Home > > Fietstomtom

Fietstomtom

Onregelmatig stromen bij ons [lees: de pc van amsterdamcentraal] mailtjes binnen. En of het nu om persberichten, reclame verhaaltjes of andere goedbedoelde en/of nobele initiatieven gaat; het is de opstellersters altijd te doen om aandacht en free publicity. Soms doen we iets met deze noodkreten. Met andere woorden: we voeren er geen beleid op maar we nemen wel iedere boodschap serieus.

Aan mij de eer van de fietstomtom.
Het concept is bekend: je typt het vertrekpunt en het eindpunt in en het programma schetst je in luttele seconden de route die je met de fiets kunt nemen op je beeldscherm. Je kan ook het groene fietsje slepen op de plek van vertrek en de finishvlag plaatsen op de eindbestemming. Heel schattig.

Geweldig ook om te weten dat ik nu 9,13 km weg ben van mijn geliefde, maar liefst 1,86 km verwijderd van de beste kroeg in Oost of 2,55 km van mijn begraafplaats. Jammer dat het ding niet de meest groene route kiest. Ik heb toch altijd nog het idee dat groene fietsroutes schoner zijn en tot minder neerslag in mijn longen leiden dan een fietstocht bezijden rokende automobielen. Ik zou beter moeten weten. Nee, 't ding laat een route zien op de kaart en geeft een beschrijving in de sfeer van: ga na 107 meter rechtsaf, blijf rechts rijden en ga na 2,58 km links het kleine straatje in... Verder zijn er tientallen opties, zoals een kaart mét en zonder ziekenhuizen, of mét en zonder politiebureaus. Jammer dat de optie 'mobiele fietslichtcontrolepolitiegroepjes' ontbreekt, die zou ik natuurlijk aanvinken!!!

Afijn, je moet uiteindelijk wel een printje maken, en die bij je steken, want je gaat zo'n route niet onthouden. Beetje ouderwets gedoe dus. Binnenkort wordt het leven nóg aangenamer: dan kun je de route op je mobiel toegestuurd krijgen. Nóg mooier zou zijn als er een echte fietstomtom op de markt kwam. Dan vinkte ik de lieftalligste dame aan die mijn tomtom me zou bieden.

elf reacties op "Fietstomtom"

stefan koopmanschap
-1-  stefan koopmanschap:
Jij bent duidelijk nog niet bekend met de “TomTom Rider”-;)
stefan koopmanschap
-2-  stefan koopmanschap:
ach, en geen textile zie ik ;)
Toon
-3-  Toon:
Hij laat wel wat curieuze omwegen maken. Van Pijp naar Wibautstraat 2-4 word ik omgeleid (??) via de Sarphatistraat (??). Nou laat een fietser zich überhaupt niet omleiden, maar het blijkt eigenlijk telkens dat er gewoon te weinig straten in dat ding zitten. En met een omweg fietsen, dat is wel het laatste wat ik wil. Precies het gemis dat juist alle vermeende fietsrouteplanners hebben. Maar de kaartjes zien er wel leuk uit.
Arnoud de Jong
@Stefan K.:
Dat ding kost méér dan de gemiddelde Amsterdamse fiets! ;-)
Suffie
-5-  Suffie:
@Arnoud: ach, als die fietsdingen óók eenmaal in het Amsterdamse circuit gaan circuleren dan doen ze binnenkort ook hooguit een paar tientjes... ;-)
stefan koopmanschap
-6-  stefan koopmanschap:
@Arnoud: hehe. tja, het kost wat, maar dan heb je ook wat. En het is natuurlijk een oerhollands product wat je koopt he? ;)
Dr.D
-7-  Dr.D:
So!
Als je dit gebruikt tijdens fietskoerieren maak je tweemaal zoveel kilometers!
Er is nog veel te doen...
fna
-8-  fna:
hallo, Ik ben de eigenaar bedenker van deze routeplanner voor de fiets. Met een team van vrijwilligers hebben we deze planner gratis ontwikkeld. We zijn geen TOMTOM, want wij hebben geen miljoenen om onze uitvindinding door te ontwikkelen. Voorts plannen wij over Veilige routes, vast vaak om voor de Amsterdammer. Maar, weet je wat, geef ons een euro per keer, dan kunnen we een goede programmer inhuren a 80 euro per uur, zoveel kosten deze mensen tegenwoordig, om deze planner de norm te maken. ( wij hebben gemiddeld 30.000 hits, dus...)En nog iets: wij zijn al sinds 2001 online met de autoplanner die hevig gekopieerd is en wordt. Wij hebben zeer graag opbouwende suggesties, we nemen iedereen serieus, maar ga niet katten op iets dat GRATIS voor jullie beschikbaar is. Groeten,
Piet ter Beek
-9-  Piet ter Beek:
Die TomTomRider is inderdaad interessant, alleen hij is voor scooters en motoren ontwikkeld. Dat betekent dat hij je gewoon ook over wegen lijdt waar fietsers helemaal niet mogen komen!

Voor mij is de fietsplanner wel handig omdat die echt rekening houdt met veilige routes voor fietsers
fenna
-10-  fenna:
Wisten jullie dat er al veel langer een routeplanner voor de fiets bestaat? Je kunt deze sinds kort ook op je mobiele telefoon krijgen. Niets nieuws onder de zon dus.
lucasrem
-11-  lucasrem:
Slechte software kan iedereen maken, als het niet werkt heb je er niets aan, gratis is geen reden dat het dan wel een goed product is.

voor fietsen kan je beter gewoon van te voren even op een kaartje kijken waar je ongeveer moet zijn, en gewoon die kan op rijden, maar je kan gewoon elke route planner gebruiken, let op ga niet over de Autobhan!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.