Home > > Tussen Kerst & Kitsch

Tussen Kerst & Kitsch

De Kerstmarkten op de Dam en op het Beursplein zien er onsmakelijk uit, zo vinden velen waaronder ik. Maar afschrikwekkende kleuren in de etalages van sekswinkels, hoertjes van chocolade of roze suikergoed op de Wallen en de goedgevulde Kamasutra-beurs verschaffen mij ook geen vreugd. Amsterdam is en blijft een bonte kermis. Burgers en buitenlui laten zich hier graag betoveren. De kerk van Marketing & Misleiding heeft de meeste gelovigen en des te orthodoxer en blindelings men gelooft in de Gouden Koe, des te bonter en lelijker de uitingen. Behalve bij streng-protestante consumenten natuurlijk, die houden erg van sober en zwart. Zenboeddistisch ingestelde mensen kiezen vaak voor smaakvol grijs en zandkleurig vermaak.

De consumerende burger wil gewoon bedonderd worden, juist in de donkere dagen voor kerst. Etalages vol klatergoud trekken ons de tempels van het grote consumeren in. Ook ik maak graag een ommegang tussen de glimmende ballen en pieken om mijn zucht naar Kerst & Kitsch te stillen. Eigenlijk is het toch knap, dat men zoveel troep aan elkaar weet te slijten. Vlotte communicatiekutjes, de missienonnen van vandaag, verkondigen de blijde boodschap van Format & Concept in wervende folders en reclamespots en laten ons geloven dat wij een stukje spirituele meerwaarde zullen ontvangen.
Maar dacht ik toch dat de orthodoxe monniken van de Homokerk genoeg hadden aan een monumentje, winkels met rubberen totempalen ter aanbidding en wat donkere parochiezaaltjes in de Warmoesstraat, blijkt er nu opeens een frisse boetiek voor de eigen soort te zijn. Gays & Gadgets heet het, op de Nieuwezijds. De troepjes die daar worden verkocht, zijn niet anders dan bij de Xenos of de Blokker. Wat het stukje meerwaarde van de daar dure slippers, boekjes, kandelaars, grappige popjes, T-shirts, onderbroeken, computermuizen, roze kerstboompjes en andere zooi is, weet ik niet. De 'betere' homotoerist komt nu zeker reuzeleuk shoppen in Amsterdam en pootjes uit de provincie kunnen er vast prettig snuffelen tussen de parafernalia voor een eigen identiteit. Maar hebben homoconsumenten dan niet genoeg aan de heilige feestdagen in de Week van de Ledertrots met zwart en donker vermaak en de Blije Kanalenparade met worshippen op het water? Of is het gat in tijd daartussen te groot? Moeten ze echt naar Homo & Hebbedingetjes opdat ze blijven geloven? Ik ga er ook maar eens naar binnen, om het gat in m'n eigen markt te vullen. Ik zou er bijna in gaan geloven!
ouder:
Kraken maar!
nieuwer:
Fietstomtom

elf reacties op "Tussen Kerst & Kitsch"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Inderdaad!!!
(Behalve de ontbrekende s in Warmoesstraat)...
Egbert Voskuylen
-2-  Egbert Voskuylen:
De uitbater van Gay & Gadgets is een speciale vriend van bestuurder Van der Stoel. Vandaar dat hij wel zijn sexshopachtige artikelen in het centrum mag verkopen.

Ook de uitbater van de huidige “kerstmarkt” op de Dam is speciale vriend.
Twee vijanden van bestuur centrum (gebroeders Stuy) zijn door dezelfde bestuurders verdreven van de Dam.
Ceesje
-3-  Ceesje:
Is dat echt zo Egbert? Ik had al zo'n vermoeden. Heb je daar namen bij en enig bewijsmateriaal? Daar kunnen we dan een lekker relletje van maken!
Egbert Voskuylen
-4-  Egbert Voskuylen:
Ik heb de telefoonnummers van gebroeders Stuy voor je.

Dan kun je het uit hun mond horen.

