Met een boos gezicht schudt Mohamed de handen van de mensen aan tafel en kijkt ondertussen naar Zakaria, op wie hij blijkbaar boos is.
We zitten in een ruimte van Stichting Capabel, waar het project Buurtbikkels een vliegende start krijgt. Mohamed Ahmatach, Abdelkarim Elbaz en Zakaria Ayad zijn de eerste drie bikkels. Via Stichting Karam (= vrijgevig) kwamen twee van hen in contact met Fons Deen, coördinator van het Jeugd en Jongerenproject bij Capabel, en bedachten een plan om goed werk voor Bos en Lommer te doen. Zij willen met name laten zien dat er positieve dingen in de buurt gebeuren en dat jongeren zoals zij daar een bijdrage aan kunnen leveren.
Gezien de ruzie die zich ontspint tussen twee van de drie bikkels, moet me dat een heftig soapje worden. Ook de andere aanwezigen lijken onaangenaam verrast door de woordenwisseling die volgt tussen Mohamed en Zakaria. Fons Deen en Mounir Kaaouas van Capabel kijken zorgelijk, Marieke Stenvers en Paul Jansen van Inkr8, die de jongens wekelijks een training in conflictbemiddeling geven proberen erachter te komen wat er speelt. 'Hoe kunnen jullie deze ruzie oplossen, Zakaria?'
'Door hem'- wijst naar Mohamed- 'een hersenoperatie te geven.'
Als het conflict bijna is uitgepraat komt de aap uit de mouw: er wordt letterlijk gespeeld. De twee jongens veinsden de ruzie als onderdeel van hun training en hadden dit vantevoren afgesproken, maar laten ons ook meteen zien dat er waarachtig acteertalent in hen schuilt. Niet in uw correspondent overigens, die er vrolijk in betrokken wordt.
Ik ben meteen overtuigd: een soap met Mohamed en Zakaria erin moet haast wel interessant worden. Ook Abdelkarim Elbaz, de derde bikkel, komt als een waar acteur uit de verf tijdens de training; naast zijn reguliere opleiding volgt hij een cursus bij de Amsterdamse Toneelschool, speelt in diverse toneelstukken en was onlangs te bewonderen in Van Speijk, een nieuwe politieserie.
Capabel, een intermediaire organisatie ( Continue Aandacht in Projectmatige Aanpak Bos en Lommer) steunt onder andere initiatieven van jongeren die iets voor de buurt willen betekenen. Dat kan zijn middels een klein startkapitaal voor een op te zetten bedrijfje, gefinancierd door het Maagdenhuisfonds, maar er worden ook projecten aangedragen door het stadsdeel. Capabel begeleidt die projecten twee jaar, en probeert ze dan bij een aansluitende stichting in Bos en Lommer onder te brengen die dit verder oppakt.
Mohamed, Zakaria en Abdelkarim willen via een soap gaan uitdragen dat zij, en andere jongeren in Bos en Lommer, veel in hun mars hebben. Het is de bedoeling dat ze gaan praten met wethouder Yalin, om deze er helemaal van te overtuigen dat de soap via de website van het stadsdeel uitgezonden moet worden. Daar zit een niet onbelangrijk stukje aan vast: de financiering moet ook van deze kant komen. Gelukkig heeft Yalin al gezegd dat hij het een leuk plan vindt.
Uit de brainstormsessie die volgt blijkt dat er van allerlei kanten ondersteuning is geboden. Het TeC College wil beeld, licht en geluid leveren; communicatiebureau Maxed dat allerlei media-projecten met jongeren begeleidt, is bereid zijn expertise uit te lenen. Voor de volgende keer wordt er nog wel een scriptschrijver gezocht.
Het enthousiasme spat van het gezelschap af, en dat er goede dingen gebeuren in het stadsdeel wordt me op deze avond alleen al duidelijk. Gemotiveerde jongeren die een positieve boodschap willen uitdragen via internet: mijn zegen hebben ze.
Nu de rest van de stad nog.
Soapt u vooral mee op 10 april aanstaande en neem een kijkje in de keuken van de bruisende jeugd van Bos en Lommer.
*Vrij naar Suske en Wiske
Jongens Veel suc6