Home > > Fresh goat with skin

Fresh goat with skin

Kraaiennest
Winkelcentrum Kraaiennest heeft het al tijden moeilijk. Dat ligt, vinden de winkeliers, vooral aan vastgoedbeheerder Coriander Real Estate, die de modernisering van het winkelcentrum van het stadsdeel mocht uitvoeren, maar dat al jaren voor zich uitschuift. En aan de vernieuwing van de Bijlmermeer, die hier heel anders verloopt dan aanvankelijk gepland. De flats Grunder, Koningshoef, Kouwenoord, Klieverink en Kralenbeek, samen goed voor 4500 woningen, worden afgebroken of zijn al verdwenen, terwijl de meeste beloofde nieuwbouwwoningen nog lang niet zijn opgeleverd. Het gevolg: ontvolking, steeds minder klandizie en failliete middenstanders.
Tot overmaat van ramp lijkt het er op dat de bouw van een nieuw winkelcentrum jaren extra vertraging op zal lopen, nu stadsdeel Zuidoost een kort geding tegen Coriander heeft gewonnen en het contract met de vastgoedbeheerder kan opzeggen. Coriander had geprobeerd het winkelcentrum door te verkopen aan een andere projectontwikkelaar, en al die tijd geen poot uitgestoken om het zieltogende Kraaiennest er bovenop te helpen. De eerste plannen voor de vernieuwing dateren van 1996, maar het centrum is tien jaar later weer volledig terug bij af. Zo worden de winkeliers slachtoffer van de vertraagde stadsvernieuwing, het dubieuze gerommel van vastgoedbonzen en een stadsdeel dat jarenlang zijn verantwoordelijkheid weigerde te nemen.

Sloop van omliggende flats
Ondertussen verloedert het winkelcentrum razendsnel. "The architectural-aesthetic value of the object is of a lesser standard", heet het op de website van Coriander, maar dat is een eufemisme. Onder de grauwe, afgebrokkelde betonrand bij de ingang schuilt de plaatselijke alcoholist voor de regen, en binnen zijn veel rolluiken gesloten. Er is een kleine Albert Heijn, een schoenmaker en een postkantoortje, maar de doe-het-zelfzaak en de drogist verkeren schijnbaar in permanente toestand van opheffingsuitverkoop. De Ideaalmarkt daartegenover legde al twee jaar geleden het loodje, naast de lege ruimtes van de meubelhal. De visboer is officieel "wegens ziekte" gesloten, maar ook hij verzuchtte onlangs op AT5 dat hij al vele maanden huurachterstand had. Niet bepaald het decor voor een middagje funshoppen, kortom.

Winkelmanager Nel de Jager, die eerder de Haarlemmerstraat uit het slop haalde, krijgt er een flinke kluif aan. Ze heeft van het stadsdeel een jaar de tijd gekregen om het winkelcentrum van de ondergang te redden. Dan zal ze de winkeliers moeten bijstaan in hun strijd om financiële ondersteuning van het stadsdeel, maar ze zal ze bovendien moeten leren om óók af en toe in de spiegel te kijken. Zonder het wanbeleid van het stadsdeel en de achterbaksheid van Coriander waren de problemen stukken kleiner geweest, maar aan 'Kraaiennest Plaza' zelf mankeert ook het een en ander.

Fresh goat with skin for sale
Want ook zonder graffiti, urinelucht en hangjongeren is het winkelcentrum niet echt aantrekkelijk. De kleine Albert Heijn is zonder twijfel de voornaamste publiekstrekker, maar die heeft heftige concurrentie van de grotere, en veel beter gesorteerde vestiging bij Ganzenhoef, even verderop, die bovendien wél tot acht uur 's avonds open is. Verder heeft Kraaiennest weinig te bieden: voor liefhebbers van belwinkels (ook voor yamknollen en gedroogde vis), speciaalzaken in Afrikaanse haarstukjes en "fresh goat with skin" is het winkelcentrum een paradijs, maar bij de drogist zijn veel schappen leeg, en een Blokker zul je er vergeefs zoeken.

Natuurlijk is het bijzondere winkelaanbod ook een sterke kant van winkelcentrum Kraaiennest, maar voor je dagelijkse boodschappen legt de bazar van de K-buurt het af tegen Ganzenhoef en de Amsterdamse Poort. Volgens mij moeten de winkeliers een keuze maken: óf ze gaan de concurrentie aan met de andere winkelcentra in de Bijlmer, of ze richten zich volledig op de markt voor exotica en trekken net als vroeger weer massa's (veelal allochtone) klanten uit de wijde regio.

zeven reacties op "Fresh goat with skin"

Ko
-1-  Ko:
Het spijt me voor de winkeliers en de bewoners van de K-buurt, maar ik denk niet dat een reanimatie van Kraaiennest nog zin heeft. Tenzij (zoals je zegt) het winkelcentrum zich voor de volle honderd procent gaat toeleggen op uitheemse waar, want het aanbod in gedroogde vis en haarstukjes is in Ganzenhoef de afgelopen tien jaar een beetje verschraald.