Veel mensen zijn tegenwoordig bang voor rancuneuze acties vanuit stadsdeel.
-5-  :
Hahahahaha, wat heerlijk toch die Van der Stoel. Onder het mom van Gadgets mogen de lederen sekswaren en pikante slipjes daar worden verkocht tussen de kunstkerstboompjes en Anti Aids-fonds wervende artikelen. Ik had al zo'n vermoeden dat het een dekmantel zou zijn. Nu begrijp ik ook waarom er niet alleen spulletjes voor de heren in de etalage liggen, maar juist ook fijne hebbedingetjes voor de Potjes aller lande! Anne Lize, je blijft me verbazen.
f.bol
-6-  f.bol:
Wel lachen. Beetje raar artikel trouwens, over “die gekke homo's ”. Maar ja, vrij land. Wel gek trouwens dat zo'n winkel wel mag buiten de wallen terwijl stadsdeel centrum twee weken terug nog een illegaal hotel sloot, niet omdat het illegaal was, maar omdat er leernichten logeerden en er een sling in sommige kamers hing, zodat het een “sexinrichting” werd. En dat mag niet van anne lize.
f.bol
-7-  f.bol:
Excuus, tweemaal op het knopje gedrukt. Wel moeilijk om on-topic te blijven. Rare jongens die homo's ? Is dat de strekking? Of : “moeten homo's eigen winkels hebben ?” .

Waarschijnlijk: “wat is er gay aan een badslipper” . Niets, maar de suggestie “hebben ze niet al genoeg gekkigheid” is wel een beetje raar. Je hebt een beetje vreemde kool gestoofd, Tom, om meer in jouw vakgebied te blijven.
-8-  :
Ha f.bol
Je hebt een beetje vreemde kool gestoofd, Tom.
Jaja, er komt wat vreemds soms uit de pannen!

Waar het mij om gaat is dat alles wat als folklore begint, omdat mensen nu eenmaal graag alles aangrijpen om te feesten, en terecht, langzaam aan in een soort van dwingend dogma verandert. Valentijnsdag, Halloween, kerstmis en nu ook de Canalpride e.d. Ik, zelf van de heren, vind het vreemd te zien dat ook homosexualiteit meer en meer op een commerciële religie gaat lijken. Steeds meer feesten en evenementen krijgen een commerciële status. En Anne Lize bepaalt bijna als rabbijn, imam of paus wat kosjer, halal of het Vaticaan aan de Amstel welgevallig is, waar wel of geen vlag mag hangen, waar wel of niet gepiemeld mag worden in het donker. Straks vaardigt ze nog decreten uit, als antwoord op de dogma's van Siep de Haan, de immer zeurende tegenpaus. Kortom, benut, gebruik, misbruik de vrijheid die je geschonken is en laat je identiteit niet afhangen van marktwerking en de regels van de homokerk. Weest onafhankelijk en vrij. Zoiets dus. Het is een cryptisch artikel misschien, maar ik kon het niet anders bewoorden.

Groet,
Tom
Liesbeth
-9-  Liesbeth:
Heren, U kunt annelize wellicht veel verwijten maar degene die zich druk maakte over het wellicht illegale sexhotel is Mevr. Iping. Ook degene die gaat over de bestemmingsplannen is Mevr.Iping. Degene die gaat over de vlaggen is Mevr.Iping. U moet wel de juiste persoon bij de juiste onderwerpen plaatsen. Er is een verdeling tussen de verschillende wethouders die verschillende zaken onder hun hoede hebben en zich bij laten staan door verschillende sectoren en afdelingen (ambtenaren). De verschillende wethouders vormen samen het Dagelijks Bestuur. Kijkt u gewoon even op de site Amsterdam.nl en u ziet onmiddellijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Dan heb je ook de Raad en we beschikken over een dual stelsel. Kunt u het nog volgens? Mooi!
f.bol
-10-  f.bol:
Rookgordijn....

Het Dagelijks Bestuur is als geheel verantwoordelijk voor handhavingsmaatregelen mbt sluiting van bedrijven etc.
Van der Stoel net zo hard als Iping. En dat duale stelsel is een Enorme Wassen Neus.

@Tom: duidelijk, ik vind je uitleg erover overigens nog véél leuker dan het artikel zelf.
Ikzelf prefereer de Volkskrant-term: “Politbureau aan de Amstel”, als ik het wel heb
Jean Van Achteren
-11-  Jean Van Achteren:
Van der Stoel heeft handhaven tot topprioriteit verheven. En als het publiek er genoeg van heeft, geeft ze haar collega Iping steeds de schuld.

Zo was het met de regenboogvlaggen. Zo is het met de darkrooms (het was Van der Stoel die uitsterfbeleid van darkrooms voorstond, 2 weken geleden).

Zo is het met handhaven hotels en sex op de Wallen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.