Home > > Kies wijzer

Kies wijzer

Ik dacht dat ik, als politicoloog en bovengemiddeld geïnteresseerd burger, wel ongeveer wist wat me op 7 maart te doen zou staan, maar niet dus. Het was even schrikken, toen ik de stemwijzer voor de deelraadsverkiezingen in Zuidoost invulde: op de partij die fier bovenaan stond heb ik van mijn levensdagen nog nooit overwogen te stemmen. Twee nieuwe pogingen, met nuances links en rechts, leidden niet tot een ander advies. En minstens zo verrassend: met de lokale partij die mij de laatste jaren voortdurend positief was opgevallen, bleek ik het over bijna de helft van de stellingen volstekt oneens te zijn.

Het valt nog maar te bezien of ik het advies van het Instituut voor Publiek en Politiek zal opvolgen. In Zuidoost vallen politieke constellaties uiteen als atomen in een kernkop, en dat intenties in de politiek niet altijd in daden worden omgezet, werd de afgelopen dagen in Den Haag maar weer eens gedemonstreerd. Een programma is één ding, wat er van terecht komt is iets heel anders. Je moet als kiezer dus niet alleen de vraag beantwoorden met wie je het eens bent, maar ook wie je vertrouwt om al die ideeën uit te voeren. En daar ben ik nog lang niet uit.
Toch is de stemwijzer een nuttig instrument om je te oriënteren op de komende verkiezingen. De centrale stad blijft nog even achter, maar voor de meeste stadsdelen staat de test inmiddels online. En dat geeft een aardige indruk van de kwesties die de buurtpolitiek in Amsterdam beheersen. Veel veiligheid en integratie, bijvoorbeeld. In vrijwel alle stadsdelen is discussie over cameratoezicht, preventief fouilleren, stadsetiquette en het spreiden van kansarmen. Ook parkeerproblematiek en het al of niet volbouwen van schaarse lapjes groen staan overal prominent op de agenda.

Daarnaast heeft ieder stadsdeel zijn eigen hete hangijzers. Moet stadsdeel Osdorp het Watervalfestival subsidiëren? Moet Zeeburg een internationale anti-homofobiedag organiseren? En moet stadsdeel Zuidoost stoppen met de verlaging van de dreven? Kunnen de westelijke tuinsteden niet beter fuseren? Mogen er coffeeshops komen in Zuideramstel?

In de binnenstad speelt het bestaan van het stadsdeel zélf waarschijnlijk een flinke rol in de verkiezingen. Jammer genoeg wilde Opheffen.nu, dat als enig programmapunt de afschaffing van het stadsdeel heeft, niet aan de stemwijzer meewerken. Mocht enige binnenstadsbewoner op 7 maart nog zwevende zijn, dan doet die mij een groot plezier door te stemmen op een partij die de fiets weer wil toelaten in de Leidsestraat. En in de tussentijd: veel wijsheid gewenst. We gaan het nodig hebben.
ouder:
IJburg
nieuwer:
Nieuw Amsterdam

achttien reacties op "Kies wijzer"

Dirk
-1-  Dirk:
Nieuws uit Amsterdam is ook erg benieuwd naar ervaringen met de stemwijzers! http://www.nieuwsuitamsterd...
hester
-2-  hester:
Naar aanleiding van bovenstaand verhaal ben ik ook naar de stemwijzer gegaan. Inderdaad schrikken. Op basis van de stellingen kreeg ik een stemadvies waar ik zeer verbaasd over was. Ik kwam bij lokale partijen terecht. Zelfs een partij waar ik vreselijk van gruwel. Hoe is dat nu mogelijk. Mij lijkt het toch beter om het eigen gezonde verstand te gebruiken.
Sigi
-3-  Sigi:
Het kan wel zijn dat het advies schrikken is maar om het eigen gezond verstand te verwarren met uit gewoonte op de oude vertrouwde partij stemmen terwijl die blijkbaar op heel veel punten een van jezelf afwijkend standpunt in neemt.....?
Volgens mij is op die manier het CDA zo groot gegroeid en zijn mensen altijd zo teleurgesteld als na de verkiezingen het besturen begint. Vaak zijn die nare dingen die er dan gedaan worden gewoon regelrecht afkomstig uit het verkiezingsprogramma. Maar goed zoals met alles, wie niet luisteren wil moet maar voelen.
In mijn positieve buien hoop ik dat het echt wat uitmaakt als je gaat stemmen. In mijn negatievere momenten weet ik gewoon dat het allemaal een pot nat is, dat je uitkomt op de grootste gemene deler en dat in de politiek de som der dalen altijd mínder wordt dan het geheel.
Dirk
-4-  Dirk:
Toch zou ik het advies van de stemwijzer niet klakkeloos overnemen. Uiteindelijk is zo'n advies gebaseerd op verkiezingsbeloften. Het is altijd nuttig om daarnaast te kijken wat een partij de afgelopen vier jaar daadwerkelijk heeft gedaan.
Sigi
-5-  Sigi:
@Dirk
Dat is natuurlijk waar, maar het gedrag van een partij is niet altijd af te leiden van het gedrag in het verleden. Het hangt ook vaak af van de coalitie die gesloten is. En... belofte (ook een verkiezingsbelofte) maakt schuld. Het leuke van de stemwijzer vind ik dat er per onderwerp gekeken is wat het standpunt is, spaart de kiezer werk uit - ik ben liever lui dan moe - en per onderwerp bekeken in plaats van per (al dan niet gefundeerd) beeld van de partij kun je wel 's tot verrassende ontdekkingen komen.

p.s
som der dElen bedoelde ik in m'n eerste bericht (hoewel som der dAlen misschien wel toepasselijker is)
Woestijnvis
-6-  Woestijnvis:
Verstandige woorden in de reacties. Ik woon al jaren in de Bijlmer en ken de politieke cultuur hier zo langzamerhand wel. Natuurlijk is eljke partij voor 70 km/uur op de Gooiseweg. Al stratks de A9 verbreed wordt, staat het er toch stil en mag je blij zijn als je de buurt nog uitkomt.