Zelfs dan denk ik niet dat Kraaiennest snel klanten 'uit de wijde regio' zal trekken. Daarvoor ligt het te dichtbij de Poort, waar ook wel exotica te krijgen zijn.

Nog iets: zoals het er nu naar uitziet zal, alle vertragingen ten spijt, de bouw van de Noord-Zuidlijn eerder afgerond zijn dan de verbouwing van Kraaiennest. Tegen die tijd gaat iedereen gewoon naar de Albert Cuyp.
Floris
-2-  Floris:
Een mix vind ik persoonlijk het interessantste, maar daar is Kraaiennest (en Ganzenhoef/-poort) misschien iets te klein voor. Het gemengde karakter van het winkelaanbod in de Amsterdamse Poort ga ik steeds leuker vinden, en ik kom er regelmatig helemaal voor uit Oud Zuid. Als het winkelaanbod daar helemaal “Hollands” zou zijn dan zou ik het niet doen, dan kan ik beter naar Amstelveen-Centrum ofzo.
melvin
-3-  melvin:
Ik dacht dat het oude winkelcentrum gesloopt zou worden maar misschien heb ik het mis. Ik heb in de pers gelezen dat Coriander nu geen rol meer speelt in de ontwikkeling van Kraaiennest, maar nog slechts de eigenaar/verhuurder is van het huidige winkelcentrum. Dat biedt dan toch perspectief? In het Parool van afgelopen zaterdag lees ik dat ze iemand hebben aangetrokken om hier wat te gaan doen. Als ik dat verhaal lees dan zal het vast goed gaan.
-4-  :
Dezelfde vrouw die de Haarlemmerstraat en -dijk helemaal terug op de rails heeft gekregen, moet ook Kraaiennest mede nieuw leven in gaan blazen. Ik hoop het maar. Ik heb zelf in Kraaiennest gewerkt toen er nog een kantoorboekhandeltje zat, ruim 12 jaar geleden. De sfeer was toen al niet best.
linniepinnie
-5-  linniepinnie:
ik hoop dat het een leuk gebied gaat worden althans meer aantrekkelijk om te winkelen, ik wil er wel een bakkerijtje opstarten, er komen zoveel nieuwe huishoudens met al die mooie huizen die gebouwd gaan worden en dan nog een nette gezellige markt erbij!
Dan zijn we ook verlost van dat vieze brood van de lekkere dingen bakker.
Joost
-6-  Joost:
Ik heb gelezen dat het oude Kraaiennest nu gekocht is door de Principaal (werkmaatschappij van de Key). Als het goed gaat worden er nu ook concrete plannen gemaakt voor het nieuw te bouwen winkelcentrum. Dus dat gaat opschieten. Als alles meezit staat er in 2009 een heel nieuw winkelcentrum. We moeten het nu nog even doen met het oude. Maar, ze hebben de markt nu ook weer teruggeplaatst voor het oude Centrum, een goede zet. Natuurlijk ziet het oude Centrum er nu niet uit, maar ik heb gehoord dat Albert Heijn binnenkort wellicht toch in de avond open zal zijn. Dat scheelt ook weer. Ik heb ook gezien dat ze het oude centrum toch een beetje opkalefateren. Ze laten het dus niet helemaal aan d'r lot over, gelukkig maar. Als we nu allemaal toch nog onze boodschappen halen in dat oude centrum, dan gaat het helemaal goed komen. Ik ben van mening dat Zuidoost en dan ook de K-buurt steeds leuker aan het worden is.
Oejin
-7-  Oejin:
Ik heb in Diemen gewerkt, het was leuk om in Kraaiennest te shoppen. Ik heb het inderdaad ook zien aftakelen, Zonde!!!
Ik werk inmiddels in Almere en kom niet vaak meer.Toch ben ik benieuwd hoe de nieuwe eigenaar en mevrouw Nel de Jager het eea wil oppakken. Ik ben bereid om een handje te helpen om het zijn oude glorie weer terug te geven.

Ik ben alleen bang dat de concurrentie van de omliggende centra groot is en dat er geen overlevingsplan een goed resultaat zal opleveren. In dat geval kunnen de mensen/ondernemers wel terecht in Almere. Er lopen een aantal mensen met ideeën tav zo'n multi culturele centra.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.