aftreden
We pakken de ouderwetse Van Dale (maar wel de internetversie) erbij. Aftreden: 'zijn ambt of functie neerleggen'. Daarvan uitgaande is er iets heel vreemds aan de hand in Osdorp. Daar trad op woensdag 15 februari na een heftige raadsvergadering stadsdeelvoorzitter Simon Willing af. Hij had een
coffeeshop op een hotspot (aan het water van de Sloterplas) erdoor gedramd en had daarbij raadsleden en bewoners niet voldoende geïnformeerd. Willing bood excuses aan. Maar toen een boze raad daarna weigerde mee te werken aan het afgeven van een sloopvergunning voor twee woonblokken en het plan voor het nieuwe centrum van Osdorp naar de volgende raadsperiode werd doorgeschoven, besloot Willing af te treden. Groots stond het in de krant: koning Willing treedt af. Na drie wethouderschappen en het stadsdeelvoorzitterschap (sinds 1998) legde hij zijn functie neer. Zo kon hij niet werken. Dat mag. Dat kan. Een ontslagbrief volgde een kleine week later.
Een inhoudsloze daad, blijkt nu. Wooncorporatie Het Oosten nodigde de pers laatst uit om op maandag 6 maart aanwezig te zijn bij het planten van de eerste boom voor het project Hof van Osdorp. Stadsdeelvoorzitter Simon Willing heeft daar samen met Het Oosten-directeur Frank Bijdendijk symbolisch het startsein van de bouw gegeven. Stadsdeelvoorzitter! Dat stond er in het persbericht en zo staat Willing ook nog op de
website van Osdorp omschreven. Welke consequenties trekt iemand uit een principiële daad? Geen! Immers, als iemand zijn vertrouwen opzegt in de raad, hoe kan hij deze raad dan nog wel representeren met schop en boompje? Zou Pechtold dit bedoeld hebben?
"Een verkiezingsstunt, bedoeld om anderen te beschadigen," zo fluisteren anonieme bronnen die Borsato's hit 'De meeste dromen zijn bedrog' neuriën. "Smerige toestand," wordt er gebromd. Op de website van het stadsdeel: 'Het dagelijks bestuur zal tot de overdracht (na de verkiezingen) zijn taken uitoefenen.' Maar aan de andere kant: Willing heeft in zijn ontslagbrief aangegeven dat hij 30 dagen nodig heeft om zijn werk af te ronden. Dan kan hij dus doorgaan tot na de verkiezingen en met een eventuele overwinning van de VVD meteen een doorstart maken. En als demissionair wethouder mag hij lopende zaken blijven waarnemen, is de afspraak. Maar toch, aftreden heeft in deze context geen enkele betekenis en levert wel wat publiciteit op. En misschien veel goodwill, want Willing is voor de bewoners 'afgetreden'. Doordat de raad niet instemde met sloop, stagneren de vernieuwingsplannen en dat kan de EX-stadsdeelvoorzitter niet verkroppen nadat hij zich jaren heeft ingezet om de stagnerende woningbouw na moeizame en vaak harde onderhandelingen weer op gang te krijgen.
Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal, maar aftreden betekent dat je je ambt neerlegt. En wie dat dan niet doet, is niet helemaal eerlijk. Die wil goede sier maken met zijn principes, maar voegt de daad niet bij het woord. Na de verkiezingsuitslag mag Simon Willing zich eventueel weer stadsdeelvoorzitter noemen.
negen reacties op "De definitie van aftreden"
Aftreden betekent weg, en weg is weg, dus niet een beetje weg.
Ans
Indien dit bewust is gedaan en er sprake is van een complot betekent dit het einde van de lokale democratie
de rechtvaardigheid
Regeerperiode van koning Willing nu toch echt ten einde?
Hopen op een minder ijdele troonopvolger!
osdorp heeft de stadsvernieuwing wel al voor een groot gedeelte op de rit (ik ben er niet altijd blij mee maar ok)terwijl andere stadsdelen er later mee begonnen en het geld van het rijk toen op was!!
Kan iemand mij informeren of iemand koning Willing mist?