Home > > De definitie van aftreden

De definitie van aftreden

Simon Willing
We pakken de ouderwetse Van Dale (maar wel de internetversie) erbij. Aftreden: 'zijn ambt of functie neerleggen'. Daarvan uitgaande is er iets heel vreemds aan de hand in Osdorp. Daar trad op woensdag 15 februari na een heftige raadsvergadering stadsdeelvoorzitter Simon Willing af. Hij had een coffeeshop op een hotspot (aan het water van de Sloterplas) erdoor gedramd en had daarbij raadsleden en bewoners niet voldoende geïnformeerd. Willing bood excuses aan. Maar toen een boze raad daarna weigerde mee te werken aan het afgeven van een sloopvergunning voor twee woonblokken en het plan voor het nieuwe centrum van Osdorp naar de volgende raadsperiode werd doorgeschoven, besloot Willing af te treden. Groots stond het in de krant: koning Willing treedt af. Na drie wethouderschappen en het stadsdeelvoorzitterschap (sinds 1998) legde hij zijn functie neer. Zo kon hij niet werken. Dat mag. Dat kan. Een ontslagbrief volgde een kleine week later.

Een inhoudsloze daad, blijkt nu. Wooncorporatie Het Oosten nodigde de pers laatst uit om op maandag 6 maart aanwezig te zijn bij het planten van de eerste boom voor het project Hof van Osdorp. Stadsdeelvoorzitter Simon Willing heeft daar samen met Het Oosten-directeur Frank Bijdendijk symbolisch het startsein van de bouw gegeven. Stadsdeelvoorzitter! Dat stond er in het persbericht en zo staat Willing ook nog op de website van Osdorp omschreven. Welke consequenties trekt iemand uit een principiële daad? Geen! Immers, als iemand zijn vertrouwen opzegt in de raad, hoe kan hij deze raad dan nog wel representeren met schop en boompje? Zou Pechtold dit bedoeld hebben?

"Een verkiezingsstunt, bedoeld om anderen te beschadigen," zo fluisteren anonieme bronnen die Borsato's hit 'De meeste dromen zijn bedrog' neuriën. "Smerige toestand," wordt er gebromd. Op de website van het stadsdeel: 'Het dagelijks bestuur zal tot de overdracht (na de verkiezingen) zijn taken uitoefenen.' Maar aan de andere kant: Willing heeft in zijn ontslagbrief aangegeven dat hij 30 dagen nodig heeft om zijn werk af te ronden. Dan kan hij dus doorgaan tot na de verkiezingen en met een eventuele overwinning van de VVD meteen een doorstart maken. En als demissionair wethouder mag hij lopende zaken blijven waarnemen, is de afspraak. Maar toch, aftreden heeft in deze context geen enkele betekenis en levert wel wat publiciteit op. En misschien veel goodwill, want Willing is voor de bewoners 'afgetreden'. Doordat de raad niet instemde met sloop, stagneren de vernieuwingsplannen en dat kan de EX-stadsdeelvoorzitter niet verkroppen nadat hij zich jaren heeft ingezet om de stagnerende woningbouw na moeizame en vaak harde onderhandelingen weer op gang te krijgen.

Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal, maar aftreden betekent dat je je ambt neerlegt. En wie dat dan niet doet, is niet helemaal eerlijk. Die wil goede sier maken met zijn principes, maar voegt de daad niet bij het woord. Na de verkiezingsuitslag mag Simon Willing zich eventueel weer stadsdeelvoorzitter noemen.

negen reacties op "De definitie van aftreden"

Etienne
-1-  Etienne:
Beste Shirley. Wat een redelijk naieve Raad daar in Osdorp. Dat nu niemand op het idee gekomen is dat Koning Willing dit nu heel precies heeft geregiseerd. Willing en afstand nemen van zijn troon dat getuigt dus echt van weinig inzicht. Wedden dat hij de volgende Raadsperiode weer terugkeert? Kijk, dat is nu Politiek!!!!
ans
-2-  ans:
Prima stuk van Shirley,
Aftreden betekent weg, en weg is weg, dus niet een beetje weg.
Ans
de rechtvaardigheid
-3-  de rechtvaardigheid:
Op lijst 25 stadsdeel centrum kun je alleen naamloos stemmen de naam van de eminente lijsttrekker bernard frank komt niet voor in de stemcomputer

Indien dit bewust is gedaan en er sprake is van een complot betekent dit het einde van de lokale democratie

de rechtvaardigheid
tinus boer
-4-  tinus boer:
wellicht een late reaktie op het artikel van Brandeis, wat overigens helder en duidelijk is. Maar wel geschreven met een gniffelend gevoel, want de heer Willing zal nu toch echt wel vloekend en tierend in het stadsdeel rondlopen. Zijn stunt is genadeloos afgestraft las ik net op de website van het stadsdeel:PVDA heeft 7 zetels erbij. Dat betekent 12 voor deze partij, en de partij van willing slechts 4!!
Regeerperiode van koning Willing nu toch echt ten einde?
Hopen op een minder ijdele troonopvolger!
arie
-5-  arie:
Wiling is weg en ik ben geeeeeeeeeeeeeeen fan van hem maar ere wie ere toekomt:

osdorp heeft de stadsvernieuwing wel al voor een groot gedeelte op de rit (ik ben er niet altijd blij mee maar ok)terwijl andere stadsdelen er later mee begonnen en het geld van het rijk toen op was!!
rob
-6-  rob:
Ja, Koning William had het dit keer een beetje verkeerd ingeschat. Maar ik ben het wel met Arie eens dat Osdorp een van de weinige stadsdelen is waar heel voortvarend de Stadsvernieuwing ter hand is genomen. Willing was een drammer, maar dat heeft hij goed gedaan. Inderdaad, er is nu erg veel geschreeuw om betaalbare woningen te blijven bouwen maar de pot geld is wel leeg. Dat moet links nog maar eens waar zien te maken.
Ro
-7-  Ro:
Willing heeft Osdorp weer uitsraling gegeven en Aftreden is wel aftreden maar een echte Kapitein laat geen stuurloos schip ok de klippen lopen toch?!
bernard
-8-  bernard:
Zo! ! , en bijna een jaar later: hoe gaat het nu in Osdorp?
Kan iemand mij informeren of iemand koning Willing mist?
Erwin
-9-  Erwin:
Al ruim twee jaar verder inmiddels en ja dhr. Willing wordt erg gemist! Ik zou zeggen, go for it in het voorjaar!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.