Maar het zijn uiteindelijk de ambtenaren die hier regeren en dat is een hele slechte zaak voor de buurt. Opheffen dat stadsdeel en ruim baan voor de zwarte economie.
Joris van Vuure
-7-  Joris van Vuure:
Beste Wieland,

Ik heb alle beschikbare Amsterdamse stemtesten gedaan om te kijken of ik overal bij dezelfde partij(en) zou uitkomen. Dat bleek in grote lijnen wel zo te zijn al waren er wel kleine verschillen. De stemtest in Zuid-Oost gaf echter een verbijsterend resultaat. De partijen die bij mij bovenaan kwamen stonden in de overige stadsdelen juist onderaan en omgekeerd. Wellicht een foutje in de programmatuur.
Dirk
-9-  Dirk:
In Apeldoorn krijgt een kwart van de bezoekers van de stemwijzer het advies om op de extreemrechtse NVU te stemmen. De gemeente wil de stemwijzer aanpassen. De maker, het IPP, vindt dit niet verstandig omdat de NVU zich dan in de underdogrol kan wentelen.
http://www.binnenlandsbestu...
Egbert Rozeboom
-10-  Egbert Rozeboom:
Systematische fout?
Een paar dagen geleden legde ik mijn observaties voor aan het I.P.P. Ze zouden reageren. In de tussentijd: copie mijn mailtje aan IPP 16.2

Zojuist de stemwijzer Amsterdam doorlopen en voor ca. de helft van de stellingen 'neutraal' ingevuld. Waar partijen dit ook hebben ingevuld zie ik dit niet direct als dezelfde categorie match als het eens of oneens dat zij met mij op andere stellingen delen. Bovendien vind ik dat partijen met de invulling neutraal een mismatch dienen te scoren als de respondent op dezelfde stelling een eens of oneens uitspreekt.

Resultaat van uw stemwijzer is dat mij een aantal partijen geadviseerd worden die meer rode mismatches tellen dan de partij van mijn voorkeur, vanwege bovenvermelde scoringswijze. Daarmee is uw stemwijzer deels scoringswijzer en m.i. slechts ten dele stem-wijzer.
Frans
-11-  Frans:
Ik en mijn partner hebben net de kieswijzer op AT5 ingevuld. Wij stemmen beiden verschilledend. Schandelijk, de uitkomst. De PVDA heeft zich zelf in het midden geplaatst, dus hoe je het ook wend of keert, je komt altijd dicht bij de PVDA te staan. De PVDA mag dan al jaren bepalen of ze met links of rechts verder gaat, maar dit is in goed Amsterdams volksverlakkerij. De PVDA zit zeker niet in het midden, die positie kun je bijna de Amsterdamse VVD toekennen. Rode kaart AT5, om mensen zo te manupuleren.
Theo
-12-  Theo:
Ik kom ook uit op PVDA.
Yellie Alkema
-13-  Yellie Alkema:
Ik kom uit op D66. Precies goed.
anja rijnders
-14-  anja rijnders:
heb de kieswijzer ook geraadpleegd, kom uit op d66 - groenlinks en pvda
maar ik ben knetter tegen die noord zuidlijn
en dat is toch “verdienste”pvda ........
op kieswijzer at5 kreeg ik cda als optie....en dan gaat het over lokale politiek, maar alles wat naar balkenende en consorte verwijst, gruwelijk
al met al ben ik nog niet wijzer geworden en zal dus de programma's moeten lezen, gewoon ouderwets de eigen hersentjes aan t werk zetten
Theo
-15-  Theo:
Ik ben ook tegen bezuinigen op het Onderwijs, net als PVDA.

En ja, dat Hamer een dag later tégen deze motie van D66 stemde doet verder niets af aan hun intenties, toch?
PVDA: “Je hoeft niet te doen wat je zegt, als je het maar zegt.”
Hein
-16-  Hein:
Kiezwijzer , stemwijzer. Best leuk. Het is net als een dik boek lezen voor Nederlands. Vroeger op de middelbare school. Uiteraard probeerde je het samenvattingboekje te bemachtigen. Snel en de kern idee van het verhaal had je te pakken, maar....details mis je. Dat gevoel heb ik met de stemwijzer ook. Ondanks dat de uitkomst steeds vrij links is. Blijven er dan toch vele partijen over. Net of je in de supermarkt rondloopt en moet kiezen tussen vier pakken verschillende melk. Nou koop ze allemaal en je bent hooguit 8 euro kwijt. Met de verschillende smaken van de kieswijzer. Is dit minder goedkoop. Nog erger. De melk kan ik proeven. De politica zit ik 4 jaar aan vast. Ik ken ze niet ! Kortom Help. Laat iemand mij het licht zien. Want een uurtje flyeren,twitteren en op tv komen. Maakt 3 jaar 355 dagen 23 uur nog niet goed !
Dr.D
-17-  Dr.D:
Stemwijzers..
Het is net als je horoscoop lezen in een gratis krantje.
EgbertR
-18-  EgbertR:
@systematsiche fout

Ook KiesKompas lijdt hieronder:
http://www.nrc.nl/binnenlan...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.